петак, 26. децембар 2014.

Poklončić ispod jelke


Da li volite da pravite jestive poklončiće i šta najradije ostavite ispod božićnog drvceta?:) U nastavku pogledajte nekoliko čokoladnih predloga, a jedan od njih dolazi sa divnog bloga Ma fleur d‘oranger.
Recept je veoma jednostavan i radi se zapravo o ušećerenim bademima zaogrnutim kaputićem od čokolade.

Ušećereni bademi u čokoladi


(originalni recept)

Sastojci: 100 g badema, 2 kašike šećera, 1 kašika vode, 150 g čokolade, kakao prah

Priprema:

Ukoliko ste kupili bademe u ljusci, evo kako ih najlakše očistiti. Bademe preliti ključalom vodom i ostaviti ih 5-10 minuta potopljene da bi se lakše oljuštili. Zatim ih ocediti i skinuti tanku braon opnu.

U posudu sa debljim dnom staviti šećer i malo vode. Kad se šećer otopi, dodati bademe i uz neprestano mešanje sačekati da šećer počne da se karamelizuje (biće potrebno oko 10-tak minuta).


Bademe zatim prebaciti na tanjir, preko papira za pečenje, i raširiti da se ne lepe (pažljivo, još uvek su topli). Ostaviti ih da se potpuno ohlade.

Rastopiti čokoladu na tihoj temperaturi. Dublju posudicu napuniti hladnom vodom, a preko nje staviti drugu manju posudu. Bademe prebaciti u tu manju posudicu, pa ih prelivati čokoladom malo po malo sa kašičicom. Stalno mešati da se oblože čokoladom sa svih strana, nemojte dodavati novu čokoladu dok se prethodna dobro ne rasporedi. Postupak ponavljati sve dok se ne potroši čokolada, a bademe neprestano mešati da se ne bi zalepili. Čokolada će se brzo stegnuti zbog posudice sa hladnom vodom, a ceo postupak traje desetak minuta.

Na kraju, bademe u čokoladi posuti kakako prahom i spakovati u kesice sa ukrasnom mašnicom. Možete ih staviti i pored tanjira kao mali poklon za svakog gosta ili ih jednostavno poslužite u manjim činijicama kao ukusnu grickalicu u novogodišnjoj noći.:)

Na sledećem linku možete pogledati i ceo postupak i originalni video recept na francuskom jeziku - video recept .


Poklončić ispod jelke

Još par ideja za jestive poklončiće koje možete ostaviti ispod jelke. Napravite ove male čokoladne "napasti" i gosti će im teško odoleti. Recimo, suve šljive potopljene u alkoholu, napunjene ganaš kremom i prelivene čokoladom ili kuglice od suvih šljiva, seckanih oraha, ruma i čokolade (mislim da će svi gosti biti dobro raspoloženi kad ih budu probali:). Skoro svi recepti su posni tako ih možete praviti i za vreme posta.

Tu su još i bombice sa kikirikijem, napravljene po receptu za kikiriki bajaderu, a praline punjene sa kremom od kesena su prava zimska poslastica. Uživajte u praznicima i mislim da ćemo stići da isprobamo još jedan recept do kraja decembra.:) U nastavku su linkovi za kolačiće sa slike:


1. Šljivke (recept sa bloga Mimi‘s Kingdom)
2. Bombice od kikirikija (po Suzycinom receptu za kikiriki bajaderu)
3. Kuglice sa suvim šljivama (sa bloga Tortelina, ali po Godivinom receptu)
4. Praline sa kremom od kestena (recept sa bloga What‘s for dessert?)

11 коментара:

  1. prelijepi poklončići... hvala za Mimin link za šljivke,odlično će mi poslužiti za božić i slavu.vjerujem da mi neće biti fine kao kod tebe ali volimo suve šljive pa neka zažmure zbog oblika ;)
    zagrljaj ti leti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, sigurna sam da ce sve ispasti kako treba, one bas i treba da budu nepravilnog oblika, hihihi... verujem da se ukucani nece buniti.:)))

      Избриши
  2. Volim praviti i primiti jestive poklone i svake godine napravim brdo kolacica koje poklanjam Obzirom da je ljetni period ovdje, izbjegavam praviti bilo sta sa cokoladom, jer to obicno ne podnese transport (vruce vrijeme...) Rado bih bila sada na sjevernoj polulopti ;-)

    ОдговориИзбриши
  3. Za mene su takvi pokloni najlepši...kod nas od ove godine se više ne kupuju pokloni, čak ni deci nego se daje onoliko koliko bi se potrošilo za poklone, ustanovi, koja će novac iskoristiti za nešto ( hranu, odeću, obuću,školovanje siromašne dece ) i to smo oberučke prihvatili, jer mislim da svi imamo previše svega a neko nema ništa.

    ОдговориИзбриши
  4. Predivno, sve sto si predlozila. Dok sam zivela u Varsavi posteno sam se navukla na te slivke u cokoladi, a tad mi nije palo na pamet da ih napravim, iako nije bas tesko. A ovi bademi su boli glava!

    ОдговориИзбриши
  5. Bademčići su lutkice, verovatno ću ih dodati na spisak :-)

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicni predlozi...posebno ovi bademi, zanimljivo:)

    ОдговориИзбриши
  7. Blago onima za koje ti spremaš ovakve poklone:) Preslatko.<3

    ОдговориИзбриши
  8. Divne ideje, ovaj sa bademom mi je bas super; nailazila sam na neke recepte za usecerene bademe, ali mi je sve zvucalo prekomlikovano . Slike su da ih pojedes:)))

    ОдговориИзбриши
  9. Ne bih imala ništa protiv ovako krasnog poklončića ispod jelke, krasan odabir i prezentacija draga Lana !

    ОдговориИзбриши