понедељак, 4. новембар 2013.

Da se zasladimo - sve od dunja:)


Ako miris žutih dunja, poređanih na starom kredencu ili možda u ramu kuhinjskog prozora pored saksija sa muškatlama, budi najlepša sećanja, a bakin kitnikez i tek otvorena teglica slatka od rendanih "zlatnih jabuka" još uvek najfinije mirišu, onda će vam se dopasti i ovi recepti koji zaustavljaju vreme i vraćaju u detinjstvo.:)

Bombice od dunja, šargarepe i jabuka


Sastojci: 400 g šećera, 1 kafena šoljica vode (75 ml), 250 g šargarepe, 150 g dunja, 150 g jabuka, sok i korica od pola limuna
 
Priprema:
 
Skuvati gust sirup od šećera i vode (kuvati 5-6 minuta). U međuvremenu oljuštiti šaragarepu i voće, pa sve narendati kao za jabuke. Odmah spuštati u vruć sirup i dodati sok i naribanu limunovu koricu.
 
Smanjiti temperaturu i kuvati oko 1 h, uz povremeno mešanje, dok skoro sva tečnost ne ispari. Ostaviti da se ohladi. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u kristal šećer. Ređati na tanjir da se malo prosuše, a sutradan se mogu staviti u papirnate korpice.
 
Napomena: od ove mere se može napraviti oko 30-tak bombica, vrlo su ukusne i lepo izgledaju na tanjiru sa sitnim kolačima.:)



Pečene dunje


Možda najjednostavniji recept, a kao rezultat dobićete predivnu i mirisnu, pravu jesenju poslasticu.:)

Odaberite lepe dunje podjednake veličine (da bi se ravnomerno ispekle). Zasecite ih oštrim nožem na vrhu i pažljivo izdubite. Sredina je dosta tvrda i dovoljno je samo izvaditi središnji deo sa semenkama. Izdubljnu sredinu napunite sa šećerom i poređajte ih u pleh za pečenje. Sipajte i malo vode tek toliko da pokrije dno.

Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 45-60 minuta u zavisnosti od toga koliko su dunje velike (zato je bolje odabrati ne suviše velike). Pecite ih dovoljno dugo dok potpuno ne omekšaju, možete proveriti na pola pečenje, dopuniti vodu ako je isparila i bocnuti ih malo nožem.

Posle nekog vremena dunje će početi fino da mirišu iz rerne a šećer na vrhu će se karamelizivati. Poslužite ih odmah jer najlepše je grickati dok su tako fino tople... uživajte!:))))


p.s. ovog meseca vas čeka još puuuno lepih recepata za sitne kolače, već od narednog posta... naoštrite olovke i pripremite dovoljno papira.:)))
 

39 коментара:

  1. Pečene dunje nisam jela od kako je sin bio mali, tada sam ih stalno pekla ali bez šećera. Baš bi mogla da se počastim ovih dana jednom pečenom dunjom ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Toliko su lepo izgledale na pijaci da sam se kuci vratila sa punom kesom, pa ih je trebalo negde potrositi.:))) p.s. nadam se da ce im se ukucani isto obradovati.:)))

      Избриши
    2. Danas sam se sladila pečenim dunjama, a ostavila sam jednu i za mužića. Punila sam ih seckanim orasima i posula sa vrlo malo šećera jer ne volim preslatko, a odozgo sam dodala malo safta iz slatka od smokve. Fantazija! Slike su na coolinarici objavljene, evo jednog linka ;)http://www.coolinarika.com/slika/1701765/#content_info
      Hvala ti što si me podsetila na ovaj dezert!

      Избриши
  2. Ne znam šta bih pre od ova dva recepta :-). Možda ove loptice jer nešto ne volim pečeno voće ali dunjama je sve oprošteno :-).
    I jedva čekam te nove recepte!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;))) Probaj prvo kuglice (za njih je dovoljna jedna lepa srednja dunja), a mozda ce se Misi dopasti pecene, mozes tu pored njih "ususkati" i nekoliko jabuka.:)))

      Избриши
  3. Eno čame na terasi, juče nam komšija spakovao. Svi recepti sa dunjama traže dosta šećera, prosto šta ću s njima?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Chef voli da ih gricka i sveze, samo ih oljusti i secka na tanke kriskice... meni su tako malo opore, pa vise volim kad su slatke. Kod Maje i Mimi sam pronasla lepe receptice za slanu varijantu sa piletinom, mozda bi ti se tako dopali?:))

      Избриши
  4. Sve izgleda i mirisno i ukusno...dunje su zaista posebno interesantno voce, a kod tebe su zablistale u punom sjaju. P.s. bas se radujem receptima koje nam spremas, imam silne porodicne proslave u novembru pa stizu u pravi cas!

