понедељак, 23. децембар 2013.

Iz Vanjine kuhinje - gost kuvar :)

 
Danas imam vrlo dragu i posebnu gošću na blogu koja će sa nama podeliti dva svoja omiljena recepta, za jednu ukusnu pogaču i slatke pletenice za ukusan doručak i lep početak dana. Vanja nam dolazi iz Slovenije, tačnije iz Novog mesta, zaljubljena je u ruski jezik i književnost, obožava da čita i mama je jednog malog Sergeja. Sem toga, voli da kuva za svoju porodicu i rado eksperimentiše u kuhinji, nadam se da ćete uživati u njenim receptima i prepuštam joj sada celu kuhinjicu.:)
 

"Sa Lanom sam se ,,upoznala,, preko njenih kajzerica. To je prvi recept isproban sa La cuisine creative i nisam požalila. I blog i recept su bili onakvi kao ŠTO BIH JA TO RADILA, tačno precizno, sve lijepo objašnjeno. Uslijedili su mnogi drugi recepti koje sam isprobavala nekad i istog sata kad bi Lana nešto postavila na blogu. Najviše uspjeha ,,pokupila,, je sad  već mnogo popularna LANINA TVIST POGAČA, mnogo se puta pravila kod mene, mnogo je puta ,,otišla,, na poklon. Pravila se u  Sloveniji, kod Nede u Hrvatskoj, kod mojih u Crnoj Gori. Svima-svima se dopala.
Gore sam navela da je Lanin blog takav KAO ŠTO BIH GA JA VODILA… uh kako sam to olako rekla (napisala). Prije nekoliko mjeseci (tačnije pola godine…ups) Lana mi je predložola da budem gost-kuvar na njenom blogu. Ne znam da li mi vjerujete, ali mojoj sreći nije bilo kraja. Bila sam tada na odmoru u CG. Nisam mogla da spavam cijelu noć, zamišljala sam  šta ću sve da napravim, a dosta toga i već imam u arhivi-slikano.

Znate i mi koji nemamo blog, volimo da slikamo ono što napravimo, ali to je samo onako, da nekoga ko je blizu primamite da dodje na kaficu i da proba. Elem, da se vratim temi, kad sam se vratila kući, birala sam šta da napravim. Odjednom mi ništa nije bilo dovoljno dobro, o slikanoj hrani da i ne pričam, nema one Lanine svjetlosti, nema  Laninog sjaja, odustala sam… čak sam prestala i da pravim onakvim intezitetom kao prije. Medjutim opet se javila Lana i opet predložila da budem gost-kuvar.
Onda sam razmislila, naravno da moramo da se razlikujemo od nje, ONA JE LA CUISINE CREATIVE. Nadam se da će Vam se dopasti i moji recepti... UŽIVAJTE. Želim Vam SREĆNE NOVOGODIŠNJE I BOŽIĆNE PRAZNIKE."
                                                                                                                             VANJA

BELOKRANJSKA  POGAČA


POTREBNO JE:

500 g mekog brašna, 3 dl mlake vode, 2 kašičice soli, 20 g sirovog kvasca

PRIPREMA:

Prvo zdrobimo kvasac i dodamo 3 kašikice brašna, pola dl mlake vode, šećer. Sve skupa promiješamo i ostavimo da poveća volumen.

Od brašna, mlake vode i kvasca napravimo smjesu koju mijesimo 8-10 minuta, tako da dobijemo glatko i ne pretvrdo tijesto. Ostavimo tijesto da naraste.

Tako dignuto tijesto prebacimo na podmazan pleh (ili obložen pek-papirom) i rukama ga rastegnemo. Rastegnemo ga na 2 cm debljine a pri krajevima da je još tanji od sredine. Tijesto ne smije dodirivati stranice pleha, rub pogače mora biti niži od sredine.
Po tijestu do dna pleha sa jedne na drugu stranu zarežemo kose crte, razmaka 4 cm. Tijesto premažemo jajem, pospemo kimom i prstohvatom morske soli. Pečemo na 200 C dok fino ne porumeni.

 PLETENICE


 POTREBNO JE:

550 g brašna, 120 g šećera, 120 g maslaca, 100 g suvica (suvog grožđa), 1,8 dl mleka, 45 g svežeg kvasca, 3 jaja, 1 neprskani limun, 1 kašičica soli.

