четвртак, 20. септембар 2012.

Banice sa sirom


Od kako je zahladilo razmisljam o ovim banicama, poslednji put sam ih probala pre mozda 7-8 godina i resila sam da ih ponovo napravim.:) Secam se njihovog oblika i ukusa, mama ih nekoliko puta pravila, pa sam tako krenula u potragu za receptom. Prvo sam prelistala maminu svesku sa receptima od korica do korica (2x za svaki slucaj:).... ali nisam ih tamo pronasla. Zatim sam presla na papirice sa ispisanim receptima, sve sam ih ponovo pregledala 2 puta da mi slucajno neki ne promakne... nada, od banica koje trazim ni traga ni glasa, ma ni mrvice.:)

Kako mi ni net nije bio puno od pomoci, resila sam da zasucem rukave i da sama pokusam nesto da improvizujem, pa kako ispadne! A ispalo je finooo, cak je premasilo moja ocekivanja, dobila sam  mekano i mirisno pecivo koje tako fino ugreje, da sam istog trena zaboravila na kisu, hladan vetar i sumorno jutro kojim je zapoceo dan.

I zato, recept brzo belezim dok ne zaboravim i nadam se da ce i vama doneti tracak topline u ove jesenje dane koji su nam na pragu.:)

Sastojci: 1 kg brasna, 50 g svezeg kvasca, oko 1/2 l mleka, 2 kasicice soli, 400 g sira, 2 jajeta, 100 g masti (ili maslaca), 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u 1 dl toplog mleka, dodati 1 kasicicu secera i brasna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok se kvasac ne aktivira.

U dubljoj ciniji izmesati brasno i so, dodati pripremljeni kvasac i sa toplim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ako se testo lepi za ruke, dodati jos malo brasna. Ostaviti da odmara 10-tak minuta, zatim podeliti na 10 delova i oblikovati loptice. Prekriti ih krpom da se ne bi previse osusile i ostaviti da odmaraju jos 10 minuta.

 
Dok se testo odmara, pripremiti nadev od sira i dodati dva umucena jajeta. Na tihoj temperaturi otopiti mast ili maslac.
 
Svaku lopticu razviti u malu, pravougaonu koru i premazati sa 2 kasike rastopljene masti. Preko toga lepo rasporediti nadev od sira i zaviti koru u rolnicu, a zatim u obliku puza. Tako oblikovane "puzice" do pola spustiti u rastopljenu mast i redjati jedan do drugog u veci okrugli pleh. Pokriti i ostaviti da testo raste jos 30 minuta, a za to vreme zagrejati rernu na 200 C.
 
 
Dok se odmara, testo ce lepo ispuniti ceo pleh. Premazati umucenim jajetom i staviti u prethodno zagrejanu rernu. Peci na 200 C oko 40 minuta dok banice fino ne porumene. Na pola pecenja proveriti testo i po potrebi odgore staviti papir za pecenje da banice ne bi brzo izgorele. Posluziti ih tople uz casu mleka ili gustog jogurta... prijatno!:)
 
 
Napomena: ako zelimo da banice posluzimo zajedno, ne odvajajuci ih prethodno, mozemo to uciniti tako sto cemo kalup poklopiti vecim tanjirom i sve pazljivo preokrenuti. Zatim, gotove banice prekrijemo drugim tanjirom i jos jednom preokrenemo, tako ce nam gornja strana lepo ispasti i pecivo se nece razici.... uzivajte!:)) 
 
 
 

22 коментара:

  1. Jafi, hvala puno, pogotovo sto mi to kaze majstorica za fina peciva poput tebe!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Tako su divne,ja sam malo je reći obožavatelj ovakvih peciva,a u tvoje recepte ne sumnjam stoga si odmah ovaj bilježim..hvala ti:)

    ОдговориИзбриши
  3. Nely, sigurna sam da ce ti se dopasti i ovaj receptic, samo iznenadi jednom tvoje.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Joj,Lana,kod mene vrijeme bas za ovako nesto ...kisa i magla kao da je jesen a ne proljece :(
    Pravim jako slicno,u tijesto dodam zlicu,dvije jogurta i motam ig koa buhtle,no slijedeci puta cu ovako ,jako mi se dopadaju !!

    ОдговориИзбриши
  5. Mirišu mi u nosu još od juče i ako sam dan provela u kuhinji punoj mirisa.

    Ja ti Lana trpam svugde gomilu susama, pa bih i na ove banice, stavila bih u veću tepsiju da okolo više imaju korice. Ispekla si ih kao na suncu, leeeepe reš:-)))

    MLJAC!

    ОдговориИзбриши
  6. @ Mirjana, i kod nas je slicno vreme, dusu dalo za pravljenje peciva.:) Odlicna ideja za jogurt, a sigurno bi bile fine i kao buhtlice.:)
    @ Vesna, da znas da sam isto razmisljala za susam, mozda sam ipak trebala da stavim i ja ga jako volim.:) p.s. moram da nabavim i vecu tepsiju, hihihi...:))

    ОдговориИзбриши
  7. Prelepo, i kod nas se pravi vrlo slicno. Ponekad se covek zazeli ovakvih peciva, posebno kada zahladi.

    ОдговориИзбриши
  8. Obožavam ovakve recepte. Ako sam dobro shvatila, u nadjev od sira se ne stavlja ni šećer ni sol.

    ОдговориИзбриши
  9. @ Vera, u pravu si, ovakva peciva najvise prijaju kad napolju zahladi.:))
    @ Tamara, nisam dodavala secer ni so, jer je sir koji koristim vec dovoljno slan, ali moze se dodati malo soli ako se koristi neki sir blagog ukusa... a mogla bi se mozda napraviti i slatka varijanta.:))

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo si majstorski iskombinirala i ispekla, tako dobro izgleda ! Uvijek se divim tvojim pecivima i svemu što napraviš od tijesta pa je tako i ovaj put. Punjenje sa sirom je meni drago, uh, rado bih sada odmah zagrizla u ovaj komad koji si nam poslužila :)

    ОдговориИзбриши
  11. Tako prekrasno i nježno, zbilja ih treba isprobati :)

    ОдговориИзбриши
  12. Lana, gde može tvoje pecivo da omane, ovo je fantazija. Mast, ona je tajni sastojak. Pinovano!

    ОдговориИзбриши
  13. Mirise i mami:)namamila se na penjurlije,vidim da cu i na banice:)) <3

    ОдговориИзбриши
  14. @ Branka, sledeci put saljem brzo postom!:))
    @ Anja, samo napred... i javi utiske!:))
    @ Jelena, ne koristim tako cesto mast, ali pecivu daje posebnu mekocu, nase bake su bile u pravu.:))
    @ Senka, hvala!:))
    @ Majo, verujem da ce vam se dopasti, testo je slicno penjurlijama, tako da provereno uspeva.:))
    @ Jaco, super... javi posle kako je prosla degustacija.:))
    @ Dani, thank you!:))

    ОдговориИзбриши