недеља, 03. јун 2012.

Mini tortice sa musom od malina i limuna


Leto nam je na pragu i mozda cete zeleti da se osvezite ovim  torticama "ususkanim" u kaputice od bele cokolade ili obucenim u cipkastu cokoladnu toaletu. Za biskvit uvek koristim odlican Godivin recept u koji mozete dodati malo kakao praha (za cokoladne korice) ili nes-kafe ako mozda pravite tortice od kafe. Fil mozete kombinovati po zelji, to moze biti umucena slatka pavlaka ili cokoladna ganache krema, a ovog puta tortice su filovane osvezavajucim musom od malina i limuna.

Recept je objavljen u proslom (majskom) broju online magazina Mezze , a ne zaboravite da zavirite u novi broj i vidite sta smo Vam ovog puta fino pripremile.:))

Sastojci: 3 jajeta, 150 g šećera, 125 g maslaca, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, 2,5 dl mleka, naribana korica ½ limuna; 1 kašika kakao praha (za braon koricu)
Mus od malina: 200 g malina, 100 g šećera, ½ kesice želatina u prahu (6 g), 2 dl slatke pavlake

Mus od limuna: 2 dl vode, sok od 1 limuna, 150 g secera, ½ kesice želatina u prahu, 2 dl slatke pavlake

Priprema:

Umutiti penasto maslac, zumanca i 75 g šećera, dodati naribanu koricu pola limuna. Brasno izmešati sa praškom za pecivo, dodati 1 kašiku kakao praha ako želimo da dobijemo taman biskvit. U umućeni maslac naizmenično sipati brašno i mleko, mutiti mikserom da se sve fino izjednači.

Belanca umutiti u čvrstu penu sa preostalim šećerom i sjediniti sa pripremljenom smesom. Sve pazljivo izmešati varjačom i sipati u veliki pleh od rerne obložen masnim papirom. Peći na 180°C oko 15-20 minuta. Kad se kora ohladi, manjom modlicom izvaditi krugove prečnika 5 cm.


Mus od malina: razmutiti želatin sa 3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Maline preliti sa 1 dl vode, dodati šećer i kratko prokuvati. Dodati želatin i mešati dok se potpuno ne rastopi. Sačekati da se malo prohladi i umešati umućenu slatku pavlaku.



Čokoladni obruč sa printom: čokoladne preslikače na foliji iseći na trake, ali tako da odgovaraju dimenzijama tortice koju želimo da obložimo. Rastopiti čokoladu (belu ili crnu) na tihoj vatri i premazati isečene trakice u tankom sloju. Sačekati da čokolada počne da se steže, pa foliju pažljivo obmotati oko tortice i ostaviti da se potpuno ohladi. Kad se čokolada stegla, skinuti foliju a oko tortice će ostati ćokoladni obruč sa printom.


Mini tortice sa musom od limuna

Mus od limuna: razmutiti želatin sa 3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zagrejati vodu i sok od limuna sa šećerom, kuvati 2-3 minuta i dodati želatin. Izmešati da se želatin potpuno rastopi, ostaviti da se sirup ohladi. Umutiti slatku pavlaku u šlag i sjediniti sa ohladjenim sirupom.

Mus od malina i limuna staviti u dva šprica i istisnuti po malo fila na svaki kolutić biskvita. Napraviti male tortice od dva spojena biskvita, pa zatim celu torticu u tankom sloju premazati preostalim filom. Mozete i kombinovati fil, na jedan kolutic staviti mus od malina a na drugi od limuna, pa ih zajedno spojiti.

Tortice obložiti cokoladnom ogradom ili obrucem od čokolade. Na svaku torticu istisnuti jos malo fila da se popuni prostor do vrha i dekorisati  malinom ili kolutićem limuna.

Čokoladna ograda: izmeriti visinu i obim tortice, pa iseći trake od savitljive folije tako da odgovaraju dimenzijama tortice. Otopiti čokoladu, sipati u fišek napravljen od masnog papira i na foliji “nacrtati” prvo ivice ograde, a zatim popuniti sredinu praveći “osmice” ili neku šaru po želji. Sačekati da čokolada počne da se steže, pa traku pažljivo obmotati oko tortice. Ostaviti da se cokolada potpuno ohladi i skinuti foliju, na tortici ce ostati ograda od čokolade.

Napomena: na tanjiru mozete nacrtati saru od rastopljene cokolade koja ce izgledati vrlo dekorativno kad posluzite torticu.:)

26 коментара:

  1. Slike su fenomenalne, posebno mi se dopada ova dekoracija na tanjiricu:) Tortice deluju vrlo ukusno i dopadaju mi se u ovom minijaturnom izdanju:)

    ОдговориИзбриши
  2. Prefinjene,preukusne,prelepe,naj,naj....Ja sam odusevljena!!Uvek nas isprovociras da napravimo:))Hvala ti punooo sto delis sa nama ove lepote:))Puno te pozdravljam <3

    ОдговориИзбриши
  3. prekrasno, ove tortice su pravo umjetničko djelo!

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasne, elegantne, kombinacija okusa je odlična, kremaste su, a biskvitići su taman da se ima što zagristi.. Zaslužuju svaku pohvalu :)

    ОдговориИзбриши
  5. Jao, šta nam radiš. Predivne su. A videla sam i novi broj, opet nas "mučiš" čokoladom. Ceo dan mislim na tufne od bele čokolade. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Savršenstvo na tanjuru :) Tako predivno izgleda...

    ОдговориИзбриши
  7. Prelijepe su. Novi broj je super, jako inspirativan.

