Nadam se da ste lepo dočekali Novu godinu i da polako sređujete utiske, a možda ste rešili da još malo odmarate ovih dana.:) Ako ste raspoloženi za jedan sasvim neobičan receptić, onda vam preporučujem da napravite Mihaelin Spiralni mramorni hleb koji je bio naš zadatak u blogerskoj igrici KuVarijacije prošlog meseca.
Znate ono kad vam dođe ekipa koja isto voli da kuva, pa se onda prihvati posla i dobijete neočekivanu pomoć u kuhinji, a sve začinjeno sa puno humora i dobrog rasploženja.:) Hlepčić je napravljen za novogodišnji doček, slike možda nisu baš najbolje jer su fotkane pri veštačkom svetlu, ali ovaj hlepčić je toliko ukusan da sam se ipak rešila da ih objavim, a zameniću ih nekom drugom prilikom kad ga budem ponovo pravila.:)
Recept je sa bloga Tortelina i ovde ga prenosim u originalnom izdanju, jedina izmena je što sam koristila svež kvasac umesto suvog, tako da ako budete pravili hlepčić, možete slobodno staviti pola paketića svežeg kvasca.
Spiralni
mramorni hleb
Sastojci: 600 g brasna, 75 g secera, 1 kasicica soli, 1 suvi kvasac, 2 zumanca, 3,5 dl mleka, 50 g maslaca
Fil: 100 g cokolade za kuvanje, 3 kasike Nutelle ili eurokrema pekmez po ukusu za premazivanje
Priprema:
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, blago premesiti i oklagijom razvuci u pravougonik.
Istopiti cokoladu za kuvanje, dodati Nutellu i dobro izmesati. Premazati razvuceno testo, a zatim preklopiti desnu stranu do polovine a preko nje i levu stranu tako da fil ostane u unutasnjosti.
Nastaviti preklapanje, saviti donju stranu testa do polovine a nakon toga i gornju tako da dobijete maleni pravougaonik.
Okrenuti testo da spojeni delovi leze na radnoj povrsini a zatim oklagijom istanjiti na debljinu od 1 cm. Nozem ili sekacem za picu iseci testo na trakice. Ako se testo malo uprlja filom ne mari, nakon pecenja svakako ce biti "isaran" :)
Uzimati jednu po jednu trakicu i okretati krajeve u suprotnim smerovima (kao kad cedite mokru garderobu) oblikujuci spiralicu. Dobijene spirale slagati u veliki pleh od rerne oblozen papirom za pecenje. Ostaviti spiralice na toplom mestu dok se rerna zagreva.
Ukljuciti rernu na
180 stepeni. Kad se zagreje ubaciti testo i peci 15-ak minuta (mozda i malo
krace, kad povrsina blago porumeni dovoljno je jer donji deo porumeni za
nijasnu vise).
Ostaviti peceno testo u plehu da se prohladi 10-ak
minuta a zatim ga lagano okrenuti na suprotnu stranu. Znaci na papiru na kome se
pekao hleb treba da lezi gornji deo pecenog testa, a ispred vas da se nalazi dno
pecenog peciva.
Premazite donji deo (onaj koji je sad na vrhu)
pekmezom po ukusu. Potrudite se da testo bude lepo premazano, da nista ne
preskocite jer ce pekmez u ovom slucaju posluziti kao lepak :)
Pomocu papira za
pecenje urolajte spirale u veknicu. Vodite racuna da se spirale dodiruju, ako
neka i pukne samo je rukama pridrzite i spojite sa ostatkom hleba. Izvadite hleb
iz papira i cvrsto ga stegnite plasticnom folijom te ostavite da se ohladi.
Vodite racuna da vam rolna na stolu lezi na delu gde se urolana veknica zavrsava
jer, u suprotnom, necete dobiti lepe snitice ;)
Hladnu veknu secite
na parcice i sluzite.
Napravila sam ga i u slanoj verziji sa filom od šunkice i narendanog kačkavalja, a testo je prethodno bilo premazano umućenim jajetom u koje sam dodala kašičicu mlevene začinske paprike. Moram ipak priznati da me je slana varijanta malkice namučila jer se štapići nisu dovoljno zalepili jedan za drugi (čini mi se da je pekmez u slatkoj varijanti ipak bolji "lepak" nego kisela pavlaka:), a možda sam ga i suviše rano razmotala pa nije imao dovoljno vremena da se fino sjedini.;)
No, bez obzira na to, hlepčič je vrlo ukusan, a ako se neke kockice baš i raziđu prilikom seckanja, mogu se uvek kratko ispeći u rerni i korisiti kao fine grickalice ili hrskave kockice koje ćemo poslužiti uz krem čorbicu.:)
Kruh izgleda jako lijepo, izdašno, mirisno i fino! Sve najbolje u Novoj Godini draga Lana, Vama i familiji..
ОдговориИзбришиDraga Nado, hlepcic je stvarno prefin, sa filom od cokolade i Nutelle nema greske.:)) Hvala na lepim zeljama!:))
ИзбришиOdlicno izgleda i na vestackom svetlu :) Drago mi je da vam se dopalo.
ОдговориИзбришиA za ovaj slani, mozda si trebala za nijansu jace da ga stegnes kad si uvijala ili si ga, kao sto kazes, malo ranije odmotala jer mislim da nije do pavlake... meni se taj slani uvek lepio bez greske, cak i prvi put uz sve one greske koje su mi se potkrale pri tom pokusaju ;)
Vazno je da se nije bacio, izgled ces ti vec i njemu doterati :)
Pozdrav i srecna Nova :)
Draga moja, sve nam se jako dopalo, pogotovo slatka varijanta, znas da sam uvek slaba na cokoladu.:) A pravicu ponovo i slani rolatic, moram to malo bolje uvezbati, recept je stvarno originalan i svi su se pitali kako je napravljen... bas volim sto je bio izglasan u proslom krugu!:)) Sve najlepse i tebi u Novoj!:)))
Избришиsuper izgledaju oba.. ja bih u slanoj varijanti narendala kačkavalj i onda zapekla. Ne može drugačije.
ОдговориИзбришиDraga Lanice ja sam bez riječi,dakle obje varijante su savršene toliko dekorativno djeluju,nisam ni sumnjala da će biti drugačije.Atmosferica je divna,borić okićen,baš za uživanje:)
ОдговориИзбришиfenomenalno izgleda!! Sretna Nova Godina i sve najbolje vam zelim!
ОдговориИзбришиHappy New Year 2013!
ОдговориИзбришиWishing you good health,
happiness, and success in the coming year and always, Diana
Iako volim nutellu, nekako mi je zanimljivija ova slana varijanta. Sve najbolje u Novoj godini!
ОдговориИзбришиTotalna fora, nisam ovo nigdje vidjela, presjek je fenomenalan, svaka cast!
ОдговориИзбришиsjajno, čak i fotografije su slasne! Ipak, preteško za mene!
ОдговориИзбришиLana,sve prelijepo izgleda. Vanja
ОдговориИзбришиPrekrasno Lana, odlično si napravila i slanu i slatku verziju ovoga kruha, a divnim fotkicama me još malo vratila u blagdanski ugođaj !
ОдговориИзбриши