недеља, 03. јун 2012.

Mini tortice sa musom od malina i limuna


Leto nam je na pragu i mozda cete zeleti da se osvezite ovim  torticama "ususkanim" u kaputice od bele cokolade ili obucenim u cipkastu cokoladnu toaletu. Za biskvit uvek koristim odlican Godivin recept u koji mozete dodati malo kakao praha (za cokoladne korice) ili nes-kafe ako mozda pravite tortice od kafe. Fil mozete kombinovati po zelji, to moze biti umucena slatka pavlaka ili cokoladna ganache krema, a ovog puta tortice su filovane osvezavajucim musom od malina i limuna.

Recept je objavljen u proslom (majskom) broju online magazina Mezze , a ne zaboravite da zavirite u novi broj i vidite sta smo Vam ovog puta fino pripremile.:))

Sastojci: 3 jajeta, 150 g šećera, 125 g maslaca, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, 2,5 dl mleka, naribana korica ½ limuna; 1 kašika kakao praha (za braon koricu)
Mus od malina: 200 g malina, 100 g šećera, ½ kesice želatina u prahu (6 g), 2 dl slatke pavlake

Mus od limuna: 2 dl vode, sok od 1 limuna, 150 g secera, ½ kesice želatina u prahu, 2 dl slatke pavlake

Priprema:

Umutiti penasto maslac, zumanca i 75 g šećera, dodati naribanu koricu pola limuna. Brasno izmešati sa praškom za pecivo, dodati 1 kašiku kakao praha ako želimo da dobijemo taman biskvit. U umućeni maslac naizmenično sipati brašno i mleko, mutiti mikserom da se sve fino izjednači.

Belanca umutiti u čvrstu penu sa preostalim šećerom i sjediniti sa pripremljenom smesom. Sve pazljivo izmešati varjačom i sipati u veliki pleh od rerne obložen masnim papirom. Peći na 180°C oko 15-20 minuta. Kad se kora ohladi, manjom modlicom izvaditi krugove prečnika 5 cm.


Mus od malina: razmutiti želatin sa 3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Maline preliti sa 1 dl vode, dodati šećer i kratko prokuvati. Dodati želatin i mešati dok se potpuno ne rastopi. Sačekati da se malo prohladi i umešati umućenu slatku pavlaku.



Čokoladni obruč sa printom: čokoladne preslikače na foliji iseći na trake, ali tako da odgovaraju dimenzijama tortice koju želimo da obložimo. Rastopiti čokoladu (belu ili crnu) na tihoj vatri i premazati isečene trakice u tankom sloju. Sačekati da čokolada počne da se steže, pa foliju pažljivo obmotati oko tortice i ostaviti da se potpuno ohladi. Kad se čokolada stegla, skinuti foliju a oko tortice će ostati ćokoladni obruč sa printom.


Mini tortice sa musom od limuna

Mus od limuna: razmutiti želatin sa 3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zagrejati vodu i sok od limuna sa šećerom, kuvati 2-3 minuta i dodati želatin. Izmešati da se želatin potpuno rastopi, ostaviti da se sirup ohladi. Umutiti slatku pavlaku u šlag i sjediniti sa ohladjenim sirupom.

Mus od malina i limuna staviti u dva šprica i istisnuti po malo fila na svaki kolutić biskvita. Napraviti male tortice od dva spojena biskvita, pa zatim celu torticu u tankom sloju premazati preostalim filom. Mozete i kombinovati fil, na jedan kolutic staviti mus od malina a na drugi od limuna, pa ih zajedno spojiti.

Tortice obložiti cokoladnom ogradom ili obrucem od čokolade. Na svaku torticu istisnuti jos malo fila da se popuni prostor do vrha i dekorisati  malinom ili kolutićem limuna.

