понедељак, 29. септембар 2014.

Pikantni krekeri



Sećate se da smo pre par dana pravili pravili keksiće sa maslacem od kikirikija?;) I ovog puta je on glavna "zvezda" jer red je da se potroši ona teglica od prošlog puta.;) Međutim, sada se odlično snašao u ulozi pikantnog nadeva za domaće krekere, naročito praktično kada očekujtete veće društvo ili planirate posluženje za neku feštu, rođendan i sl.

I ovaj recept ide našoj Mariji sa bloga Make It Healthy, koja je ovog meseca domaćica blogerske igre  Ajme, koliko nas je i zadala nam je temu maslac od kikirikija.



Sastojci: 30-tak krekera (domaćih ili kupovnih), 1 crni luk, 200 g kuvane šunke, 2-3 kašike maslaca od kikirikija, 1 belance, so, biber, malo seckanog peršuna

Priprema:

Crni luk vrlo sitno iseckati i propržiti na malo ulja da postane staklast. Dodati kockice kuvane šunke i pomeriti sa ringle. Dodati maslac od kikirikija da poveže smesu. Na kraju umutiti jedno belance u čvrst šam i sve fino sjediniti. Začiniti po ukusu.

Na krekere stavljati po malo pripremljene smese i ređati ih na pleh. Peći desetak minuta u rerni tek toliko da fino zarumene. Pre služenja krekere posuti sitno seckanim peršunom ili vlascem.

Prijatno grickanje!:)




 Domaći krekeri


Sastojci: 150 g brašna, 50 g maslaca, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 1/4 kašičice soli, 1/2 kašičice šećera, 1 kašika ulja, oko 50 ml vode, maslac za premazivanje

Priprema:

Izmešati brašno, prašak ze pecivo, so, i šećer. Dodati maslac iseckan na kockice i izmrviti zajedno sa brašnom da postane rastresito. Dodati kašiku ulja i sa hladnom vodom zamesiti prhko testo.

Testo rastanjiti što je moguće tanje i modlicom izvaditi krugove. Poređati na pleh i svaki kružić izbockati viljuškom na par mesta. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10 minuta.


Gotove krekere premazati otopljenim maslacem i posoliti po želji (mada nije obavezno). Od ove mere izađe jedan pleh ukusnih krekera.:)

Napomena: u testo se može dodati malo kima ili mlevene paprike za pikantniji ukus. A možete ih zamesiti i sa naribanim kačkavaljem (dodajte recimo 30 g sira na ovu količinu) i krekeri će biti posebno fini.

originalni receptić:)


субота, 27. септембар 2014.

Domaći kikiriki maslac i keksići


Ukusan namaz od pečenog kikirikija i prhki keksići sa maslacem od kikrikija - za grickanje uz omiljeni film subotom popodne (još imate vremena da ih napravite:))).

Sastojci: 300 g sirovog kikirikija, oko 50 ml ulja, 1-2 kašika meda

Priprema:

Kikiriki stavite u pleh za pečenje i pecite na 150 C oko 15-20 minuta dok ne počne fino da miriše. Kikiriki će dobiti lepu boju, ali pazite da ne izgori previše. Kad se malo prohladi, samo protrljajte između prstiju da se tanka braon ljuska lako skine. 

Kikiriki stavite u blender i miksajte do željene konzistencije. Kikiriki će posle nekog vremena početi da pušta ulje i na kraju ćete dobiti finu gustu pastu (pogledajte slike ispod). Možete ostaviti i grubo samleveno ako volite da osetite zrnca kikirikija.:)

Ukoliko želite da razredite smesu dodajte malo suncokretovog ulja (nemojte bućnuti sve odjednom, već sipajte po malo). Na kraju zasladite medom po ukusu i čuvajte u teglici u frižideru dok ne potrošite.


