недеља, 2. мај 2010.

Cokoladna torta


Da li se secate glavnog kuvara koji je pripremao Mozaik rolnice par postova ranije?:) Pre dva dana je nasem "chefu" bio rodjendan, pa sam za tu priliku napravila jednu pravu cooookoladnu "bombu". Samo 4 sastojka i bez mrvice brasna, pa ako ste koji slucajem na dijeti, molim Vas nemojte dalje citati recept, ali ako ipak ne mozete da odolite cokoladi, onda slobodno procitajte do kraja.;)))

Gotovo da nema razlike izmedju fila i korica, pripremaju se na isti nacin, samo je odnos sastojaka malkice drugaciji, a fil se moze i skuvati na pari ako zelite da budete sigurniji...mada sam je pravila upravo ovako po receptu:

Sastojci: 8 jaja, 250 g maslaca, 250 g secera u prahu, 300 g cokolade

Fil: 5 jaja, 250 g maslaca, 250 g secera u prahu, 200 g cokolade

Glazura: 150 g cokolade, 4-5 kasika ulja + oko 15o g mlevenih lesnika za dekoraciju

Priprema:

Umutiti penasto 125 g maslaca sa 125 g secera u prahu, dodati 4 zumanceta, 150 g rastopljene cokolade i na kraju penu od 4 umucena belanceta. Sve pazljivo sjediniti, mutiti mikserom na najslabijoj brzini.

Smesu sipati u veliki pleh od rerne, preko masnog papira, poravnati i ispeci koru u prethodno zagrejanoj pecnici. Peci na 180-200 C oko 20-tak minuta, cim primetite da su rubovi potamnili, odmah je izvadite. Korica ce u sredini biti jos mekana ali bice to sve dobro kad se bude ohladila.
Ispeci jos jednu koricu na isti nacin, i kad se potpuno ohlade svaku iseci na 3 lente, tako da na kraju dobijemo 6 korica.

U medjuvremenu pripremiti fil, postupak je isti kao za korice, umutiti penasto maslac i secer u prahu, dodati zumanca (jedno po jedno), rastopljenu cokoladu i na kraju pazljivo umesati penu od 5 belanaca. Moze se mutiti mikserom na najslabijoj brzini. Kremu ohladiti i filovati korice. Premazati celu tortu tankim slojem fila (ostaviti par kasika za dekoraciju) i staviti u frizider da se stegne.

Za glazuru otopiti na tihoj vatri (ili na pari) cokoladu sa par kasika ulja i preliti preko torte. Sa strane posuti mlevene propecene lesnike. Kad se glazura stegne, ukrasiti preostalim filom uz pomoc sprica sa zvezdastim nastavkom. Mozete ispisati i neki neki tekst uz pomoc rastopljene cokolade ili samo nacrtati "izgubljeni put" po povrsini torte.;)))

Napomena: ako imate visak mlevenih lesnika, slobodno ih dodajte u fil, nece to nista smetati, naprotiv....evo i jedne varijacije na istu temu, ali u mini izdanju.;))))

Recept za stampu

33 коментара:

  1. Tati iskrene čestitke za rođendan! A torta izgleda božanstveno, prekrasno, spremam je za prvi sljedeći rođendan. Ja ću žumanjke ipak kuhati na pari!

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je stvarno predivna cokoladna bomba :) Svaka cast...
    I da, srecan rodjendan slavljeniku ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Chefu sretan rođendan, a "glavnoj kuharici" komplimente za ovu krasnu i slasnu bombastičnu torticu. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala, cure...prenosim pozdrave od "chefa", hihi...a ovaj recept sada mozete imati i u posebnoj verziji za stampu, ubacila sam link odmah dole ispod recepta, a gledacu da uskoro prebacim i sve ostale, pa ce tako biti zgodnije za preuzimanje i stampanje...pusee!;)))

    ОдговориИзбриши
  5. Prelepo izgleda. Obozavam cokoladne torte :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam ovaj tjedan dvaput pravila čokoladnu tortu za moju kćer, i oba je puta nestala u tren. Mislim da svi padamo na dobre čokoladne torte. Sve najbolje slavljeniku.

