среда, 4. децембар 2013.

Kuglice sa viskijem i lešnikom


Čokoladne kuglice koje uvek prve nestanu sa tanjira, a vrlo jednostavno se naprave. Ako ste ljubitelj čokoladnih kolačića, stavite ih brzo na spisak za probu i pogledajte na koji još način možete obogatiti ukus i dobiti sasvim nove kolačiće :

- za mirisne kuglice - dodajte malo naribane korice pomorandže i kandirane kockice voća
- za ljubitelje kafe - kašičica instant kafe i malo likera od čokolade za potpuno novi ukus
- za dašak egzotike - zamenite crnu čokoladu sa belom i dodajte malo kokosa, limunove korice i ruma
- za krckave - napravite krokant od preprženog šećera i seckanih pečenih oraha/lešnika, sve usitnite i dodajte u osnovnu smesu za kuglice
- za praznične - dodajte seckano suvo voće (brusnice, suve šljive, suvo grožđe i sl.)

p.s. možda vi imate još neku lepu ideju ?:))


Sastojci: 250 g čokolade, 200 ml slatke pavlake, 25 g maslaca, 1 kašika viskija ili ruma, 100 g mlevenih + 50 g celih pečenih lešnika; za posipanje: rendana čokolada, čokoladne mrvice, mleveni lešnici

Priprema:

Lagano zagrevajte slatku pavlaku i maslac, ali pre nego što provri sklonite sa ringle. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i sve fino izmešajte dok se čokolada potpuno ne rastopi. Dodajte kašiku viskija i mlevene pečene lešnike, pa sve stavite u frižider da se smesa ohladi i stegne.

Kašičicom za oblikovanje kuglica iz voća vadite po malo smese i pravite kuglice. U sredinu svake stavite po jedan ceo lešnik i uvaljate ih u narendanu čokoladu ili mlevene lešnike. Stavite u papirante korpice i čuvajte na hladnom do posluženja. Od ove mere se dobije oko 25 kuglica.

Recep je objavljen u novembarskom izdanju magazina MEZZE na strani 84-85.:)



Ove kugice su same po sebi vrlo ukusne, a možete ih još iskoristiti i kao dekoraciju za svečanu tortu, recimo za Truffel tortu koja će biti pravi ukras svečane trpeze.


Na isti način možete napraviti i  manju četvrtastu torticu koja će biti sasvim dovoljna za proslavu u porodičnom krugu, pa pogledajte zato i ovaj recept.:))

32 коментара:

  1. Da znaš da nemam recept za najjednostavnije, osnovne čokoladne kuglice! U životu sam ih uvijek pravila da bih spasila nešto što nije ispalo dobro ili da bi utrošila ostatke :), ali prave pravcate čokoladne kuglice... Hvala Lano! :) Tvoji sitni kolači i umjetnički zalogajčići su stvarno za svaku pohvalu! Uvijek ljudima šaljem link za tvoj blog kad su u pitanju slave, rođendani i kad su im potrebne ideje za takve stvari, a opet znam da su skroz sigurni i isprobani! Svaka čast! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milice, osnovni recept je vrlo zgodan jer se uvek moze iskobinovati na razlicite nacine, pa odmah dobijes nekoliko vrsta. Hvala tebi na lepim preporukama i nadam se da ce receptic fino posluziti., puno pozdrava!:))

      Избриши
    2. Lano, pravila sam kuglice i zaključili smo da su ovo najčokoladastije kuglice koje smo jeli! Potpuno su savršene, ali ne znam hoću li uspjeti da ti pošaljem fotku jer je kod mene jako mračno danas i neću moći da ih ufotkam (prvi sniješni dan do sad), a do sjutra ne vjerujem da će biti i dalje tu... U svakom slučaju, ako ne uspijem, biće najmanje još 100 ponavljanja, pa dugujem! :) <3

      Избриши
    3. E, da znas da si me sada obradovala, drago mi je da su kolacici uspeli i verujem ti na rec cak i ako ne bude fotkica.:) Uzivajte u snegu, zelim vam lep i romantican snezni vikend... mah-mah!:)))