Čokoladna ograda: izmeriti visinu i obim tortice, pa iseći trake od savitljive folije tako da odgovaraju dimenzijama tortice. Otopiti čokoladu, sipati u fišek napravljen od masnog papira i na foliji “nacrtati” prvo ivice ograde, a zatim popuniti sredinu praveći “osmice” ili neku šaru po želji. Sačekati da čokolada počne da se steže, pa traku pažljivo obmotati oko tortice. Ostaviti da se cokolada potpuno ohladi i skinuti foliju, na tortici ce ostati ograda od čokolade.

Napomena: na tanjiru mozete nacrtati saru od rastopljene cokolade koja ce izgledati vrlo dekorativno kad posluzite torticu.:)

50 коментара:

  1. Slike su fenomenalne, posebno mi se dopada ova dekoracija na tanjiricu:) Tortice deluju vrlo ukusno i dopadaju mi se u ovom minijaturnom izdanju:)

    ОдговориИзбриши
  2. Prefinjene,preukusne,prelepe,naj,naj....Ja sam odusevljena!!Uvek nas isprovociras da napravimo:))Hvala ti punooo sto delis sa nama ove lepote:))Puno te pozdravljam <3

    ОдговориИзбриши
  3. prekrasno, ove tortice su pravo umjetničko djelo!

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasne, elegantne, kombinacija okusa je odlična, kremaste su, a biskvitići su taman da se ima što zagristi.. Zaslužuju svaku pohvalu :)

    ОдговориИзбриши
  5. Jao, šta nam radiš. Predivne su. A videla sam i novi broj, opet nas "mučiš" čokoladom. Ceo dan mislim na tufne od bele čokolade. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Savršenstvo na tanjuru :) Tako predivno izgleda...

    ОдговориИзбриши
  7. Prelijepe su. Novi broj je super, jako inspirativan.

    ОдговориИзбриши
  8. Divim se istinski ovim tvojim čoko čarolijama,ovo je za mene više od deserta,čista elegancija..prava umjetnost!

    ОдговориИзбриши
  9. Oh, Bože! Iz tvojih ruku izlaze remek djela! Divim ti se!

    ОдговориИзбриши
  10. Prekrasna prezentacija i dekoracija mini tortica, izgledaju savršeno!

    ОдговориИзбриши
  11. Ajme, ovo je savršeno!
    Moram te pitati nekoliko pitanja, jer neke od ovih stvari još nisam radila..
    1. Što je to fišek napravljen od masnog papira? Nikad čula.. nadam se da ne pitam glupost
    2. Kako to da se čokolada može tako savijati bez da išta pukne?
    3. Gdje se može nabaviti ta neka folija koju koristiš? I da li je obavezno korištenje te folije?

    I ova dekoracija na tanjuru je također predivna, svaka čast!
    Idem se još malo diviti tvojim slikama!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  12. ne znam dal su mi ljepše u omotaču s printom ili u čokoldnoj mrežici!!

    ОдговориИзбриши
  13. Dragi moji, od ovih sastojaka mozete napraviti i sasvim fine kolace, pa seckati posle na kockice ili stanglice, ne moraju to bas biti tortice... sigurna sam da cete vi imati jos neku lepu ideju.:)

    Draga Aria, pitanja su sasvim na mestu, nego sto neki put mozda propustim da navedem sve detalje, misleci da su poznati... dobro je da si pitala.:) Evo, da krenemo redom:

    1. Fisek za crtanje cokoladom se moze napraviti i od plasticne kese (one male za zamrzivac), samo se odsece vrh na jednom kraju i koristi posle za saranje. Mozes korisiti i neki manji plasticni spric ali mislim da je najjednostavnije napraviti fisek od papira za pecenje, sa njim je vrlo lako posle raditi... na ovom linku mozes pogledati kako se pravi:

    http://rapidbelgrade.com/index.php?topic=81657.0;all

    2. Cokolada se lako savija dok se jos nije potpuno stegla, vazno je da ne curi sa folije kad se podigne a da ipak bude dovoljno elasticna da se moze obmotati oko kolaca ili tortice. Videces i sama da se cokolada vrlo brzo steze kad se nanese na traku od folije (moze i na traku od papira za pecenje), pa samo treba proceniti pravi trenutak kada je staviti na kolac.:)

    3. Folija sa cokoladnim printom se od nedavno moze naruciti i kod nas, mozes pokusati da kontaktiras firmu na linku ispod i da vidis kako ide sa slanjem. Te folije su premazane tankim slojem cokoladnog uzorka koji posle ostane na cokoladnoj glazuri... ovde se mogu naruciti cokoladni transferi:
    http://www.slatkidekor.com/index.php?page=shop.browse&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=64

    Ako slucajno ne mogu da posalju, mozes slobodno koristiti i obican papir za pecenje koji je dovoljno savitljiv da se lako obmota oko tortice.
    Ako zelis mozes prvo nacrtati neku saru cokoladom u jednoj boji (recimo tackice), pa kad se ta cokolada stegne, preko toga naneti sloj cokolade u drugoj boji, tako ces imati originalne cokoladne obruce, kao ovo na primer: http://www.coolinarika.com/preview/recept/tortica/ :)

    ОдговориИзбриши
  14. Ne samo da mi zvuče fantastično, već tako i izgledaju, kao malena umjetnička djela!! Ali zaista, draga moja, ova košarica od čokolade, pa savršeno!! :)

    ОдговориИзбриши
  15. Svi tvoji kolači su za mene mala remek dela! Kad objašnjavaš sve deluje nepodnošljivo lako ali bih krenula da realizujem znam da bih se preznojila iz taka:-)))

    Ovi receptići bi kod mene mogli biti samo u formi kolača:-)))

    ОдговориИзбриши
  16. Lana draga uvijek napraviš prava umjetnička djela koja su uz to jako fina i ukusna. Oduševljena sam ovim !! Prelistala sam i Mezze, jako mi se sviđa kako to radite, mogu samo još jednom čestitati !

    ОдговориИзбриши
  17. Zaista, ovu su prava umetnička dela :) volim ovakve minijaturne tortice, svaka čast :)

    ОдговориИзбриши
  18. Odlično izgledaju. Slike, ukrasi i boje su divne! :)

    ОдговориИзбриши
  19. Svaka cast! Zaista je umetnicko delo! Ove mrezice od cokolade su carobne!

    ОдговориИзбриши
  20. Odusevljavaju me ovakve mini stvarcice. Pravo umetnicko delo... A i vec dugo zelim kupiti cokoladne transfere. Jako su efektni.
    P.S. Bageti isprobani. :) Uskoro ce i post...

    ОдговориИзбриши
  21. Prava jestiva umjetnička djela, ne mogu riječima opisati koliko su me ove tortice oduševile♥ Svi predivni detalji, boje, fotografije... Ovo je vrhunski, draga Lana!!

    ОдговориИзбриши
  22. Dragi moji, hvala puno na javljanju i sto nam dajete vetar u ledja, trudicemo se da nase "mezzimce" ucinimo uvek zanimljivim i inspirativnim.:))
    p.s. Milkice, jedva cekam taj post!:))kiss

    ОдговориИзбриши
  23. ovo izgleda božanstveno...ne samo izgled već i spoj ukusa.
    lana, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  24. Vau kako lepa ideja ona sa cokoladnom korpicom<3 volim. A ono sa belom cokoladom i trakom nisam shvatila, one trake ostave boju/dekor na cokoladi? To se prodaje u poslasticarnicama? Nisam znala o tome.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To su cokoladni transferi, nesto poput folije sa otisnutom cokoladnom sarom, pa kad dodju u kontakt sa toplom cokoladom, taj otisak se prenese... najcesce se mogu kupiti u specijalizovanim radnjama za poslasticarsku opremu.:)

      Избриши
  25. Ja nemam takvu providnu traku kao na slici sa crnom cokoladom gde pravis korpice. Mogla bih koristit papir za kuvanje?a koliko cekati pre nego sto da mu dam obliku ograde, mislim da ne bude pravo vec ovako kao casa? Uh ne mogu objasniti nadam se da razumes:-) jel ok samo minut dva posto cokolada brzo se hladi, da mi se ne lomi time:O

