уторак, 4. мај 2010.

Prolecne rolnice

Jedan brzi recept iz kineske kuhinje, nesto vrlo fino i ukusno, verujem da su svima poznate i da ste ih barem jednom probali u nekoj varijanti. Najvise vremena je zapravo potrebno utrositi na samu pripremu i motanje ovih malih rolnica, dok sve posle ide veoma brzo...posluzite ih kao toplo predjelo, a fine su i same za grickanje....prijatno;)))

Sastojci: 250 g tankih kora, 200 g mlevenog mesa, 2-3 sargarepe, vezica mladog luka, 1/4 manje glavice kupusa, persunovo lisce, 2-3 kasike soja sosa, so, biber

Priprema:

Pripremiti prvo nadev za rolnice: mladi luk iseci na sitne kockice, sargarepu na tanke stapice a kupus na rezance. Na malo ulja proprziti pravo luk dok ne postane staklast, dodati sargarepu i kupus i sve zajedno kratko proprziti. Dodati zatim mleveno meso, zaciniti po ukusu i dinstati 15-tak minuta.

Kore iseci na 4 dela, tako da dobijemo listove testa otprilike 14x14 cm. Na svaki kvadratic kore staviti po kasicicu nadeva, preklopiti levu i desnu polovinu ka sredini, kao kad zavijamo sarme, i zaviti rolnicu. Jedan kraj prethodno namazati umucenim jajetom da bi se bolje zalepilo i da se ne otvori prilikom przenja.
Rolnice kratko prziti u dubokom ulju dok lepo ne porumene sa obe strane. To sve ide prilicno brzo, pa treba paziti da ne izgore previse. Izvaditi ih na kuhinjski papir da se upije visak ulja. Posluziti ih tople na listovima zelene salate....mi najvise volimo da svaku rolnicu zamotamo u list salate i tako grickamo.;))


Napomena: u posebnoj manjoj ciniji mozete servirati soja sos, pa ako neko zeli moze zaciniti po ukusu.

Rolnice mozete pripremati i samo sa nadevom od povrca, mozete staviti i pecurke ili neko drugo povrce po zelji. Verujem da bi bile fine i ako bi se ispekle u rerni, nesto poput malih pitica, pa mozete isprobati i na taj nacin.


Recept za stampu

17 коментара:

  1. Ne znam što bih rekla nego: prekrasno, tako nježno,...

    ОдговориИзбриши
  2. Divne su ti proljetne rolnice. Sos je obavezan za potpun ugođaj.

    ОдговориИзбриши
  3. Super su! Ako bi se pekle u rerni onda ne bi bile hrskave, a meni je baš u toj hrskavosti draž. Isprobala! :))))

    ОдговориИзбриши
  4. jako dobre i fine rolnice, odlično izgledaju !!

    ОдговориИзбриши
  5. jooj hvala ti na ovom receptu.. imam doma dva pakovanja rižinog papira koje čami već godinu dana i nikako da napravim.. probati ću po tvom receptu ali mljeveno zamjeniti pilećim.. :D

    ОдговориИзбриши
  6. Bez obzira na činjenicu da su pržene stvarno djeluju lagano i proljetno! Odlično!

    ОдговориИзбриши
  7. Torta je krasna, baš prava za 18 godina. Sve mi volimo da za rođendane naše djece sve bude savršeno, a njima i nije stalo do savršenstva, već samo do nas i koliko imamo sluha za njihove male i velike probleme. I slažem se, tate su važne, ali mama je ipak mama.

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo obožavam i obavezno naručujem uvijek u kineskom retaču. Samo ponekad me iznenade kako ih loše pripreme pa budu natopljene uljem i žilave.
    Baš ti hvala za recept, sigurno ću ga raditi. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Krasne su ti rolnice, ovo motanje je puno jednostavnije nego ja radim super ideja.

    ОдговориИзбриши
  10. Jako su mi simpatične sve te varijante od tankih kora koje se napune nečim pa se peku na ulju. Ja obično pravim sa sirom, pa uvijem tako neku dugačku rolnicu, celom dužinom kore, a onda nožem ukoso sečem kao neke njoke i bacam u vrelo ulje. Super su nema priče, ali su prilično masne. I znaš šta, smislio sam kako da rešim taj problem. Mora kora tanko da se namaže CELOM POVRŠINOM. Znači redak fil pa dugačkim nožem razmažeš tanko od početka do kraja, i levo i desno. Onda uviješ, i pečeš. I stvarno nisu masne. Ima to i svoje objašnjenje, jer ulje ulazi između kora dok se prže, i ne može da izađe jer je osmotski pritisak takav kakav je i ne dozvoljava ulju da napusti uske proreze. Kad fil dođe celemo površinom kora se zalepi za fil, i nigde nema dva sloja kore u koje bi ulje moglo da uđe. U ovom tvom slučaju, nije potrebno raditi tako, ali kao što si namazala jajima ili vodom kraj ove rolnice, ne bi bilo loše i bočne krajeve namazati jajima kad si ih preklopila, tako da ni sa bokova ulje ne može da uđe. Verujem da na ovaj način ipak prodre unutra, pa može da bude i premasno.

    ОдговориИзбриши
  11. Stvarno imas super ideje, nisam do sada o tome razmisljala na taj nacin...ali usvajam koristan savet i isprobavam sledeci put, hvala puno!;)))pozzz

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман10. јул 2011. 13:09

    Divno! Drustvo ce se oduseviti :) hvala ti!

    ОдговориИзбриши
  13. Ja ovo MORAM sto pre napraviti. Jela sam ih kod kineza i od tada sam zeljna da ih napravim i da se ljudski najedem kod kuce! Pratim!

    ОдговориИзбриши