Već odbrojavamo sitno i želela bih da, kao šećer na kraju, svečano ispratimo staru i dočekamo novu godinu. Mslim da će za tu priliku savršeno poslužiti Ljubicin recept - Božićni panj.:)
Božićni panj
Sastojci:
4 jaja
10 dag šećera
10 dag brašna
Krema od čokolade :
25 dag
maslaca
15 dag šećera
2 žlice kakaa (ili 100 g čokolade)
2 jaja
4-6 žlica
mlijeka
rum
Priprema :
Od
bjelanjaka stučemo čvrsti snijeg, istovremeno dodamo šećer i zumanjke, pa tučemo
dok se smjesa dobro ne zapjeni. Na kraju lagano umiješamo brašno. Lim namastimo, pospemo brašnom i tijesto ravnomjerno rasporedimo po cijeloj povrsini . Pečemo 10
do najvise 12 min na 220 C. Pečeni biskvit izvadimo na brašnom posutu
dasku. Ohladeni biskvit namažemo kremon i zavijemo. Na kraju odrežemo dva
komadića, te ih na dva mjesta prtisnemo uz panj tako da dobijemo otpiljenu
granu.
Roladu premažemo kremom a vilicom, koju namacemo u vruću vodu, napravimo
uzdužne vijuge što podsijecaju na pukotine na kori ili pruge od kreme nanesemo štrcaljkom. Božićni panj ukrasimo božićnim ukrasima od marcipana koje mozemo
samo izraditi.
Krema od čokolade: Maslac pjenasto izmjesamo. U kotlić stavimo šećer, kakao, jaja i mljeko. Tučemo u vrućoj vodenoj kupki dok se smjesa
ne zgusne, a potom je ohladimo u hladnoj vodi. U kremu ulijemo rum, pa je
miješajuci uljevamo u izmješani maslac.
Moji utisci: napravila sam minimalne izmene u odnosu na originalni Ljubicin receptić. Ispečeni biskvit sam zamotala odmah u rolatić zajedno sa papirom za pečenje (bojala sam se da ga neću moći zamotati kad se ohladi). Kasnije sam ga razmotala, nafilovala kremom i ponovo zavila.
Kremu sam pravila sa čokoladom umesto sa kakaom (izostavila sam mleko, a dodala sam još kesicu vanilin šećera). Kreme je bilo dovoljno za filovanje, preostalu kremu sam stavila u špric sa zvezadstim nastavkom i napravila ukrasnu šaru na rolatu.
Pečurkice sam napravila od smese za puslice (napravljene po ovom receptu) uz pomoć šprica sa okruglim otvorom. "Kapice" od pečuraka sam malo zagladila pre pečenja, a drškice sam izvukla špricem u visinu. Kasnije sam ih spojila uz pomoć rastopljene čokolade i posula sa malo kakao praha.
Ovim receptićem ispratićemo staru godinu i poželeću vam da Nova bude srećna, uspešna i razigrana, i bar za mrvicu lepša od prethodne.:) Želim vam srećne novogodišnje praznike, ušuškajte se uz neku lepu knjigu (ili dragu osobu), grickajte kolačiće, pustite omiljeni film, odmorite i uživajte sa vašim najdražima.:))
Zimske razglednice...
Nekoliko sličica mog grada kako izgleda ovih dana... zimska idila.:)
(gradskim ulicama)
(panorama Leskovca)
(crkva Svete Trojice u snegu)
Dopadaju mi se ove pecerkuce oko panja, a panj izgleda savrseno :) Srecni praznici tebi i Ljubici! Pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala ti puno na svemu... veliki pozdrav tebi i tvojima, lepo provedite sve praznike!:)))
ИзбришиHvala na divnim receptima tokom cele godine i sve NAJLEPŠE u NOVOJ 2015.
ОдговориИзбришиCale
Hvala puno na lepim zeljama... sve najbolje i puno lepe inspiracije u Novoj.:))
Избришиprekrasan je! ja ću ga sutra raditi :)
ОдговориИзбришиVidela sam i tvoju verziju, savrseni desertic za novogodisnju noc.:))
ИзбришиHvala gđi Ljubici i tebi što ste podijelile i ovaj recept, panj mi je super i jako lijepo si ga napravila, gljive uz panj su mi odlične ! Lijepe su i slike tvoga grada, zima , snijeg, .....mogu osjetiti ugođaj u Leskovcu.
ОдговориИзбришиDraga Branka, hvala puno i tebi na uvek lepim recima... tebi i tvojima sve najlepse u Novoj!:))
ИзбришиPrava poslastica za Novu Godinu. Srećna vam Nova 2015 godina!!!!
ОдговориИзбришиHvala puno draga Zorice.:))
ИзбришиDivan ti je panj! A i ove razglednice su taman uputpunile blagdanski dojam.
ОдговориИзбришиSve najbolje u 2015. godini, puno zdravlja, ljubavi, sreće i da nas i dalje uveseljavaš divotama na svom blogu!
Hvala puno na svemu, srecni praznici tebi i tvojoj porodici i sve najlepse u Novoj!:)))
ИзбришиKod nas je bio novogodisnja tradicija godinama, izgleda kao mamin:)) A nas mali grad skoro nisam poznala na tvojim prelepim slikama, nedostaje me, moracu uskoro u posti, sacuvaj mi malo snega :)))
ОдговориИзбриши:))) Ne brini, mislim da ce te sneg cekati kad stignes, hihihi... a nas gradic je uvek lepsi pod snegom.:PPP
ИзбришиSavrsen recept za praznicni sto; Sretnu Novu godinu i predstojeci Bozic zelim tebi i tvojima Lana.
ОдговориИзбришиDraga Jasna, hvala puno na lepim zeljama, sve najlepse tebi i tvojima, s obzirom da kod vas nova godine stize nesto ranije, vi ste vec par sati u 2015... u to ime cin-cin!:)))
Избришиkao i uvijek i svaki tvoj uradak i ovaj panj je divan...želim ti sretnu, veselu, uspješnu, čarobnu novu godinu i još puno divotica na tvome blogu...
ОдговориИзбришиDraga Snjezo, hvala puno na svim lepim zeljama.:))
ИзбришиDivan je panj i baš su mi fora gljivice. Sve najbolje ti želim u Novoj 2015. kao i svima tvojima.
ОдговориИзбришиHvala puno draga Ingrid, sve najlepse tebi i tvojoj porodici u Novoj.:))
ИзбришиSve, sve, ali nikad neću shvatiti kako ti je svaka torta (kolač, slatkiš, bilo šta) kao teleportom spuštena preko onog čipkastog papira, nigde flekice, nigde mrljice... :) Je l' mogu na neku obuku da dođem? =)
ОдговориИзбришиOd srca ti želim sve najbolje u 2015-oj!
Draga Majo, hvala puno na lepim zeljama, sve najlepse tebi i tvojima u novoj godini.:) p.s. preko cipkastog papira je celofan, on se moze izvuci kasnije (ako je prethodno samo malo podvucen pod tortu), a moze se i ostaviti jer sa njega je lako obrisati felekice od cokolade, slaga i sl.... uvek si dobrodosla.:))
ИзбришиPrekrasan je! Gljivice mu uvijek daju nezaobilazni stih. Sretna Nova godina..
ОдговориИзбришиHvala puno i sve najbolje u Novoj, neka bude uspesna i kreativna.:))
ИзбришиSve ti je lepo - i rolat, i dekoracija, a posebno slike Leskovca!
ОдговориИзбришиŽelim ti sve najlepše u Novoj 2015. Poljubac :*
Draga Gago, sve najlepse u Novoj godini i puno poljubaca ti leti!:)))
Избришиšta to znači dag_ dag brašna.... dag šećera... koliko je to grama
ОдговориИзбриши10 dkg = 100 gr , 25 dkg = 250 gr... :))
ИзбришиNestao je blog na koji upućujete na recept za pečurkice. Možete li dodati recept ili drugi link? Hvala
ОдговориИзбришиPozdrav... hvala Vam sto ste primetili, ne znam sta se desilo sa pomenutom stranicom, ali postavila sam novi link ka identicnom receptu, nadam se da ce koristiti.:) Lep pozdrav leti!:)
Избришиhttps://natashaskitchen.com/meringue-mushrooms-recipe/