Napomena: ako želite da ispečete slani kikiriki za grickanje, samo ga isperite hladnom vodom (da se so bolje zalepi), posolite i raširite po plehu. Pecite na 150 C oko 15-20 minuta dok ne počne fino da miriše.


 Keksići sa maslacem od kikirikija


Sastojci: 200 g brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera, 100 g maslaca od kikirikija, 1 kašika kakaa, 1 vanilin šećer, 1 jaje, čokoladna glazura 

Priprema:

Umutite penasto maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte jedno jaje, maslac od kikirikija i brašno koje je prethodno izmešano sa kakaom. Sve fino izjednačite u glatku smesu koja se ne lepi za ruke (dodajte još malkice brašna ako je potrebno).

Oblikujte kuglice i poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Kuglice blago pritisnite viljuškom odgore, pa još jednom popreko da dobije izgled mreže. Od ove mere možete napraviti oko 40 keksića.

Keksiće pecite na 180 C oko 15 minuta da blago porumene na ivicama (pazite da ne izgore). Ostavite da se malo prohlade u plehu, pa ih zatim izvadite na tanjir. Po želji keksiće možete preliti do pola rastopljenom čokoladom, a zatim odložiti na celofan dok se glazura ne stegne. 

Prijatno grickanje!:)


Recepte šaljem Mariji sa bloga Make It Healthy, kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je  na temu - maslac od kikirikija.

среда, 24. септембар 2014.

Grisine sa maslinama i sirom


Štapići koji se brzo prave i odlične su grickalice za društvo okupljeno uz neki dobar film. Na kraju posta možete pročitati i par filmskih preporuka za kišno jesenje popodne, a volela bih da preporučite i neki zanimljiv film koji ste skoro gledali.:))


Sastojci: 500 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kafena šoljica ulja (0,75 dl), 1 jaje, oko 2,5 dl vode, 75 g zelenih maslina, 75 g kačkavalja

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Sačekajte da se kvasac aktivira i ispuni šolju.

Izmešajte brašno, so, dodajte pripremljeni kvasac, jedno žumance i šoljicu ulja. Masline sitno iseckajte i dodajte brašnu. Sjedinite sve sastojke, uz postepeno dodavanje vode, tako da se napravi glatko testo koje se ne lepi za ruke. Testo podelite na dva dela (radi lakšeg razvijanja), oblikujte lopte i ostavite da se odmore desetak minuta,


Svaki deo rastanjitie u pravougaonu koru debljine 0,5 cm. Celu koru premažite umućenim belancetom i odgore naribajte kačkavalj. Isecite na trake širine 1 cm, pa ih zatim uvijte oko ose nekoliko puta. Štapiće poređajte na podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta.

Gotove štapiće pažljivo prebacite na ravan tanjir dok se ne ohlade. Od ove mere se dobiju 2 pleha štapića. Prijatno grickanje!:)

Napomena: štapiće možete napraviti i tako što ćete otkidati po malo testa i oblikovati dugačke prutiće na radnoj površini. Testo možete zamesite zajedno sa sirom, dodati malo sušenih začina po želji (origano, paprika i dr.) a štapiće malo posolite pre pečenja (bez premazivanja) - biće ukusni i hrskavi.:)


недеља, 21. септембар 2014.

Tartlete sa finim nadevom



Jedan recept koji može fino poslužiti za razne prigode - tartlete sa slatkim nadevom i voćem. Na isti način možete napraviti i slanu varijantu korpica. Možda samo na prvi pogled izgledaju zahtevne, ali zapravo vrlo ih je jednostavno napraviti. U osnovi ovih kolačića su korpice od prhkog testa (koje se mogu pripremiti par dana ranije), dok sa druge strane fil pruža nebrojene mogućnosti za igru i kombinovanje. 