    ОдговориИзбриши
  7. Fantastica ...me encanta el chocolate y esta tarta se ve deliciosa ...gracias por la receta
    saludos

    ОдговориИзбриши
  8. ahyh tvoje torte draga oduzimaju dah:))super torta!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Predivna torta draga, slavljeniku sretan rođenda i još puno ovakvih torti..
    Od tebe ništa manje niti ne očekujem više, stvarno si majstorica!

    ОдговориИзбриши
  10. Cestitam i sefu i sefici..Fantasticno!!

    ОдговориИзбриши
  11. Srecan rođendan slavljeniku,a tebi svaka čast za ovakvu čokoladnu simfoniju!

    ОдговориИзбриши
  12. Srecan rođendan slavljeniku,a tebi svaka čast za ovakvu čokoladnu simfoniju!

    ОдговориИзбриши
  13. Sretan rođendan tati, a ti si divna kćerka, na koju mora biti ponosan. Torticu si tako lijepo napravila i ukrasila, tako je divna, elegantna - svaka čast.

    ОдговориИзбриши
  14. Danas se spremam napraviti tvoju tortu, jako me zaintrigirala. Dolaze mi sutra prijateljice na jedno druženje. Jako mi se dopada a i ona druga verzija.

    ОдговориИзбриши
  15. WOW! Prije svega najljepše želje "pomoćnom kuharu" :), a onda komplimenti za tortu. Moćna je u svakom smislu. Sa ovim volančekima koje izvodiš sa špricama mi nabijaš komplekse, moji su uvijek "veseli" i svaki svoju politiku vodi , a časnu riječ dajem da ih trijezna tiskam! :)

    ОдговориИзбриши
  16. Kao prvo, hvala puno svima na lepim zeljama upucenim slavljeniku, mogu vam reci da je bio prijatno iznenadjen, i porucio mi da puno, punooo pozdravim celo moje blog drustvo...eto, da ne bude posle da ne prenosim pozdrave!;)))
    Draga Dunja, nadam se da ce Vam se svideti, tu sam ako nesto zapne, mada je zapravo sve vrlo jednostavno za napraviti...;))
    Draga Tadeja, verujem da gosti ni ne stignu da primete te vesele volanceke kad im izneses na sto neku od tvojih delicija...i jako me raduje sto cemo ovog meseca moci da uzivamo u isprobavanju tvojih receptica!;)))

    ОдговориИзбриши
  17. Wow koja torta, svaka čast, vidi se da je u nju uloženo puno ljubavi i truda. :)Zbilja je ovo bomba od torte kakvoj nikad ne mogu odoljeti. :)
    Čestitam glavnom kuharu. :)

    ОдговориИзбриши
  18. Joj, šta da ti kažem osim da slinim na ekran, a još nisam ni pročitala sastojke :P

    ОдговориИзбриши
  19. Ju bre Mignonne, al si me namučila sa ovom tortom. Tri puta čitam onaj recept za kore, i dužinu pečenja i uporno ne mogu da verujem da će te kore da postanu stvarno KORE. Meni tu fali ili brašno ilo orasi, i već sam hteo da te priupitam šta si zaboravila, a onda se setim da ja u stvari pravim "slične" kore za Srneća Leđa. Stavi ja doduše u njih malo KRUPNO mlevenih oraha, i često se desi da ti orasi padnu na dno (jer to je sve retko ko jogurt) i ako su oni na dnu, onda je ono gore bez oraha i zbilja se stegne kad sa ohladi. Eto tako sam ti poverovao, i izmivi :))) što sam te u mislima optužio da si mi tu nešto izostavila. Nisi, i mogu ti reći da mrzim ta Srneća Leđa (a MORAM da pravim), jer ne mogu da im oprostim što čokolade ima i u filu i u korama, i još su i prelivena čokoladom. No tvoja torta, valjda što nema oraha, mi deluje tako topljivo u ustima, da ću jednom morati da je napravim. Fil mi je poznat, već sam ga negde stavljao i slažem se da postaje bolji ako se stavi malo lešnika u njega.

