Danas imam vrlo dragu i posebnu gošću na blogu koja će sa nama podeliti dva svoja omiljena recepta, za jednu ukusnu pogaču i slatke pletenice za ukusan doručak i lep početak dana. Vanja nam dolazi iz Slovenije, tačnije iz Novog mesta, zaljubljena je u ruski jezik i književnost, obožava da čita i mama je jednog malog Sergeja. Sem toga, voli da kuva za svoju porodicu i rado eksperimentiše u kuhinji, nadam se da ćete uživati u njenim receptima i prepuštam joj sada celu kuhinjicu.:)
"Sa Lanom sam se ,,upoznala,, preko njenih kajzerica. To je prvi recept isproban sa La cuisine creative i nisam požalila. I blog i recept su bili onakvi kao ŠTO BIH JA TO RADILA, tačno precizno, sve lijepo objašnjeno. Uslijedili su mnogi drugi recepti koje sam isprobavala nekad i istog sata kad bi Lana nešto postavila na blogu. Najviše uspjeha ,,pokupila,, je sad već mnogo popularna LANINA TVIST POGAČA, mnogo se puta pravila kod mene, mnogo je puta ,,otišla,, na poklon. Pravila se u Sloveniji, kod Nede u Hrvatskoj, kod mojih u Crnoj Gori. Svima-svima se dopala.
Gore sam navela da je Lanin blog takav KAO ŠTO
BIH GA JA VODILA… uh kako sam to olako rekla (napisala). Prije nekoliko mjeseci
(tačnije pola godine…ups) Lana mi je predložola da budem gost-kuvar na njenom
blogu. Ne znam da li mi vjerujete, ali mojoj sreći nije bilo kraja. Bila sam
tada na odmoru u CG. Nisam mogla da spavam cijelu noć, zamišljala sam šta ću sve da napravim, a dosta toga i već
imam u arhivi-slikano.
Znate i mi koji nemamo blog, volimo da slikamo ono što napravimo, ali to je samo onako, da nekoga ko je blizu primamite da dodje na kaficu i da proba. Elem, da se vratim temi, kad sam se vratila kući, birala sam šta da napravim. Odjednom mi ništa nije bilo dovoljno dobro, o slikanoj hrani da i ne pričam, nema one Lanine svjetlosti, nema Laninog sjaja, odustala sam… čak sam prestala i da pravim onakvim intezitetom kao prije. Medjutim opet se javila Lana i opet predložila da budem gost-kuvar.
Znate i mi koji nemamo blog, volimo da slikamo ono što napravimo, ali to je samo onako, da nekoga ko je blizu primamite da dodje na kaficu i da proba. Elem, da se vratim temi, kad sam se vratila kući, birala sam šta da napravim. Odjednom mi ništa nije bilo dovoljno dobro, o slikanoj hrani da i ne pričam, nema one Lanine svjetlosti, nema Laninog sjaja, odustala sam… čak sam prestala i da pravim onakvim intezitetom kao prije. Medjutim opet se javila Lana i opet predložila da budem gost-kuvar.
Onda sam razmislila, naravno da moramo da se
razlikujemo od nje, ONA JE LA CUISINE
CREATIVE. Nadam se da će Vam se dopasti i moji recepti... UŽIVAJTE. Želim Vam SREĆNE NOVOGODIŠNJE I BOŽIĆNE PRAZNIKE."
VANJA
BELOKRANJSKA POGAČA
POTREBNO JE:
PRIPREMA:
Prvo zdrobimo kvasac i dodamo 3 kašikice
brašna, pola dl mlake vode, šećer. Sve skupa promiješamo i ostavimo da poveća
volumen.
Od brašna, mlake vode i kvasca napravimo
smjesu koju mijesimo 8-10 minuta, tako da dobijemo glatko i ne pretvrdo
tijesto. Ostavimo tijesto da naraste.
Tako dignuto tijesto prebacimo na podmazan
pleh (ili obložen pek-papirom) i rukama ga rastegnemo. Rastegnemo ga na 2 cm debljine a pri krajevima
da je još tanji od sredine. Tijesto ne smije dodirivati stranice pleha, rub
pogače mora biti niži od sredine.
Po tijestu do dna pleha sa jedne na drugu
stranu zarežemo kose crte, razmaka 4
cm . Tijesto premažemo jajem, pospemo kimom i prstohvatom
morske soli. Pečemo
na 200 C dok fino ne porumeni.
PLETENICE
POTREBNO JE:
PRIPREMA:
U
zdjelu uspemo brašno i prelijemo ga sa kvasom rastopljenim u 80ml
osladjenog mlijeka, (dodati malo šećera) maslac istopimo i dodamo ga brašnu.
