недеља, 3. октобар 2010.

Pita sa jabukama


Recept koji zelim da podelim sa vama je medju omiljenima i kad se odlucim da pravim lenju pitu sa jabukama, onda radim upravo po njemu. Sa ovim receptom necete pogresiti jer je isproban vec toliko puta, kore se lako razvijaju i nije potrebno da prethodno stoje u frizideru, a fil od jabuka je vazdusast i socan.... uz ove korice mozete napraviti i fil od slatkog sira zamirisan limunom i vanilom.;))

Sastojci: 250 g maslaca/margarina, 2 zumanca, 4 kasike secera, 2-3 kasike milerama, 450-500 g brasna, pola kesice praska za pecivo

Fil od jabuka: 1-1,5 kg jabuka, 3-6 kasika secera, 2 belanca, malo cimeta, 2 kasike prezle

Fil od sira: 500 g sremskog sira, 2-3 kasike secera, 1 kesica vanilin secera, 2 belanca, 2 kasike griza, malo suvog grozdja

Priprema:

Izmesati maslac, zumanca, secer i mileram (moze i kisela pavlaka ili mleko), dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo i zamesiti prhko testo. Podeliti na dva dela.

Jabuke oljustiti, naribati ali ne treba cediti, dodati 3-6 kasika secera (zavisi koliko su jabuke kisele). Dodati i umucenu penu od 2 belanceta sa 3 kasike secera, malo cimeta i prezlu, pa sve pazljivo izmesati.

Razviti tanko jednu koru i pomocu oklagije preneti u podmazan pleh (22x39 cm), posuti grizom, rasporediti jabuke i odgore prekriti drugom korom. Malo izbockati viljuskom i premazati mlekom. Peci na 200 C oko 30-40 minuta... voila!;))


Napomena: da bi pita bila drugacija i interesantna, gornju koru mozete napraviti i od ove smese: 125 g ovsenih (zobenih) pahuljica, 60 g secera, 60 g brasna, 100 g otopljenog maslaca, 2 kasike meda. Sve izmesati i posuti preko fila od jabuka… mmmmm, krckavo i fino!:)))

16 коментара:

  1. Ooooo,jako lepo,naročito mi se sviđa ova fora sa pahuljicama od gore ;))
    Kao i uvek sličice mame na degustaciju,mmmmmm :))

    ОдговориИзбриши
  2. Eh, kad bi znala koliko dugoooo ja pokusavam da nadjem pravi recept za dobru lenju pitu!!! Ovo je nesto sto me zaista raduje i pribelezicu. Naravno, dal uopste treba naglasiti da su fotografije (kao i uvek) prelepe?

    ОдговориИзбриши
  3. Ova jabuka u pozadini onako divno isečena mee oduševljava. Ne znam samo ko je ovu pitu prozvao Lenja pita, kada je samo vredne domaćice prave!

    ОдговориИзбриши
  4. O s ovim receptom se ne može pogriješiti.
    Nisam nikada stavljala snijeg u jabuke, vjerojatno im on daje još veću rahlost, baš ću probati.

    ОдговориИзбриши
  5. Ovakvi kolaci su omiljeni u nasoj kuci :-)
    I ja cesto stavljam bjelanca u fil ali kada u fil stavljam neko drugo voce a ne jabuke. svidja mi se ova varijanata sa pahuljicama.
    Divan receptic.

    ОдговориИзбриши
  6. Eto ga na, opet "lenja" pita! Ma jadne te pite, sve ih prozivate kao lijene, iako se meni čini da su samo jako, jako fine. Baš kao i ova. Pa šta je to kod nje lijeno? Pa ni kod tebe ništa nije lijeno, ipak se pita ne napravi samo tako!

    ОдговориИзбриши
  7. Čao Mignonne, sviđa mi se ova tvoja pita od jabuka. Obožavam lenje pite pravljene na sve načine. Sigurno sam i ovu tvoju probao, jer uglavnom je sve to slično, i mini uvek prija. No jedan recept mi je prirasta za srce, jer je to NAJBRŽI i NAJLAKŠI način spremanja iste. Zato nemoj da se ljutiš što ću da ti ga ispišem jer zaslužuje "ozbiljno" razmatranje, ako je to uopšte moguće, mislim na "ozbiljnost", kada sam ja u pitanju.

    Sve navedene mere (sem jaja) su bazirane na čaši od jogurta pošto jogurt ide u recept, pa onda istu čašu koristiš i za sve drugo.

    1 čaša jogurta (ili kiselog mleka)
    1 šećera
    1 ulja (ili masti)
    1,5 brašna
    2 jajeta
    1 prašak za pecivo

    Sve to mikserom sjediniš i pola smese sipaš u nauljen pleh (miže i na papir za pečenje) i zapečeš u rerni na 200 stepeni da porumeni. Izvadiš iz rerne i narendaš na tu koru jabuke, izravnaš ih i pospeš šećerom po ukusu, ali mislim da je 2-3 kašike dovoljno. Na sve to sipaš ostatak smese za koru i vratiš u rernu. Pečeš još pola sata na 200 stepeni i mogu ti reći da je i jako sočna i izuzetno ukusna.

    Mal ne rekoh i NE GOJI, al ne mogu da te gledam u oči i beskrupulozno da LAŽEM :)))

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo zvuči fenomenalno, pogotovo sa filom od sira. Javlja mi se da ću probati :)

    ОдговориИзбриши
  9. Jaako fina pita, podsjeća me na djetinjstvo i na moju tetku i na život na selu...jer i ona redovito ovakve pite radi sa orasima, jabukama ili sirom...I volim tu pitu!

    ОдговориИзбриши
  10. Dragi moji, verujem da svi ovu pitu svi pravimo vise ili manje slicno, a najbolji su upravo ti stari, provereni recepti pa im se zato tako cesto vracamo... draga Maxivida, sa sirom je isto odlicna, javi obavezno kako ti se svidja kad budes isprobala!;)))

    Cao Dade, odlican ti je ovaj recept, ove korice su stvarno izuzetno mekane i fine, obicno ih pravim u kombinaciji sa filom od maka ili oraha (kao za strudlu), a sa jabukama jos nisam probala na ovaj nacin...e, to cu sledeci put!;)))

    ОдговориИзбриши
  11. Savršeno ! Pita od jabuka je vječna i baš kako kažeš tako fino miriše a za nas koji volimo jabuke uvijek i pun pogodak okusa ! Druga verzija za gornju koru mi se jako sviđa !!

    ОдговориИзбриши
  12. I ja volim "lenju" pitu. Često je pravim po sličnom receptu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da je isto fina, drago mi je cuti da ima jos ljubitelja pite sa jabukama!:)) Veliki pozdrav!:))

      Избриши