Već neko vreme želim da napravim ovu Kesten parfe tortu koju je objavila Lilly-cool na Coolinarici. Videla sam slike ostalih tortica i pročitala sve komenatare koji su bili jako pozitvni, tako da sam se brzo odlučila.:) U zamrzivaču je taman ostalo jedno pakovanje kesten pirea, sasvim dovoljno za finu kremu sa kestenom i slatkom pavlakom.:)
Pošto sam tortu radila u manjem kalupu, ostalo mi je dovoljno kreme da napravim i jedan mali rolat. Međutim, ovde ću napisati punu meru sastojaka jer tortica je zaista vrlo fina i najtoplije preporučujem da napravite od cele mere.:)
Kesten parfe torta
Sastojci: 100 g brašna, 1 prašak za puding od čokolade ili lešnika, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 100 g maslaca, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje + 50 ml mleka ili čokoladnog likera za prelivanje kore
Fil: 500 ml slatke pavlake, 250 g kesten pirea, 100 g čokolade, 2-3 kašike šećra u prahu
Dekoracija: 200 ml slatke pavlake, 2 kašike Nutelle, 100 g čokolade, 3 kašike ulja
Priprema:
Izmešati brašno, prašak za puding, prašak za pecivo i šećer. Dodati maslac sobne temperature isečen na kockice i jedno jaje, pa sve fino izjednačiti da se dobije homogena smesa.
Kalup za tortu prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje i utisnuti pripremljenu smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 25 munuta. Gotovu koru preliti hladnim mlekom ili sa par kašika čokoladnog likera. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Zagrejati 200 ml slatke pavlake i pre nego što provri pomeriti sa ringle. Dodati kockice izlomljene čokolade i promešati da se fino istopi. Ostaviti na stranu da se ohladi.
Umutiti 300 ml slatke pavlake kao šlag i dodati 250 g kesten pirea. A je potrebno dodati još malo šećera po ukusu i sjediniti sa ohlađenom čokoladom. Sve lepo izjednačiti da se dobije fina krema.
Tortu ostaviti u kalupu i premazati pripremljenom kremom. Posebno umutiti 200 ml slatke pavlake i dodati 2 kašike Nutelle. Ostaviti malo na stranu za dekoraciju, a preostali šlag premazati preko prvog sloja kreme. Neka se sve fino rashladi u frižideru.
Rastopiti čokoladu sa malo ulja i preliti preko ohlađene tortice. Ukrasiti "ružicama" od šlaga sa Nutellom koji smo sačuvali. Nož na kratko potopiti u toplu vodu i obrisati, pa tako glazura neće pucati i sve će se lepo iseći.:)
Rolat sa kesten kremom
Sastojci: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3,5 kašike brašna, 1,5 kašika kakao praha
Fil: 500 ml slatke pavlake, 250 g kesten pirea, 100 g čokolade, 2-3 kašike šećera u prahu
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance i na kraju pažljivo umešati brašno i prosejani kakao. Smesu sipati u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći na 180 C oko 15-20 minuta.
Gotovu koru prebaciti na vlažnu krpu, skinuti papir za pečenje i zamotati u rolat. Ostaviti da se ohladi, a za to vreme pripremiti fil kao u prethodnom receptu.
Odmotati ohlađenu koru i premazati pripremljenim filom (odvojit par kašika za premazivanje). Zamotati ponovo rolat i premazati preostalim filom. Napraviti ukrasne šare viljuškom i posuti čokoladnim mrvicama. Rashladiti pre služenja.
Napomena: mali rolat možete napraviti od pola mere svih sastojaka. Papir za pečenje presavijte na pola pleha i napravite malu ivicu zbog pečenja. Zatim pripremite koru na uobičajeni način i nafilijte kad se ohladi. Prijatno!:)
adoro il tuo blog!! complimenti !!!!!! buon week end
ОдговориИзбришиGrazie Federica, buona settimana e un bacio per te!:)))
ИзбришиOdlična puna krema a naša Lidia zaista ima odlične recepte.
ОдговориИзбришиVolim isto njene receptice, ova tortica je posebno fina.:))
ИзбришиMmmm...bas super izgleda. Obozavam kesten pire. Moracu je probati... pozdrav od nas.
ОдговориИзбришиSuper, ako budes mozda pravila, javi obavezno posle utiske... veliki pozdrav za celo drustvo!:))
ИзбришиPomalo zavidim svima koji imaju gdje da kupe kesten pire, ovde ga ne prave :(
ОдговориИзбришиDivni su ti ovi kolači, izgledaju tako kremasto i zamamno!
Uh, nema ni kod nas uvek, neki put je zaista problem pronaci ga... mozda bi se mogao napraviti u domacoj varijanti, mada znam da tu ima prilicno posla. Saljem puno lepih pozdrava!:))
ИзбришиUh Lana, predivno je sve. Tako bogato izgledaju i torta i rolat, odusevljena sam :)
ОдговориИзбришиHvala Ljiljo, ovo je zaista jednostavan i brzi receptic, sigurna sam da bi se i tvojima dopao...ljubim te!:))
ИзбришиJel kesten pire pravis sama ili kupis ono gotovo smrznuto? Super izgleda torta!