    Sviđa mi se ukrašavanje, a za glazuru sam siguran da ne može da ispadne tako kao tvoja, ako se radi sa kakao kremom SVIS LION, to je sad novi naziv za kakao krem koji je proizvodio KONDI VIK (vršačka industrija keksa), a ja samo sa tim kakao kremom radim. No za dušu, reci mi koja čokolada se tako ponaša u kombinaciji sa uljem. Jer NIJE SVEJEDNO, veruj mi.

    ОдговориИзбриши
  20. Cao, Dade... moram sada da pratim i ove starije postove, jer znam da ti to sve detaljno citas.;)))

    Kad sam prvi put dobila recept za ovu tortu, moram priznati da me je namucio...u prvobitnoj verziji se smuckaju svi sastojci (kao za koru), i onda se od te iste smese prave i korice i fil. Ali meni je taj fil bio prilicno tecan, pa sam zato u kasnijim verzijama malkice promenila...i ovo je sada recept po kome stalno pravim.;))

    Ta smesa za korice je stvarno prilicno retka, i kad se sipa i rasporedi po plehu od rerne, bude bas tanka i zapitas se da li ce uopste od toga nesto ispasti, hihih... u toku pecenja se naprave kao mali mehurici po povrsini, i cim se primeti da su ivice promenile boju, odmah treba izvaditi iako ce sredina jos biti mekana. Obicno samo brzo izvrnem koru na radni sto tako da mastan papir dodje odgore, sacekam malo i skinem papir. Dok smutim sastojke za novu koru, ona prva se vec ohladila i moze se odmah iseci, tako dok je jos mlaka...ako sacekamo da se potpuno ohladi, zalepice se za sto i moze cak pucati kad budemo hteli da je isecemo (postanu jako prhke).

    Ova tortica nije velika, velicine je kao 1/3 pleha od rerne, i zgodna mi je zbog toga sto pecem samo dve velike kore...ako zelimo da bude veca, onda treba racunati na to da cemo morati ispeci 6 korica!;)))

    Za glazuru i za fil (i za sve ostale kolace) koristim uvek "Swisslion" Takovo... e, sad ne znam da li mislimo na istu cokoladu i proizvodjaca?;)) Vrlo sam zadovoljna ovom cokoladom, mada se im se neki put desi da neka partija ne bude bas tako kvalitetna, ali vecinom je ok.;))

    Eto, nadam se da sam ti bar malkice pomogla, znam da i ti isto to sve pedantno radis (odstampala sam jednom prilikom ono upustvo za pravljenje super tankih rolatica, sa koricama koje se razvijaju uz pomoc letvica...kad mi je Maja poslala link, nisam mogla da verujem da je moguce tanko tanko razviti i zamotati rolatice ;)))

    p.s. ako nekada ova tortica stigne na red za isprobavanje, obavezno nam posle javi utiske.;))) pozzz

    ОдговориИзбриши
  21. Čao Mignonne, izvini što te mućim sa ovim starim receptima, al meni su NOVI, pa pošto sam ja gost :))) šta da ti kažem, malo se istrpi. Probaću da obuzdam jezik, ali nije to baš ni lako, kad ugledam nešto što MORAM da priupitam. "Swisslion" Takovo i ja koristim i to svih ovih 12 godina kolko se bavim proizvodnjom kolača, međutim ja koristim kakao krem a ti koristiš pravu čokoladu. Otud ona razlika u glazuri, jer prava čokolada je PRAVA ČOKOLADA. Drago mi je što si i ti došla do zaključka da je odlična, jer kad sam ja počinjao, to je bila jedna od težih odluka. Znaš kad praviš tu vrstu kolača bez brašna, odnosno samo orasi lešnici i bademi, to dosta poskupljuje ceo taj proizvod, pa sam ja nastojao da izbegnem skupu čokoladu nego da nekako smanjim troškove isprobavajući kakao kremove. Ispade da je "Swisslion" Takovo, kakao krem bolji od mnogih PRAVIH ČOKOLADA. Samo je Menaž bolji, ali bože moj. No nisam to hteo da ti pričam (ruke same tandrću po tastaturi) nego o tim korama. Ja pravim slične za srneća leđa, to sam ti već rekao, a radim ovako.

