четвртак, 28. новембар 2013.

Kesten rolatić i bombice


Kad nam je Nale sa bloga Coolinarija prošlog meseca, za igricu Ajme, koliko nas je, zadala temu - kesten, mom oduševljenju nije bilo kraja i već sam sam počela da smišljam šta ću sve praviti. Međutim, nisam ni pomislila da će glavni sastojak biti problem, kao za inat ni na pijaci ni u prodavnici ni traga od kestena, čak su i ulični prodavci pečenog kestena ove godine misteriozno iščezli sa ulica.

Bližio se kraj meseca i već sam se pomirila s tim da ću Naletu poslati neki od prošlogodišnjih recepata kao ulaznicu za našu blogersku igricu. A onda nas je jednog dana, pošto smo razglasili pravu potragu, prijatelj obradovao sa par kutijica smrznutog kestena sa šlagom koje je nabavio u drugom gradu, pa sam već u mislima videla barem praline napunjene filom od kestena.:)

Izgleda da nas je krenulo, pa se uskoro i chef pojavio sa paketićem smrznutog kestena koji je slučajno pronašao u radnji, tako da sam odjednom imala dovoljno materijala za igricu.:)


Kesten bombice


Sastojci: 200 g kesten pirea, 50 g maslaca, 2 kašike šećera u prahu, 2 kašike ruma, 100 g rastopljene čokolade + 100 g narenadane čokolade

Priprema:

Izmešati kesten pire, maslac, rum i šećer u prahu. Rastopiti čokoladu i izmešati sa pripremljenom smesom. Sačekati da se malo prohladi i oblikovati bombice, pa svaku uvaljati u narendanu čokoladu.

Napomena: u sredinu svake bombice može se staviti po jedna čokoladna dražeja.


Rolatić od kestena


Sastojci: 200 g kesten pirea, 50 g maslaca, 200 ml slatke pavlake, šećer u prahu, rum po želji

Glazura: 100 g čokolade, 50 ml slatke pavlake

Priprema:

Kesten pire izmešati sa maslacem sobne temperature i po želji dodati malo ruma i šećera u prahu (ako koristite smrznuti kesten pire, on je već zaslađen). Staviti na foliju, prekriti drugom folijom i razviti u pravougaonu koru debljine 0,5 cm.

Umutiti slatku pavlaku u šlag i zasladiti po ukusu. Premazati preko kore od kestena, pa uz pomoć folije sve pažljivo zamotati u rolatić. Preliti čokoladnom glazurom i staviti u zamrzivač 1 h da se lepo stegne. Seći na šnitice i poslužiti uz umućenu slatku pavlaku posutu čokoladnim mrvicama.

Glazura: zagrejati slatku pavlaku i dodati kockice izlomljene čokolade, pa sve promešati da se fino izjednači.

inspirativni recepti:)

 
 
Za ljubitelje kestena još par recepata koji su već ranije bili objavljeni na blogu i na Coolinarici:


1. Rolat od kestena
2. Kesten rolat
3. Kesten praline
4. Kesten kocke
5. Grijaž kesten minjoni
6. Kesten trouglići
 

16 коментара:

  1. Kesten, kuvan ,pecen, pire, ne pitam. Pravila sam nedavno pitu a sad me ti stavljas na muke. Kazi odakle da krenem, ove praline i rolatic me tako privlace. Samo sto uvek moram da krenem od sirovog kestena, jer ovde pire nije ni prici nase (ili onom jednom madjarskom sto sam kupika letos u Rodi):)))

    ОдговориИзбриши
  2. Pa, zar ovolike muke da ti baš ja priredim:) Pu, bre, al sam brezobrazna... a, vala, i ti marketi u EL. Draga moja, šalu na stranu, ovo je preslatko, prelepo i tako liči na tebe, da dalje reči nisu potrebne. Hvala ti na svom trudu koji si uložila kako bi nabavila kesten i upriličila receptiće za ovomesečnu temu:) Ljubim te, ljubim...

    ОдговориИзбриши
  3. ove godine prvi puta nisam pravila ništa sa kestenom. ide to tako periodično, u krug. jako mi se sviđa ovaj rolat, predivan je

    ОдговориИзбриши
  4. Kesten pire mogu samo da sanjam; u jesen samo bude 'svjezih' kestena i samo u odredjenim prodajama. Divni su ti deserti; volim sve sa kestenom.

    ОдговориИзбриши
  5. Ne znam hocu li stici da ucestvujem u igrici, ali svakako moram da pohvalim ovu predivnu kolekciju recepta:)

    ОдговориИзбриши
  6. Jaaako mi se sviđa ovaj rolatić! I preslatko izgleda. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Μπράβο, Lana !!!sve to fantastično izgleda!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Taman sam mislila posegnuti za bombicama kad se ispred našla rolada. Sve izgleda krasno i neodoljivo!

    ОдговориИзбриши
  9. Ovi rolatići su posebno lepi! Mada, ni bombice ne zaostaju za njima...

    ОдговориИзбриши
  10. Jednom sam pravila ove rolatiće, bili su mnogo ukusni ali izgled u mom izvođenju, blagi užas. Pravila sam još nešto ali to je tajna :-)

    ОдговориИзбриши
  11. Jao Lano, sve je tako savršeno i liči na tebe i tvoj perfekcionizam! Savršeno! Mislim da moram da krenem od rolata! :)

    ОдговориИзбриши
  12. Drugari, ne zamerite sto vam nisam odmah odgovorila, ali ovih dana su me okupirale obaveze sa svih strana. Rolatic se vrlo brzo sprema, a bombice jos lakse, pa ako dodjete do paketica kestena ovih dana, najtoplije preporucujem za probu... nadam se da danas malo odmarate, mozda bas uz neki kolacic od kestena, puno vas sve ljubim i pozdravljam!:)))

    ОдговориИзбриши
  13. Ovaj rolat i mi radimo , ali s marunom koji raste u našim šumama, čak i bez fila. Fotke su divne

    ОдговориИзбриши
  14. Prekrasni deserti od kestena kojeg jako volim, ali na zalost nemoguce ga je pronaci ovdje (osim sirovog); jednom sam ga kuhala i probala napraviti pire...katastrofa. Nije se dao oguliti

    ОдговориИзбриши