Do nedavno je ovaj recept za kroasane bio na top listi najčešće pravljenih kiflica u našoj kući. Sve dok nisam isprobala i ovaj način, pa se sada već dvoumim kome od njih dati prednost... i zato je najbolje da isprobate sami, pa mi onda šapnite koji vam se više dopada.:)))
Ovo je slatka verzija sa domaćim pekmezom, možete ih napravite i sa Nutellom ako više volite, a najlepše prijaju uz šoljicu tople bele kafe u hladno zimsko jutro.:)
Sastojci (za 24 komada): oko 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 jaja, 2 dl mleka, 1 dl vode, 250 g margarina (moze i pola maslaca/pola margarina) + fini domaći pekmez za filovanje
Priprema:
Razmutiti
kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na
toplom da ispuni šolju. Izmešati brašno, so, pa dodati jaja, pripremljeni kvasac,
mlaku vodu i mleko, zamesiti srednje mekano testo. Ako je potrebno može se
dodati još malkice brašna (100-150 g). Testo pokriti i ostaviti da odmara
15-tak minuta.
Testo zatim podeliti na 8 delova i oblikovati jufkice. Svaku jufkicu rastanjiti u krug (veličine velikog plitkog tanjira) i premazati margarinom/maslacem. Redjati jednu na drugu, a poslednju koru ne treba premazivati. Pokriti i ostaviti da odmaraju jos 15-tak minuta.
Onda sve razviti u jednu veeeeliku okruglu koru, skoro veličine pola stola. Iseći nožem na 24 trouglića i na svaki staviti po kašičicu pekmeza od šljiva ili kajsija. Zamotati kiflice i poredjati ih u pleh preko masnog papira. Neka odmaraju jos 30-tak minuta dok se rerna zagreje.
Pre pečenja premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 20-tak minuta da fino zarumene. Gotove kiflice posuti šećerom u prahu i odmah grickati.:)
U toku je nagradno darivanje kod Tamare na blogu What‘s for dessert, ako želite da učestvujete i možda osvojite sladak novogodišnji set za tortu, možete se prijaviti sve do 5. decembra. Treba isprobati recept sa Tamarinog bloga, sve uslikati uz naznaku "za nagradno darivanje" i sličicu poslati Tamari do 5. decembra... požurite!:)
Ove slatke školjkice su bile moj izbor za igricu, filovane su rendanim jabukama uz mrvicu cimeta i pekmezom od kajsija... najtoplije preporuke za probu, sutrdan su još ukusnije (mislim, ako neka preostane:)).
originalni receptić :)
I kako smo sada već pomalo u prazničnom raspoloženju, nadam se da će vam se dopasti novi decembarski broj magazina MEZZE posvećen u potpunosti slanim i slatkim "mezzetlucima", možda upravo tu pronađete neku lepu inspiraciju za vaš praznični meni.:))
One prve sam probala i zaista su fini. Ove danas ću isto probati, sigurna sam da će biti super jer u ovom odnosu pravim lisnato testo samo bez jaja. Našla sam jako dobar maslac na kilogram po pristupačnoj ceni pa neću odoleti da napravim sa njiim.
ОдговориИзбришиMirišu mu u nosu kad glčedam ove tvoje fotke i ove listiće slasne :-)
Probaj sada i ove, cak su mi finiji od prvih kroasana i bolje se listaju, verujem da bi se mogli napraviti i bez jajeta, a jos ako su skroz sa maslacem, milina.:))))
ИзбришиZaista predivno izgledaju, dopadaju mi se obe verzije:)
ОдговориИзбришиHvala Natasa, obicno napravim pola slatkih, a pola slanih, tako da svako moze da izabere sta najvise voli.:)))
Избришиi ne čudim ti se..jer ne bih se ni ja mogla odlučiti...
ОдговориИзбришиprefino...sve....
Hvala Snejzo, ljuuubim te!:)))
Избришиnovi Mezze mi je prelijep
ОдговориИзбришиLana, ti si majstorica za kroasane! :)
Mi smo ga isto tek danas prvi put prelistali, nadam se da ce dobrodoci za praznike.:)))
ИзбришиAjme meni kako su krasni! I pred teške muke si me stavila, da li da prije probam slane ili slatke.
ОдговориИзбришиHvala ti za sudjelovanje u darivanju, školjkice su ti krasne, a nadjev fantastičan. Pitam se samo kako vam ih je uspjelo ostati za sljedeći dan, kod mene odmah planu. Morat ću sakriti par komada za sljedeći dan, čisto da testiram okus.
:)) Napravi pola-pola, cisto da ti bude lakse da se odlucis, hihihi...;)))) p.s. uzivali smo u skoljkicama, taman je ostalo par komada uz belu kafu za dorucak.:)))
ИзбришиDivno izgledaju! Obavezno ću isprobati.
ОдговориИзбришиHvala Petra, mislim da bi se divno uklopili sa svim tvojim finim pecivom i i mirisnim hlepcicima.:)))
ИзбришиPredivno izgledaju. Baš su lepi lisnati. A i ove Tamarine školjkice su divne .
ОдговориИзбришиZoko, ovi se jos brze prave od prve verzije, slobodno ih stavi na spisak.:))) p.s. samo reci da li da ti saljem skoljkice ili da ih cuvam za kasnije?;)) kisssss
ИзбришиUh, Lana, predivni su ti. Bas se fino listaju. Onaj recept sam isprobala i prezadovoljna sam, moracu i ovaj :)
ОдговориИзбришиLjiljo, ovaj receptic je jos bolji od starog, mislim da ce ti se dopasti.:))) cmook...
ИзбришиVerujem da su i ukusni,ali naziv im potpuno odgovara...baš nekako fiino izgledaju ovi kroasani.. i mekano;))
ОдговориИзбриши:)) Sandra, pravila sam ih vec tri puta u roku od desetak dana, onda ti je sve jasno.:)))
ИзбришиUh, kako su lepi! Znaš da sam slaba na njih pa izazivaš ;) Pravila sam one prve tvoje, posle toga još sto recepata isprobala i tačno ne znam koji mi je sad bolji. Nema mi druge nego da i ovaj isprobam uskoro ;)
ОдговориИзбриши:)) Moras onda i ove isprobati, sigurna sam da ce ti se svideti.:)))
ИзбришиKroasani su prelijepi :)
ОдговориИзбришиHvala Marija.:)))
ИзбришиKako su ti lepi ovi vragolani. I kroasani, koji su me odmah privukli, a ne mogu im odoleti pa onda i preteram po nekad:), a i ovi Tamarini kolačići su mnogo fini i skroz mi prijaju u ovoj, već započetoj, prazničnoj atmosferi.
ОдговориИзбришиNale, mi to odmah raspodelimo na tri strane, baki, tanjiric komsiluku i nama ostavimo par komada, tako da ne padnemo u iskusenje.:)) A skoljkice bi bas mogle na listu praznicnih kolacica.:)))
ИзбришиDivni su! A i vrlo je zanimljivo punjenje školjkica - odlična ideja.
ОдговориИзбришиHvala Tanja, a skoljkice najtoplije preporucujem, testo je sa krem sirom i samo se tope.:)))
ИзбришиDivota mila,divota!
ОдговориИзбришиPredivno izgledaju oba receptića! Kroasani idu odmah danas na probu :)
ОдговориИзбришиSuuuper, nadam se da ce ti se svideti.:))))
ИзбришиKroasani su super i tvoji a i moji haha... maloprije su "izašli" iz rerne i nema ih više. I ja sam pravila pola slatke pola slane. Suuuuuuuuper su... poz od mene i moje ekipe.
ОдговориИзбришиVanjuska, videla sam slicice, ne da su dobri nego ooodlicni... bas volim sto si ih napravila, veliki pozdrav vam leti!:))))
ИзбришиKroasani savršeno izgledaju, obavezno idu na isprobavanje
ОдговориИзбришиHvala Ingrid, bice mi drago ako ih isprobas.:))
ИзбришиCini se mnogo brze i jednostavnije praviti kroasane na ovaj nacin...probam jednom prilikom -izgledaju sasvim dobro.
ОдговориИзбришиJasna, mislim da ih nikada brze nisam napravila, a gotovo kao da su pravi kroasani.:))
ИзбришиKakvih ovde divota ima! Obozavam ovaj blog!
ОдговориИзбришиHvala Natasha, uvek ste dobrodosli.:)))
ИзбришиOvako lijepe kroasane još nisam vidjela, spremit ću recept i isprobati ih. I naravno, obožavam nutellu pa ću ih probati puniti s nutellom. Joj ne smijem sad zamišljati ovu sliku i te okuse jer ću ogladniti! Uvijek ogladnim od tvojih recepata :) I jako lijepa ulaznica za darivanje!
ОдговориИзбришиBice mi drago ako ih isprobas u novoj kuhinjici, a sa nutellom ce tek biti posebno fini, mmmm... zelim ti sretne praznike i da ispunis sve snove u Novoj godini!:)))
ИзбришиThank you for the recipe. It was really delicious! My family love it and I promise to use your recipe very often. Best wishes for you and I will wait for your new ideas.
ОдговориИзбришиThank youuu... you‘ve made them just perfect, I‘m so glad you love it.:) Wishing you a beautiful day!:))
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши