понедељак, 20. август 2012.

Tartlete sa nektarinama i ribizlama



Male, prhke korpice sa vocem su idealno posluzenje u svakoj prilici, fini slatkis na kraju  rucka, uz soljicu popodnevnog caja ili kao ukusni zalogajcici kad nam dolaze gosti.

Korpice se mogu napraviti ranije i cuvati u zatvorenoj kutiji u zamrzivacu, pa kad nam se najave gosti vrlo brzo cemo ih spremiti. Obicno se u kuci uvek nadje koja sveza vockica, mada se moze koristiti i smrznuto voce, a dok se kafa kuva i nase korpice ce se ispeci.:)


Sastojci: 175 g brasna, 75 g maslaca, 1 kasika secera, 1 jaje, malo naribane limunove korice, par kasika hladne vode

Fil: 3 nektarine, sok od 1/2 limuna, 50 g secera, 2 dl vode, malo ribizli, oko 1 dl slatke pavlake

Priprema:


Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, dodati malo hladne vode ako je potrebno. Testo zamotati u foliju i staviti na 30 minuta u frizider. Razviti tanko izmedju dva lista masnog papira, iseci vece krugove i obloziti modlice za tartlete  koje smo prethodno namazali sa malo maslaca.


Nektarine dobro oprati i iseci na tanke listice (ne treba ih ljustiti). Zagrejati vodu i secer, dodati limunov sok, pa u tom sirupu kuvati kratko isecene nekatarine, 2-3 minuta bice dovoljno. Voce zatim ocediti i ostaviti da se malo prohladi.

Na svaku korpicu od testa lepo sloziti par snitica nektarina i nekoliko bobica ribizli. Po zelji, posuti sa jos malo secera u prahu i preliti sa par kasika slatke pavlake. Korpice staviti u zagrejanu rernu i peci na 180 C oko 20-25 minuta.

Gotove tartlete ukrasiti sa grancicom svezih rizbizli i nekoliko listica mente. Tartlete mozemo praviti i sa nekom drugom vrstom voca i poszluziti ih kao male, prhke zalogajcice uz popodnevnu soljicu caja. 

16 коментара:

  1. Imam doma i ribizle i nektarine, mogla bi isprobati :) Krasne su slike!

    ОдговориИзбриши
  2. Ribizla sada nema, ali to ne znači da se ne može koristiti neko drugo sezonsko voće:) Sviđa mi se ovo sa zamrzavanjem košarica, to je zbilja praktično. Da li korpice smrzneš pečene ili nepečene? Hvala.

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam nektarine, ovo djeluje prefino! Moram jednom nabaviti ove male kalupe za ovakve kolače :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jako volim nektarine i same kao voće i zato mislim da bi mi ovo bilo fino. Čak ih i doma imamo posađene, samo što nam se usred jednog nevremena malo uništila pa ih je sad nešto manje. Super receptić!

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo sa zamrzavanjem košarica je genijalna ideja. A inače su ti ove tartlete prekrasne.

    ОдговориИзбриши
  6. prekrasne, dekorativne, ukusne i mogu misliti koliko su mirisne :)

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam tartiće,uvijek su divan desert i za oko i za nepce,jako lijepo si ih prezentirala:)

    ОдговориИзбриши
  8. divni su :) pravila sam one tvoje čokoladne korpice ali ne sa sladoledom već sa pudingom i voćem, predivno je, a gosti oduševljeni "prezentacijom". Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  9. Draga Katarina, obicno zamrznem vec ispecene korpice, vrlo su prakticne za cuvanje a mogu se koristiti i za slane nadeve.:))

    Draga Aleksandra, raduje me da su korpice nasle jos jednu lepu novu primenu.:))

    Dragi moji, ove korpice zaista mozete koristiti podjednako i za slane i za slatke stvari, samo izostavite secer ako ih mozda planirate za neke slane specijalitete.:))

    ОдговориИзбриши
  10. Jako ti lijepo izgledaju ove košarice, baš su prekrasne, a i ideja sa smrzavanjem i čuvanjem je odlična. Inače ribizla još uvijek ima na našoj tržnici!

    ОдговориИзбриши
  11. Ovakve kolačiće uvijek rado vidim i probam. Korpice su preslatke, a kombinacija nektarine i ribizle sigurno jako dobra !

    ОдговориИзбриши
  12. Kako su preslatke ove košarice, tako su dekorativne i fine! Super mi je ideja sa zamrzavanjem pečenih korpica, jako je praktično, i receptić odmah bilježim :)

    ОдговориИзбриши
  13. Malene, prhke i voćne, svakom svoja - predivne su i obožavam ih! Nektarine su mi bolje nego marelice u ovoj kombinaciji, baš pun pogodak!

    ОдговориИзбриши