уторак, 19. новембар 2013.

Slani rolatići - ideje za ukusno predjelo


Jeste li za neki slani rolatić, sa makom, možda sa spanaćem ili pikantni sa ajvarom?:) Verujem da ih svi volimo i uvek su dobrodošli na stolu kao ukusni zalogajčići pre nekog svečanog ručka, a lepo su posluženje i na švedskom stolu, "ušuškani"  između ostalih slanih đakonija.

Ovo je klasičan recept koji uvek uspe, a osim rolatića možete napraviti i zanimljive slane kockice - minjone, možda će vam dobrodoći za predstojeće praznike.:)

Rolat sa makom


Sastojci: 4 belanca, 1/2 kašičice soli, 3 kašike brašna, 1 kašika nemlevenog maka

Fil: 200 g krem sira, 100 g stišnjene šunke

Priprema:

Umutiti čvrst šam od belanaca sa malo soli. Dodati 3 kašike brašna, ali ne prepune, i na kraju pažljivo umešati kašiku nemlevenog meka. Sipati u manji pleh (23 x30 cm) obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C samo 10-15 minuta.

Čim se korica malo zarumeni, izvadite je iz rerne da se ne osuši previše. Prebacite na vlažnu krpu i zamotajte rolatić. Ostavite da se potpuno ohladi. Kasnije je možete odmotati i premazati filom.

Ohlađenu koru premažite polovinom krem sira, preko toga poređajte tanko isečene šnitice stišnjene šunke (mogu i da se preklapaju). U drugi deo krem sira dodajte malo mlevene začinske paprike i premažite preko šunke. Sve ponovo zamotajte u rolat, uvijte u foliju i čuvajte u frižideru do služenja.

Napomena: najbolje je napraviti uveče, ostaviti preko noći da se fino stegne u frižideru i sutradan možete lepo iseći na šnitice.


Rolat od spanaća


Sastojci (za 1 veliki ili dva manja rolata): 500 g spanaća, 80 g margarina, 80 g brašna, 4 dl mleka, 1 kašičica soli, 5 jaja

Fil: 300 g punomasnog sira, 300 g šunke, 2-3 kašike kisele pavlake, par kisečih krastavčića

Priprema:

Spanać očistiti od peteljki i kratko blanširati, zatim ocediti i sitno iseckati. Na rastopljenom margarinu propržiti malo brašno, dodati iseckani spanać i posoliti. Sipati polako mleko i istovremeno mešati da se ne stvore grudvice. Kuvati par minuta dok se sve fino ne zgusne (kao puding). Pomeriti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.

U ohlađenu smesu dodati žumanca i izmiksati, a belanca posebno umutiti u čvrst šam. Na kraju sve pažljivo sjediniti varjačom i prebaciti u pleh od rerne obložen masnim papirom. Ako želite da napravite 2 manja rolata, smesu podelite na pola i pecite iz dva dela.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta (za veliki rolat), odnosno oko 15 minuta ako pravite male rolate. Gotovu koru prebacite na vlažnu krpu i zamotajte, ostavite dok se potpuno ne ohladi.

Za fil izgnjčite sir viljuškom, dodajte sitno seckanu šunku i krastavčiće. Na kraju umešajte 2-3 kašike kisele pavlake da se sve fino poveže. Razmotajte ohlađenu koru, premažite pripremljenim nadevom i ponovo zamotajte u rolat. Ostavite neko vreme u frižideru da se svi sastojci lepo stegnu.

(veliki rolat, bez premaza - samo zbog poređenja i da vidite razliku u debljini korica)

Napomena: ceo rolat možete na kraju premazati majonezom ili krem sirom, a odgore naribati kačkavalj, ali manje rolate ćete lepše iseći i servirati ako ostanu nepremazani.


Pikantni rolat


Sastojci: 100 g margarina, 100 g brašna, 1/2 l mleka, 1 ravna kašičica soli, 3 kašike ajvara (blagog ili ljutog), 6 jaja

Fil: 300 g punomasnog sira, 300 g šunke, 2 dl kisele pavlake, 1-2 kašičice mlevene paprike, so, biber po ukusu

Priprema:

Na rastopljenom margarinu propržite malo brašno. Sipajte po malo hladnog mleka i mešajte da se ne naprave grudvice, dodajte i malo soli. Sve kratko kuvajte dok se fino ne zgusne. Na kraju umešajte par kašika ajvara i ostavite da se prohladi.