    Ne okrećem koru tako da papir stoji gore, nego je svučem na radnu površinu tako da papir stoji dole. Onda je nožem isećem zajeno sa papirom i dobijem te šnitice koje i ti koristiš. E sad ja to sve malo namažem i sa džemom od kajsija, da bar malo ubijem tu čokoladu koja preovladava, pa onda kad slažem kore, to ide ovako. Na prvu nanesem malo fila, izravnam, a sledeću koru uhvatim za krajeve tog papira za pečenje, koji uvek vire sa strane, i prenesem je iznad ove namazane, i samo je prevrnem na taj namaz. Sad je u suštini sve isto, namažeš ovu novu koru pa ponovo preneseš zajedno sa papirom prevrneš i skineš papir. To je čini mi se najbolji način, jer i ako ti pukne, pući će kad si je već prebacila na torticu pa lako možeš da je malo gurneš i spojiš. Papir za pečenje je u suštini drži spojenu (tu koru) do god ga ne skineš, pa je lakše za rad. Uostalom, to isto važi za sve kore koje pečem na papiru, a bukvalno sve pečem na taj način. Ja radim torte veličine celog tog pleha iz rerne, pa tek kad ih nafilujem ja ih ohladim u zamrzivaču a onda ih sećem na šnite. Naravno to je najbrži način kad radiš torte u serijama od po 12 komada. Za kućnu upotrebu, ovaj tvoj način je sasvim u redu.

    Prekidam, i idem malo da čitam. :)

    ОдговориИзбриши
  22. Pozdrav, Dade... moram priznati da si me sad malkice zbunio sa ovom cokoladom, pa sam isla da pogledam sta pise na omotu, i ovde stoji crvenim slovcima "Kakao krem za kolace" a pakovano je u onu prozirnu foliju (ako se kupuje po 100 g), ili u kutijama od 4,2 kg (da mi je samo znati gde nadjose jos onih 200 g ;))...tako da verujem da ipak govorimo o istoj cokoladi.;)))

    Ne znam kako ti pravis glazuru, ali ovaj mi se receptic do sada pokazao najlepsim, 100 g cokolade i 3 kasike ulja rastopim na tihoj vatri ili na pari, ne dodajem ni maslac, slatku pavlaku, vodu i sl, i uvek bude fino sjajna... ali mozda ti se ovde na slici cini drugacijom jer obicno fotkam dok se glazura nije jos sasvim stegla, pa onda na slici izgleda posebno sjajna poput ogledala...a puno znaci i kad imam lepo vreme i suncan dan za fotkanje.;))

    Svidja mi se i ova tvoja ideja da seckas kore na trakice zajedno sa papirom, tako ce sigurno ostati lepe i cele kore...meni se nekada zna desiti da popucaju, pa ih onda zakamufliram negde u sredinu, hihih...;D

    Slobodno ti pitaj sve sto te zanima, ako mogu uvek cu rado pomoci...;))) pozzz

    ОдговориИзбриши
  23. Pa bar smo rešili sve dileme. Radimo SA ISTOM VRSTOM KAKAO KREMA. To me jako raduje, jer će mo moći da razmenimo iskustva daleko lakše i bolje kad su nam sirovine iste. E sad, i to objašnjenje u vezi sjaja je potpuno dobro. Ja često zaboravim da su to fotografije, i da one često umeju da budu i lepše nego što je u prirodi. No vratimo se tom čokoladnom prelivu.