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozes sama lako napraviti cokoladnu ogradicu na papiru za pecenje. Iseci papir na trakice koliko je visok kolac i nacrtaj ogradicu ili cak neke sare po zelji (recimo tufnice sa belom cokoladom), onda sacekaj da se potpuno stegne. Zatim, rastopi cokoladu u drugoj boji i kad se malo prohladi, pazljivo i brzo premazi preko sare (tufnica). Cim pocne da se steze, probaj da polako savijes papir i nasloni traku na kolac. Ostavi da stoji sve dok se cokolada skroz ne ohladi i onda pazljivo skini papir. Sve zavisi koliko je toplo/hladno u kuhinji, ali par minuta bice dovoljno.:)

      Избриши
    2. Daga Lanica, hvala ti sto si sve objasnila ali ja ne razumem:-) sta je to trufnica i malo komplikovano mi deluje ono malo sto razumem. Ja sam mislila ovako, da secem traku od papira onog, da pravim moje oblike cokoladom tako fino kao i ti na traku i kad malo pocne da se ohladi i da stoje nekako da pravim traku kao casa da bude, zalepicu nekako i tako cokolada stoji i dobije ovaj oblik posle skinemo papit i eto:-) nadam se da si shvatila. I ovo za one lepe magicne trake nisam znala, potrazicu u Cook shop ako ima:-) super su<3

      Избриши
    3. Da li mozda mislis da pravim bele crteze i isnad njih da premazim crnu cokoladu tako da se pravi casica crna sa belim crtezima? Ako je to i to je fantasticno!

      Избриши
    4. Da, upravo tako.:) evo jedan receptic za ideju:
      http://www.coolinarika.com/recept/tortica/

      Избриши
    5. p.s. odgovor na tvoj prethodni komentar - mozes napraviti tako kako si objasnila, sve sam razumela.:) sorry, sto nisam bila bas najjasnija, mozda ce biti lakse ako pogledas receptic na ovom linku gore.:)

      Избриши
    6. Ok je, nemoj se izvinjavati, ti pricas svoj jezik a ja pokusavam, :-) volim coolinarku, idem pogledati:-)

      Избриши
  26. Da li si ti studirala poslasticar? :-) :-) haha to je super! Cestitam:-) njam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) hehe, nisam poslasticar po struci, samo volim da se igram u kuhinji.:) pozzzz

      Избриши
  27. Ejjj Vauuu i tamo pises?! Cestitam! Da na to mislila kao na slici:-) bravo ti! I ja sam htela nekad tamo pisati iali nisam jer mora biti clan a i ne pricam tako dobro srspki:-) :-) pogledacu tvoje receptice:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. e, ne pisem bas tako cesto, tamo sam prvo pocela li od kada imam blog ne stizem i tamo i ovde. Slobodno se prijavi i nemoj se brinuti zbog jezika, sasvim dobro pises... sem toga, to ce ti biti odlicno za vezbu a upoznaces i nove prijatelje, a grcki recepti su uvek popularni... saaamo napred!:)))

      Избриши
    2. Hvala ti! :-). Imas toliko recepata, tamo pises od 2007, ja sam prvi recept na srpski pisala u 2010 ako pamtim, bilo je ''tomatinja saganaki'' kratko nesto, nisam mogla nesto vise pisati:-D polako ucila recepte da pisem citajuci kako drugi pisu, mada srpskim jezikom se bavim vec odavno. :-)

      Избриши
    3. Demi, slucajno sam greskom brisala tvoje pitanje za capuccino tortu, stigla sam samo da procitam pocetak... koristi se capuccino u prahu, pa je zato dovoljno 150 g cokolade za taj receptic. Napisi mi molim te ponovo ako sam jos nesto propustila... :(
      Drzim ti palceve za coolinariku jer se uz receptice najlepse uci jezik.:))) Puno te pozdravljam!

      Избриши
    4. :-) pitala sam da ce biti gusta krema ako dodamo samo ovu cokoladu ili koristimo samo prah kesice a ne gotovu kafu? Rekla sam da sam dugo trazila takav recept ali nikad nisam nasla da se koristi kapucino, jedina kafa sto mogu piti, oni koriste espreso i pisu cappuccino torta i sl. Hvala ti
      :-) sto se coolinariki tice ja toliko godina to zovem coolinarka:-D haha
      Da, mislis da mi je lako ali ja ne znam dobro puno stvari da opisim , tako sam godinama trazila u raznim receptama kako se pise ovo i drugo... ocedite, izmesajte, ovo za testo da bude duplo jos ne znam,,, hahaha ali ok, pokusavam:-) ne mislim da tamo dozvole da pisem recept koja se vec nalazi u blog

      Избриши
    5. :) Krema je dovoljno gusta, moze ostati i samo zuti fil (ako neko ne voli ukus kafe:)... jedna kesica praha je otprilike 1 supena kasika, a ako neko voli kuvanu kafu moze slobodno dodati 2-3 kasike kuvane kafe, ali ne vise da ne razredi previse fil.:)
      Mozes slobodno postavljati recepte koje vec imas na blogu, mislim samo da linkovi nisu dozvoljeni, ali mozes ih otkuckati kao nove receptice... ako zatreba neka pomoc oko novih reci, slobodno pitaj, a i ostale blogerice ce rado pomoci.:)

      Избриши
    6. p.s. jedan slican receptic za tortu, samo sa lesnicima i cokoladom... kad se fino rashladi, bude kao pravi sladoled.:)
      http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2009/11/rodjendanska-tortica-danas-je-bakin.html

      Избриши
    7. Draga Lanica
      Stvarno nemam reci kako si ljubazna i sve goste i mene pomognes, sto se mene tice, ja sam mislila da Srpki je nece voleti moj blog posto nisam Srpkinja a pisem srpski, ipak nastavila sam jer to volim da radim, da pricam/citam srpski i da kuvam. Iznenadjena sam sto sam tako dobro dosla medju vama, mene zelite u igricu i pomognete rado... dirljivo je. Hvala ti puno:-*
      Ne znam da l cu moci sad patin igrati jer bolesna sam sad od lekara, sto se coolinarki tice vidicu kad cu biti bolje, i uvek cu pamtiti da mogu tebe pitati. Primetila sam tamo i smajlove sto dodajes u komentarima meni pokaze kako si prijatna i volis to sto radis, podelis recepte sa ljubavlju i pozelis lepo da ispadne, pomognes... Bravo ti.
      Ja imam puno vojih recepata u vidu tj zelim da ih pravim, ne znam kad ali hocu, i kad cu sigurno ja cu da ti se javim kako ispalo:-)

      Избриши
    8. Dragi Demi, divno je od tebe sto zelis da nam priblizis grcku kuhinju, a za posebnu pohvalu je sto se trudis da pises na srpskom, znam da je puno teze pisati na stranom nego na meternjem jeziku. Nemoj se brinuti ako ne stignes za igricu, ni ja ne ucestvujem u svakom krugu, neka ti to bude razonoda kad si raspolozena za kuvanje i kad imas vremena. Zelim ti brz oporavak i da se sto pre vratis u formu.:)))

      Избриши
  28. Videla sam ja 8 stranica tvojih recepata u coolinarka:-) nadam se da nism izgubila nesto mada cini mi se da ima jos:O

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Kad imas vremena pogledaj polako, ima tu puno finih receptica i od drugih clanica... sigurna sam da ces pronaci nesto po svom ukusu.:) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  29. Hvala i Hvala. Uvek nadjem resenje u sajt Coolinarka:-) nadam se da moj blog nije puno gresaka :-\

    ОдговориИзбриши