PRIPREMA:

U  zdjelu uspemo brašno i prelijemo ga sa kvasom rastopljenim u 80ml osladjenog mlijeka, (dodati malo šećera) maslac istopimo i dodamo ga brašnu. Zamijesimo tijesto i pustimo da se digne.
U vodi namočimo suvice i dobro ih ocijedimo. Tijestu dodamo 3 jaja, zamijesimo i pustimo da nadodje. U dignuto tijesto dodamo limunovu koricu, suvice, ostatak mlijeka ostatak šećera i kašičicu soli. Pustimo da nadodje još sat vremena.

Zatim izmiješamo tijesto i podijelimo ga na komade željene veličine. Možete da pravite veće-manje pletenice. Od svakog komada razvaljamo dugu kobasicu, zatim na pola presavijemo i napravimo pletenicu-krajeve stisnemo. Pletenice stavimo u pleh i pustimo da narastu još 30 minuta. Kad narastu premazati ih toplim mlijekom, neke pospemo grubim šećerom, a neke prah šećerom kad su pečene. Peći 30 min.na 180 C.


19 коментара:

  1. Одговори
    1. Nadam se da ce nam jos put doci u goste i da necu morati tako dugo da je nagovaram, hihihi...:))))

      Избриши
  2. e lana, lana...
    svaka čast i tebi i tvojoj gošći...recepti su baš za ovo vrijeme...sviđaju mi se jako...veliki pozdrav i pusa za obje

    ОдговориИзбриши
  3. Secam se Vanje iz tvojih postova, bas lepo sto si je ugostila na blogu. Odlicna peciva, pogaca mi je favorit :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je drago sto je pristala da gostuje, mislim da cu uskoro morati da isprobam pogacu.:)))

      Избриши
  4. Ohoooo... baš vam hvala... i ja vas "poznajem"... posjećujem vaše blogove. Divim se svima,sa koliko ljubavi i volje to sve radite. Pri tom ne mislim samo na krajnji cilj,nego na samo održavanje bloga,pisanje recepata,uredjivanje slika. Dugo je Lani trebalo da me nagovori,ali ipak ukazanoj časti nisam mogla odoljeti. Pozdrav od mene i želim Vam lijepe i Srećne Novogodišnje i Božićne praznike. Vanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad te ne pustam, hihih... moras nam opet doci u goste, zapravo najlepse bi bilo da krenes da kuckas receptice, pa da svi lepo dolazimo kod tebe u goste.:)))) Veliki pozdrav celoj ekipi!

      Избриши
  5. Odlične recepte nam je predstavila tvoja gošća, baš mi se svidjaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Mislim da joj bas fino ide od ruke, nadam se da ce nam opet nesto lepo napraviti.:)

      Избриши
  6. Mojoj radosti nema kraja...ali baš... Sledeći put se moram opasno pripremiti...hvala...pozdrav svima...
    Lana,dogovorićemo se...pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. Predivni recepti! Bravo za vas obe! Jako mi se sviđaju, pravi su za ovo vreme! Možete li mi reći gde se ima kupiti u Srbiji ovaj krupni šećer? Hvala i pozdrav za obe!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Boby, hvala ti, drago mi je da ti se svidjaju... sto se tice krupnog secera, mislim da ga kod nas nema, ali mozda bi mogao da posluzi ovaj receptic u domacoj reziji.:)) Punoo pozdrava!:))
      http://www.coolinarika.com/recept/secer-u-granulama/

      Избриши
  8. Boby da i ja malo pomognem za krupni šećer...možda mi nećete vjerovati ali i ja sam ga jedva našla. A sad "dlusajte",gdje,hahaha...u jednoj parfimeriji... na odjeljku za hranu...niko u radnji nije ni znao da imaju to...ako imate u vasem gradu trgovine DM ili Müller... tamo potrazite.
    i jos nesto,ja pletenice pravim sa običnim kvascem. Eto ako sam malo pomogla,drago mi je. Pozdrav za vas.

    ОдговориИзбриши
  9. P.s.
    zelim vam srecne Novogodisnje i Bozicne praznik...

    ОдговориИзбриши
  10. Baš je to lijepo, svi sretni i veseli...pogača je prekrasna i mislim da vanji treba isto ovakvo food virtualno druženje

    ОдговориИзбриши
  11. fantastični recepti i volim to gostovanje na blogovima na taj način se družimo i bolje upoznajemo. Pozdrav za tebe i tvoju gošću ( pogača mi se jako dopada )

    ОдговориИзбриши