недеља, 12. август 2012.

Menu 1. (jelovnik za 7 dana:)



Odavno imam zelju da napravim jedan ovakav post!:) Kao sto cete uskoro videti, malkice se razlikuje i nesto je duzi od ranijih postova, a zapravo sadrzi predloge recepata za sedmodnevni meni koji mozemo pripremiti u toku jedne sedmice ili cak "razvuci" na vise dana, po zelji, kao neka vrsta podsetnika ili malog prirucnog kuvara.:)

Ujedno, ucinilo mi se i kao zgodna ideja da napravim malo reda medju slikama koje su se, u poslednje vreme, prilicno nagomilale na kompu. Ovde cete naci samo recepte za glavna jela, dok supicu mozete uvek lako spremiti, dodati neki omiljeni prilog od povrca ili napraviti sezonsku salatu. Neki recepti su vec ranije bili objavljeni, pa cu postaviti samo linkove ka njima, dok cu za druga jela napisati najvaznije detalje u kratkim crticama... nadam se da ce neki od njih posluziti kao fina inspiracija za naredni rucak.:) Bon appetit!





Puuuun tanjir sveze zelene salate (ili vise razlicitih vrsta:) blago zacinjene sa malo limuna i ulja, nekoliko snitica sunke savijenih u rolnicu ili sitno iseckanih, malo trakica omiljenog sira i jedno kuvano jaje... et voila!:)  Ovde zaista nije potrebno posebno precizno napisati recept, mada ga mozete pronaci na ovom linku, ali neka Vam posluzi samo kao ideja. Slobodno mozete kombinovati sastojke po zelji, i za kratko vreme napravicete jedan lagani rucak ili finu veceru za drustvo.:)

Pilece rolnice u panceti


Svi sastojci se mogu menjati po zelji, umesto piletine moze se koristiti curetina (mada je ovde kod nas retko ima), a bice dovoljno svega par kockica sira za nadev (plavi sir ili kackavalj, neki koji se fino topi:) i nekoliko snitica pancete za uvijanje.


Meso iseci na tanje snicle, na sredinu staviti po komadic sira i sve zamotati u trakice pancete, po potrebi pricvrstiti cackalicom. Rolnice kratko zapeci sa svih strana na ulju, a zatim staviti u zagrejanu rernu i peci jos 30-tak minuta. Posluziti ih tople uz cherry paradajz koji je kratko proprzen na ulju od pecenja... bon appetit!

Krompirici sa sirom u slanini


Ponovo rolnice ali ovog puta u njih cemo zamotati kuvane krompirice, posto je sigurno od proslog puta ostalo par trakica pancete, pa da se iskoriste. Ako dodamo i koju sniticu sira, dobicemo vrlo ukusne zalogajcice.

Odabrati par manjih krompira jednake velicine, dobro ih oprati i skuvati u ljusci (ali ne sasvim do kraja). Krompire oljustiti, preseci na pola, pa na sredinu staviti po tanku snitu topljenog sira. Ponovo spojiti obe polovine, ceo krompir zamotati u pancetu ili tanko isecenu slaninu, pricvrstiti cackalicom i peci 20-tak minuta u rerni.

Pre sluzenja skinuti cackalice i odmah servirati tople "paketice" uz prilog od dinstane sargarepe i na primer, salatu od pecenih paprika.


Prilog od dinstane sargarepe: sargarepu oljustiti i iseci na tanke kolutice. Kratko proprziti na malo ulja i dodati 1-2 kasicice secera da bi dobila finu glazuru. Sipati vodu koliko je potebno da prekrije povrce, pa sve dinstati na tihoj temperaturi oko 30-tak minuta.




Jedan fini recept iz arhive (bez mesa), posto je sada puna sezona plavog patlidzana.:)  Patlidzane treba preseci na pola i zaseci kao mrezicu, posoliti i ostaviti neko vreme da stoje dok ne puste sok, a zatim sve upiti papirnatim ubrusom. Pazljivo izdubiti sredinu i iseci na kockice, pa propziti zajedno sa crnim lukom.

