уторак, 08. април 2014.

Kiflice, štapići, venčići...



I sve od istog testa!:) Možda se neki od vas sećaju receptića za 100 kiflica koji sam objavila na Coolinarici pre skoro šest godina (uh, kako vreme leti:). Recept dugujem mojoj komšinici Zoki, kod koje sam ih prvi put probala, testo je veoma izdašno i zahvalno za oblikovanje, pa se možete do milje volje igrati u kuhinji (pročitajte više u nastavku recepta:).

Ovo nisu klasične i mekane kiflice, više nalikuju nekim prhkim zalogajčićima. Zgodne su kada putujete tako da ih možete napraviti unapred, fine su i posle par dana (mislim, ako preostanu:).



Sastojci: 1,2 kg mekog brašna, 50 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 2 jajeta, 2 dl ulja, 150 g masti, oko 500 ml mleka + 1 jaje za premazivanje, susam ili kim za posipanje

Priprema:

Kvasac prethodno razmutiti u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da ispuni šolju.

U dubljoj posudi izmešati sve sastojke redom, dodati pripremljeni kvasac i zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.


Testo možete oblikovati na nekoliko načina, recimo ako vam je zgodnije možete odvajati komadiće testa (veličine šljive) i praviti kuglice koje će se kasnije oblikovati u kiflice. Ako pravite celu meru računajte na 100 kiflica.:)

Mislim je možda jednostavniji drugi način, testo podelite na 10 loptica i svaku posebno rastanjite u krug. Isecite na 8-12 delova u zavisnosti od toga da li želite veće ili manje kiflice, a zatim ih zamotajte i poređajte u pleh.


Pre pečenja, kiflice premazati umućenim jajetom i posuti susamom ili kimom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta da fino zarumene.  Prijatno gricanje!:)

Štapići i venčići


Pogledajte šta još možete napraviti od ovog testa - upletene štapiće i venčiće.:) Testo zamesite prema gornjem receptu i podelite na manje loptice. Zatim svaku lopticu rastanjite što više možete u duuugačak štapić i upletite kao pletenicu. Pre pečenja, premažite umućenim jajetom, pospite susamom i još malo posolite odgore ako želite.:)


Ako pletenicu spojite u krug dobićete vrlo lepe venčiće. Možete ih napraviti za Uskrs, vezati ukrasnom trakicom i okačiti na drvce ili postaviti kao uskršnju dekoraciju na stolu.:)


Još puno lepih uskršnjih ideja možete naći u novom aprilskom uzdanju magazina MEZZEi na blogu pod tagom Uskrs gde možete pogledati ranije objavljene recepte.:)

26 коментара:

  1. što da kažem, volim ovo papati, ne volim raditi. Ah, baš problematično. Međutim, recept je jednostavan, pa se možda i odlučim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes slobodno napraviti i od pola mere, a kad ti dosadi motanje kiflica samo razvaljaj stapice i bice odlicne grickalice.:))

      Избриши
  2. Nista lepse od svezeg gric peciva, danima nista nisam pravila, al odavde ne mozes da odes bez inspiracije;))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nadam se da vec nesto fino mirise u rerni.:)) Punoo te pozdravljam!

      Избриши
  3. divna malena koktel peciva.odlični oblici,posebno štapići....

    ОдговориИзбриши
  4. Recept je odličan , a peciva si kao i uvijek vrhunski napravila, kiflići odmah osvoje, a štapići i vjenčići su mi tek posebni i jako lijepi !

    ОдговориИзбриши
  5. Ajme koje divote, i sve to od jednog te istog tijesta. Morat ću probati recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes se bas lepo igrati sa ovim testo, sledeci put planiram da napravim grisine, necu ih uvijati vec ce biti duuugacke koliko i pleh, mislim da ce biti fine za grickanje.:))

      Избриши
  6. kod tebe puno lijepih oblika i inspiracije!

    ОдговориИзбриши
  7. Ti znaš koliko ja volim peciva, a svako testo koje je pravljeno sa mašću,mora da je dobro. Često dodajem i jogurt/mlaćenicu jer sa njima testa su meka i sledećeg dana, naravno ako išta ostane. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Testa sa mascu su posebno mekana i fina, dobar je savet da se doda i malo jogurta, nije cudo sto nista ne preostane za sutra.:)) cmook..

      Избриши
  8. Kod tebe uvek fino pecivo... Pravila sam za jedan Uskrs tvoje venčiće (umesto masti sa puterom), odlični su i baš dekorativni na stolu. U udubljenje u sredini stavljala sam šarena jaja :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, bas me raduje da je receptic fino posluzio, mislim da sam te vencice ranije pravila po jednom drugom receptu, zapravo bilo koji receptic za fino pecivo ce posluziti.:))

      Избриши
    2. Onda sam pobrkala lončiće, mislim recepte... ali si u svakom slučaju bila prisutna za našom uskršnjom trpezom :*

      Избриши
    3. Nema veze, vazno da je bilo ukusno.... cmoook:)))

      Избриши
  9. Baš volim takva testa od kojih možeš razne oblike da praviš, super su i ova tvoja peciva Lana!

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala Suzy, mozda vam jos neka lepa ideja padne na pamet, pa slobodno napisite i podelite sa nama.:))

    ОдговориИзбриши
  11. Lanice namamio me miris finog peciva od tebe,prekrasno je sve,kod tebe je uvijek divna domaćinska,topla atmosfera..pusa ti leti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stavljam kaficu i pozurite da ih grcikamo dok su jos tople... puno poljubaca!:)))

      Избриши
  12. Lana, kod tebe uvek nesto fino mirise. Kod nas ove kiflice ne bi uspele da stoje par dana, mislim da bi se ovako lepe odmah poruckale :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Jos bolje ako se odmah poruckaju, hihihi... posle moze nova tura.:D kisss

      Избриши
  13. Super ideje, uh za stabalce, put, sve mi to treba!

    ОдговориИзбриши