Danas će biti puuuno sličica i linkova za neke fine isprobane recepte dragih koleginica blogerica. Ako vam se nešto posebno dopadne, samo kliknite na link u tekstu ili na naslov iznad slike da pogledate originalni recept. Prošlo je skoro šest meseci od kad sam objavila poslednji zbirni post, pa se u međuvremenu skupio popriličan broj isprobanih recepata koje vam najtoplije preporučujem.:)
Da krenemo prvo od ovih ukusnih
kineskih prolećnih rolnica (fotka iznad) koje sam isprobala u okviru blogerske igrice
KuVarijacije. Recept je sa Jeleninog bloga
Food for thought i ovde ga neću kuckati, zato skoknite do Jelene i pogledajte sve fotografije pripreme, a ovde samo par fotkica za inspiraciju.:))
Prolećne rolnice volim, čak imam sličan recept
na blogu, ali sam želela da ih napravim i po Jeleninom receptu, mogu vam reći da su odlične!:))
Pravila sam ih u
vege verziji, sa puno povrća, koristila sam crni luk i praziluk, šargarepu i dosta ljubičastog kupusa. Nisam trenutno imala brokoli ali zvuči prilično interesantno i svakako ću isprobaću sledeći put.
Samo par napomena ako se odlučite da napravite prolećne rolnice: zamotajte prvo sve rolnice i tek onda ih pržite. Samo prženje vrlo brzo ide, pa će vam umnogome olakašati posao ako ih već unapred imate pripremljene na tanjiru.
Ako možda budete u prilici da nabavite
pirinčane kore (izgledaju poput velike tanke LP ploče, gotovo su prozirne bele boje)
, isprobajte obavezno rolnice sa njima. Kore prethodno na kratko potopite u hladnu vodu da omekšaju, a za autentičan azijski šmek u nadev dodajte malo sušenih pečuraka i tankih kineskih rezanaca, a i po koji račić će se fino uklopiti. :)
Preporučujem vam da posetite i
kuću začina Ruzmarin koju vodi naša Milica, mislim da sam upravo kod nje videla u ponudi pirinčane kore a možda nabavite još neke mirisne začine.:)
A sada recepti koje vam preporučujem od srca - nama su se jako dopali, a neke smo čak par puta i "reprizirali".:)))
Brza kafanska pogača
Suzanini recepti su uvek provereni i dobri, a ova pogača je zaista spas kada vam zatreba brzo neko pecivo u kući. Uključite odmah rernu ia zamesite testo, a vi možete i nešto drugo raditi dok se pogača peče, recimo sasvim je dovoljno vremena da se napravi neki ukusan namaz.;) Pogledajte
originalni recept kod Suzyce na blogu
Taste of life.:)
Paprike punjene krompirom
Ovaj
recept mi se dopao na prvi pogled kad sam ga ugledala kod naše
Vrtaljice. Probala sam već ranije paprike punjene pirinčem (kada baka napravi suve paprike za posnu slavu), ali ih još nikada nisam probala u kombinaciji sa krompirom. I mogu vam reći da su nam se jako dopale, čak i chefu koji nije baš ljubitelj paprika.:)
Ovaj recept ću definitivno ponoviti, držala sam se Snježinog uputstva i možda su se samo za mrvicu duže pekle jer sam želela da baš fino zarumene odgore. Dodala sam i malo seckanog praziluka koji se fino snašao u društvu sa svojim "rođakom" crnim lukom, pirinćem i naribanim krompirom - jedno jednostavno ali preukusno jelo, za čistu 10+!:)))
Ove brazilske bombice su prava mala napast.:)) Napravljene su sa brašnom od tapioke koje po teksturi veoma podseća na gustin, a ima i naribanog kačkavalja u testu (to su te "džombice" koje su iscurile:). Veoma su neobične i ukusne, radila sam ih
po receptu sa Jeleninog bloga
A kingdom for a cake.:)
Pošto je kod nas problem nabaviti brašno od tapioke (meni je stiglo u jednoj preslatkoj kutijici:), možete ih napraviti i sa običnim brašnom koje ste izmešali sa gustinom (skorbnim brašnom) i biće isto tako dobre.:)
Domaće mekane kiflice
Po receptu drage
Marik sa Coolinarike.:) Kod ovih kiflica me je pre svega privukao način pripreme (testo se premazuje masnoćom i mota u oblik puža:) Veoma su ukusne, mekane i lisnate, a kod nas na stolu su se našle obe verzije - slatke i slane.:)
Ukućani još ne mogu da utvrde sa sigurnošću koja verzija im se više sviđa, tako da će verovatno morati da se repriziraju više puta.:)))) Sve preporuke za ovaj fini
receptić!
Kolač sa tikvicama, mirisom limuna i meda
Ovaj fini Brankin kolač je bio pravo iznenađenje.:) Sve nas je oduševio na prvi zalogaj, veoma sočan sa divnim mirisom limuna i diskretnom aromom meda, ma gotovo da sam mogla da osetim i miris mora kao što autorka sugeriše.
Moj kolačić je ispao nešto tanji jer sam ga pravila bez praška ze pecivo (kesica obično misteriozno iščezne kad vam najviše treba:), ali obećavam uskoro reprizu sve po receptu.:) Iako možda nije puno narastao, nama je bio veoma ukusan i još onako topao je brzzzzo nestao.:))) Na Brankinom blogu
Home made by B pročitajte kompletan
receptić i svakako ga napravite u sezoni tikvica.:))
Ovo su prve tulumbe koje sam napravila u životu.:) Za proverene recept nema boljeg mesta od Majinog bloga
Cooks and bakes, pa ako i vi možda razmišljate da li (i kako:) da ih napravite, pogledajte obavezno receptić i detaljno uputstvo na Majinom blogu - garantujem vam da će vam uspeti od prve!
Majo, hvala puno na odličnom receptu u ime mojih ukućana i komšija, mogu ti samo reći da je recept odmah podeljen u par primeraka i sigurno ga neću menjati!:)))
Ovaj kolačić sam samo jednom davno pravila, pa kad ga je Tamara objavila (sve sa neodoljivim "zebrastim" prugicama:) rešila sam da ga obnovim gradivo.:) A kolač je zaista fin i lagan za pripremu, mekan je i poziva na "repete" sve dok na tanjiru ne ostanu samo mrvice.:)
Kada ga budete radili, obavezno na sredinu naizmenično stavljajte po par kašika od svakog fila da bi "zebrasti" uzorak bio lep i izražajan. Pogledajte ceo
recept na Tamarinom blogu
What‘s for dessert
i možda već sutra obradujte ukućane.:)
Griz štrudla sa višnjama
Još jedan fini recept sa Snježinog bloga
Vrtaljica - Griz štrudla sa višnjama (ali može isto biti i sa trešnjama, jabukama, grožđem itd.:) Sa ovim receptom nema greške, a rezultat je uvek odličan. Sama štrudla je veoma izdašna, pa je lepo napraviti više različitih kombinacija. Recimo, u jedan deo se umesto voća može dodati i slatki mrvljeni sir zamirisan limunom i vanilom.
Fil od sira se odlično slaže sa svežim i suvim grožđem (pobacajte malo odgore), a i seckane breskve su baš fini par.:) Ovog puta imam samo fotkice štrudle sa višnjama koje sam pravila pre par meseci, tako da ćete ovu drugu kombinaciju morati da mi verujete na reč a još bolje da sami isprobate.:)