Zamijesimo tijesto i pustimo da se digne.
U vodi namočimo suvice i dobro ih ocijedimo. Tijestu
dodamo 3 jaja, zamijesimo i pustimo da nadodje. U dignuto tijesto dodamo
limunovu koricu, suvice, ostatak mlijeka ostatak šećera i kašičicu soli.
Pustimo da nadodje još sat vremena.
Zatim izmiješamo tijesto i podijelimo ga na
komade željene veličine. Možete da pravite veće-manje pletenice. Od svakog
komada razvaljamo dugu kobasicu, zatim na pola presavijemo i napravimo
pletenicu-krajeve stisnemo. Pletenice stavimo u pleh i pustimo da narastu još
30 minuta. Kad narastu premazati ih toplim mlijekom, neke pospemo grubim
šećerom, a neke prah šećerom kad su pečene. Peći 30 min.na 180 C .
Divne delicije nam je donesla tvoja gošća.
ОдговориИзбришиNadam se da ce nam jos put doci u goste i da necu morati tako dugo da je nagovaram, hihihi...:))))
Избришиe lana, lana...
ОдговориИзбришиsvaka čast i tebi i tvojoj gošći...recepti su baš za ovo vrijeme...sviđaju mi se jako...veliki pozdrav i pusa za obje
Hvala Snjezo, bice joj drago da cuje, puno lepih pozdrava ti leti!:)))
ИзбришиSecam se Vanje iz tvojih postova, bas lepo sto si je ugostila na blogu. Odlicna peciva, pogaca mi je favorit :)
ОдговориИзбришиI meni je drago sto je pristala da gostuje, mislim da cu uskoro morati da isprobam pogacu.:)))
ИзбришиOhoooo... baš vam hvala... i ja vas "poznajem"... posjećujem vaše blogove. Divim se svima,sa koliko ljubavi i volje to sve radite. Pri tom ne mislim samo na krajnji cilj,nego na samo održavanje bloga,pisanje recepata,uredjivanje slika. Dugo je Lani trebalo da me nagovori,ali ipak ukazanoj časti nisam mogla odoljeti. Pozdrav od mene i želim Vam lijepe i Srećne Novogodišnje i Božićne praznike. Vanja
ОдговориИзбришиSad te ne pustam, hihih... moras nam opet doci u goste, zapravo najlepse bi bilo da krenes da kuckas receptice, pa da svi lepo dolazimo kod tebe u goste.:)))) Veliki pozdrav celoj ekipi!
ИзбришиOdlične recepte nam je predstavila tvoja gošća, baš mi se svidjaju!
ОдговориИзбриши:))) Mislim da joj bas fino ide od ruke, nadam se da ce nam opet nesto lepo napraviti.:)
ИзбришиMojoj radosti nema kraja...ali baš... Sledeći put se moram opasno pripremiti...hvala...pozdrav svima...
ОдговориИзбришиLana,dogovorićemo se...pozdrav
;)))))
ИзбришиPredivni recepti! Bravo za vas obe! Jako mi se sviđaju, pravi su za ovo vreme! Možete li mi reći gde se ima kupiti u Srbiji ovaj krupni šećer? Hvala i pozdrav za obe!
ОдговориИзбришиDraga Boby, hvala ti, drago mi je da ti se svidjaju... sto se tice krupnog secera, mislim da ga kod nas nema, ali mozda bi mogao da posluzi ovaj receptic u domacoj reziji.:)) Punoo pozdrava!:))
Избришиhttp://www.coolinarika.com/recept/secer-u-granulama/
Hvala puno Lana!
ИзбришиBoby da i ja malo pomognem za krupni šećer...možda mi nećete vjerovati ali i ja sam ga jedva našla. A sad "dlusajte",gdje,hahaha...u jednoj parfimeriji... na odjeljku za hranu...niko u radnji nije ni znao da imaju to...ako imate u vasem gradu trgovine DM ili Müller... tamo potrazite.
ОдговориИзбришиi jos nesto,ja pletenice pravim sa običnim kvascem. Eto ako sam malo pomogla,drago mi je. Pozdrav za vas.
P.s.
ОдговориИзбришиzelim vam srecne Novogodisnje i Bozicne praznik...
Baš je to lijepo, svi sretni i veseli...pogača je prekrasna i mislim da vanji treba isto ovakvo food virtualno druženje
ОдговориИзбришиfantastični recepti i volim to gostovanje na blogovima na taj način se družimo i bolje upoznajemo. Pozdrav za tebe i tvoju gošću ( pogača mi se jako dopada )
ОдговориИзбриши