Za prve dane jeseni jedan živopisni predlog za ručak poslužen u zanimljivoj "činiji" (koju posle možete izubiti i poručkati:).
Rižoto od bundeve
Sastojci: 1 bundeva (oko 1 kg), 1
crni luk, 200
g pirinča, oko
6 dl pilećeg bujona, 25
g putera, ulje, so,
biber, naribani
parmezan, peršunovo
lišće
Priprema:
Isecite
poklopac i pažljivo izdubite sredinu bundeve, ali ostavite tanak sloj (oko 1 cm
otprilike). Bundevu stavite u rernu da se peče, a dršku na poklopcu zamotajte u
foliju da ne izgori. Pecite na 200 C oko 30-40 minuta. Izdubljenu sredinu
bundevu isecite na kockice i sačuvajte za rižoto.
Na malo putera i ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte kockice bundeve i pirinač uz postepeno dolivanje pilećeg bujona. Sve začinite po ukusu i kuvajte dok pirinač i povrće skoro ne omekšaju. Pri kraju kuvanja možete dodati naribani parmezan, promešati i posuti seckanim peršunom.
Pripremljeni rižoto prebacite u izdubljenu bundevu i servirajte toplo. Možete poslužiti i kao pojedinačne porcije ako pronađete male okrugle bundeve.:)
Bon appétit!:)
II način pripreme - rižoto možete peći zajedno sa bundevom, u tom slučaju samo ga kratko propržite na ringli, sipajte celu količinu tečnosti i prebacite u izdubljenu bundevu. Stavite u rernu i proverite posle 40-tak minuta da li je sve skuvano (parmezan umešajte tek na kraju:).