    Nemam iskustvo sa uljem, jer sam tu varijantu probao pre desetak godina, i zbog nečega mi nije odgovarala. Ne sećam se zbog čega. Ali mogu da pretpostavim, jer sam garant stavio i vodu, a ne samo ulje. Mislim da je to bilo previše mekano. A to je kod mene veliki problem, i kad je previše mekan preliv, a boga mi još je gore ako je tvrd. Jer ja ga koristim za prelivanje bajadera i figara (alternativni nazivi su još i GRILIJAŽ I PIŠINGER) a radi se o onoj smesi jaja oraha margarina i karamelizovanog šećera, koji se stavi između dve oblande. Kad preliješ oblande sa čokoladnim prelivom, u kome nema vode, onda čokolada spada sa oblande. I puca kad je sećem, mada dobije dosta na elastici kad dodam u nju i margarin. Moj "idealan" preliv se pravi ovako.

    100 gr vode
    100 gr šećera
    250 gr margarina
    500 gr čokolade (kakao krema)

    Dovoljno je tečan kad je zagrejan, pa je dovoljno da protreseš tablu bajadere ili grilijaža, i to se lepo izravna pa postane stvarno ko ogledalo. Kad se ohladi, nema ništa od ogledanja :) postane mat.

    No dobro se ponaša kad ga sećeš, a na sobnoj temperaturi se ne topi i ne brlja prste.

    Probaću to sa uljem i čokoladom, jako me interesuje da li će da sija. Možda ga neću koristiti, ali sam radoznao.

    Javim ti u svakom slučaju, svoje zaključke, čisto da možeš da koristiš moj, ako se pokaže bolji, ili ja tvoj ako bude obrnuto. Ko da je bitno ko ima bolji, neko će imati koristi.

    ОдговориИзбриши
  24. E, super...drago mi je da smo se onda nasli po pitanju cokolade.;)) Vidis, dobro je da si spomenuo prelivanje oblande sa cokoladom, jer meni se upravo to desava sa ovom glazurom... samo se lepo odvoji, k`o da nisam ni prelivala, i onda se ja nerviram sto to nece da se zalepi... pa retko kad pravim oblande, ali ih nikada ne prelivam (i onda mi nista ne smeta ;)).
    Eto, sad imam tvoj receptic pa cu isprobati jednom prilikom... hvala puno.;))

    Kad su tortice u pitanju, prvo ih premazem tankim slojem fila i rashladim, pa tek onda stavljam glazuru... pre secenja malo sacekam da se torta opusti, jer bi u protivnom glazura pucala... koliko vidim, ti sa tvojom glazurom nemas takvih problema.;))

    Sto se tice kolaca, glazura najbolje izgleda na islerima i bude fino sjajna (mozes videti tu na jednoj fotkici kad sam pravila kolacice po receptu iz T&T kitchen - prvi post u mesecu maju). Na bajaderi se isto fino ponasa i sutradan se lepo sece bez pucanja... a i sve ostale sitne kolace uvek prelivam ovom glazurom.;))

    Verujem da puno zavisi i od toga kakva je podloga preko koje se stavlja cokolada, pa je tako za neke kolace bolje koristiti jednu vrste glazure, dok ce drugima mozda vise odgovarati neki drugi receptic.;))

    ОдговориИзбриши
  25. I ja sam došao do istog zaključka, da bi bilo najbolje prilagoditi se podlozi. Bajadere možeš slobodno prelivati sa čvrstom glazurom (bez vode) jer one su i same masne pa se lepe za glazuru bez problema. Oblande su najgore, i njima baš treba voda. Naravno kad prelivam srneća leđa, tu su pravila malo drukčija. Njih ohladim u frižideru preko noći. Onda ih prelijem ali čim prestanu da imaju sjaj, znači čokolada se blago stegnula, moram da ih sečem. Pošto ja to radim sa onim žičanim šablonom, videla si kako sečem reforum, e sa njim sečem sve torte. No srneća leđa imaju tako meku podlogu (ko ta tvoja torta), čokolada koja bi bila tvrda (čak i ovaj moj preliv) bi pucala jer ispod preliva nema je sve jako meko, pa bi pritisak samo ugnječio čokoladu u fil, a čokolada bi pukla. Tako ja to moram seći i prodavati isečeno, što izgleda nikome ne smeta, samo meni. Mrzim da sečem čak i sa šablonima. Volim da kuvam, ali ne volim da sečem ni torte ni kolače. Nikako da nagovorim mušterije da kupe tortu pa da je grizu ko BANANU. :)))

    Tako da u stvari ima dva rešenja. Nađeš preliv koji ti odgovara, a onda se prilagođavaš tako što hladiš kolač, ili radiš na sobnoj temperaturi.

