Recept je iz decembraskog broja magazina Mezze, ali verujem da vam je isto tako poznat i sa Coolinarike gde sam ga objavila pre par godina.:) Ovog puta je u malkice drugačijem izdanju, svečanijem i prazničnom, tako da može poslužiti kao fino predjelo ili glavno jelo za božićni ručak.
Sastojci: 600 g pilećeg belog mesa, 3 kuvana jajeta + 2 sveža, 200 g kačkavalja , 200 g mesnate slanine, 1 glavica crnog luka, 1 manja kifla, 1 kašika senfa, so, biber
Priprema:
Pileće filete sameljite ili sitno iseckajte, ali ostavite
par celih kockica mesa jer će tako
terin lepše izgledati u preseku. Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju,
a kiflu potopite u malo mleka da omekša.
Kačkavalj i kuvana jaja isecite na
sitnije kockice i izmešajte sa belim mesom. Dodajte 2 sveža jajeta, crni luk, kiflu koja je omekšala,
senf i začine po ukusu. Ukoliko je potrebno, možete dodati i malo prezle i
kockice propržene slanine. Možete čak staviti jednu crvenu papriku iseckanu na sitne kockice, da bi malo prošarali meso.
Kalup namažite margarinom i pospite prezlom, a zatim obložite tankim šnitama slanine i stavite pripremljenu smesu. Ako su šnite suviše dugacke, samo ih prebacite preko ivica kalupa i posle fino ušuškajte preko mesa.
U veći, dublji pleh sipajte vodu i staviti kalup sa mesom, pazite da voda dopire do polovine kalupa. Pecite na 200 C oko 1 sat, a pri kraju pečenja pažljivo izvadite terinu iz kalupa i zapecite je jos malo sa svih strana da dobije finu koricu... bon appétit!
Testo stavite u vrećicu sa zvezdastim nastavkom i na papiru za pečenje istisnite "ružice". Stavite ih u zagrejanu rernu i kratko zapecite tek toliko da ivice blago zarumene. Poslužite ih kao prilog uz meso ili koristite kao dekoraciju na tanjiru.
Divno izgleda. A i po sastojcima,sigurno je i ukusno. Ružice su predivne. I sve si lijepo servirala i super-super izgleda. I sigurno ću ga probati prvom prilikom. pozdrav. Vanja.
ОдговориИзбришиVanja, ovo je vrlo zgodno napraviti i za goste, sve se moze unapred spremiti, moze se praviti i curetinom. Cak se puno lepse isece kad se malo ohladi, a ruzice od krompira su zgodan dodatak uz svako jelo, mislim da ce tvom malisi jako svideti.:))
ИзбришиOvo je jako dobro i uz to lijepo i dekorativno izgleda, baš za svečaniji stol , bilježim ! Ružice od krompira su mi posebno lijepe i njih ću ubrzo i sama probati pripremiti.
ОдговориИзбришиOvo je jako dobro,i toplo i hladno, dekorativno je i nije komplikovano . Pravila sam nekoliko puta jos kada je objavljeno na Coolinarici, cak sam i slikicu postavila koliko se secam. Podrav!
ОдговориИзбришиIzvrsno jelo,danas sam ga pravila za rucak :)
ОдговориИзбришиHvala za ovu divotu :)
Drago mi je da Vam se dopao receptic i da je sve fino uspelo.:) Saljem lepe pozdrave!:)
Избриши