    ОдговориИзбриши
  8. Divim se istinski ovim tvojim čoko čarolijama,ovo je za mene više od deserta,čista elegancija..prava umjetnost!

    ОдговориИзбриши
  9. Oh, Bože! Iz tvojih ruku izlaze remek djela! Divim ti se!

    ОдговориИзбриши
  10. Prekrasna prezentacija i dekoracija mini tortica, izgledaju savršeno!

    ОдговориИзбриши
  11. Ajme, ovo je savršeno!
    Moram te pitati nekoliko pitanja, jer neke od ovih stvari još nisam radila..
    1. Što je to fišek napravljen od masnog papira? Nikad čula.. nadam se da ne pitam glupost
    2. Kako to da se čokolada može tako savijati bez da išta pukne?
    3. Gdje se može nabaviti ta neka folija koju koristiš? I da li je obavezno korištenje te folije?

    I ova dekoracija na tanjuru je također predivna, svaka čast!
    Idem se još malo diviti tvojim slikama!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  12. ne znam dal su mi ljepše u omotaču s printom ili u čokoldnoj mrežici!!

    ОдговориИзбриши
  13. Dragi moji, od ovih sastojaka mozete napraviti i sasvim fine kolace, pa seckati posle na kockice ili stanglice, ne moraju to bas biti tortice... sigurna sam da cete vi imati jos neku lepu ideju.:)

    Draga Aria, pitanja su sasvim na mestu, nego sto neki put mozda propustim da navedem sve detalje, misleci da su poznati... dobro je da si pitala.:) Evo, da krenemo redom:

    1. Fisek za crtanje cokoladom se moze napraviti i od plasticne kese (one male za zamrzivac), samo se odsece vrh na jednom kraju i koristi posle za saranje. Mozes korisiti i neki manji plasticni spric ali mislim da je najjednostavnije napraviti fisek od papira za pecenje, sa njim je vrlo lako posle raditi... na ovom linku mozes pogledati kako se pravi:

    http://rapidbelgrade.com/index.php?topic=81657.0;all

    2. Cokolada se lako savija dok se jos nije potpuno stegla, vazno je da ne curi sa folije kad se podigne a da ipak bude dovoljno elasticna da se moze obmotati oko kolaca ili tortice. Videces i sama da se cokolada vrlo brzo steze kad se nanese na traku od folije (moze i na traku od papira za pecenje), pa samo treba proceniti pravi trenutak kada je staviti na kolac.:)

    3. Folija sa cokoladnim printom se od nedavno moze naruciti i kod nas, mozes pokusati da kontaktiras firmu na linku ispod i da vidis kako ide sa slanjem. Te folije su premazane tankim slojem cokoladnog uzorka koji posle ostane na cokoladnoj glazuri... ovde se mogu naruciti cokoladni transferi:
    http://www.slatkidekor.com/index.php?page=shop.browse&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=64

    Ako slucajno ne mogu da posalju, mozes slobodno koristiti i obican papir za pecenje koji je dovoljno savitljiv da se lako obmota oko tortice.
    Ako zelis mozes prvo nacrtati neku saru cokoladom u jednoj boji (recimo tackice), pa kad se ta cokolada stegne, preko toga naneti sloj cokolade u drugoj boji, tako ces imati originalne cokoladne obruce, kao ovo na primer: http://www.coolinarika.com/preview/recept/tortica/ :)

    ОдговориИзбриши
  14. Ne samo da mi zvuče fantastično, već tako i izgledaju, kao malena umjetnička djela!! Ali zaista, draga moja, ova košarica od čokolade, pa savršeno!! :)

    ОдговориИзбриши
  15. Svi tvoji kolači su za mene mala remek dela! Kad objašnjavaš sve deluje nepodnošljivo lako ali bih krenula da realizujem znam da bih se preznojila iz taka:-)))

    Ovi receptići bi kod mene mogli biti samo u formi kolača:-)))

    ОдговориИзбриши
  16. Lana draga uvijek napraviš prava umjetnička djela koja su uz to jako fina i ukusna. Oduševljena sam ovim !! Prelistala sam i Mezze, jako mi se sviđa kako to radite, mogu samo još jednom čestitati !

    ОдговориИзбриши
  17. Zaista, ovu su prava umetnička dela :) volim ovakve minijaturne tortice, svaka čast :)

    ОдговориИзбриши
  18. Odlično izgledaju. Slike, ukrasi i boje su divne! :)

    ОдговориИзбриши
  19. Svaka cast! Zaista je umetnicko delo! Ove mrezice od cokolade su carobne!

    ОдговориИзбриши
  20. Odusevljavaju me ovakve mini stvarcice. Pravo umetnicko delo... A i vec dugo zelim kupiti cokoladne transfere. Jako su efektni.
    P.S. Bageti isprobani. :) Uskoro ce i post...

    ОдговориИзбриши
  21. Prava jestiva umjetnička djela, ne mogu riječima opisati koliko su me ove tortice oduševile♥ Svi predivni detalji, boje, fotografije... Ovo je vrhunski, draga Lana!!

    ОдговориИзбриши
  22. Dragi moji, hvala puno na javljanju i sto nam dajete vetar u ledja, trudicemo se da nase "mezzimce" ucinimo uvek zanimljivim i inspirativnim.:))
    p.s. Milkice, jedva cekam taj post!:))kiss

    ОдговориИзбриши
  23. ovo izgleda božanstveno...ne samo izgled već i spoj ukusa.
    lana, svaka čast!

    ОдговориИзбриши