четвртак, 30. август 2012.

Menu 2. (novi nedeljni jelovnik)



Mozda ste primetili da je pauza izmedju ovog i poslednjeg posta bila nesto duza, ali razlog tome je sto sam htela da ponovo skupim nekoliko recepata na jednom mestu i napravim jelovnik za sedam dana.:) Zamislila sam da nam ovog puta kao inspiracija posluzi mediteranska kuhinja, sa dosta svezeg povrca i mirisnih zacina, a sve pripremljeno od sezonskim namirnicama koje se sada, u ovo doba godine, mogu naci na pijaci ili uzbrati u basti.:)

Kad sam konacno prikupila i sredila sve slike, na blogeru je doslo do nekih smetnji i nisam mogla da unesem nijednu fotografiju juce i danas, a izgleda da su jos neki blogeri imali taj problem. Ako je i vas zadesila ista muka, pokusajte  da slike postavite preko HTML koda, pa se onda vratite na redovan prozor za kuckanje posta... eto, meni je to pomoglo, pa se nadam da ce i vama uspeti.:)

A sada brzo prelazimo na recepte i prvo cemo napraviti fine kajzerice sa maslinama i orasima za dorucak (ili veceru, ako vise volite:)... zasucite rukave i zaputite se odmah u kuhinju!:)))
(p.s. nadam se da je vredelo cekati:)



Kajzerice sa maslinama i orasima


Sastojci: 500 g brasna, 25 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, oko 3,5 dl vode, 100 g crnih maslina (bez kostica), 100 g oraha, 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola solje tople vode, dodati po kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom da se aktivira.

Masline ocistiti od kostica i iseckati na sitne kockice. Orahe krupno iseci. Od brasna, pripremljenog kvasca, soli i mlake vode zamesiti srednje meko testo. Dodati seckane masline i orahe i jos malo premesiti da se sve fino sjedini. Testo pokriti i ostaviti da odmara 20 minuta.

Kad se testo udvostrucilo, podeliti na 10 delova i oblikovati loptice. Poredjati na pleh i ostaviti da rastu jos 15-tak minuta dok se rerna zagreje. Pre pecenja, kajzerice premazati umucenim jajetom i peci na 200 C oko 30 minuta. Posluziti ih tople uz malo putera.... uzivajte!:))

Recept je uz manje izmene preuzet iz knjige Mastovit svet slatkisa i peciva (DrOetker).


Fusilli sa graskom i sunkom u umaku od topljenog sira


Ovo jelo ne pravim tako cesto, mada je vrlo ukusno i lagano za pripremu. Verujem da nesto slicno vec spremate, pa cete se onda samo podsetiti i mozda uporediti recepte... meni je ovo vrlo ukusno, mada dosta kaloricno, pa ako pazite na liniju onda izostavite umak od sira.:)

Sastojci: 400 g testenine po izboru (fusilli, makroni, masnice, itd.), 200 g kuvane sunke, 200 g kuvanog graska, 1 glavica crnog luka, 60 g maslaca

Umak od sira: 1/4 l mleka, 125 g topljenog mekog sira (Zdenka, Biser i sl.), biber

Priprema:

Testeninu skuvati na uobicajeni nacin u slanoj vodi (meni su nekako najlepse ove "spiralice" ili fusilli, ali bice isto tako dobro sa bilo kojom testeninom po zelji:).

Sunku iseci na trakice ili sitne kockice, a grasak prethodno skuvati u vodi (bez soli). Na malo maslaca i ulja proprziti sitno seckani crni luk, dodati trakice sunke i zajedno kratko proprziti da porumeni. Zatim dodati kuvani grasak, ocedjen od vode, i jos malo dinstati. Pobiberiti po ukusu.

Za umak, zagrejati mleko i dodati kockice topljenog sira. Sve zagrevati na tihoj vatri i mesati dok se sir potpuno ne rastopi. Po zelji, dodati jos malo mlevenog bibera ili muskatnog orascica.

