понедељак, 26. септембар 2016.

Rižoto od bundeve


Za prve dane jeseni jedan živopisni predlog za ručak poslužen u zanimljivoj "činiji" (koju posle možete izubiti i poručkati:).

Rižoto od bundeve

Sastojci: 1 bundeva (oko 1 kg), 1 crni luk, 200 g pirinča, oko 6 dl pilećeg bujona, 25 g putera, ulje, so, biber, naribani parmezan, peršunovo lišće

Priprema:

Isecite poklopac i pažljivo izdubite sredinu bundeve, ali ostavite tanak sloj (oko 1 cm otprilike). Bundevu stavite u rernu da se peče, a dršku na poklopcu zamotajte u foliju da ne izgori. Pecite na 200 C oko 30-40 minuta. Izdubljenu sredinu bundevu isecite na kockice i sačuvajte za rižoto.


Na malo putera i ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte kockice bundeve i pirinač uz postepeno dolivanje pilećeg bujona. Sve začinite po ukusu i kuvajte dok pirinač i povrće skoro ne omekšaju. Pri kraju kuvanja možete dodati naribani parmezan, promešati i posuti seckanim peršunom.

Pripremljeni rižoto prebacite u izdubljenu bundevu  i servirajte toplo. Možete poslužiti  i kao pojedinačne porcije ako pronađete male okrugle bundeve.:)

Bon appétit!:)


II način pripreme - rižoto možete peći zajedno sa bundevom, u tom slučaju samo ga kratko propržite na ringli, sipajte celu količinu tečnosti i prebacite u izdubljenu bundevu. Stavite u rernu i proverite posle 40-tak minuta da li je sve skuvano (parmezan umešajte tek na kraju:).

четвртак, 22. септембар 2016.

Pitice od patlidžana



Ako do sada možda niste pravili pitu od patlidžana, onda vam najtoplije preporučujem da isprobate.:)

Sastojci: 250 g tankih kora, 100 ml ulja, 100 mineralne vode, 2 patlidžana, 1 crni luk, so, biber, peršunovo lišće, 1 jaje za premazivanje, susam

Priprema:

Patlidžane ispeći u rerni da omekšaju, zatim oljuštiti i sitno iseckati (mogu se samleti i na vodenici za meso). Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk i dodati patlidžan. Sve kratko propržiti, začiniti po ukusu (staviti dosta bibera) i posuti seckanim peršunom. Možete dodati i kašiku ajvara po želji.


Kore za putu iseći na pola tako da se dobiju manje pravougaonici. Svaku koru poprskati sa malo ulja i mineralne vode. Na jedan kraj staviti kašiku fila a krajeve saviti prema unutra. Zamotati kao rolnice i poređati na pleh. Pitice premazati sa malo ulja i vode i peći na 200 C oko 30 minuta. Poslužiti tople uz kiselo mleko.:)


Od preostalih kora možete napraviti omiljenu pitu sa sirom... prijatno grickanje!:))


понедељак, 19. септембар 2016.

Lisnati tart na dva načina


U poslednje vreme na blogu preovlađuju slani recepti, ali uskoro stižu i kolačići, pa da dotle završimo sa slanišima.:) Ovog puta dva fina lisnata tarta koji se vrlo brzo naprave (i još brže poručkaju:), izaberite koji vam se više sviđa ili jednostavno isprobajte oba (taman za celo pakovanje lisnatog testa.:)

Za domaću varijantu lisnatog testa, vrlo jednostavan i provereni recept.:)

Tart sa mileramom i sirom
Sastojci: 250 g lisnatog testa, 2 dl kisele pavlake ili milerama, 2 jaja, 100 g rendanog kačkavalja, 100 g šunke ili slaninice, 1 manji crni luk, so, biber 
Priprema:
Testo rastanjiti i obložiti kalup sa svih strana. Crni luk iseći vrlo sitno i propržiti na malo ulja. Dodati kockice šunke ili slanine. Viljuškom blago umutiti jaja, dodati mileram, rendani kačkavalj i šunku. Sve lepo rasporediti preko kore. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta i poslužiti čim se ispeče.:)