ОдговориИзбришиTacy, pravila sam od kupovnog smrznutog kestena, verujem da bi sa domacim ukus bio jos potpuniji, ali ovde je vrlo slaba ponuda svezeg kestena. Puno te pozdravljam!:))
Избришиajme lana.....ovo e za prste polizati...
ОдговориИзбришиSnjezo, znam da sada ne jedes slatkise, ali pribelezi ovaj receptic za kasnije, nije previse sladak i mozda bi se cak moglo nesto iskobinovati.:))
ИзбришиBaš raskošno!
ОдговориИзбришиpredivni kolači, obožavam kesten u njima i obožavam ovakve kremaste :)
ОдговориИзбришиOvo su nekako bas prave zimske poslastice, mene kesten uvek asocira na zimu.:))
ИзбришиJao Lana, savrseno!!! Nemam reci. Posebno tortica... Moram probati! :)
ОдговориИзбришиTorticu najtoplije preporucujem, zapravo moze se samo napraviti i krema i servirati u casama uz malo ulupane pavlake.:))
ИзбришиTorta izgleda perfektno, rolat isto! A još su sa kestenom, koji baš volim! :)))
ОдговориИзбришиHvala Gago, kestenu je bas tesko odoleti, mislim da ga svi jako volimo.:))
ИзбришиOvo su moji kolači iz snova,kesten je nešto što posebno obožavam,tako da sada sa teškom mukom gledam ove tvoje predivne slike i sanjam zalogaj od svega što je ponuđeno..pusa ti leti!
ОдговориИзбришиNelyce, volela bih da mogu nekako da vam posaljem parcence tortice, ako mozes kod vas da nabavis kesten, isprobaj jednom svakako... puno vas sve ljubim i pozdravljam!:))
Избришиmogu da odolim svim slatkisima osim onim sa cokoladom i kestenom...mislim da nista ne pase tako dobro kao ovaj tandem !
ОдговориИзбришиMeni su slatkisi slaba strana, a pogotovo kesten jer ga nema uvek u prodaji, pa se onda bas uzelim...sada je pravo vreme za ovakve poslastice, lep pozdrav ti leti!:)))
ИзбришиJedno i drugo je odlično, fotke prekrasne
ОдговориИзбришиHvala Ingrid.:)))
ИзбришиPrekrasno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala Petra.:)))
ИзбришиNe mogu prestati gledati u ove krasote! Obožavam kolače s kestenom, pogotovo ovako pune kreme. Mljac!
ОдговориИзбришиP.S. Pošalji malo :D
Saljem odmah jedan paketic!:)))
ИзбришиUvek me odusevi ova nezna boja kesten kreme, ali nikako da je i sama isprobam. Nadam se da ce jednom doci na red, a do tada cu uzivati u tvojim predivnim slikama:) Pozdrav!
ОдговориИзбришиDraga Natasa, drzim onda fige da sto pre dodje na red!:))) bisous....
ИзбришиTako lijepo, ukusno, dobro, ...., savršeno Lana ! Ne znam što bih prije probala, kesten mi miriše do ovdje i kao da mogu osjetiti okus ovih prekrasnih slalstica !
ОдговориИзбришиHvala Branka, volela bih da mogu da dobacim jedan tanjiric do tebe.:)))
ИзбришиThank you, you‘re always welcome... a mi tambien me gusta tu blog!:)))
ОдговориИзбришиJao Lana, kako ovo divno izgleda. Divno!
ОдговориИзбришиVeliki sam fan kestena, mogu samo misliti kako je "pufnasta" :)
Nego, mene zanima nesto drugo, koji spric koristis? Pokusavam da nadjem kvalitetnu spric-kesu, po mogucnosti sa metalnim nastavcima, a nesto mi je mrsava ponuda ovde po Bg-u.
Pozdrav :)
Hvala Margie.:) Mozes probati da narucis spric kesice i metalne nastavke preko TorteCo iz Panceva (salju i postom), a slicnu ponudu pribora za poslasticarstvo imaju i u Eurowiltu u BG-u, samo mislim da su oni prvi malkice povoljniji sa cenama.:)
ОдговориИзбришиp.s. mozes pogledati njihovu ponudu na ovoj stranici: http://www.torteco.com/
Jao hvala ti punooo :)
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиLanci, ne zna se sta je lepse, tortica ili rolat. Znam da si mi sacuvala po jedno parcence. :*
ОдговориИзбришиTaci, za tebe uvek... veliki poljubac ti saljem!:))))
ИзбришиPrekrasan kolač. Imam recept za nešto donekle slično i obožavam ga.
ОдговориИзбришиOvaj mi se čini čak nešto bolji. Spremam ga i obavezno ću napraviti.
Hvala, drzim fige i nadam se da ce sve fino uspeti.:)))
ИзбришиDa li je ova slatka pavlaka u filu rolata i u nadevu torte umucena kao slag ili samo tecna? Vec sam pravila neku tortu ali bez pavlake
ОдговориИзбришиSorry, promakao mi je komentar... da, slatka pavlaka se prethodno umuti kao slag, pa se pazljivo sjedini sa kesten pireom.:) pozzz
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши