недеља, 16. септембар 2012.

Krastavcici u tegli


Prosle godine sam nekako "promasila" da objavim ovaj recept, cak sam spremila i fotografije ali nisu stigle na red, na kraju je prosla i sezona pripremanja zimnice. Pa sam zato resila da ovog puta uradim "domaci" na vreme a koristila sam fotke iz arhive:). Mozda je jos uvek rano za ovu vrstu zimnice,mi obicno tek u oktobru ostavljamo krastavcice za zimu, ali bolje da recept bude tu, pa ako nekome slucajno zatreba, moze slobodno koristiti.:))

Na ovaj nacin obicno pripremamo krastavcice i karfiol, ali mozete i sve drugo povrce. Recept je vrlo lagan i po njemu vec godinama radimo, zapravo chef je zaduzen za glavni deo posla (a neko je morao da "hvata" beleske i da sve fotografise:)).


 
Sastojci: 5 kg krastavcica (ili karfiola), 4 l hladne vode, 1 l sirceta (9%), 150 g soli, 150 g secera, 1 kesica vinobrana (10 g), 1 vezica mirodjije, 1/2 kesice slacice, 30 zrna bibera, 1-2 korena rena

Priprema:

Povrce dobro oprati i lepo sloziti u tegle. Krastavcice obicno izribamo cetkicom i operemo toplom vodom, dok se karfiol samo odvoji na cvetice i ostavi neko vreme u vodi. Ako se priprema veca kolicina, povrce je dovoljno samo rasporediti u burence ili vecu plasticnu posudu (sa poklopcem). Izmedju slojeva mozete "ususkati" koju grancicu mirodjije, susene ako nema sveze, ili korencic oljustenog rena radi lepse arome.

U dublji lonac sipati 4 l hladne vode, dodati 1 l sirceta i sve ostale sastojke redom (so, secer, kesicu vinobrana, zacine). Samo izmesati i preliti preko povrca, ne treba nista kuvati. Tegle dobro zatvoriti i ostaviti negde na hladno mesto. Zimnicu mozemo koristiti vec posle 30-40 dana, a fino se odrzi do godinu dana.

p.s. za sva pitanja i detalje oko pripremanja ove zimnice, na raspolaganju Vam stoji glavni chef!:))
 
 
 
 

8 коментара:

  1. Prkrasna mi je ova prva fotografija, kako bi rado gricnula ovakav krastavčić u tegli :) Super receptić, bilježim!

    ОдговориИзбриши
  2. Tanja, vrlo su fini ovako spremljeni a nema ni puno posla oko njih, ako se pravi neka veca kolicina samo treba duplirati sve sastojke.:) Nadam se da ce vam se svideti ako ih budete radili... puno pozdrava!:))

    ОдговориИзбриши
  3. Predivni domaći krastavčići,vidim da stavljaš kopar on zaista daje posebnu aromu:)

    ОдговориИзбриши
  4. obožavami ukiseljene krastavce i karfiol, pun pogodak :)

    ОдговориИзбриши
  5. Joj kako je ovo fino, još kad su onako mali i hrskavi krastavčići, najbolja zimnica :)

    ОдговориИзбриши
  6. Prosledicu recept mami. Ona stalno trazi dobar recept za kisele krastavcice. Nikad nije skroz zadovoljna... :)

    ОдговориИзбриши
  7. Chef odlično obavi svoj zadatak pripremanja zimnice, a i ti si mu odlična asistentica :). Ovo sve izgleda predivno, na žalost nisam baš za ukiseljeni karfiol, ali zato kiseli krastavčić nikada ne odbijam !

    ОдговориИзбриши
  8. Bas lepo izgleda krastavac u tegli jos tako zelen... u Americi vole kisele krstavce i obicno ih vezuju za jevrejsku kuhinju... kod njih je ta marinada prilicno drugacija nego kod nas... ima puno belog luka. Ima puno vrsta koje zavise od duzine cuvanja krastavca u marinadi. Meni se najvise dopadaju New Pickles, to su oni marinirani tek nedelju dana, i dalje zeleni i hrskavi... probaj jednom to da napravis super su. Takodje, prave kombinaciju sa gotovim renom... i ta mi je omiljena... o krastavcima bih mogla jos puno:)

    ОдговориИзбриши