четвртак, 7. јун 2012.

Piletina sa limunom i zalfijom


Pre par meseci, u jednoj od nasih blogerskih igrica, kao srecni dobitnik dobila sam od Milkice sa bloga Mimi‘s kingdom paketice sa semenkama raznog zacinskog bilja. Sve je bilo lepo spakovano u male kesice, na svakoj je pisao naslov, a u propratnom pismu stajala su i detaljna uputstva kako treba posaditi i negovati biljcice.

Bio je to prvi put da sam posadila zalfiju, korijander i bosiljak (nisam ni znala da postoji toliko puno vrsta bosiljka: tajlandski, sveti, purpurni, obican:). Do tada sam sve te biljcice obicno kupovala vec susene u radnji, a bosiljak sam kupovala u malim casicama na pijaci, obicno od neke bake.:) S obzirom da na terasi XV-tog sprata nema bas puno uslova za basticu, strepela sam kako ce te nezne biljcice odoleti vetru i hoce li mi uopste nesto izniknuti u saksijama.

Kad su se par dana kasnije pojavili prvi majusni zeleni listici, mojoj radosti nije bilo kraja, prvo bosiljak, pa zalfija, pa za njim ubrzo i korijander, kao da su se utrkivali izmedju sebe ko ce pre da razvije listice. Doslo je vreme da ih iz plasticnog rasadnika sa pregradama presadim u vece saksije, Mimi mi je napisala da je pravo vreme za to kada budu imali po dva listica.


Sve sam to uradila kako treba (ili sam barem mislila da jesam:), nasla sam im lepo mesto na terasi, malo zaklonjeno ali da ima i sunca. A onda je usledilo par kisnih dana, i jednog dana se samo iznenada otvorilo nebo praceno strasnim pljuskom i vetrom, i u tih par minuta moja bastica bila nacisto pokosena. Zalfija i korijander su nekim cudom uspeli da prezive i oporave se, ali bosiljak nije imao toliko srece.

Posle nekog vremena, uspela sam da nabavim par novih biljcica bosiljka, pa sam berem malkice obnovila bastu, ali zao mi je sto nisam docekala da vidim taj purpurni u punoj raskosi. No, zalfija i korijander su sada vec lepo porasli, pa sam resila da u znak zahvalnosti za Miminu paznju napravim nesto sa zacinskim biljcicama iz vrta.

Ovo je jedna jako ukusna piletina koja budi sva cula, mirise na more, sunce i leto, sa finom aromom limuna i sveze zalfije. Nadam se da ce Vam se svideti bas kao sto je i nama (Milkice, hvala ti puno jos jednom, bez tvojih biljcica ne bi bilo ni ovog finog rucka.:))


Sastojci (za 4 osobe): 4 komada pilecih bataka sa pribatacima, 1 limun, nekoliko listica sveze zalfije, 2 mlada bela luka, so, biber

Priprema:

Odvojiti batacice od pribataka, pa ostrim nozem pazljivo zaseci izmedju kozice i mesa tako da se dobije kao mali dzep. Limun iseci na sasvim tanke kolutice, pa u svaki dzep staviti po jedan kolutic limuna i 2-3 listica zalfije.

Piletinu posoliti sa svih strana i staviti u pleh za pecenje. Poprskati limunovim sokom i preliti sa malo ulja, sipati vode tek toliko da prekrije dno pleha. Pored batacica "ususkati" cele glavice mladog belog luka (ili nekoliko cesnjeva starog) i sve prekriti preostalim koluticima limuna. 

Peci oko 40-tak minuta dok piletina fino ne porumeni, a povremeno prelivati sokom od pecenja. Moze se staviti i neki krompiric sa strane pa sve zajedno peci. Posluziti uz testeninu sa limunom ili varivo od mladog graska.


Testenina sa limunom

Sastojci: 200 g testenine (po izboru), 25 g maslaca, 1 cesanj belog luka, 1 kasicica naribane limunove korice, sok od limuna, 1 dl slatke pavlake, malo vode, seckano persunovo lisce

Priprema:

Testeninu skuvati na klasican nacin u slanoj vodi, a u medjuvremenu pripremiti umak. Na malo maslaca i ulja proprziti sitno seckani beli luk dok fino ne zamirise. Dodati naribanu koricu limuna i sok, sipati slatku pavlaku i po potrebi malo vode. Sve kuvati 10-tak minuta dok polovina tecnosti ne ispari. Posoliti po ukusu, dodati skuvanu testeninu i sve zajedno kratko proprziti. Posuti listicima svezeg persuna i posluziti toplo.