Belanca umutite u čvrt šam, a žumanca dodajte u prohlađenu smesu. Na kraju sve pažljivo sjedinite i sipajte u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ako želite da rolati budu tanji i da imate dva manja rolata za posluživanje, smesu podelite na pola i ispecite iz dva puta.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta (za veliki rolat), odnosno po 15 minuta ako pravite dva manja rolata. Gotovu koru prebacite na vlažnu krpu, odmah zamotajte i ostavite da se ohladi.

Ohlađenu koru razmotajte i premažite nadevom od sira (sir izgnječite viljuškom i dodajte malo začinske paprike po ukusu, a zatim umešajte i kiselu pavlaku). Ostavite par kašika fila na stranu, a preko premazanog fila rasproedite šnitice isečene šunke. Premažite preostalim sirom i sve zamotajte u rolat. Ostavite u frižideru par sati da se lepo stegne pre služenja.

Napomena: možete izostaviti ajvar i dobićete vrlo lep žuti rolatić. Mihaela je prošle godine pravila nešto slično za MEZZE i pogledajte njen Princes rolatić.:)


Slane kockice -minjoni


Umesto rolata, od istih sastojaka, možete napraviti i ukusne slane kockice koje će vrlo lepo izgledati na poslužavniku kao koktel posluženje. O njima sam već pisala ranije  u ovom postu, a neki se možda sećaju i mog prvog recepta koji sam objavila na Coolinarici.:)

Joše jedna ideja, možete i ovako ukrasiti rolat i izgledaće vrlo lepo sa cvetićima od kuvane šargarepe i listićima peršuna... prijatno grickanje.:)

48 коментара:

  1. Одговори
    1. Draga mignonne,htela bih da pravim dva manja i tanja rolata u obimu ali ne znam koju velicinu pleha bih mogla da upotrebim? Molim za pomoc!

      Избриши
    2. Draga Dragana, manje rolatice pravim u plehu od rerne (33x37cm) samo sto smesu ne rasirim preko celog pleha, vec ostane slobodno 2-3 cm od ivica pleha. Smesu napravim kao za veliki rolat (od 6 jaja za zuti rolat ili od 5 jaja za zeleni) i podelim na dva dela (najlakse mi je da izmerim na vagici). Korice se peku krace nego za veliki rolat, pa treba pripaziti.:)) Veliki pozdrav!:))

      Избриши
  2. Sve predivno samo dodaj jaja u recept za rolat sa ajvarom. Mene narocito privlaci ovaj sa makom to jos nisam probala a ove ostale sam pravila ali po potpuno drugacijem receptu mada je ukus vjerovatno slican. U svakom slucaju dobro ce nam doci ovakvi receptu u ovom periodu slava i praznika.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, ispravljeno.:) Taj rolatic sa makom je posebno zgodan kad imas visak belanaca, a jako brzo se napravi, nadev moze biti i drugaciji, recimo lepo je dodati i koju sniticu kackavalja pa fino izgleda kad se presece.:))

      Избриши
  3. Obožavam slane rolate i baš sam pre par dana na slavi kod prijatelja samo to i jela, mislim da je bilo baš slično kao što su i ovi tvoji. Odlični!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da nema kuce koja ih ne pravi a receptici se ne razlikuju puno, eto mozda ce nekome dobrodoci da uporedi.:))

      Избриши
  4. u naše lane svega ima...od predjela do...
    fantazija i rolatići i kocke..nek se nađu receptići...nikada ne znaš kada će zatrebati

    ОдговориИзбриши
  5. Ovaj sa makom me posebno 'čačka' jer nikad niosam pravila. Slane kocke sam pravila i super su!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isprobaj taj sa makom, on se cak mozda najbrze pravi od svih i vrlo je dekorativan.:))

      Избриши
  6. Izbor rolata je fantastičan,meni je osobno tvoj rolat od špinata najdraži ,nezaoblizan je na našoj trpezi posebno za Uskrs.

