субота, 5. јануар 2013.

Pileći terin



Recept je iz decembraskog broja magazina Mezze, ali verujem da vam je isto tako poznat i sa Coolinarike gde sam ga objavila pre par godina.:) Ovog puta je u malkice drugačijem izdanju, svečanijem i prazničnom, tako da može poslužiti kao fino predjelo ili glavno jelo za božićni ručak.

Sastojci: 600 g pilećeg belog mesa,  3 kuvana jajeta + 2 sveža, 200 g kačkavalja , 200 g mesnate slanine, 1 glavica crnog luka, 1 manja kifla, 1 kašika senfa, so, biber

Priprema:
 
Pileće filete sameljite ili sitno iseckajte, ali ostavite  par celih kockica mesa jer će tako terin lepše izgledati u preseku. Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju, a kiflu potopite u malo mleka da omekša. 
 
Kačkavalj i kuvana jaja isecite na sitnije kockice i izmešajte sa belim mesom. Dodajte 2 sveža jajeta, crni luk, kiflu koja je omekšala, senf i začine po ukusu. Ukoliko je potrebno, možete dodati i malo prezle i kockice propržene slanine. Možete čak staviti jednu crvenu papriku iseckanu na sitne kockice, da bi malo prošarali meso.


Kalup namažite margarinom i pospite prezlom, a zatim obložite tankim šnitama slanine i stavite pripremljenu smesu. Ako su šnite suviše dugacke, samo ih prebacite preko ivica kalupa i posle fino ušuškajte preko mesa.

U veći, dublji pleh sipajte vodu i staviti kalup sa mesom, pazite da voda dopire do polovine kalupa. Pecite na 200 C oko 1 sat, a pri kraju pečenja pažljivo izvadite terinu iz kalupa i zapecite je jos malo sa svih strana da dobije finu koricu... bon appétit!


Predlog za serviranje: terin, kao i bilo koje drugo pečenje, možete poslužiti uz krompir pripremljen na vojvotkin način. Krompir koji je skuvan, ocedite od vode i fino ispasirajte. Dodajte vrlo malo mleka, komadić maslaca i jedno do dva jajeta, pa sve lepo sjedinite. Smesa treba da bude dovoljno mekana da se uz pomoć šprica mogu napraviti "ružice".

Testo stavite u vrećicu sa zvezdastim nastavkom i na papiru za pečenje istisnite "ružice". Stavite ih u zagrejanu rernu i kratko zapecite tek toliko da ivice blago zarumene. Poslužite ih kao prilog uz meso ili koristite kao dekoraciju na tanjiru.


6 коментара:

  1. Divno izgleda. A i po sastojcima,sigurno je i ukusno. Ružice su predivne. I sve si lijepo servirala i super-super izgleda. I sigurno ću ga probati prvom prilikom. pozdrav. Vanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanja, ovo je vrlo zgodno napraviti i za goste, sve se moze unapred spremiti, moze se praviti i curetinom. Cak se puno lepse isece kad se malo ohladi, a ruzice od krompira su zgodan dodatak uz svako jelo, mislim da ce tvom malisi jako svideti.:))

      Избриши
  2. Ovo je jako dobro i uz to lijepo i dekorativno izgleda, baš za svečaniji stol , bilježim ! Ružice od krompira su mi posebno lijepe i njih ću ubrzo i sama probati pripremiti.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je jako dobro,i toplo i hladno, dekorativno je i nije komplikovano . Pravila sam nekoliko puta jos kada je objavljeno na Coolinarici, cak sam i slikicu postavila koliko se secam. Podrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Izvrsno jelo,danas sam ga pravila za rucak :)
    Hvala za ovu divotu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da Vam se dopao receptic i da je sve fino uspelo.:) Saljem lepe pozdrave!:)

      Избриши