Napravite fil od omiljenih sastojaka, recimo od čokolade, limuna, karamela ili orašastih plodova. Isto tako, mogu biti vrlo lepe kombinacije i sa sezonskim voćem, sada je pravo vreme da napravite korpice sa kruškama, šljivama ili sa pečenom bundevom. Pronađite vaš omiljeni recept a možda vas neki od njih inspiriše da se sada zaputite u kuhinju i eksperimentišete.:))


Tartlete - osnovni recept


Sastojci za prhke korpice: 250 g brašna, 125 g maslaca, 60 g šećera, prstohvat soli, 1 jaje, par kašika hladnog  mleka 

Priprema:

 U dubljoj posudi izmešajte brašno, so i šećer. Dodajte maslac sobne temperature, 1 jaje sve sastojke skupite u glatko testo, po potrebi dodajte malo hladnog mleka. Zamotajte testo u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.

Rastanjite testo i obložiti kalupiće za pečenje (nije ih potrebno prethodno premazivati). Korpice možete peći u metalnim ili silikonskim kalupićima. Pre pečenja, testo izbockajte viljuškom na par mesta i pecite na 180 C oko 15-20 minuta.

Korpice su gotove kada blago zarumene na ivicama. Sačekajte da se malo prohlade pre nego što ih izvadite iz kalupića.

Napomena: u testo možete dodati i mlevene bademe, orahe, lešnike, kokos, kakao ili čokoladu u prahu.


Tartlete sa čokoladom i lešnicima


Fil sa čokoladom i lešnicima: 200 ml slatke pavlake, 200 g čokolade, 2 kašike likera od čokolade, 100 g mlevenih lešnika

Zagrejte slatku pavlaku i čim provri skolonite sa ringle. Dodajte čokoladu iseckanu na kockice i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Na kraju dodajte 2 kašike čokoladnog likera I mlevene pečene lešnike. Sve pažljivo izmešajte i napunite već ispečene korpice od testa. Kad se fil malo prohladi, pospite seckanim pečenim lešnicima.


Tartlete sa limunom


Fil sa limunom: 2 žumanca, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, sok od ½ limuna, 25 g maslaca + 2 belanca, 100 g šećera, 50 g kokosa, malo limunovog soka za beze koricu

Umutite na pari žumanca sa šećerom i limunovim sokom. Krema će se vrlo brzo zgusniti, pa je onda pomerite sa ringle i dodajte komadić maslaca. Napunite već ispečene korpice za tartlete.

Belanca umutite u čvrst  šam sa šećerom i malo limuna. Na kraju polako umešajte kokos. Napunite špric i istisnite “ružice” preko fila od limuna. Stavite u rernu zagrejanu na 150 C samo dok belanca blago porumene i odmah poslužite.

Napomena: umesto beze korice može se staviti i samo kriškica svežeg limuna preko fila.


Tartlete sa šljivama


Fil sa šljivama: 200 g očišćenih šljiva, 2-3 kašike šećera, malo ruma, cimet

Šljive operite i izvadite koštice. Isecite ih na tanke kriške i lepo poređajte u prethodno ispečene korpice. Poprskajte ih rumom i pospite sa malo šećera i cimeta. Pecite u rerni 15-tak minuta dok voće ne omekša.


Tartlete sa kruškama


Frangipan fil sa kruškama: 3 lepe kruške, 3 belanceta, 3 kašike šećera, 100 g mlevenih badema ili oraha, 1 kašika brašna, malo Amaretto likera

Priprema:

Kruške isecite na tanje kriške i poprskajte limunovim sokom. Belanca umutite u čvrstu penu zajedno sa šećerom. Dodajte mlevene bademe ili orahe, kašiku brašna i malo likera. Ovom smesom napunite pripremljene korpice i odgore utisnite po nekoliko kriškica voća. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 15-tak minuta.