Napraviti gusci besamel umak, dodati dinstano "meso" od patlidzana, zaciniti po ukusu, staviti malo naribanog sira i 1 jaje. Ovom smesom napuniti izdubljene patlidzane, posuti prezlom pomesanom sa naribanim sirom ili jednostavno svaku polovinu prekriti snitom topljenog sira i sve kratko zapeci u rerni.
Ako vise volite mesnu varijantu, nadev mozete napraviti i sa mlevenim mesom ili dodati seckanu piletinu.:)


Ovde mozete pogledati jos neke recepte od plavog patlidzana, ako stignete isprobajte svakako namaz od plavog patlidzana.:)

Pohovani kolutici lignje i tartar umak


Za jedan brzi rucak nekada mogu sasvim fino posluziti i zamrznuti kolutici lignje. Sve je vec unapred pripremljeno i panirano, tako da je dovoljno samo ih kratko isprziti na zagrejanom ulju. Kao prilog moze se napraviti umak od malo majoneza, kisele pavlake, seckanih krastavcica i zacinskog bilja. Znam da Vam je sve ovo poznato i verujem da ste vec isprobali ove panirane kolutice, ali jednostavno mi se dopala slicica, pa sam morala da je negde iskoristim.:)

Pile sa povrcem peceno u kesi


Uz finu domacu supicu (sa knedlicama od griza), ovaj rucak ce zaista biti vrlo brzo gotov. Sada se u skoro svakoj radnji mogu naci vrlo prakticne kese za pecenje sa dodatkom mesavine zacina. Dovoljno je samo uvaljati komade piletine ili nekog drugog mesa, dodati povrce, zatvoriti kesu i narednih 45-60 minuta ne morate razmisljati o rucku koji se pece u rerni.

Mozete i sami napraviti omiljenu mesavinu zacina, dodati malo limuna i svezih travcica iz saksije za osvezavajucu mediteransku varijantu, ili mozda malo ljute papricice za pikantniji ukus... uz salatu od svezeg povrca ne treba nista drugo za jedan ukusan rucak.:)

Kanapei za veceru


Kao predlog za veceru uvek su dobrodosli mali sendvici ili kanapei koji se mogu brzo napraviti u zavisnosti od trenutne ponude iz frizidera. Moze se cak i skinuti koru (ali i ne mora), hlepcici se mogu prethodno prepeci, premazati tanko maslacem, krem sirom ili pavlakom, a odgore staviti listic zelene salate, kolutic paradajza, malo sunkice, naribanog sira i maslinku... i onda grickati na terasi ili mozda uz omiljenu seriju.:)


Desert - sladoled od jagoda


Kada su ovakve tropske temperature, nekako nam se bas i ne prave kolaci i najradije se zasladimo svezim vocem, Medjutim, mozda ce se ipak posle rucka naci mesta za lagani vocni sladoled, a prijace nam kao osvezenje i uz popodnevnu kaficu. Omiljena vocna varijanta se priprema sa jogurtom ili kiselom pavlakom, a za kremastu teksturu moze se dodati i malo umucene slatke pavlake.

Ovaj sladoled se moze napraviti od skoro svih vrsta voca, sigurno Vam je poznat recept, a nekako mi je od vocnih najdrazi sladoled od bresaka i jagoda (mogu biti i zamrznute:)

Do sledece nedelje i novog menija, puno lepih pozdrava i zelim Vam prijatnu, mastovitu i ukusnu sedmicu!:))))


16 коментара:

