четвртак, 20. мај 2010.

Pina colada lisnata torta


Za ovomesecni krug nase blogerske igrice Ajme, koliko nas je koju je pokrenula Monsoon odabrala sam jedan lagani desert sa ananasom , posto je upravo ovo voce tema koju nam je zadala nasa domacica Branka.;))
Sastojci: 500 g lisnatog testa, manja limenka ananasa (oko 500 g), 2-3 kasike ruma, 2 jaja, 2 kasike secera, 1 dl slatke pavlake, 2 kasike gustina (skrobnog brasna), 40 g kokosa


Priprema:
Lisnato testo podeliti na dva dela, razviti tanko pa jednim delom obloziti okrugli kalup, i dno i ivice, a drugu polovinu testa iseci posebnim tockicem koji pravi naizmenicne zareze, ili zaseci ostrim nozem da se dobiju mali prozorcici.

Ananas iseci na kockice, preliti sa par kasika ruma i ostaviti da stoji desetak minuta. Zatim ocediti i izmesati sa kasikom gustina. U medjuvremenu, umutiti penu od belanaca, dodati secer i jedno po jedno zumance. Na kraju sipati slatku pavlaku i pazljivo u sve to dodati kokos i gustin. Izjednaciti smesu.
Preko lisnatog testa rasporediti kockice ananasa i preliti pripremljenom smesom od kokosa i slatke pavlake. Preko svega staviti drugi deo lisnatog testa u obliku "mreze", dobro pritisnuti ivice da bi se spojili krajevi i odseci visak testa. Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 20-tak minuta. Pre sluzenja posuti secerom u prahu i posluziti uz kuglicu sladoleda od vanile.

13 коментара:

  1. Vau, baš fino izgleda. A što da napravim sa sokom od ananasa i ruma? (da popijem ;))

    ОдговориИзбриши
  2. Uf,uf,uf ,božanstveno !!!!
    Mnogo lepo izgleda sa tom mrežastom korom .Da li si tu spravicu za pravljenje zareza nabavila
    kod nas?!?

    ОдговориИзбриши
  3. Mmmm..prefino..volim taj okus,a pita draga izgleda predobro! Svaka čast !

    ОдговориИзбриши
  4. Pita izgleda fenomenalno iako nismo ljubitelji ananasa u kolačima mogla bi proći!

    ОдговориИзбриши
  5. Mnogo mi poznat onaj rezač za tijesto. :P
    Krasna izvedba minjonči moja, ko i uvijek! :))))

    ОдговориИзбриши
  6. uvek ti se divim hvala ti na trenutcima uzivanja koje mi pruzas kad gledam dvoje majstorija

    ОдговориИзбриши
  7. izgleda tako lagano, pahuljasto i fino! ova mrežica je jako lijepa :)))

    ОдговориИзбриши
  8. @ Jubistacha, u onaj sokic od ananasa i ruma, samo dodati koju kockicu leda, staviti kisobrancic i uzivati u letnjem koktelu, hihih...salim se, mozda bi se moglo upotrebiti za testo umesto slatke pavlake, pa bi se tako svi sastojci fino iskoristili.;)))
    @ Stocicu postavi se, spravicu za pravljenje mrezice sam dobila na poklon, nisam je videla kod nas, mozda bi se dalo naci u nekim specijalizovanim radnjicama gde prodaju opremu za poslasticarstvo, trebalo bi svakako pitati.;))
    @ Northie, jel vidis kako mi je fino posluzila...hvala puno;)))))
    @ Nada, Snjeza, Tanja, Josipa...hvala cure!;)))

    ОдговориИзбриши
  9. Smijem se! Pa vidi, od ove spravice bi ti definitivno mogla više izvući, nego ja :))))) Ako nađem još šta zanimljivog, opet šaljem :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Predivno izgleda ova tortica, tako je nejžna i lagana. Jako volim kombinaciju ananasa i kokosa tako da sam i ja imala nešto ovakvo u planu međutim imam previše obaveza ovaj mjesec i ne stižem baš kuhati.
    Sigurno ću isprobati ovaj tvoj recept jer me baš oduševio. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Prekrasna tortica ! Privukla me samim nazivom, a kada sam vidjela kombinaciju sastojaka i izvedbu oduševila me. Ananas je ovdje lijepo našao svoje mjesto :)
    Hvala ti na sudjelovanju u ovom krugu igrice !

    ОдговориИзбриши
  12. Kako to dobro izgleda! Imam osjećaj i da miriši božanstveno!
    Ali kako izgleda taj točkić za rezanje, jako je dekorativno ovako izrezano.

    ОдговориИзбриши
  13. Hvala, cure...;)) draga Tadeja, ovaj tockic za rezanje testa se moze videti na fotkicama iz kolaza, gornji red, slika desno, izgleda kao neki valjak sa naizmenicno poredjanim zupcima, od cvrste plastike je...dok nisam dobila ovu spravicu, pravila sam ostrim nozem zereze na testu, moze se i tako raditi, samo sto je ovako naravno daleko jednostavnije.;))
    Norhie, dear...samo licna dostava, molim, hihih...;)))

    ОдговориИзбриши