уторак, 13. мај 2014.

Kiflice sa jogurtom


Jedan brzi receptić za kišno popodne, ostavljam vam tanjir ovih mekanih kiflica i puno vas sve pozdravljam! :) Inspirisano receptom sa Coolinarike uz minimalne izmene, tople preporuke -
originalni recept  (by helga44).

Kiflice sa pekmezom



 Sastojci: 1 kg brašna, 50 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 3 dl jogurta, 2 dl mleka, 2 dl ulja, 1 jaje, 250 g margarina + 1 jaje za premazivanje, susam za posipanje

Fil sa pekmezom: pekmez od šljiva (kajsija, višanja itd.)

Fil sa sirom: 200 g sira, 1 belance

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

U dubljoj posudi izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac, ulje, jogurt, mleko i jedno jaje. Zamesiti srednje meko testo, podeliti na pet jufkica i oblikovati loptice. Pokriti ih i ostaviti da odmaraju pola sata.



 Svaku jufkicu razviti u krug i podeliti na 12 delova (najpre na četvrtine, a zatim još na tri dela). Na svaki trouglić staviti po kašičicu pekmeza, krajeve malo preklopiti prema unutra da fil ne iscuri i zamotati kiflicu. Poređati u pleh i ostaviti da odmaraju još 15-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pre pečenja kiflice premazati umućenim jajetom i na svaku staviti po kockicu margarina. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25 minuta dok kiflice fino ne porumene. Posuti ih šećerom u prahu kad su gotove.:)


Kiflice sa sirom



Napravite testo prema gornjem receptu i na svaki trouglić stavite po malo fila od sira i umućenog belanceta. Zamotajte kiflice i poređajte na pleh. Premažite umućenim jajetom (možete dodati i žumance koje je ostalo od fila). Sve pospite susamom i na svaku kiflicu stavite još po kockicu margarina. Pecite u zagrejanoj rerni dok fino ne porumene.


 Napomena: od jedne mere možete napraviti 60 kiflica, dva puna velika pleha. Pola kiflica nafilujte sa sirom, a pola sa pekmezom (nama su bile lepše slatke:). Ako vam preostanu, samo ih zamotajte u foliju i biće mekane i ukusne sutradan.

Prijatno grickanje!:)


Pozdravljam vas uz jednu kišno-cvetnu fotkicu sa balkona... do kuckanja.:)


42 коментара:

  1. Obožavam kiflice! Baš razmišljam koje ću da pravim, kada ugledah ove lepotice!
    Isprobavanje počinje odmah!
    p.s. Ni kišni dan ne može da bude loš kada su tvoji predlozi tu!
    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super, drzim fige da kiflice fino ispadnu i saljem puno lepih pozdrava!:)))

      Избриши
  2. KIflice su mi prekrasne, izgledaju tako mekano i fino, iako volim i slana punjenja čini mi se da bi se i meni ovdje malo više svidjelo slatko :)
    Lijepo je cvijeće na balkonu, a i pogled koji je, kako vidim, skoro na cijeli grad.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka, isprobaj ih obavezno i sigurna sam da cete uzivati, spolja su fino hrskave a iznutra divno mekane.:) Druga tura sa pekmezom je lepse ispala jer su kiflice duze odmarale.:) p.s. danima vec pada kisa tako da bastu vise ni ne zalivam.:D

      Избриши
  3. Jedno vreme sam ih često pravila i nadevala gaudom. Kakav je to spoj :) Prelepe su ti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jafi, verujem da su jos lepse sa gaudom, vec zamisljam kako se sir fino raaastopi kad se zagrizu.))

      Избриши
  4. Divan ti je pogled s balkona, ali meni se ipak više sviđa pogled na ove kiflice :) Slane za uz tekmu, a slatke za doručak :)

    ОдговориИзбриши
  5. Lanine kiflice i grad u maju, pa makar i kisnom, vec se zamiljam kod tebe na sofi:)))))

    ОдговориИзбриши
  6. Danas sam i ja pravila dve vrstre peciva sa jogurtom, slatko i slano samo su različita...sutra ću staviti post za slatko a kiflice nikad, ama baš nikad ne odbijam. Kod nas je večeras takva kiša pljusnula, prava letnja a noć i dan obožavam ali ga više ne sadim, ne pitaj me zašto.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Videla sam samo naslovnu fotkicu i dolazim brzo po receptic, vec mi je fino zamirisala sa slike.:) p.s. letnje kisice su nesto najlepse, rado bih menjala ovu provalu oblaka sa jednim laganim letnjim pljuskom...:))

