четвртак, 26. децембар 2013.

U gostima kod Zoke


Verujem da je većina vas već upoznata sa pravilima blogerske igrice FBI rukavice koju je osmislila naša Maja, a ako nas možda pratite od nedavno, evo samo ukratko u par crtica: u toku dva meseca istražujemo blog koji je, najvećim brojem glasova, izabran za predmet naše igrice. Za to vreme čitamo i isprobavamo recepte, a utiske i fotografije svega što smo napravili objavljujemo na našim blogovima.

Ovog puta smo u gostima kod Zoke među "lončićima"  My pans and pots, i suprotno svim pravilima moram prvo krenuti od slatkiša.:). Recepte neću kuckati posebno ali staviću linkove i možete ih pogledati ako kliknete na naslov recepta.:)

Pužići sa cimetom, orasima i karamelom


Ovi pužići su me osvojili iz prve, moram priznati da sam pala na Zokinu fotku, a još nisam ni pročitala recept.:) Mekano i mirisno pecivo, na prvi pogled izgleda obično sve dok ne preokrenete tepsiju, a onda se pretvara najfinije kolačiće sa orasima, medom i cimetom.

Mislila sam čak da će pola mere biti malo, ali testo je tako fino ispunilo ceo pleh, pa sam ubrzo shvatila da sam brinula bez razloga.:) Testo se nije odmaralo u frižideru, samo pola sata kad sam zamesila i još 20-tak minuta dok se rerna zagrejala... bilo je sasvim dovoljno.


Pužići predivno mirišu na med i karamel i vrlo lepo se slažu uz šolju toplog mleka ujutru za doručak. Sigurno će se ponovo naći na meniju.:)


Keksići sa Nutellom


Ovi keksići su zaista nešto posebno, vrlo lepo i lako se prave, a recept je precizan. U svakom kesiću se krije pravo čokoladno iznenađenje u vidu fila sa Nutellom, ali kako kremu "spakovati " u keksić?

Zoka i za to ima rešenje, pročitajte originalni receptić, a mogu vam reći da će se ovi keksići definitivno naći na spisku novogodišnjih poslastica.:)


p.s. kod mene su kockice čokolade vrlo sitno iseckane i umešane u testo, pa su celi kolačići fino prošarani... kockice možete posipati i samo odgore, kao što je u originalnom receptiću.:)


Portugalski tartovi


Mislim da nikada brže nisam napravila neki desert, mada sam stalno odlagala pravljenje ovih pitica, nekako su mi izgledale komplikovane na prvi pogled. Tek kada sam detaljno pročitala recept, videla sam koliko sam ih zapravo pogrešno procenila.:)

 Imala sam pola lisnatog testa, taman koliko je i potrebno za 6 pitica. I dok su se korpice sa cimetom pekle u rerni, brzo sam zamutila i kremu sa slatkom pavlakom i sipala po malo u svaku do pola ispečenu korpicu. Testo za korpice nisam stavljala u papirnate korpice, samo sam ih malo utisnula u namašćene modlice. Kreme mi je čak malkice ostalo, pa sam je posle iskoristila za jedan drugi desert.

Na kraju dolazi najfiniji karamel od pomorandže... et voilà, tortice su brzo gotove kad vam dolazi društvo na čaj i kolačiće.:)


Coq au vin


Čudno je da nikada ranije nisam pravila ovaj francuski klasik, ali mislim da će od sada to promeniti.:) Pilći batačići umesto pevca, pa malo pečuraka, luka i slaninice, i sve duuugo krčkano u umaku od vina dok sve ne postane fino mekano.:) Dodala sam i sasvim malkice začinske paprike zbog boje, i mogu vam reći da je ovo nešto najsočnije što sam u skorije vreme probala... ručak koji ćemo sigurno ponovo praviti.:)


Uz ovo jelo se odlično slaže pire krompir koji će dobiti sasvim novi ukus ako mu dodate i malo naribanog muskatnog oraščića, tek toliko zbog pravog francuskog šmeka... bon appétit!:)