  1. Najprije sam ti htjela napisati da je piletina u panceti odličan prijedlog za ručak. Pa sam zatim ugledala meni omiljene lignje i na kraju me je osvojila piletina s kompiron (slaba sam na takva jela iz pećnice).
    Uglavnom, odlična rubrika i super prijedlozi. Nadam se da će biti još ovakvih postova.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danas sam za ručak kao prilog napravila patlidžane s bešamelom. Nakon što sam patlidžane ispunila nadjevom po receptu, na svaki sam stavila krišku prepržene pancete pa onda mrvice i sir. Bilo je odlično!
      Hvala za recept :)

      Избриши
  2. Odlicno,odlicno...ne mogu pozeljeti bolje.Sve mi se dopada cak i sladoled za kojeg mi vrijeme nije ali imamcu ga na umu !!!!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Fenomenalno! Puno lepih ideja za rucak... Svidja mi se sve, a posebno prilog od dinstane sargarepe, patlidzani, lignje... Super, super!!! :)
    Objavih napokon baget... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Koliko krasnih idejica,i meni se sviđaju baš sve,i od ove ponude ću sigurno nešto uvrstiti ovaj tjedan na jelovnik:)..hvala ti!

    ОдговориИзбриши
  5. Super ti je ovo ideja za post. Ja sama pravil jelovnik za dve nedelje unapred, a staviti ga na blog e to je odlično samo da mi se još recepata nakupi. Iako u gotove ha glasam za lignje, njih bi jela svaki dan.

    ОдговориИзбриши
  6. Kako mi je dobar ovaj krumpir s pancetom, odlično :)))

    ОдговориИзбриши
  7. odlična ideja, nešto ću sigurno izabrati

    ОдговориИзбриши
  8. Genijalna ideja. A šta bih odabrala? Teško izabrati ali, recimo ove patlidžane koje ja taaaako volim.

    ОдговориИзбриши
  9. Piletina sa pančetom će se praviti vrlo, vrlo skoro. Ionako mi manjka reprezentativnih, a maštovitih recepata sa mesom. Sve u svemu, jedva čekam sledeći menu, izuzetan post, svi predlozi divni. Bravo, Lana!

    ОдговориИзбриши
  10. stvarno super ideja za menu-post za 7 dana, i jako mi se sviđa ovaj menu :)

    ОдговориИзбриши
  11. @ Tamara, nadam se da je rucak prijao, odlicna ideja da se nezan ukus povrca obogati malo jacom aromom.:))
    @ Mirjana, ranije sam nekako cesce pravila domaci sladoled, sada nesto redje ali ovaj volim da pravim i bude kao pravi vocni jogurt dok se ne stegne.:))
    @ Milkice, sigurna sam da ces pronaci neki recepetic za sebe, a bagete sam videla i odusevila se!:))
    @ Nely, bice mi drago ako posluzi kao fina inspiracija.:))
    @ Jelena, nisam znala kako da uklopim sve recepte, a kad dugo stoje posle mi je teze pronaci i sve fotke na kompu, pa mi se jedan ovakav post ucinio kao zgodna idjea.:))
    @ Anja, mozda posluzi kao ideja za jedan fini rucak?:))
    @ Tamara, hvala ti!:))
    @ Snjezo, mislim da bi te se dopali, to je klasican francuski receptic koji se moze napraviti i sa tikvicama.:))
    @ Tanja, hvala ti... zapravo, sve ovo je vrlo lako spremiti, ali eto nekada nam ponestane ideja, pa se nadam da ce fino posluziti.:))
    @ Tamara, hvala... mozda iznenadis tvoje nekim finim ruckom.:))

    ОдговориИзбриши
  12. Odlicno! Samo ne znam odakle da pocnem da isprobavam sve mi se svidja

    ОдговориИзбриши
  13. Jako mi se sviđa ideja za ovakav članak, nadam se da ćeš i dalje nastaviti objavljivali ovakve prijedloge. A posebno me osvojio sladoled od jagoda, izgleda tako osvježavajuće.

    ОдговориИзбриши
  14. jako mi se dopada ovaj post i zabilježila sam si ga jer ću sigurno isprobati više toga

    ОдговориИзбриши