недеља, 31. октобар 2010.

KuVarijacije: Paganini snite

Tema ovog meseca u okviru nase blogerske igrice KuVarijacije bila je torta Paganini sa Melitinog bloga, dok je originalni receptic za ovaj slatkis preuzet sa Coolinarike .

Iskreno, mislila sam da cu propustiti ovaj krug, ne zbog tortice koja je stvarno vrlo fina, nego sto sam nedavno vec pravila jednu tortu, pa bi jos jedna bila previse. A onda ste poceli postavljati slike, pa sam tako prvo spazila Nadinu tortu na blogu Just good food, zatim je i Tina objavila recept na svom blogu Tina`s cooking (i to sve u sitne nocne sate, cccc...pa kako ste mislili posle da spavam;)), i tako sam resila da je ipak sutradan napravim....et voila!;))

Kod mene se zazpravo radi o Paganini snitama, jer sam pravila upola mere, a kako su ovo ipak kuVarijacije malo sam modifikovala i recept. Mada su me Vase kreacije sve redom odusevile, odlucila sam se da umesto tortice napravim kolac, pa su tako ispale ove snite.;))




Sastojci za koru: 5 belanaca, 125 g secera, 140 g mlevenih pecenih lesnika, 1 kasika kakaa

Cokoladni fil: 3 zumanca, 3 kasike secera, 1 stangla cokolade (25 g), 125 g maslaca, 70 g lesnika

Zuti fil: 3,5 dl mleka, 2 zumanca, 2 kasike secera, 1 puding od vanile, 1 vanilin secer, 2 dl slatkog vrhnja "Hola"

Priprema:

Umutiti penasto belanca, dodati secer i na kraju pazljivo umesati mlevene lesnike i kasiku kakaa. Sipati u manji kalup oblozen masnim papirom i ispeci koru. Posto nemam tako mali kalup, koristila sam pleh od rerne koji sam pregradila masnim papirom, jednostavno sam iskoristila samo 1/3 pleha (13x33 cm).

Za cokoladni fil treba mutiti zumanca sa secerom na pari i na kraju dodati cokoladu. Kad se fil ohladi umesati maslac i mlevene lesnike (ovaj mali dodatak je bila jedina izmena;)).

Za zuti fil, razmutiti puding, secer i zumanca u malo hladnog mleka (ako se naprave grudvice, procediti pre nego sto zakuvamo u mleku), pa skuvati krem u preostalom mleku. Kad se ohladi, umutiti dobro mikserom i izmesati sa umucenom slatkom pavlakom.

Ohladjenu koricu poprskati sa malo mleka i ruma, premazati prvo cokoladnim filom, pa zatim zutim. Posto sam stavila nesto manje slatke pavlake nego sto pise u originalnom receptu, fil je bio prilicno cvrst pa nije bilo potrebe stavljti neki ram da ne iscuri.

Torticu dobro rashladiti i po zelji dekorisati, odlucila sam se za umuceni slag i "violinske kljuceve" od cokolade....razmisljala sam cak i o notama, ali to mi je vec bilo suvise sitno za rad.;))

Napomena: ovu dekoraciju od cokolade napravicemo na isti nacin kao i u prethodnom receptu, na masnom papiru samo iscrtati zeljene oblike uz pomoc sprica i rastopljene cokolade i sacekati dok se stegne.

21 коментар:

  1. Ovi violinski ključevi su fenomenalni. Znači beležim ideje koje ću ukrasti sa tvog bloga Lana, samo beležim! Bravo za šnitice, i za ideju!

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepo ovo izgleda. Divne fotografije, kao i uvek.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga to znači da smo dobro utjecale na te..:)))..Ja sam svoj napravila još 10.10...daaavnoo..sad već imam u draftu jednu novu!!
    Prekrasna ti je, doista odlična ideja napraviti ju kao šnite, a tek violinski ključ, oduševljena sam!!

    ОдговориИзбриши
  4. Divne su šnitice :) ♥
    Deluju tako nežno, a i violinski ključevi su fantastičan detalj :)
    Oduševile su me šnitice :)))

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Lana, čini mi se da sam naišla na tvoje fotke i recept koje mislim da nisi ti postavila na ovom linku, pa pogledaj http://www.velikakuhinja.com/vidirecept/660/minjoni

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala, cure...resila sam ipak u poslednjem trenutku da vam se pridruzim u igrici i sad mi je ipak drago sto sam isprobala receptic.;))

    Draga Jelena, hvala ti puno na linku, registrovala sam se na tom portalu da bih mogla ostaviti komentar...a prelistala sam malo i ostale recepte, prepoznala jos dva koja su skinuta odavde sa bloga kao i nekoliko sa coolinarike...nazalost, ovo nije prvi put da se desava. Pa, svi mi volimo da se nasi recepti isprobaju, zato ih uostalom i pisemo ovde, ali ipak je stvar bontona navesti barem izvor kad se vec kopira ceo recept...mislim da bi im to cak bilo i jednostavnije, nego sto su se mucili da iseku potpis.;D

    ОдговориИзбриши
  7. Odlicno izgledaju ove tvoje snitice, svidjaju mi se izmene u receptu. Divne fotke!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Imam jedno pitanje u vezi sa venčićima od kačkavalja, da li se margarin dodaje hladan i u listićima ili otopljen?

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala Mihaela!;))
    Draga Jelena, slobodno mozes staviti margarin koji je sobne temperature, obicno tako radim za svako pecivo jer se lakse zamesi...mozes iseci i na listice ako ti je zgodnije, ali ne treba da bude otopljen.;))
    p.s. dobro je da si ovde napisala pitanje, jer retko kada pregledam te starije postove, pa ne bih ni primetila tamo ispod receptica...;)) pozzz

    ОдговориИзбриши
  10. Znači sve ste Paganini pravile sa pudingom od vanilije, zato se vama gornji bijeli dio nije razlio. :)))) Ovo je definitivno "caka" gdje sam ja fulala. Ja sam pravila sa skrobom i desilo se to što se desilo.. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Kao i uvijek prekrasno! Od izvedbe do fotografija! :))

    ОдговориИзбриши
  12. Prekrasno je :) mislim da ću ovu manju verziju isprobati za koji dan :))

    ОдговориИзбриши
  13. Prekrasna "torta" tj.šnite, a dekoracija me oduševiljava!

    ОдговориИзбриши
  14. Zaista divno i jako ukusno. Vrlo mi se dopada:)Baš bih zagrizla ovako lep i kremast kolač, mmmm

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Lana tvoji prekrasno uređeni kolači ostavljaju bez daha. Zaista izgleda perfektno. BRAVO MEASTRO!

    ОдговориИзбриши
  16. Prelepo izgleda Lana :) Ja sam ovaj put zakazala.

    ОдговориИзбриши
  17. Hvala, cure...;)) draga Natasa, da nije bilo Nadinog receptica, ne znam da li bih se upustila u ovu avanturu, nego sam lepo isprintala njenu verziju a posto je ona ovu tortu vec isprobala sa pudingom, meni je bilo sasvim lako da pratim njeno uputstvo...zato fil nisam pravila sa skrobom, mada mi se nije bas najbolje umutio pa se poznaju grudvice...ali to nemojte gledati!;D

    ОдговориИзбриши
  18. Prekrasno -sviđa mi se da se jaja iskoriste da ne ostaju bjelanjci ili žutanjci.Primjedba je jedino šlag HOLA koji treba zamjeniti sa slatkim vrhnjem jer ovaj je totalno nezdrav TRANSMASTI .Informirajte se ja ga više ni u ludilu nigdje ne stavljam !

    ОдговориИзбриши