Slani tart sa karameliziranim lukom i slaninicom

 
Sastojci: 250 g lisnatog testa, 300 g crnog luka, 100 g mesnate slanine, 1 ljubičasti luk, so, biber, začinsko bilje, masline po želji
Priprema:
Pripremiti prvo nadev: crni luk iseći na rebarca i propržiti na nalo ulja da postane staklast. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Slaninu iseći na tanke šnitice, a ljubičasti luk na kolutiće.
Rastanjiti lisnato testo i obložiti kalup. Rasporediti ravnomerno dinstani luk, a preko toga poređati šnitice slanine i kolutiće ljubičastog luka. Posuti seckanim peršunom ili drugim začinskim biljem po želji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta i poslužiti toplo.:)


Recepti iz prošlogodišnjeg junskog izdanja magazina MEZZE.:)

недеља, 18. септембар 2016.

Ukusni zalogajčići od testa za pizzu


Ako vam je možda preostalo testo za pizzu od prošlog puta, napravite ove simpatične spiralice  i poslužite ih kao ukusne grickalice za filmsko veče. Veoma brzo se prave, tako da vam preostaje samo da odaberete neki dobar film.:))

Spiralice sa viršlama (ili kobasicama)
(ideja sa Pinteresta)

Sastojci: testo za pizzu, viršle ili kobasice, nekoliko drvenih štapića za roštilj

Priprema:

Napravite testo za pizzu prema vašem omiljenom receptu ili recimo prema ovom receptu. Ako su viršle ili kobasice suviše dugačke presecite ih na pola, pa stavite na štapiće. Počevši od vrha, nožem ih zasecite spiralno sve do dole, okrećući štapić u isto vreme. Pažljivo razdvojite.


Od testa otkinite male komadiće i rastanjite u valjak, pa namotajte između zareza, pritisnite krajeve da se ne odmotaju. Pržite ih na zagrejanom ulju da zarumene sa svih strana ili ih ispecite u rerni. Poslužite dok su fino tople uz umak od paradajza ili senf ako više volite.:)

Rolnice sa viršlama


Sastojci: testo za pizzu, viršle ili kobasice, jaje za premazivanje, susam ili kim

Priprema:

Testo rastanjite i isecite na trakice debljine 1 cm. Viršle ili kobasice isecite na manje komade, pa svaki zavijte u testo. Poređajte na pleh i premažite umućenim jajetom, pospite po želji susamom ili kimom. Pecite na 200 C oko dvadesetak minuta da fino zarumene. Prijatno grickanje!:)


Možda će vam se dopasti i ovi receptići napravljeni sa pizza testom (linkovi su ispod slike):


1. Štapići na ruzmarinu
2. Pica pogačice
3. Pikantni hlepčić
4. Mini pizze

четвртак, 15. септембар 2016.

Puž pizza


Malo drugačiji način pravljenja omiljenog testa.:) Osnovu čini klasičan recept za pizza testo, samo se malo razlikuje način motanja, pa korica na taj način postane veoma hrskava tako da se može otkidati delić po delić i grickati poput štapića... dok gledate recimo neki dobar film.:)

Puž pizza

Sastojci: 300 g brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, oko 2 dl vode, 2 kašike ulja, 100 g zelenih maslina, 100 g pancete, malo sira po želji

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Poklopiti i sačekati da ispuni šolju.  Izmešati brašno i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa mlakom vodom zamesiti mekše testo. Zamotati u foliju i ostaviti da odmara pola sata, a može i preko cele noći ako nam recimo treba za sutradan.


Testo malo rastanjiti i iseći na trakice širine oko 1 cm, pa svaku spiralno uviti (kao na slikama).