    Što se sjaja tiče, jedino što ovim prelivima daje kolko tolko sjaja je kad zamočiš bombicu u preliv, ili ga sipaš preko torte bez ikakve intervencije. Sipaš pa nek cure sa strane sam.Tako preliveni kolači imaju nešto sjaja, ali ne brine to mene uopšte. Kad bi mnogo sijali, delovalo bi neprirodno.

    Nadam se da smo konačno završili ovu temu oko preliva. Bilo je super razmeniti iskustva, ali brate mili preterao sam. Ima tolko recepata koji čekaju, a ja se zakačio za čokoladu.

    Važno je to sve znati, jer nije ni malo naivno. Naročito mi se sviđa kad pročitam ako želite da vam čokolada sija, morate je postepeno zagrevati na tihoj vatri.

    Kako bi bilo lepo da je TAKO.

    ОдговориИзбриши
  26. Znam da sam rekao da je dosta bilo komentarisanja preliva, ali neke stvari bi stvarno bilo greh ne spomenuti. Ima ih samo 2.

    Neki dan mi nestalo Swislion da prelijem 12 Reformi, pa odem u TEMPO da kupim margarin, šećer i malo čokolade. Nemaju Swislion pa kupim neki ADRIATIK koji proizvodi ADRIA MM doo iz Banjaluke. Kupovao sam ja i ranije ponekad, Bambijevu čokoladu, Paračinka isto pravi dosta korektnu, sve je to tu negde, i nije baš toliko strašno i ako uradiš sa njima. Ovaj užas od ADRIATIKA to nisam mogao ni da naslutim. U životu tako nešto gadno nisam probao. Lepo mi došlo da pobacam 12 reformi, a onda se dosetim pa uzmem FEN i počnem da topim preliv i skidam nožem. Jeste trajalo par sati ali uspeo sam. Znači, NI ZA ŽIVU GLAVU NEMOJ DA KUPIŠ ADRIATIK, NIKAD U ŽIVOTU.

    Druga stvar je taj preliv za reformu. E to je čisto moj izum, pa će ti sigurno koristiti, ne zato što je moj, nego zato što ga nema ni u jednom kuvaru. Ima tu finu osobinu da SIJA. Čak i kad se ohladi. Mana mu je što ne može da ide na figaro ili minjone, mada bi čak i to moglo. Ovako to ide.

    5 celih jaja
    100 gr šećera
    50 gr mleka
    250 gr margarina
    500 gr čokolade

    Sipaš mleko u lonac, pa sipaš i šećer i staviš i margarin. Uključiš na najaču temperaturu i pustiš da snažno vri, dok se margarin ne otopi. Za to vreme umutiš mikserom cela jaja i kad se margarin otopi, istreseš jaja unutra, i nastaviš da miksiraš još 1 minut. Skloniš sa vatre, a ringlu ugasiš. Nastavljaš da miksiraš još 2 minuta, jer ako radiš sa šerpom koja ima debelo dno, ume da zagori zato što ovo dno drži dosta dugo jako visoku temperaturu. Kad si to sredila, ubaciš čokoladu, i varjačom pomalo mešaš da se čokolada istopi. Nakon par minuta vratiš na onu isljučenu a još toplu ringlu i pustiš da se to sve još malo otopi i zagreje. Onda uzmeš ponovo mikser, i sjediniš ga da postane kremasto. Pravi preliv za čokoladne torte. Sipaš ga odgore po šnitu, razvučeš nožem do ivica kako bi počeo da se sliva a on čim počne da se sliva i curi po bokovima, on se u stvari "zateže" postaje ravan gore gde i treba da bude ravan. Bokove obradiš nožem, razmazujući te cureve. Ovo sija baš onako. Ovakvu tortu kad staviš u frižider, sutradan možeš i a pipneš, neće ti se lepiti za prste, a korz par dana bude savršena. Ni suva ni vlažna. I dalje se presijava, ali naravno ne kao kad je potpuno sveža. Verujem da će ti se svideti i da ćeš bar jedan od tih prelivajućih problema rešiti pomoću njega.