Ovsene pločice sa ruzmarinom


Upravo smo juče uživali u ovim krckavim pločicama, ako ih možda budete radili, poslušajte me i odmah napravite duplu meru.:) Od ove mere dobila sam desetak keksića i jako su nam se dopali, tako da već za danas nije ostao nijedan keksić... moraću ponovo da ih pravim.:)

Umesto maslina, u testo sam dodala 2 kašike mešanih semenki (susam, lan, suncokret i bundeva) pa su bili pravi krckavi keksići. Sledeći put ću staviti masline, možda bi bile fine i sa sušenim paradajzom, zapravo osnovni recept je vrlo zgodan za razne varijacije... vrlo ukusno za grickanje dok gledate omiljeni film.:)

(sve pločice su iz iste ture, nego moj fotić neki put zafrkava sa bojama:)

Zoko, hvala puno na inspirativnim i ukusnim receptima, ostalo je još nekoliko koje nisam stigla da isprobam u ovom krugu, ali vratiću se sigurno kasnije, a mislim da ću neke od isprobanih uvrstiti za stalno.:)

18 коментара:

  1. Sve si prikazala NA SVOJ NAČIN. Sve mi se dopada,ali francuski specijalitet i ovsene pločice ću sigurno probati. Pooozdraaav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zato i volim te nase igrice jer na toliko divnih nacina obogate kuhinju, neke receptice cu usvojiti za stalno.:) Veliki pozdrav i vama letiiiiii....:))

      Избриши
  2. Bas me je kopkalo, kako se ubacuje Nutella u ovaj keksic, poput onog Tutku keksa. Evo sada videh :)
    Kazi mi Lana, koliko je komplikovano oblikovati koliko-toliko, krugove od nutele? Nema nekog razmazivanja preteranog? Ovako mi uopste ne deluje previse zahtevno, a opet divan post me uvek ceka kod tebe. Svaka cast :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Jel da je dobar stos, meni se isto jako dopalo... ma, nije ni najmanje komplikovano, samo 2-3 poteza kasicicom na papiru za pecenje da dobijes kruzni oblik, posle se vrlo lako "ususkava" u testo.:) Puno te pozdravljam i lepo se igraj!:)))

      Избриши
    2. Da znas da moram da probam :)
      Masem ;)

      Избриши
    3. Javi posle kako su uspeli, mah-mah!:)))

      Избриши
  3. Uh ovako na prvi pogleda odmah bi uzela koji keks sa nutelom, a posle bi probala i one tartiće, jako interesntno deluju. Ma ustvari sve mi se sviđa, i slilice su prelepe. I da, i mene su ti keksi sa nutelom podsetili na tutku keks koji obožavam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Boby, keksice obavezno isprobaj, a posle mogu i tartici... moram potraziti taj keks da uporedim.:))

      Избриши
  4. Baš si lepe recepte odabrala a slike me baciše u nesvest. Moraš jednom doći da mi održiš kurs :-) Ti meni predavanje a ja tebi neki lep ručkić :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Moooze, a bilo bi jos lepse da ti dodjes kod mene, pa cemo zajedno da pravimo i fotkamo.:)) kiss

      Избриши
  5. Krasne recepte si izabrala i sve si odlično odradila. Evo me kradem ti ove nutella keksiće :D

    ОдговориИзбриши
  6. Kako je sve fino kod tebe. Coq au vin bas volimo i cesto ga spremam, ali ovi keksici su me odusevili, moracu uskoro da ih napravim. Moj ce Rasa biti odusevljen :)
    Bas ti hvala sto si nam otkrila tako fin recept :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo, za mene je to pilence u vinu bilo pravo otkrivenje, a keksice ti najtoplije preporucujem... veliki pozdrav vam svima leti!:)))

      Избриши
  7. Draga moja Lano, hvala ti od srca. Sve što si spremila izgleda predivno i mnogo mi je drago da ti se dopalo. Veliki ljubac ti leti .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, di si mi ti, poruckali smo gotovo sve keksice, ali sacuvala sam ti par komada, pssst... hvala na lepim receptima i sve najbolje u Novoj godini ti zelim!:)) mah-mah...

      Избриши
  8. Keksići od nutele i pločice su favorit. Sve ti je krasno ispalo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Ingrid, sve najtoplije preporucujem za probu... sretni praznici!:)))

      Избриши