Tartlete sa bundevom


Fil sa bundevom: 500 g pečene bundeve, 2-3 kašike šećera ili meda, 1 vanilin šećerm 1 jaje, 1 kašičica gustina + 2 belanca za šam, 100 g šećera

Priprema:

Bundevu oljuštite i isecite na manje kriške ili kockice. Poređajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta da lepo omekša. Ispasirajte i zasladite po ukusu. Kad se malo prohladi, dodajte jedno jaje i kašičicu gustina. Napunite ispečene korpice.

Umutite čvrst šam od belanaca sa šećerom. Stavite u špric i lepo rasporedite preko fila od bundeve. Pecite desetak minuta na 175 C tek toliko da belanca blago porumene.

Napomena: tartlete možete malo zapeći i bez šama od belanaca, pospite ih samo kristal šećerom da se lepo karamelizuje.:)


Recept je objavljen prošle godine u oktobarskom izdanju magazina MEZZE .:)

четвртак, 18. септембар 2014.

Gost kuhar - Nataša i kesten kolač:)

(ilustracija by Daniela Volpari )

Danas na blogu imam divnu gošću koja je prava majstorica za fine kolače i torte. Ako možda još niste upoznali Natašu Pralicu, posetite njen blog  kolači.biz i verujte da nećete moći odoleti svim slatkim đakonijama, prhkim keksićima, kremastim kolačima i tortama koji su izloženi kao u najfinijoj poslastičarnici.:)))

Nataša je za nas odabrala jedan poseban receptić iz bakine beležnice, sigurna sam da će vam se dopasti i da ćete odmah poželeti da ga isprobate.:)))


Kada me je draga Lana pozvala da gostujem na njenom blogu, zaista mi je bila velika čast. Veoma cijenim njene recepte i slike koje ona prekrasno prenosi na svoje posjetitelje i zato joj se ovim putem zahvaljujem. Pošto je stiglo vrijeme kestenja, odlučila sam se da moj odabir bude baš jedan kolač sa kestenom koji sam pronašla u staroj bilježnici moje bake. Kolač je doista jednostavan za pripremu, tako da ga možete pripremati bez straha da neće uspjeti J

Kesten kolač


SASTOJCI:

BISKVIT:

3 jaja
9 žlica šećera
9 žlica mlijeka
9 žlica ulja
9 žlica brašna
3 žlice griza
2 žlice kakaa
½ praška za pecivo

FIL :

2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
150 gr šećera
200 gr margarina
 500 ml slatkog vrhnja
250 gr kesten pirea

PRIPREMA BISKVITA:

1.       Jaja i šećer izmutite pjenasto.
2.       Dodajte mlijeko, ulje, kratko izradite.
3.       Brašno, prašak za pecivo i kakao pomiješajte i ubacite.
4.       Dodajte griz i sve zajedno sjedinite.
5.       Tepsiju malo pouljite i lagano pobrašnite, te ulijte smjesu, moja tepsija je 25 x 35 cm.
6.       Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stupnjeva 20 minuta. 



PRIPREMA FILA:

1 .       Puding i šećer pomiješajte sa malo mlijeka, a ostatak stavite da se kuha.
2 .       U uzavrelo mlijeko dodajte puding i kuhajte dok ne postane gust.
3 .       Ostavite da se rashladi.
4 .       Izradite margarin.
5 .       Puding i margarin sjedinite i dobro izradite. 



6 .       Premažite preko biskvita i poravnajte. 



PRIPREMA SLATKOG VRHNJA I KESTENA:

1 .       Slatko vrhnje izradite u šlag.
2 .       Dodajte kesten pire koji izmrvite u šlag i sve zajedno izmiksajte. 



3 .       Premažite preko fila. 




недеља, 14. септембар 2014.

Labneh - koktel zalogajčići


Već odavno želim da napravim labneh - sir od isceđenog grčkog jogurta. Na netu možete pronaći puno recepata za pripremu i zapravo svi su vrlo slični. Labneh je veoma je omiljen na Bliskom istoku i sasvim jednostavan za pripremu. Blagog je ukusa i teksturom najviše podseća na naš krem sir.