Trakice ređati u okrugli pleh od sredine, premazati ih uljem i posuti seckanom pancetom, maslinama i začinskim biljem po želji.  Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Najbolje je poslužiti odmah kad se ispeče jer je korica vrlo hrskava... prijatno grickanje!:)


Napomena: testo se može napraviti ranije i čuvati u kesi u frižideru. Slobodno dodajte sastojke koje volite, možete posuti i seckanim paradajzom iz ulja, šunkicom, pečurkama, napravite kombinaciju po svojoj želji.:))

уторак, 13. септембар 2016.

Jedno lepo gostovanje...:)


U poslednje vreme sam više u gostima nego na blogu, nekako se tako zadesilo.:) Ovog puta, na ljubazan poziv Sare Savčić, pripremila sam malu rođendansku zakusku za jesenji broj magazina Plezir. U novom broju pronaći ćete još puno lepih tekstova, priča sa blogericama i gastro reportaža,  pa dođite da zajedno proslavimo.... čin-čin!:)


 Bruskete sa paprikama

Neki od receptića koje sam napravila za magazin, možete ih pronaći na stranicama od 137-144 ... ali možda je najbolje da napravite kaficu i krenete redom.:)

Dopuna: svi recepti od nedavno su dostupni i na ovom linku.:)

Zapečena feta sa paradajzom i maslinama


Koktel zalogajčići od lisnatog testa

Kruške u karamel sirupu


петак, 9. септембар 2016.

Sočna piletina u crnom pivu

 

Nešto vrlo ukusno da nas malo ugreje posle ovog hladnog kišnog talasa. Nemojte brinuti zbog piva (ako pripremate za decu) jer će alkohol ispariti prilikom kuvanja i ostaće samo blaga karamel aroma koja će dati fini ukus piletini.

Recept je objavljen i na sajtu magazina MEZZE.:)


Sočna piletina u crnom pivu


Sastojci: 3 pileća bataka ili manje pile, 250 ml crnog piva, 100 g slanine, 200 g šampinjona, 1 šargarepa, so, biber u zrnu, 2 lista lovora, začinsko bilje po želji (timijan, peršun i sl.)

Priprema:


Isecite pileće meso na manje komade, batake odvojite od pribataka. Zatim prebacite u dublju posudu i prelijte crnim pivom. Dodajte šargarepu iseckanu na sitne kockice, biber u zrnu, listiće lovora i sveže začinsko bilje.

Neka meso stoji u marinadi barem sat-dva u frižideru, povremeno okrenite da se svi ukusi fino upiju.


Isecite slaninu na tanke šnite, a zatim na kockice.


Zagrejte malo ulja i propržite kockice slanine da porumene. Izvadite ih na tanjir i ostavite na stranu.


Meso izvadite iz marinade i posolite sa svih strana. Stavite batake na zagrejano ulje u kome se pržila panceta i kratko propržite da porumene. Zatim okrenite na drugu stranu i pržite još par minuta dok ne dobiju lepu koricu.

Prelijte marinadom u kojoj je stajala piletina i dodajte još malo piva po potrebi. Smanjite temperaturu i dinstajte poklopljeno oko 30 minuta.


Šampinjone isecite na tanke listiće i dodajte piletini.


Dodajte i prženu slaninu, pojačajte malo temperaturu i dinstajte 15-tak minuta dok povrće ne omekša. Ako volite posebno hrskavu koricu, meso možete staviti na kratko u rernu da fino zarumeni. Kad je sve gotovo, pospite seckanim peršunom i poslužite toplo.

Prijatno!:)

U saradnji sa Zaječarskim crnim pivom 

уторак, 6. септембар 2016.