Kuvanu testeninu prvo izmesati sa povrcem i sunkom, a zatim preliti pripremljenim umakom od sira. Sve pazljivo izmesati, probati i po potrebi doterati ukus sa malo soli, posluziti odmah dok je fino toplo... prijatno!:)


Sufle sa tikvicama i sirom


Ove male vazdusaste "jastucice" zavolecete na prvi zalogaj, brzo se spremaju i mogu biti odlicno toplo predjelo, lagani rucak ili vecera. Posto sam detaljan recept vec napisala u posebnom postu, ovde cu postaviti samo link ( klik ovde :) a zamolila bih Vas da ih napravite barem jednom ovog leta dok ima lepih tikvica na pijaci.:)


Njoke sa piletinom u umaku od paradajza



Jos jedan lagani recept sa mediteranskim stihom, dobila sam ga davno od mog drugara i pravila puno puta od tada, pa kad sam nedavno isceprkala slicice na kompu, resila sam da i njega uvrstim u ovaj nedeljni meni (nadam se da autor nece imati nista protiv:).

Sastojci: 400 g njoka (kupovnih ili domacih), 200 g pileceg belog mesa, 1 crni luk, 400 g svezeg paradajza (ili konzerva pelata), so, biber, zacinsko bilje

Priprema:

Belo meso iseci na kockice, blago posoliti i proprziti na malo ulja. U posebnom tiganju proprziti sitno seckani crni luk, dodati ociscen i iseckan paradajz (ili pelat), pa dinstati dok se ne dobije fini umak. Zatim, dodati kockice przene piletine, zaciniti po ukusu i posuti seckanim zacisnkim travcicama (persun, bosiljak, origano, itd.)

Njoke skuvati u slanoj vodi, ocediti i preliti pripremljenim umakom. Po zelji, sve posuti sa malo naribanog parmezana i posluziti toplo.

Napomena autora: umak se moze posluziti i uz raviole sa sirom, rizu pripremljenu sa sargarepom ili nekim slicnim prilogom.... bon appetit!:)



Kroketi sa tikvicama i sirom


Zapravo, ovo je vise ideja nego detaljan recept, jer krokete (cuftice, polpete:) sa tikvicama verujem da svi volimo i cesto spremamo. Eto, kad se sledeci put mozda resite da ih napravite, u smesu sa tikvicama dodajte i malo naribanog sira (kackavalja, parmezana ili sl.) a onda ih przite na uobicajeni nacin. Ovako spremljeni kroketi imace sasvim novi i fenomenalan ukus... isprobajte svakako ako mozda vec niste do sada!:))

p.s ideju dao, tikvice naribao i pripremio celu smesu za krokete > my chef.:))


Piletina sa limunom


Od kada sam otkrila ovaj recept, vec se par puta nasao na nasem stolu!:) Piletina spremljena na ovaj nacin je veoma ukusna i socna, tako da sam zelela samo da Vas podsetim na recept . Umesto zalfije mozete koristiti i neko drugo zacinsko bilje koje volite, a limun je taj koji ce dati finu aromu ovom jelu. Kao prilog posluzite omiljeno varivo, recimo od graska i sargarepe, a ako se mozda budete odlucili da napravite ovaj rucak, volela bih da posle cujem Vase utiske!:))


Punjeno povrce


Kao "posudice" za punjenje moze odlicno posluziti razno povrce (tikvice, paradajz, paprike, luk), a cini mi se da ima najlepsi ukus kad se sve zajedno sprema, tako da posle svako moze izabrati ono sto najvise voli od povrca:). Ovog puta u kombinaciju su se nasle dve tikvice, nekoliko lepih paradajza i par paprika (bilo bi dekorativnije da su u razlicitim bojama, ali i ove zute su dobro posluzile:).

Povrce izdubiti, izvaditi semenke i napuniti klasicnom smesom od povrca, mesa ili omiljenih zitarica. Vratiti poklopcice, pa sve lepo poredjati u dublji pleh. Pored povrca ususktai koji cesanj belog luka. Preliti sa malo ulja i vode, prekriti folijom i peci oko 30-tak minuta u zagrejanoj rerni.


Posebno napraviti umak od paradajza: na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk, dodati oljusteni paradajz i par cesnjeva belog luka, pa distnati dok polovina tecnosti ne ispari. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati zacinsko bilje.