      Избриши
    4. Lano, ja ih opet pravila! :)
      Imala sam goste na večeri i sjetim se da bih mogla da napravim neki tako "lagan" dezertić i naravno, svi su bili skroz oduševljeni! Ostavila sam sa strane nekoliko za fotkanje, tako da sam napokon i uspjela! :D Objaviću fotkicu na svom fejsu!
      E da, moja mama je oduševljena tvojim blogom, "sve je divno, pristupačno (što nije slučaj sa mojim blogom:)), raznovrsno, ma ima baš svega!" :) Ne zna odakle da krene, tako da vjerujem da ću za praznike kad budem tamo, jesti svašta tvoje! :)
      Ljubim te puno i veliki pozdrav! <3

      Избриши
    5. :)))) Suuuper, sada je to tvoj receptic, hihihi... jedva cekam da vidim fotkice, meni je tvoj blog velika inspiracija, divno je sto mozemo da razmenjujemo ideje... veliki pozdrav mami i tebi!:))) cmoook...

      Избриши
  2. Obožavam ove kuglice baš zbog ruma i za mene je on dodatak br.1
    Torta izgleda prekrasno! Pogotovo ova okrugla, kao neka bombonjera. Samo ... kako se reže? Pretpostavljam da bih gostima pokazala kako izgleda torta, pa bih onda pojela sve kuglice i njima dala kriškice torte :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sada znam koji ti je omiljeni dodatak.:))) Za rezanje tortice najbolje je prvo skinuti kuglice, mada je samo prvi red (uz ivicu) zalepljen cokoladom zbog stabilnosti, a ostale se mogu poruckati pre rezanja kriskica... ako se sve "zalepe"cokoladom, onda ih nije problem iseci sve zajedno.:))

      Избриши
    2. Napravila sam ih - naravno s malo više ruma :D Odlične su!

      Избриши
    3. :))) Hvala puno na isprobavanju, samo uzivajte... ali pazite sta radite, hihihi.:)))

      Избриши
  3. Savrseno ovako kako jeste, a istovremeno ti daje milion ideja sta sa njima mozes jos da uradis. Slika torte ti je ko sa naslovne strane Good Food, ako ne bolja:)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jelena, ove kuglice su bas zahvalne i moze se do mile volje igrati sa njima.:)))

      Избриши
  4. Bukmarkovane i moraće da se isprobaju za praznike. Truffel tortu sam odavno šmeknula. Dobre su ti i ove razne ideje za kuglice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taci, sta da ti kazem, moja lista za isprobavanje je svakim danom sve duuuuza... najbolje da vec sada pocnem da pravim.:D

      Избриши
  5. Svaka cast Lana, savrsene su i po mom ukusu. Ne bih nista dodavala osim jedne soljice kafe :)

    ОдговориИзбриши
  6. Mmmm, kafica u kolacicima bi se odlicno uklopila.:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Majstorica, ali stvarno! Sad si mi dala ideju za iduću tortu. Baš ću jednu tortu pokušati ukrasiti s ovim kuglicama jer fenomenalno na kraju sve izgleda. A sigurna sam i da je jako fino :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drzim ti fige za torticu, obavezno javi kako je uspela... ako je mozda negde transportujes, svakako "zalepi" kuglice za tortu sa malo rastopljene cokolade.:))

      Избриши
  8. prelijepe su Lanice ! oduševljena sam tvojim kolačićima !

    ОдговориИзбриши
  9. Ove kuglice su ti fantastične! Poslednja slika prosto očarava koliko je lepa!

    ОдговориИзбриши
  10. Moram još jednom komentirati - recept je fenomenalan, baš ti hvala na krasnoj prijavi za Ajme koliko nas je. Ova torta s kuglicama će se raditi kad tad, na to-do listi je :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na uvek lepim komentarima.:))) p.s. drzim ti fige za "to do" listu.:)))

      Избриши
  11. Dali ide 25 gr maslac ili 125 grama kao u drugi recept za praline. Hvala. Inače oduševljena sam vašim receptam0a. Hvala sto postoite

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, zao mi je sto odgovor kasni, ide samo kockica maslaca (25 g)... hvala na lepim recima.:))*

      Избриши