Od njega možete napraviti ukusne zalogajčiće (dekorativno izgledaju kuglice uvaljane u razne začine), a fino je poslužiti ga kao lagano predjelo samo sa malo maslinovog ulja odgore.


Sastojci: 400 g grčkog jogurta, 1/2 kašičice soli, začinsko bilje (peršun, bosiljak i dr.), krupno mleveni biber, tucana ljuta paprika, seckani lešnici i sl.

Priprema:

Priprema je vrlo jednostavna, osim jogurta i malo soli, potrebno je spremiti jednu čistu gazu ili tanju pamučnu krpu. Najpre, stavitite gazu u posudu za ceđenje (đevđir), a zatim sve još u neku dublju činiju.


U jogurt dodajte pola kafene kašičice soli i sve lepo promešajte. Zatim ga prebacite u gazu i skupite u zavežljaj (možete čak i vezati). Odgore stavite mali tanjir i preko njega manju teglu ili nešto slično zbog opterećenja. Stavite u frižider preko noći ili barem 10-12 h (može i duže).


Što duže stoji, jogurt će se bolje ocediti i dobićete fini gusti sir za oblikovanje. Na dnu posude ostaće bistra vodica koju možete iskorisiti za pripremu peciva. A jogurt koji je postao kremast i čvrst možete sada lako oblikovati i napraviti od njega kuglice.


Labneh možete ga poslužiti i kao ukusan namaz uz prepečeni hleb. Prelijte ga sa malo maslinovog ulja i pospite sitno seckanim vlascem ili mladim lukom.

Kuglice po želji uvaljajte u seckano začinsko bilje, tucanu ljutu papriku ili zeleni biber, seckane lešnike ili pistaće. Polsužite ih kao zanimljivo i lagano predjelo.

Kuglice možete sačuvati i duže, samo ih stavite u teglu i prelijte maslinovim uljem (dodajte sve začine po želji). Tako pripremljene kuglice možete čuvati desetak dana u frižideru.


 Fini krem sir koji ste dobili može odlično poslužiti i za punjenje korpica od krastavaca. Krastvce operite i naizmenično ih dekorativno oljuštite (kao na slici). Zatim isecite na manje komadiće dužine 4-5 cm i pažljivo izdubite ali ne sasvim do kraja da dobijte lepe korpice.


Isecite sredinu koju ste izdubili i pomešajte sa pripremljenim krem sirom. Posolite malo ako je potrebno, dodajte češanj sitno seckanog belog luka i malo mirođije. Možete dodati i sitno seckanu šunku, marinirane pečurke i sl. Napunite izdubljene korpice.

Na kraju napravite i male drškice, pa ih stavite ih na sredinu svake korpice. Dobro ih rashladite pre služenja i uživajte u ukusnim zalogajčićima. Bon appétit!:)


понедељак, 8. септембар 2014.

Dansko pecivo za dobro jutro



Mirisno i lisnato pecivo za lep početak nove (školske i radne) sedmice. A i da se malo ugrejemo ako je i vas je ovog jutra probudila kiša koja dobuje po krovovima i prozotima. Uz toplo pecivo i šoljicu omiljenog čaja ili kafe sigurno ćete odmah otvoriti okice.:)

Testo napravite dan ranije i samo ujutru ispecite. A možete sve pripremiti unapred, oblikovati i poređati na pleh posut brašnom, pa zamrznuti tako nepečeno (prebacite posle u kesice kad se stegne). Kad vam zatreba, pecivo samo poređajte na pleh (bez prethodnog odmrzavanja) i ispecite.

Recept je objavljen u martovskom broju magazina MEZZE .


Dansko pecivo


Sastojci: 450 g brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 dl mleka, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 2 jaja + 1 jaje za premazivanje, 250 g maslaca

Fil: pekmez po želji, mešavina cimeta i šećera, čokolada, dinstane jabuke itd.

