Jedan recept koji može fino poslužiti za razne prigode - tartlete sa slatkim nadevom i voćem. Na isti način možete napraviti i slanu varijantu korpica. Možda samo na prvi pogled izgledaju zahtevne, ali zapravo vrlo ih je jednostavno napraviti. U osnovi ovih kolačića su korpice od prhkog testa (koje se mogu pripremiti par dana ranije), dok sa druge strane fil pruža nebrojene mogućnosti za igru i kombinovanje.
Napravite fil od omiljenih sastojaka, recimo od čokolade, limuna, karamela ili orašastih plodova. Isto tako, mogu biti vrlo lepe kombinacije i sa sezonskim voćem, sada je pravo vreme da napravite korpice sa kruškama, šljivama ili sa pečenom bundevom. Pronađite vaš omiljeni recept a možda vas neki od njih inspiriše da se sada zaputite u kuhinju i eksperimentišete.:))
Tartlete - osnovni recept
Sastojci za prhke korpice: 250 g brašna, 125 g maslaca, 60 g šećera,
prstohvat soli, 1 jaje, par kašika hladnog mleka
Priprema:
U dubljoj posudi
izmešajte brašno, so i šećer. Dodajte maslac sobne temperature, 1 jaje sve
sastojke skupite u glatko testo, po potrebi dodajte malo hladnog mleka.
Zamotajte testo u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.
Rastanjite testo i
obložiti kalupiće za pečenje (nije ih potrebno prethodno premazivati). Korpice možete peći u metalnim ili silikonskim kalupićima. Pre pečenja, testo
izbockajte viljuškom na par mesta i pecite na 180 C oko 15-20 minuta.
Korpice su gotove kada blago zarumene na ivicama. Sačekajte da se malo prohlade
pre nego što ih izvadite iz kalupića.
Napomena: u testo možete dodati i mlevene bademe, orahe, lešnike, kokos, kakao ili čokoladu u prahu.
Tartlete sa čokoladom i lešnicima
Fil sa čokoladom i lešnicima: 200 ml slatke pavlake,
200 g čokolade, 2 kašike likera od čokolade, 100 g mlevenih lešnika
Zagrejte slatku pavlaku i čim
provri skolonite sa ringle. Dodajte čokoladu iseckanu na kockice i mešajte dok
se potpuno ne rastopi. Na kraju dodajte 2 kašike čokoladnog likera I mlevene
pečene lešnike. Sve pažljivo izmešajte i napunite već ispečene korpice od
testa. Kad se fil malo prohladi, pospite seckanim pečenim lešnicima.
Tartlete sa limunom
Fil sa limunom: 2 žumanca, 4 kašike šećera, 1
vanilin šećer, sok od ½ limuna, 25 g maslaca + 2 belanca, 100 g šećera, 50 g
kokosa, malo limunovog soka za beze koricu
Umutite na pari žumanca sa
šećerom i limunovim sokom. Krema će se vrlo brzo zgusniti, pa je onda pomerite
sa ringle i dodajte komadić maslaca. Napunite već ispečene korpice za tartlete.
Belanca umutite u čvrst šam sa šećerom i malo limuna. Na kraju polako
umešajte kokos. Napunite špric i istisnite “ružice” preko fila od limuna.
Stavite u rernu zagrejanu na 150 C samo dok belanca blago porumene i odmah
poslužite.
Napomena: umesto beze korice može se staviti i samo kriškica svežeg limuna preko fila.
Tartlete sa šljivama
Fil sa šljivama: 200 g očišćenih šljiva, 2-3
kašike šećera, malo ruma, cimet
Šljive operite i izvadite
koštice. Isecite ih na tanke kriške i lepo poređajte u prethodno ispečene
korpice. Poprskajte ih rumom i pospite sa malo šećera i cimeta. Pecite u rerni
15-tak minuta dok voće ne omekša.
Tartlete sa kruškama
Frangipan fil sa kruškama: 3 lepe kruške, 3 belanceta, 3
kašike šećera, 100 g mlevenih badema ili oraha, 1 kašika brašna, malo Amaretto
likera
Priprema:
Kruške isecite na tanje kriške
i poprskajte limunovim sokom. Belanca umutite u čvrstu penu zajedno sa šećerom.
Dodajte mlevene bademe ili orahe, kašiku brašna i malo likera. Ovom smesom napunite
pripremljene korpice i odgore utisnite po nekoliko kriškica voća. Pecite u
prethodno zagrejanoj rerni oko 15-tak minuta.
Tartlete sa bundevom
Fil sa bundevom: 500 g pečene bundeve, 2-3 kašike šećera ili meda, 1 vanilin šećerm 1 jaje, 1 kašičica gustina + 2 belanca za šam, 100 g šećera
Priprema:
Bundevu oljuštite i isecite na manje kriške ili kockice. Poređajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta da lepo omekša. Ispasirajte i zasladite po ukusu. Kad se malo prohladi, dodajte jedno jaje i kašičicu gustina. Napunite ispečene korpice.
Umutite čvrst šam od belanaca sa šećerom. Stavite u špric i lepo rasporedite preko fila od bundeve. Pecite desetak minuta na 175 C tek toliko da belanca blago porumene.
Napomena: tartlete možete malo zapeći i bez šama od belanaca, pospite ih samo kristal šećerom da se lepo karamelizuje.:)
Recept je objavljen prošle godine u oktobarskom izdanju magazina MEZZE .:)