субота, 05. јануар 2013.

Twist štrudla


Ako možda još razmišljate šta biste napravili kao desert za Božić, možda vam ovaj recept posluži za inspiraciju. Radi se zapravo o duploj štrudli, isprepletanoj na zanimljiv način, sa omiljenim filom od maka i oraha. Recept sam pronašla na blogu Щъркелово гнездо i veoma mi se dopao, tako da sam ga napravila uz manje izmene, a original možete pročitati ovde.

Možda samo na prvi pogled deluje komplikovano, ali zapravo vrlo se jednostavno i brzo sprema, tako da ukoliko se rešite, imate još vremena da napravite do Božića. Svim dragim čitaocima koji prekosutra slave Božić, želim lepo Banje veče i da praznik provedu u miru i lepom raspoloženju sa svojim najmilijima.

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 kašike šećera, oko 3 dl toplog mleka, 50 g maslaca, malo naribane limunove korice, 2 jaja

Fil od maka: 200 g mlevenog maka, 100 g  šećera, 1,25 dl mleka, 20 g maslaca

Fil od oraha: 250 g mlevenih oraha, 150 g šećera, 5 kašika mleka, 1 belance

 

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, dodajte 1 kašičicu šećera i brašna. Poklopite i ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira. Izmešajte brašno, so i šećer, dodajte pripremljeni kvasac, jaja, naribanu limunovu koricu, rastopljeni maslac i sa toplim mlekom zamesite srednje meko testo. Ostavite da testo odmara 10-tak minuta, a za to vreme pripremite fil za štrudlu.




Za fil od maka, izmešajte mleveni mak i šećer, pa sve prelijte vrelim mlekom. Ako volite sladji fil, možete dodati još malo šećera.Za fil od oraha, izmešajte mlevene orahe i šećer, dodajte 5 kašika mleka i 1 celo belance. Sve fino izjednačite.

 

Testo podelite na dva dela i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvijte u pravougaonu koru, jednu premažite filom od maka, a drugu premažite sa filom od oraha.

 

Obe kore zamotajte u rolat, pa ispletite pletenicu od pripremljenih rolata. Oblikujte kao venac i stavite na podmazan pleh od rerne. Ostavite da testo raste jos 20-tak minuta dok se rerna ne zagreje.



Pre pečenja, strudlu premažite umućenim jajetom i zaseciti oštrim nozem svaku pletenicu po sredini. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-45 minuta, prekrijte papirom ukoliko je potrebno da se ne bi previše brzo zarumenila. 


Pre služenja, strudlu pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilom.


17 коментара:

  1. Predivna ti je strudla i moram je praviti ci ugrabim malo vremena i zazelimo se kolaca. Srecni praznici

    ОдговориИзбриши
  2. Ajme kako ovo volim, izgleda nevjerojatno dobro :)

    ОдговориИзбриши
  3. Savršeno izgleda, a još ta kombinacija oraha i maka sa slatkim tijestom. Mmmmmm..... divno!

    ОдговориИзбриши
  4. E ova bi me štrudla dovela u iskušenje da biram samo dijelove s makom, jer mi je nadjev od maka omiljen. Izgleda jako dekorativno!

    ОдговориИзбриши
  5. Prekrasno izgleda,ovako sa duplim nadjevom je i extra dekorativna i ukusna..želim ti da ugodno provedeš praznike:)

    ОдговориИзбриши
  6. Lana,hvala na lijepim željama. I ja tebi želim lijepe i srećne Božićne praznike. Pravim je sjutra. Super izgleda,a ti si to sve lijepo ispratila sa tvojim divnim fotografijama. POzdrav,Sve najbolje. Vanja

    ОдговориИзбриши
  7. Prekrasna i dekorativna. Zaista je odlicna ideja za Bozicne dane.

    ОдговориИзбриши
  8. Lana,pogaca je vec na stolu. Vidjela si je na fb. Divna je. Tijesto savrseno. Cijela kuca mirise. Ma sve je divno sto nam ti ponudis. Srecan Bozic. Puno pozdrava. Sve najbolje. Vanja.

    ОдговориИзбриши
  9. Dragi moji, hvala vam na lepim zeljama, vama isto zelim svako dobro i da lepo provedete praznike:))

    Vanja, videla sam slicice, strudla je predivna, hvala ti puno na isprobavanju i lepo mi provedite praznike!:))

    ОдговориИзбриши
  10. Interesantna tehnika, 2 u 1, naročito na preseku deluje neobično kad se vide dva parčeta, a slepljena! Jako lepo, naročito za one neodlučne, koji ne znaju da li više vole sa makom ili orasima :)
    Draga Lana, sve najbolje u novoj godini tebi i tvojima, sve želje da ti se ostvare!

    ОдговориИзбриши
  11. Bravo Lana, uistinu si majstor od tijesta i ova štrudla mi je super ! ne znam koji dio bi radije izabrala pa mi je ova "dupla" verzija skroz dobra za odmah isprobati oba punjenja. Interesantno i izvrsno izgleda !

    ОдговориИзбриши
  12. Drage moje, hvala vam puno na lepim zeljama i bice mi drago ako vas ovaj recept bude inspirisao da napravite strudlu.:))

    ОдговориИзбриши
  13. It looks great!
    Thanks for trying my recipe!!!

    ОдговориИзбриши
  14. Dear Iliana, thanks for lovely recipe!:)) Best regards!

    ОдговориИзбриши