Glazura: 200 g šećera u prahu, 2-3 kašike vruće vode

Priprema:

Razmutite kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i brašna. Ostavite na toplom mestu da ispuni šolju, a za to vreme rastanjite maslac sobne temeprature između dva lista papira za pečenje. Maslac rastanjite u obliku kvadrata (oko 15x15 cm). Stavite ga u frižider zajedno sa papirom da se malo stegne.

Izmešajte brašno, so i kašiku šećera. Dodajte pripremljeni kvasac, 2 jajeta i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Po potrebi dodajte još malkice mleka ili brašna. Ostavite da testo odmara 10-tak minuta.


Zatim, razvijte testo u četvrtastu koru i na srednu stavite ohlađeni maslac (slika 1.). Preklopiti ivice testa preko maslaca (slike 2. i 3.), preokrenute i sve još malo rastanjite. Zamotajte u foliju i stavite u frižider na 10 minuta.

Testo sada rastanjiti u oblik pravougaonika, presavijte jednu trećinu testa prema sredini, a drugu trećinu testa preko toga (kao za lisnato testo). Ponovo zamotajte u foliju i ostaviti u frižider da odmara još 10 minuta (slike 4-7).

Ponovite ceo postupak sa razvijanjem i preklapanjem, pa testo i po treći put ostaviti u frižider 10 minuta. Napravite prstom oznaku na testu da biste znali koliko ste ga puta preklopili (slike 8-11).


Četvrti put razvijte koru debljine 0,5 cm i isecite željene oblike, napravite kiflice, pužiće, vetrenjače i sl. Sve nafilujte filom po želji i premažite umućenim jajetom pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta da fino zarumene.


Punjeni romboidi - testo rastanjite i isecite na veće kvadrate. Svaki kvadrat zasecite ugaono na dva suprotna kraja, 0,5 cm od ivice (slika iznad). Preklopite jedan deo testa prema sredini, a drugi deo prebacite preko njega. Na sredinu stavite kašiku fila od slatkog sira (švapski sir + vanil šećer) u koji ste dodali malo naribane limunove korice i jedno belance.


Pužići sa cimetom - testo rastanjite i premažite maslacem. Pospite mešavinom kristal šećera i cimeta, pa zatim isecite na trakice širine 2 cm. Trakice zamotajte kao pužiće, kraj testa podvucite ispod pužića da se ne odmota prilikom pečenja.  Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni.


Slatki paketići - testo rastanjite i isecite na veće kocke. Napravite fil od vanile i na svaki kvadratić stavite po kašičicu fila. Krajeve testa preklopite kao pismo i spojite ih na sredini. Od preostalog testa isecite tanke trake, stavite ih preko preklo paketića i krajeve malo podvucite. Premažite jajetom pre pečenja.

Fil od vanile: zagrejte 2,5 dl mleka sa vanil šećerom. Umutite 2 žumanca sa 2 kašike šećera i 2 kašike gustina sa 0,5 dl hladnog mleka. Polako sipajte u zagrejano mleko i kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi, a zatim nafilujte paketiće.


Pletenice sa Nutellom - testo rastanjite u oblik pravougaonika i premažite Nutellom samo do polovine. Drugu polovinu testa preklopite preko fila, zatim oštrim nožem isecite na trake širine 4 cm. Zascite ih samo po sredini, pa jedan kraj testa provucite kroz sredinu i malo zategnite da se ispravi. Na taj način dobićete interesantnu pletenicu.:)

Ideje: pecivo možete filovati pekmezom, kremom od lešnika, dinstanim jabukama, čokoladom i sl. Za slanu varijantu možete napraviti nadev od šunke, sira, pečuraka i sl.


Glazura: da bi pecivo bilo sjajnije možete napraviti glazuru od šećera u prahu i par kašika vruće vode. Sve lagano zagrejete na ringli da se šećer istopi i četkicom premažite vruće pecivo čim ga izvadite iz rerne.