    ОдговориИзбриши
  5. Ovako lepe dunje u životu nisam videla...moje su bile nikakve, ali ipak spremih nešto od njih...imam ih još malo u garaži i mislim da ću napraviti malo kompota od njih.
    Čekam nove receptiće.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm, kompot od dunja je predivan, moze se napraviti i fino sos koji odlicno ide uz razna pecenja... kuckam brzo receptice.:)))

      Избриши
  6. Mogu zamisliti kako ovo mirise dok se sprema. Divno izgleda :)

    ОдговориИзбриши
  7. Lana, oba su recepta predivna, a miris pečenih dunja mislim da je nešto neponovljivo

    ОдговориИзбриши
  8. Ja bih ipak bombice, jer sve tvoje sitne kolace obozavam. I unapred se radujem novim receptima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad cu da teleportiram jedan tanjric sa kolacima, puno poljubaca tebi i devojkama.:))

      Избриши
  9. Ove okruglice poznajem samo sa šargarepom i dunja mi je totalno super i luda kombinacija, a pečene dunje e to nikada nisam radila. Jedino što sam ih kupovala i svaki put omašim debelo. Kako narod kaže, spolja gladac, a unutra jadac. Divno izgleda ali iznutra trula. Ko zna čime sve to prskaju. A za kolače sitne, e tu znamo da nas čekaju umetnička dela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, mogu se praviti i samo sa sargarepom, pa dodati i malo pomorandzine korice, a mama je uvek pravila ovako sa vocem i posebno su fine jer im dunje daju predivnu aromu. Desi se da nekada dunje iznutra ne budu dobre, ali to se ne moze svideti spolja, onda obicno iskoristim sta mogu za kompot.:))

      Избриши
  10. Lanice zamirisao mi je miris dunja odmah,prekrasna su oba recepta,moram priznati da pečene dunje još nisam probala,ali čim budem imala koju dunju isprobat ću.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nelyce, isprobaj ih svakako cim ti dodju do ruku, tako fino ugreju u hladno jesenje popodne.:))

      Избриши
  11. Sve super izgleda, baš me zanimaju ove pečene dunje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petra, ako mozes da ih nabavis, najtoplije preporuke, one su nesto poput pecenih jabuka - slatkaste i divno osvezavajuce u isto vreme.:))

      Избриши
  12. Nisam neki ljubitelj dunja, više volim da ih gledam ali ove tvoje slike me teraju da se predomislim. :)
    Stavi kafu, dolazim :)

    ОдговориИзбриши
  13. obožavam dunje na ormaru....a ovi moji visoki do plafona pa ne može ni dunja na njih...
    predivni receptići i ne znam šta mi je ljepše i ukusnije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, moze i u korpicu na kuhinjskom stolu, na ormanu ionako nije vise prakticno.:)))

      Избриши
  14. tako rijetko koristim dunje, prava šteta
    ove bombice su divne !

    ОдговориИзбриши
  15. Prošli vikend sam bila na mini cool druženju u Zadru i tamo sam probala divne male kuglice od dunja s orasima i mljevenim keksima. Tako neodoljive fine okusom i mirisom. A tek kad vidim ove tvoje pečene, prava divota.

    ОдговориИзбриши
  16. Jako lepi recepti za upotrebu dunja, nisu oni klasicni:) Bravo, draga moja... Fotke su predivne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, cekam te na kafici, mozes i Zoku povesti kada krenes... samo pozurite dok ne nestanu kolacici.:)))

      Избриши
  17. Uvijek neki novi recepti...probala sam svašta od dunja, ali ti uvijek iznenadiš...Mmmm, mirisno!

    ОдговориИзбриши
  18. Pečene dunje, e toga se ne bih sjetila... :-) Oba recepta su mi odlična, sad dok još ima mirisnih dunja, trebala bih isprobati makar jedan od ovih finih receptića!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanjuska, nadam se da mozete da nabavite tamo dunje, bas bih volela da isprobate, mislim da bi ti se dopale.:)) Puno te pozdravljam!:)))

      Избриши
  19. Lana, sinoc sam napravila ove kuglice od dunja, sargarepe i jabuka, danas smo ih probali. Bile su pravi hit! Neke sam uvaljala u Kristal secer, neke nisam. Lepse izgledaju sa secerom, ali meni su ukusnije bez tog ekstra secera. U svakom slucaju nesto sto treba da se ponovi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, dear... da znas da si me sada obradovala i volim sto su vam se dopale.:))) Mislim da bi se moglo staviti i manje secera unutra a vise voca, pa bi onda bile bas taman... saljem ti puno lepih pozdrava i zelim lep vikend, mah-mah!:)))

      Избриши