Filmsko veče uz grickalice :)


Recept za ove ukusne štanglice već dugo imam u svojoj svesci sa receptima, a "prepisala" sam ga od mame. Posebno su mi drage jer su često bile deo naših malih porodičnih svečanosti, grickali smo ih na rođendanima ili kad bismo, ušuškani ispod ćebeta, gledali novogodišnji filmski maraton dugo u noć, a uredno spakovane u kutijicama, pratile su nas na skoro svim putovanjima i izletima. Zapravo, mama bi ih uvek rado umesila kad god bismo se uželili.:)

Recept već od ranije postoji na blogu ali odabrala sam ga (sa novim fotkicama) za ovo lepo druženje na portalu Pošalji recept  čiji sam gost bila prethodnih mesec dana. Zahvaljujem se našoj dragoj urednici Nataši i želim srdačnu dobrodošlicu novoj gošći koja će već sledećeg utorka pripremati nove recepte na portalu.:)


Ove štanglice jednostavno mame da se udobno smestite u omiljenu fotelju i pogledati neki dobar film, zato evo par zanimljivih predloga:

1. Brooklyn (2015) - romantična drama snimljena prema istoimenoj knjizi, prati sudbinu mlade Irkinje koja počinje novi život preko okeana, daleko od kuće i ljudi koje voli. Toplo preporučujem i film i knjigu.:) 

2. The age of Adaline (2015)- da li je moguće zaustaviti tok vremena i živeti večno ili dovoljno dugo dok ne sretnete pravu ljubav. Zanimljiva romantična drama za ljubitelje lepih filmova iz nekih prohujalih vremena... svakako pogledati:)

3. The man who knew infinity (2015)- biografska drama ispričana iz ugla mladog genijalnog matematičara i divnom prijateljstvu sa njegovim mentorom.

4. The miracle (Mucize, orig. naslov) (2015)- topla ljudska priča o učitelju koji odlazi u zabačeno tursko selo da bi podučavao učenike i zbližava se sa ljudima koji tamo žive... gotovo dokumentarni film sa divnim humorom i predivnim krajem.:)

5. The 33 (2105)- istinita priča o sudbini 33 rudara koji su ostali zatrpani u rudniku nakon što se urušio, neizvesnost do samog kraja... hoće li ih spasiti?



Jeste li već možda pogledali neki od ovih filmova, šta biste još lepo preporučili... verujem da ovde ima dosta filmofila, tako da svi žanrovi dolaze u obzir.:))


понедељак, 5. септембар 2016.

Pizza od špageta



I najzad poslednji receptić u nizu naših predloga za brzi letnji ručak sa testeninom. Za pripremu možete iskoristiti kuvane špagete koje su možda preostale od ručka, pa eto zgodnog načina da ih upotrebite i napravite novo i ukusno jelo.

Pizza od špageta

Sastojci: 350 g špageta, 1 crni luk, 2-3 veća paradajza, 1 čen belog luka, 100 g pancete, 100 g mocarele, nekoliko čeri paradajza, so, biber, začinsko bilje po želji

Priprema:

Skuvati špagete u slanoj vodi, ne sasvim do kraja, a zatim ocediti. Napraviti sos od svežeg paradajza ili iz limenke (ako žurimo:). Crni luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja, dodati kockice oljuštenog svežeg paradajza i beli luk. Sve kuvati desetak minuta da se umak zgusne, začiniti po ukusu i dodati seckano začinsko bilje.


Kuvane špagete pomešati sa pripremljenim sosom od paradajza i prebaciti u kalup za pečenje u koji smo sipali malo ulja. Ravnomerno rasporediti testeninu, a odgore staviti polovine isečenog čeri paradajza, šnitice pancete i kockice sira. Sve preliti sa malo ulja i staviti u zagrejanu rernu da se fino zapeče 15-20 minuta. Pre služenja posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo.:)

Napomena: možete dodati i pečurke, paprike, kolutiće kobasice i dr. ... zapravo šta god vam padne na pamet ili šta se nađe u frižideru. Bon appétit!:)