понедељак, 25. новембар 2013.

Vratne krmenadle u finom saftu


Posle svih kolačića, pita i peciva, konačno da se na blogu nađe nešto konkretno.:) Recept već neko vreme čeka u draftu i mislim da je sada nekako pravo vreme za ovakve stvari. Taman da nas fino zagreje kad je napolju kišovito i hladno, sem toga brzo se sprema i nema puno posla oko svega.  Jedan pravi nedeljni ručak uz domaću supicu sa knedlicama i neki lagani slatkiš na kraju.

Vratne krmenadle u finom saftu

 
Sastojci: 4-5 vratnih krmenadli, 2 glavice crnog luka, 2 šargarepe, 1/2 korena celera, 2 lista lovora, biber u zrnu, so, začini, oko 1 dl belog vina ili vode

Priprema:

Krmenadle posolite i pobiberite, a zatim kratko propržite na zagrejanom ulju sa jedne i druge strane. Dodajte nekoliko zrna bibera i par listića lovora. Kad je meso fino zarumenilo, izvadite ga na tanjir ili sklonite u stranu i napravite malo mesta u tiganju.

Na tom istom ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte šargarepu i celer isečen na kockice. Dinstajte sve zajedno par minuta, zatim vratite krmenadle i sipajte malo vode ili belog vina. Poklopite i kuvajte poklopljeno oko 30-40 minuta dok meso ne postane mekano.

 
Poslužite uz kuvani krompir i prelijte saftom u kome se dinstalo meso i povrće. Možete sve zgusnuti sa kašikom gustina ako volite, mada je ukusno da ostane i ovako... bon appétit!:)

 
Vanil krem štrudla


A kao nedeljni desert najtoplije preporučujem Vanil krem štrudlu, originalni receptić je objavila Jekago na Coolinarici, a potom su je isprobale i ostale blogerice. Ova štrudla je nešto poput mekane krempite ušuškane između hrskavih korica zamirisanih vanilom. Ako još niste pravili, svakako isprobajte i oduševićete se na prvi zalogaj, sačekajte ipak da se malo prohladi pre nego što je isečete.

Pita najlepše prija uz popodnevnu kaficu ili topao čaj dok u kišno popodne čitate omiljenu knjigu ili možda, ušuškani ispod ćebenceta, gledate neki dobar film na DVD-ju.


p.s. filmska preporuka za kišno popodne: Nacionalno blago & Nacionalno blago: Knjiga tajni.:))

14 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvalaa, mozes da dodjes zajedno sa Tamarom sledeci put, javite mi samo kad stizete.:)))

      Избриши
  2. Odlican rucak! Ove krmenadle su predpostavljam svinjske?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, svinjske vratne krmendale, one budu bas nekako mekane kad se spreme.:))

      Избриши
  3. Одговори
    1. :))) Diiiivno, samo izvoli... bas bih volela da te jednom ugostim.:)))

      Избриши
  4. Odličan način pripreme, mojim momcima bi se svidjale sigurno ;) A štrudlu često pravim, najbolja je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce se momci pozitivno izjasniti, a strudlu sam prvo kod tebe zapazila.:)))

      Избриши
  5. Aj, aj, aj, sve mi se sviđa! Uključujući i preporuke za film.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Volim sto ima jos filmofila u nasoj maloj blogerskoj zajednici.:)))

      Избриши
  6. Ove snicle od svinjskog vrata me ludacki podsecaju na snicle koje je stalno pravila moja mama i koje su kod nas kuci bile cest nedeljni "must"...mogla bih cak i da ih nazovem confort food ! Jako je cudno to sto za svakoga od nas postoje odredjeni sastojci koji nas na njih vode...u tvom receptu je sve ono sto je meni potrebno...eventualno krompir pire, to me nekako vise asocira na zagrljaj ! Kod tebe je uvek sve jednostavno ali perfektno...cao!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim sto je receptic, makar na tren, posluzio kao vremeplov i vratio neka lepa secanja... volim jednostavnu kuhinju, onu po kojoj su spremale nase mame i bake, koja mirise na dom i podseca na detinjstvo... lep pozdrav ti leti.:)))

      Избриши
  7. Odličan ručak. Obožavam kremenadle u saftu. A po štrudlu ću doći posle dijete :)

    ОдговориИзбриши