Salata od celera sa pavlakom


Sastojci: 1 koren celera, 2 dl pavlake, sok od 1/2 limuna, malo soli

Priprema:

Celer oljustiti i najsitnije naribati. Poprskati sa malo limunovog soka da ne potamni i posoliti po ukusu. Dodati kiselu pavlaku i sve lepo izmesati. Rashladiti pre sluzenja.:)

Salata od celera se moze posluziti uz bilo koje jelo, odlicno prija i kao lagana vecera uz kriskicu tosta... prijatno!:)

I na kraju, malo inspiracije (na slici dole:) jer ce u nekom od narednih postova biti jedan fini recept sa korijanderom... Mimi, samo da vidis kako tvoja biljcica lepo napreduje!:)))


13 коментара:

  1. Salata me je odusevila kao i slikice rasta zaljfije!

    ОдговориИзбриши
  2. zaista krasan recept, a ovakvu salatu od celera obožavam!
    bosiljak je i meni uvijek bio najosjetljiviji

    ОдговориИзбриши
  3. lep recept, samo ću ga isprobati sa ćuretinom :)

    ОдговориИзбриши
  4. Razumijem tvoju radost kad su biljcice pocele rasti. Super su recepti, nisam do sada probala celer salatu, ali ga inace dosta koristim.
    Divne slike.

    ОдговориИзбриши
  5. Simpatična priča o bilju, nadam se da će ti i dalje uspijevati :) Sviđa mi se recept jer volim žalfiju, a i salata od celera je odlična! Moja mama ju obožava pa ju često jedem i baš osvježava :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ti si najbolji dokaz da kada netko ima ljubav prema biljčicama one opstaju i unatoč svim uvijetima koji ih zadese,vjeruj mi bosiljak je osjetljiv ali najbrže i nikne i naraste od svog začinskog,tako da ne brini šteta će se vrlo brzo sanirati..ovo jelo je krasno,probam ga obavezno:)

    ОдговориИзбриши
  7. Lana, hvala ti na ovom postu... Procitala sam ga jutro rano, a sad sam mu se vratila. Bas mi je zao za bosiljak. Nazalost, nemam vise semena, ali sakupicu na jesen pa ti saljem za sledecu godinu. Zalfija je visegodisnja biljka, pa se nadam da ce ti dugo trajati...
    Predivno si upotrebila zacine i jos jednom ti puno hvala na ovako divnom gestu... :)

    ОдговориИзбриши
  8. Ovu piletinu radim doslovno već sutra , ako nešto volim onda volim ovakvu kombinaciju sa limunom, k tome još i žalfija, ovo je savršeno ! Može i salata, ali piletina prva :)
    Žao mi je zbog nevremena i nezgode sa biljkama kojima si se tako veselila, srećom dosta ih i je spašeno.

    ОдговориИзбриши
  9. Super recept, piletina uvijek prolazi, obožavam piletinu i stoga što više ovakvih recepata - to bolje za mene!

    Spomenula sam te i u svom posljednjem članku, zajedno s drugim blogericama :)

    ОдговориИзбриши
  10. srećom tržnica obiluje ovako malim presadnicama pa se ne mučim sa sijanjem.
    palata od celera mi je jak ozanimljiva

    ОдговориИзбриши
  11. Drugari, ne mogu vam opisati koliko je ovo ukusno, ako kojim slucajem nemate svezu zalfiju, mozete slobodno staviti par listica nekog drugog zacinskog bilja, vrlo mirisno i osvezavajuce... ako neko mozda bude pravio, obradovalo bi me da cujem vase utiske.:)

    @ Milkice, ne brini zbog biljcica, hvala puno na svemu i javljam kako basta napreduje.:)
    @ Aria, hvala ti, doci cu da virnem.:)

    Dragi moji, puno vas sve pozdravljam i zelim prijatan vikend!:)

    ОдговориИзбриши