      Избриши
  7. Za mene par komada sa sirom, mada ni slatke ne bih odbila :))) Super su ti ljubicice a i pogled sa balkona! Pozdravcic :))

    ОдговориИзбриши
  8. Kod tebe uvek nesto ukusno i domacinski. Osecam im i miris odavde. A tek ukus, mmmm

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Moram prestati da masem, hihih... puno poljubaca i pozdrava ti leti!:))

      Избриши
  9. Одговори
    1. Dogovoreno, tebi saljem tanjiric kiflica sa sirom, pa da ih lepo podelimo.:))

      Избриши
  10. Testo je prelepo, pravila sam ih i ja. I tebi šaljem kišni pozdrav iz Niša!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Moglo bi bas da nas malo ogreje i sunce, pa da predjemo na sladolede... vec sam dosadila mojima sa pecivom.:D

      Избриши
  11. ja sam tek odnedavno počela da koristim jogurt u tijestima i baš sam se prijatno iznenadila kako je pecivo mekano i vazdušasto.... pa tako i ove kiflice izgledaju divno meke i sve jednake ;-))))
    ljubaccc.... lanice !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, testo nekako postane poput oblacica, a bude mekano i sutradan.:) Puno poljubaca i lepih pozdrava!:)

      Избриши
  12. Grickam sa Jelenom na sofi i uzdišem kako sam debela :-)

    ОдговориИзбриши
  13. Kiflice su super fine i mekane, a za ovu poslednju slicicu imas jedan velikiiiiii poljubac.
    Hvala :*

    ОдговориИзбриши
  14. Baš su ti lepe! Nabumbile su se ko bumbari :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Ta druga tura slatkih kiflica je duze odmarala, pa su zato tako fino buckaste.:D

      Избриши
  15. na onoj fotografiji gde su slane kiflice na plehu pronasla sam dokaz da si i ti normalna osoba : jedna kiflica je za nijansku manja od ostalih...a kada malo bolje pogledam i onse slatke dok su zive kriju medju redovima jednu koja je manja !! Ti si za mene kao sveto pismo kada se radi o pecivima i svim tim pogacicama ikiflicama koje moraju da su sve iste...ljubim te !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)))) E, sad si me nasmejala, daleko od toga da su sve jednake, one "nefotogenicne" obicno prve nestanu, moram da sklonim dokaze, hihihi...:D ljub, ljub...:)))

      Избриши
  16. Lano divne su, a tek ta pedantnost, ne vjerovatno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kiflice su vrlo ukusne, najtoplije preporuke za probu... veliki pozdrav!:)))

      Избриши
  17. Svratih ovde samo da vidim da li ste, ti i tvoji u redu? Mislim na sve vas u ovoj velikoj nesreći i moje srce je sa vama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice, kod nas je srecom sve u redu, trudimo se da pomognemo onima kojima je pomoc u ovom trenutku najpotrebnija... hvala sto mislis na nas, puno poljubaca i pozdrava!:)

      Избриши
  18. Kiflice su savrsene i nestale za 2 sata :) Od sada ih pravim isjkljucivo po ovim merama. Testo je bilo savrseno. Hvala puno na receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Diiivno, drago mi je da su kiflice uspele, zasluga za ovaj lepi recept pripada koleginici Helgi i kod nas su isto rado na stolu... samo uzivajte i drugi put odmah dupla mera.:)))) Puno pozdrava i hvala na javljanju i lepim utiscima.:))

      Избриши
  19. Pogledala sam oba recepta,inace pretrazujem recepte za kiflice. Interesuje me da lije bolje u tjesto staviti cijelo jaje ili samo zumance? I da li jogurt utice da budu mekse?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, mislim da je sve stvar ukusa, nisam primetila neku posebnu razliku ako se u testo stavi celo jaje ili samo zumance. Isto tako kiflice ce biti podjednako mekane i ako ih napravite sa mlekom ili jogurtom, vazno je samo da ih lepo zamesite i da testo bude glatko.:) P.S. verujem da ce kiflice lepo uspeti za bilo koji receptic da se odlucite.:)))

      Избриши