уторак, 28. септембар 2010.

Prutici

Dragi moji, ako ste primetili novu slicicu u zaglavlju bloga moram vam otkriti odakle sam je "pozajmila", naravno uz dopustenje samog autora.;)) Doduse, dobila sam dozvolu za objavljivanje fotografije, ali ne mogu to tek tako uciniti, a da ne kazem i par reci o samom autoru.:)

Fotografiju na zaglavlju je uradio moj drugar koji nam se od nedavno pridruzio u blogerskim vodama, i ako kojim slucajem provirite na njegov blog My photos, pred vama ce se ukazati pravi rascvetani, virtuelni vrt. Uzivacete u prizoru prekrasnog cveca i bubica ususkanih medju laticama i liscem. Tu je zalutao i jedan pauk, koji ne sluteci da zapravo pozira, sasvim mirno plete svoju kucicu od konca.... i dok se budete setali izmedju redova suncokreta, ruza i lala, pridruzice vam se pcelice i bumbari u veseloj igri.;))

Eto, nadam se da mi nece zameriti zbog ovog malog uvoda, pa cu vam sada brzo napisati jedan recept za grickalice koje mozete ispeci i poneti u setnju.;))

Prutići

Sastojci: 600 g brasna, 1 kasicica soli, 25 g svezeg kvasca, 200 g masti (ili margarina), oko 2 dl vode, 1 jaje + 1 jaje za premazivanje, susam ili kim

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje tople vode, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti dok ne ispuni solju. Od brasna, soli, pripremljenog kvasca, masti i jednog jajeta, zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da odmara 15-tak minuta pa zatim otkidati manje loptice (velicine marelice) i oblikovati prutice.

Prutici mogu biti dugacki koliki je i pleh u kome ce se peci, oko 30-tak cm, jer je testo vrlo pogodno za razvijanje. Od ove mere dobicete dva puna pleha prutica, premazite ih umucenim jajetom pre pecenja i po zelji pospite susamom ili kimom, a mozete i malo posoliti odgore.;))

Pecite ih na 180-200 C oko 15 minuta i pazite da ne izgore previse... prijatno grickanje!;)))

17 коментара:

  1. Obozavam prutice, a ovi tvoji bas zovu na grickanje :)

    ОдговориИзбриши
  2. Dopada mi se ova mast u receptu. Tolio ljudi beži od masti kad vidi recept, a mast je fenomenalna u testu. Još kad onako divno miriše, tj. kada je domaća. Bookmarkirano!

    ОдговориИзбриши
  3. Fantastični su..već ih zamišnjam, tople i meke, što se vidi na sličicama...Svaka čast draga..

    ОдговориИзбриши
  4. obožavam ovakve grickalice, odlično, marat će se probati

    ОдговориИзбриши
  5. Prutići su divni, divni, ... i meni se isto sviđaju zbog masti u njima!

    ОдговориИзбриши
  6. Dragi moji, mozete ih slobodno napraviti i sa margarinom, mada su ovako prilicno prhki i fini su kad ostanu i za sutra...secam se da ih je mama nekada pravila, samo sto recept nisam zapisala, pa je ovo bilo pravljeno po secanju i posto su uspeli, resila sam da brzo zapisem dok ne zaboravim.;))

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Lana,baš pijem svoju jutarnju kafu(sama;))i dok gledam ove tvoje prutiće ,stomak se sam javlja !Super izgledaju ,probam što pre!
    POZZ

    ОдговориИзбриши
  8. Fine grickalice za svaku priliku :)
    i prijatelju pohvale za sličicu

    ОдговориИзбриши
  9. Bas zgodno. Brzo i fino. Lepo i za "na brzinu". Prijatelj ima lepe fotke, baš.

    ОдговориИзбриши
  10. Predobri draga moja majstorice.

    ОдговориИзбриши
  11. Jako lijepo draga kao i sve što ti napraviš. :)
    Fotka u zaglavlju je divna i sad idem pogledati blog tvog prijatelja. :)

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala, draga...mislim da ce ti se svideti fotkice!;))) pozzz

    ОдговориИзбриши