    ОдговориИзбриши
  7. divno, em su fini, em su dekorativni!
    od slanih rolata probala sam raditi samo jedan s ajvarom, svakako ću isprobati koji od ovih receptića

    ОдговориИзбриши
  8. Uh, uh, koje divote, ne znam za čime bih najprije posegnula. Svakako će se nešto od ovih delicija naći za blagdanskom stolu, samo moram odlučiti što :D

    ОдговориИзбриши
  9. Svake Nove godine, koa porodicni ritual, mama pravi rolat sa spanacem. Mogla bih je ove godine iznenaditi i ja napraviti neki :) Obozavam tvoje kolekcije. Uvek tako puno dobrih recepata na jednom mestu, odjednom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Saska, drzim ti fige za novogodisnji rolatic i da sve uspe kako treba.:)))

      Избриши
  10. Kakvi predivni primerci klasika, mada mi ovaj sa makom izgleda kao jedna od tvojih predivnih ideja, nisam ga do sada sretala :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, taj rolatic se cesto moze naci na svecanoj trpezi, nije moja originalna kreacija, ali ova verzija mi se najvise svidja, nadam se da ce ti fino posluziti.:)))

      Избриши
  11. Ispekoh koru upravo..valjda će uspeti ovako besprekorno...Post je stigao u pravi čas.Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Nadam se da je sve dobro uspelo, drziiiim fige... drago mi je da receptic fino posluzio.:))

      Избриши
  12. Kad se posluzi ovakvo predjelo, meni nista drugo ne treba. Niko ih lepse ne pravi, divni su ti.

    ОдговориИзбриши
  13. Meni posle tih rolata nebi ni trebalo ništa drugo. Ovaj rolat sa makom sam pravila, kod mene je malo drugačiji ali je zaista odlično kad se ne zna šta će se sa viškom belanaca.
    Sve je lepo i predivno za oko.
    Pošto vidim da su sve slike sa istim osvetljenjem, hoćeš li nam jednom uslikati taj tvoj kućni studio...ja muku mučim sa svetlom i pored dobrog aparata nisu mi slike najlepše.Unapred ti hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zorice.:)) Sto se tice fotkica, iznenadila bi se kad bi videla moj "kucni studio", hihihi... fotkam sa obicnim digitalcem koji drzim u ruci, a "modeli" se nalaze na kuhinjskom stolu ispred prozora, nema dodatnog osvetljenja sem prirodnog svetla... jednom sam kuckala o tome, na ovom linku mozes pogledati kako to sve izgleda kod mene.:)) big kiss &hug...
      http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2010/11/jeste-li-za-soljicu-caja.html

      Избриши
  14. Rolat sa makom ide na isprobavanje :) Pravila sam klasican rolat sa jajima, koji je bio fenomenalan, tako da me "kopka" i ova verzija sa belancima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Natasa, taj rolatic sa makom se jos jednostavnije pravi, a izgleda vrlo lepo kad se posluzi sa ostalim slanisima.:))

      Избриши
  15. Rolat sa makom i spanaćem isproban. Fantastični su:) Sve što vidim da si pripremila ja bih rado probala, sve je tako lepo i skockano kako samo ti možeš, draga moja. KIss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nalence, samo da znas da sam vec "skicnula" tvoju Moskva torticu i mogle bi da dogovorimo neku trampu, recimo tanjir rolatica za sniticu torte, hihihii.....:)))

      Избриши
  16. Prava si vrednica, sve bilježim i isprobavam. Ove kocke su mi prekrasne, za neku svečanost, izgledaju savršeno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Kockice su po sastavu iste kao rolatic, samo su u malo drugacijem izdanju i obicno prve nestanu sa tanjira.:))

      Избриши
  17. Divno draga Lanice,svesavrseno....evo i mene opet!!!!!

    ОдговориИзбриши
  18. Lana krasni su ovi rolatići ! Od kada sam probala rolat od špinata jedan mi je od omiljenijih, a sada ovdje vidim i kombinaciju sa makom koja svakako ide na isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branka, nadam se da ce ti dopasti, meni je taj mak rolatic omiljeni kada pravim neke slane zalogajcice, ukusan je, dekorativan i sto je najlepse, vrlo brzo se napravi,:))

      Избриши
  19. Rolati su prelepi,svaka ćast,naročito ovaj sa makom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, nadam se da ce neki receptic posluziti kao inspiracija.:))

      Избриши
    2. Kod pikantnog rolata pise "1/2 mleka", jel' to znaci pola litre mleka, ili? Citala sam detaljno recept, ali nisam ukapirala.
      Hvala.

      Избриши
  20. Da, dobro ste primetili, potrebno je pola litre mleka, desio se propust u kuckanju i odmah cu ispraviti.:) Lep pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши