субота, 14. децембар 2013.

Kockice, kockice...


Jedan vrlo čokoladni i kockasti post sa tri fina recepta za praznične kolačiće. Na vama je da izaberete koji ćete prvo isprobati - sa rumom, orasima ili Saher kockice. Ako vam je teško da se odlučite, onda je možda najbolje da lagano krenete redom.:)

Želim vam dobru zabavu u kuhinji i puuuno uživanja dok ih budete pripremali i degustirali. Veliki pozdrav do narednog posta, otkriću vam samo da će opet biti nešto čokoladno i krckavo, pssst...:))

A posebna zahvalnost mom drugaru NennoA na uvek lepim i inspirativnim fotkicama koje krase zaglavlje bloga, ovog puta u čarobnom zimskom izdanju.:))

Rum kockice
                       
 
Sastojci (kora): 6 jaja, 125 g maslaca, 120 g šećera, 120 g mlevenih oraha, 1 puna kašika kakaa, par kašika finog pekmeza za premazivanje kore

Fil: 100 g ostataka od ispečene korice, 100 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 70 g mlevenih oraha, 2-3 kašike ruma

Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja, cvetići za dekoraciju

Priprema:

Umutiti penasto belanca sa 60 g šećera i ostaviti na stranu. Posebno umutiti maslac sobne temperature sa preostalim šećerom i žumancima. Dodati mlevene orahe i kakao, pa na kraju pažljivo umešati šam od belanaca. Sipati u pleh (25x35 cm) obložen masnim papirom i peći na 200 C oko 20-tak minuta.

Pečenu koru izvaditi iz pleha i iseći krajeve, a zatim premazati pekmezom po želji. Krajeve testa iseći na kockice i poprskati rumom. Umutiti penasto maslac i šećer u prahu, dodati mlevene orahe i kockice natopljene rumom. Ovim filom premazati celu koru i staviti u frižider da se rashladi.

Rastopiti čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi. Ohlađeni kolač iseći na kockice i preliti ih čokoladnom glazurom. Isprskati sa malo rastopljene čokolade i ukrasiti cvetićem od fondana.

p.s. fotke preseka ću naknadno postaviti:)

Čokoladne - rum kockice



Sastojci: 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 125 g mlevenih oraha + 50 g seckanih i prepečenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 2 kašike kakaa, 2 kašike ruma, 1 jaje

Glazura: 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja

Priprema:

Otopiti na tihoj temperaturi maslac i šećer u prahu. Pomeriti sa ringle i dodati kakao, orahe, keks i rum. Kad se smesa malo prohladi umešati i jedno jaje ili 2 kašike meda.

Mali duguljasti kalupić za hleb obložiti folijom i utisnuti smesu. Kad se ohladi, iseči na kockice i preliti čokoladnom glazurom. Ukrasiti pufnicom od ganaš kreme ili umutiti malo maslaca i rastopljene čokolade.

Napomena: ovo malo modifikovani recept koji sam ranije objavila na Coolinarici, a pošto ih zaista ne ispadne puno od jedne mere, toplo vam preporučujem da odmah napravite duplo.:) Orahe možete zameniti sa lešnicima ili bademima ili dodati malo suvog grožđa po želji. Gotove kockice  se mogu  dekorisati polovinom oraha ili celim lešnikom.



Saher kockice


Sastojci (kora): 4 jaja, 100 g šećera, 60 rastopljene čokolade, 60 g brašna, 1 kašičica kakao praha, 60 g maslaca, pekmez od kajsija

Glazura: oko 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Umutite penasto belanca sa šećerom, dodajte žumanca, rastopljenu čokoladu i maslac. Na kraju pažljivo umešajte brašno pomešano sa kakaom. Sve fino izjednačite i sipajte u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.

Kad se kora malo prohladi, isecite je na 3 trake. Premažite ih pekmezom od kajsija i poređajte jednu na drugu, poslednju koricu ne treba premazivati. Pritisnite malo da se bolje zalepi i dobro rashladite.

Kolač isecite na kockice veličine minjona i prelijte glazurom od čokolade (možda će trebati i više čokolade). Na svakoj kockici rastopljenom čokoladom napišite slovo "S". Kad se glazura stegne možete ih staviti u papirante korpice.

Prijatno grickanje!:))


Recept je objavljen u februarskom broju magazina MEZZE.:)

38 коментара:

  1. Predivna slika na naslovnom zaglavlju, bas se uklapa sa tvojim inspirativnim i dekorativnim receptima. Cokoladice su preslatke:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad smo bas nekako u pravom zimskom izdanju, pa je i fotkica morala da bude uskladjena.:)))

      Избриши
  2. krasan zimski izgled bloga, nisam još pohvalila :)
    kockice su neodoljive!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se isto dopada, kao pogled kroz okno posuto injem... a kockice su za praznicnu listu kolacica.:))

      Избриши
  3. Meni sve ovo izgelda nestvarno fenomenalno! Stvarno ti se divim! Sjajno! Novo zimsko zaglavlje je prelepo!

    ОдговориИзбриши
  4. Prvo, predivno zaglavlje bloga. Kockice su fantasticne i tesko bi se bilo odluciti. Najbolje bi i bilo krenuti odreda :)

    ОдговориИзбриши
  5. Gledam ovo zaglavlje, išla sam i na njihov sajt ali nije bilo ovako lepe slike.
    Kockice su odlične naročite su mi ove Saher, stavila sam ih na listu paću verovarno i da ih napravim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da jos nije postavio tu fotkicu, ali ako kliknes na naslove albuma, mozes da pregledas sve ostale, prepoznaces odmah i cvetice za koje sam te konsultovala.:) Necu ti nista reci za kockice, cujemo se kad ih napravis... cmook!:D

      Избриши
  6. Znaš šta - pojela bih ti sve ove kockice dok bih gledala u fotku sa zaglavlja i divila joj se. Ne mogu se odlučiti što mi je ljepše :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znas sta cu, ima da iznajmim saonice Deda Mraza i da ti dokotrljam jedan tanjiric sa kockicama.:)))

      Избриши
  7. I dobro, ko treba da otvara poslasticarnicu. :))
    Ja se kod tebe na blogu osecam kao u sred najfinije Pariske cokolaterije. Sve je kao i uvek savrseno :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozemo i da udruzimo snage.:))) ako nam se prikljuce i ostale devojke, mozemo taman da napravimo lanac i pokrijemo svaki kutak sveta.:))) kisss

      Избриши
  8. mignonne-oznaka za savršenstvo ! kroz prelijepe slike skoro da se i ukus osjeti.Lano,sve pohvale !

    ОдговориИзбриши
  9. Duša bi me bolela čini mi se da ih iznesem na sto i onda gledam kako ih melju..:)).ovo je više nego savršeno..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Obavezno skloniti par kockica u kutiju, pa kad ostale nestanu sa tanjira, onda ih izneti i uzivati u grickanju, hihihi.... veliki pozdrav!:)))

      Избриши
  10. Kod tebe sve lepo, novi baner, a tek ovi kolačići...uh zavrte mi se u glavi gledajući. Pozdrav. draga Lana i svaka čast.

    ОдговориИзбриши
  11. Nemam više reči za tvoja dela, uvek se iznova i iznova oduševim! Sve je tako savršeno i lepo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)))) Isto se tako osecam kad sam kod tebe na blogu.:)) p.s. pravicu nesto od tvog peciva za bakinu slavu.:))

      Избриши
  12. Ja taman znam kada trebam doći,kada je čokolada na meniju,joj Lanice mislim da bi mi bilo žao svaku tu slasticu zagristi koliko god voljela čokoladu,savršene su,prekrasno je sve zbilja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Nely, stizes tacno na vreme, nista ne brini i slobodno sve grickaj.:)))kiss

      Избриши
  13. krasno izgledaju. Nakako su me odmah privukle ove Sacher kockice.

    ОдговориИзбриши
  14. Fotkica u zaglavlju je doslovno čarobna ! A i kockice su ! Tako lijepe, tako dobre, ......, Lana ovo je fantazija !

    ОдговориИзбриши
  15. :)) Draga Branka, uvek me razveselis sa komentarom, saljem ti puuuno lepih pozdrava i jedva cekam da vidim sta si jos fino spremala ovih dana, mah-mah!:)))

    ОдговориИзбриши
  16. Savršeno izgledaju, ne vjerujem da bi uspjela napraviti toliko precizno, za svaku pohvalu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ingrid, mislim da se ukucani nece buniti ni ako bas ne bude sve precizno, vazno da su kolacici ukusni.:))

      Избриши
  17. I ako sve izgledaju savrseno, glasam za saherice!! :)))

    ОдговориИзбриши
  18. Draga moja, danas sam pripremala ove tvoje Saher kockice. Jedna polovina je vec nestala, a druga ceka fotkanje koje po mojoj proceni nece docekati :-)))) Ukus im je fenomenalan pa tako sledeci put ide dupla mera :-)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga, promakao mi je tvoj komentar, ali mi je jako drago zbog Saher kockica, hvala ti puno na isprobavanju i lepim utiscima... saljem poljupce do tebe!:)))

      Избриши