петак, 11. јануар 2013.

Kesten rolat

 

Jedan fini rolat od kestena kao zimska inspiracija, ako koristite kupovni kesten pire možete ga vrlo brzo napraviti. Sačekajte samo da se rolat fino rashladi pre nego što ga poslužite, a onda se lepo ušuškajte u fotelju i pustite omiljeni film, možda Ice Age 4 ako niste još stigli da pogledate... zapravo, bilo koji film će se fino poslužiti, uživajte!:))


Sastojci: 500 g kesten pirea, 2 jajeta,  4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 100 g čokolade, 50 g maslaca, 2 dl slatke pavlake
 
Glazura: 100 g čokolade, 3 kašike ulja 

Priprema: 

Kalup za srneća leđa obložite folijom i utisnite kesten pire tako da sredina ostane prazna (za fil), a ostavite i malo kesten pirea na stranu da kasnije napravite donju koricu. Popunite kalup koliko možete, možda neće biti baš za ceo, ali 2/3 sigurno hoće.

Ako koristite kupovni kesten pire, on je već obično dovoljno zaslađen tako da ne morate dodavati posebno šećer. Ali ako sami pripremate kesten pire, dodajte još malo šećera po ukusu i kašiku-dve ruma radi arome.



Skuvajte na pari fil od 2 jajeta,4 kašike šećera i 1 vanilin šećera. Kad se malo prohladi, dodajte rastopljenu čokoladu, maslac i umućenu slatku pavlaku. Sve lagano izmešajte i napunite sredinu kalupa. Od preostalog kesten pirea rastanjite tanku koru preko folije i pažljivo stavite preko fila kao poklopac. Ostavite da se sve fino rashladi i stegne. Pre služenja izvadite rolat iza kalupa i prelijte čokoladnom glazurom.

Za glazuru istopite na tihoj temperaturi čokoladu sa malo ulja i prelijte preko ohladjenog rolata. Secite na šnitice i poslužite uz malo umućene slatke pavlake.

Napomena: u fil možete staviti i malo seckanih pečenih oraha ili lešnika.:)


16 коментара:

  1. Ledeno doba 4, slažem se je odličan odabir. Mi smo to gledali u bioskopu - pola bioskopa deca pola odrasli, i po neka bakica. U prvi mah mi se učinilo da je kora u pitanju ali kad sam pročitala ovo ti je sjajno, sve je kremasto i lako se pravi. Šteta što nije i posno.

    ОдговориИзбриши
  2. I meni se na izgled ucinilo da je kora u pitanju, pa uporno citam recept ne bih li pronasla sastojke za koru:) Odlicno izgleda, svaka cast!

    ОдговориИзбриши
  3. Predivno Lana! Jako, jako lepo izgleda, kao i sve sto ti napravis. :)
    I mi smo gledali Ice Age 4 u bioskopu i to sa Icom. Cak je izdrzao 2/3 filma. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Skroz sam luda za kestenom, ovo mi izgleda jaaaaako primamljivo :*

    ОдговориИзбриши
  5. Prekrasno izgleda! Ne kupujem kesten pire jer nije dobre kvalitete i prepun je šećera, a ne radim ni vlastiti (to mi se čini čisti mazohizam). Stoga ću lijepo uživati u ovim divnim slikicama i zamišljati kako je dobar:))

    ОдговориИзбриши
  6. WOW... koja ljepota...predivan je rolat. I ubrzo će se naći na mom stolu. Obožavam kesten. Sad ionako nema kestena više,pa može i kupovni kesten pire. Hvala na super receptu. A fotografije su posebna priča. Pozdrav od mene. Vanja

    ОдговориИзбриши
  7. Kesten obožavam,kolači s njim su mi uvijek dobro došli.Ovaj rolat mi se jako sviđa,dekorativan je i vjerujem prefin,a tvoja prezentacija je totalno savršena:)

    ОдговориИзбриши
  8. Savršen ti je ovaj rolat! Kombinacija iz snova!

    ОдговориИзбриши
  9. Uh, ovaj rolat kao da je pravljen za mene. Obožavam kesten pire i mnogo mi se dopada sto je korica od njega. Divno, Lana. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Ma vidi ti nju kako me guštira!! Obožavam kolače s kestenom i kako mu sad nije sezona, ove fotke su me pogodile kao grom iz vedra neba :D

    ОдговориИзбриши
  11. Savršeno izgleda. Nagovorila si me na izradu kolača s kestenima :)

    ОдговориИзбриши
  12. Prekrasno, divna ti je roladica, ja još imam u frizeru nešto svog kesten pirea, završit će u ovom divnom kolaču.

    ОдговориИзбриши
  13. Obožavam kolače, i zadovoljstvo mi je skoknuti do Vašeg bloga, videti šta ima novo. Posle prebiram ako imam nesto od namirnica da pokušam napraviti isti. Lepo je sto postojite, da mogu svratiti.

    ОдговориИзбриши
  14. Dragi moji, znam da malo kasnim sa ovim receptom, ali nikako da stigne na red za objavu ranije, ako budem jos cekala doci ce i prolece, pa bolje da ga sada otkuckam.:) Sada nije tako problem nabaviti smrznuti kesten pire, ipak spremanje domaceg iziskuje nesto vise vremena, pa je ovo mozda jednostavnija varijanta. Mozete napraviti i kao mali rolatic a mozda dobijete jos neku finu ideju, bice mi drago ako vam posluzi kao inspiracija.:) Sve vas puno pozdravljam!:))

    ОдговориИзбриши