Sada izvaditi povrce iz rerne, skinuti foliju i preliti pripremljenim umakom od paradajza. Sve vratiti u rernu da se jos kratko zajedno pece, 15-tak minuta bice dovoljno. Ako imate vremena, napravite i domaci hleb i posluzite uz ovako spremljeno povrce, verujte da cete uzivati u svakom zalogaju... bon appetit!:)


Keks torta sa cokoladom


Omiljena tortica mog detinjstva, mada je mama pravila jos puno lepih, pravih tortica, ali ova se svojom jednostavnoscu nekako izborila za svoje mesto i nasla bi se na stolu kad nam se jelo nesto slatko na brzaka.:) Sastojci su Vam, verujem, vecinom svima dobro poznati... evo samo malog podsecanja:

Sastojci: 500 g "petit beurre" keksa, oko 2 dl jake kuvane kafe, 250 g cokolade, 250 maslaca, 200 g secera u prahu, 2 jaja + 50 g cokolade za dekoraciju

Priprema:

Skuvati 2 dl jake kafe i pripremiti prvo fil, posto ostalo sve ide vrlo brzo. Skuvati na par fil od 2 jajeta sa 4 kasike secera. Kad se prohladi, dodati rastopljenu cokoladu, preostali secer u prahu i umesati maslac sobne temperature. Sve lepo izjednaciti da se dobije glatka krema.

Keks na kratko potopiti u toplu, kuvanu kafu i poredjati na ravan tanjir. Sloziti jedan red keksica, premazati filom, pa ponavljati postupak dok se ne utrose svi keksici i fil. Premazati celu torticu filom i odgore naribati malo cokolade. Neka se sve lepo rashladi pre sluzenja, a onda se zasladiti sniticom na kraju rucka ili uz popodnevnu kaficu... zelim vam lep vikend  i jos punooo mastovitih i ukusnih recepata!:)))




17 коментара:

  1. Odličan tjedni menu! Raznoliko i s prigodnim sezonskim povrćem, jako dobro, baš si se potrudila! Sigurno ću nešto od toga isprobati.

    ОдговориИзбриши
  2. Vredelo je čekati! Divni recepti, odličan predlog.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican post sve divno izgleda a narocito ovaj sufle od tikvica to cu sto prije probati jer tikvice obozavam. Ove cuftice su ti super ja sam jednom probala neki recept u koji ide i sir i bijeli i crni luk i bas su bile ukusne ali kako moj dragi bas ne voli tikvice nisam vise pravila. Punjeno povrce ti je super to cu isto morati da probam ali mislim da ce biti pobuna u kuci:-)

    ОдговориИзбриши
  4. Sve jedno bolje od drugoga! Odlične ideje, recepti i fotke!

    ОдговориИзбриши
  5. Opet vidim neka jela koja ću rado isprobati. Oduševile su me kajzerice i souffle s tikvicama. Sad sam taman u iščekivanju mladih tikvica pa imam i dodatni razlog da im se veselim.

    ОдговориИзбриши
  6. Ti si tako bila vrijedna,ovo su jela koja su savršene ideje,svakako ću isprobati ponešto,mislim da će prvi biti ovaj souffle sa tikvicama,jer imamo mladih u vrtu..veliki pozdrav i ugodan vikend:)

    ОдговориИзбриши
  7. Odlični prijedlozi, itekako je vrijedilo čekati!! Piletinu s limunom već odavno mjerkam, i uvijek zaboravim da isprobam... Dobro si me podsjetila, hvala!:) Torta s čokoladom je fantastična, gutam knedlice dok gledam fotografije, nažalost sam još uvijek na dijeti, pa nikako nije dobro da ovakve divote gledam...;)

    ОдговориИзбриши
  8. kod mene sutra, tvoja piletina s limunom, hvala na ideji!!

    ОдговориИзбриши
  9. Čoveče moj duboki naklon za ceo ovaj post i sva ta divna jela... Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  10. Ja ne znam što bih prije od svega ovog jela... predivna prezentacija i predivna hrana :)

    ОдговориИзбриши
  11. Piletina sa limunom je nesto sto cesto spremam, mljac! Super ideje, svaka cast na trudu ;)

    ОдговориИзбриши
  12. Ovu piletinu sa limunom ću rado probati! Napraviću ovakav post i ja:-)))) Celo leto kuvam, izmišljam svašta, slikam na razne načine... samo da otkrijem još kako da slike koje jedna drugoj rod nisu nekako grušem - spojim i eto ga na blogu:-))))

    ОдговориИзбриши
  13. Nema veze što je bila malo dulja pauza, isplatilo se čekati jer si nam pokazala puno divnih recepata. Od svega najviše me oduševila keks torta sa čokoladom i nadam se da ću ju isprobati.

    ОдговориИзбриши
  14. Jedno bolje od drugoga i sigurno će se i u mome tjednu naći nešto od ovoga što nam predlažeš !

    ОдговориИзбриши
  15. odlična ti je ova tema sa cjelotjednim menijom, i ovo si bilježim

    ОдговориИзбриши