    Jednom sam prelivao i neke minjone sa tim prelivom, ali sam stavio malo više mleka. Ne duplo ali više. E tada to bude još ređe ali ipak mora da se suši 2 dana.

    Nadam se da neću više pričati o prelivima.

    ОдговориИзбриши
  27. Ovaj preliv sa jajima mi je nesto potpuno novo i bas me zanima kako to izgleda kad se napravi, ne mogu da zamislim... tako da mi ne preostaje nista drugo osim da isprobam, hvala ti.;))
    A vec sam zamislila kako bi to izgledalo kad bi tvoje musterije dosle da naruce tortu ili srneca ledja, a docekala ih kartica zadenuta u cokoladu "Ne secemo torte i kolace, moracete da ih grizete ili odnesete kuci ovako cele", hihihi...;D
    Ok, primam k znanju i ovo za drugu vrstu cokolade, stvarno nije svejedno koja se cokolada koristi za glazuru...i mogu zamisliti koji je to bio posao dok sve tortice nisi ponovo doveo u red, uff...

    ОдговориИзбриши
  28. Korice su fenomenalne! Ljubav na prvi pogled, a tek na ukus...mmmmm. Nikada do sada nisam imala hrabrosti da ih pečem bez orašastih plodova (bez brašna uglavnom i pravima), tako da je ovo bio pun pogodak. Hvala! :)))
    http://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/2012/10/ljubavna-torta.html

    ОдговориИзбриши
  29. Draga Lana, nadam se da ćeš videti pitanje iako je recept odavno na blogu. Možeš li da mi kažeš kako bih mogla da preračunam mere i vreme pečenja za kore ako bih pekla u kalupu u obliku srca? Mom omiljenom bratancu se bliži osamnaesti pa bih da ga obradujem jer je čokoljubac. Videla sam da ima i sekača u obliku srca, ali mi je žao da bacam viškove ove divne kore :(
    Inače receptić je divan kao i svi ostali tvoji <3

    ОдговориИзбриши
  30. Draga Lana, nadam se da ćeš videti pitanje iako je recept odavno na blogu. Možeš li da mi kažeš kako bih mogla da preračunam mere i vreme pečenja za kore ako bih pekla u kalupu u obliku srca? Mom omiljenom bratancu se bliži osamnaesti pa bih da ga obradujem jer je čokoljubac. Videla sam da ima i sekača u obliku srca, ali mi je žao da bacam viškove ove divne kore :(
    Inače receptić je divan kao i svi ostali tvoji <3

    ОдговориИзбриши
  31. Draga Milly, nadam se da rodjendan nije prosao i da odgovor ne stize kasno.:) Ne znam koliko je veliki taj srcasti kalup, ali svakako mozes umutiti sve sastojke za koru (kao u receptu), pa onda na vagici odmeriti i podeliti na 5-6 korica... prvo izmeriti koliko je teska prazna vanglica, pa onda to odbiti od ukukupne tezine kad se zamute sastojci. Ako posuda za mucenje ima mali levak za sipanje, bice lako sipati smesu u kalup... korice se brzo peku, tako da ce sve brzo ici. Ne smeta ako bude neka korica vise ili manje, verujem da ce tvom "cokoljupcu" dopasti.:)) Srecan rodjendanac slavljeniku i lep pozdrav ti letiii!:)))

    ОдговориИзбриши
  32. Hvala mnogo Lana. Nije kasno, taman na vreme 😊
    Mnogo pozdrava i tebi!

    ОдговориИзбриши