Ovo je najjednostavnija čokoladna torta koju možete napraviti (i veoma fina), po receptu koji su koristile naše mame i bake.:) Nekada se fil pravio od svežih (nekuvanih) jaja, tako da je ovo malo modifikovana verzija sa kuvanim filom. Za koju god verziju da se odlučite, nadam se da će vam se dopasti.:)
S obzirom da na blogu već postoji recept za čokoladnu tortu (doduše, nešto drugačiju), dodala sam broj 2. da bi se malo razlikovali.:)
Sastojci (kora): 8 jaja, 8 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike kakao praha, sirup od višanja (za prelivanje)
Fil: 5 jaja, 200 g šećera u prahu, 250 g crne čokolade (70%), 125 g maslaca
Dekoracija: 100 g čokolade
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati šećer i jedno po jedno žumance. Na kraju pažljivo umešati
brašno i prosejani kakao u prahu. Ispeći koru u velikom plehu od rerne. Kad se ohladi, iseći na 3 trake.
Umutiti jaja sa šećerom i skuvati fil na pari. Na kraju kuvanja dodati rastopljenu čokoladu, a kad se malo prohladi umešati maslac. Sve fino izjednačiti.
Kore poprskati zagrejanim sirupom od višanja (iz slatka) ili čokoladnim mlekom, ako više volite. Filovati kore (ostaviti malo fila za premazivanje torte). Čokoladu krupno naribati i posuti preko torte. Čuvati na hladnom do služenja.
Prijatno!:)
Napomena: u originalu ova torta se priprema sa filom od svežih jaja (bez kuvanja). Ako ste u mogućnosti da nabavite super sveža domaća jaja, fil možete i tako pripremiti. Umutite maslac sa šećerom i žumancima, dodajte rastopljenu čokoladu i na kraju čvrsto umućena belanca. Fil bude posebno penast i ukusan, a tortu obavezno čuvajte u frižideru.:)
Meni se svidja dekoracija. Da li koristis noz ili peeler da rendas ovako cokoladu ili to je gotova cokolada iz kesice?
ОдговориИзбришиCokoladni listici su napravljeni nozem, samo grebes nozem po ravnoj povrsini cokolade i listici se sami naprave.:)
ИзбришиUvek sam za cokoladnu tortu! Ne znam cemu toliki strah od termicki neobradjenih jaja. Ovde u 'niskim zemljama' se niko time ne opterecuje. Ovu tvoju tortu bih sad probla, krem fil mi se jako svidja.
ОдговориИзбришиDa posaljem parcence?:)) Secam se da je mama ovu tortu uvek pravila sa svezim jajima, pa se nikome nije nista desilo, a voleli smo i zumanca umucena sa secerom u soljici, pa smo preziveli.:) Mada, za one koji bi radije napravili fil na pari, tu je receptek.:)
ИзбришиDivna! Jednostavna i savršena.
ОдговориИзбришиHajde, uskaci u prvi bus i dolazi na torticu... evo, stavljam i kaficu!:)))
ИзбришиDivno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala Petra.:)
ИзбришиOohohohooo, na kakve nas muke stavljaš?! Predivno izgleda.
ОдговориИзбришиNa slatke muke!:D
ИзбришиPrava cokoladna i po mom ukusu :))
ОдговориИзбриши:))))
ИзбришиThe torta - i miris.. i ukus.. i izgled! ♥ Kod mene bi bila sa živim jajima, jer je tako lepše. Majonez uvek pravim domaći od sirovih jaja, pa što ne bih fil.. ;)
ОдговориИзбришиGago, ti si moj covek, ma znala sam da se ljubitelji cokolade razumeju.:)))
ИзбришиNemaš pojma kako ja volim tvoje torte,, obožavam ih. Nema pretjeranih zafrkancija ni mali milion sastojaka, već baš onako po non guštu. Dosta sam ih isprobala i sa svakom se oduševila a ovo je još jedna koja će sigurno jako brzo biti isprobana !!!
ОдговориИзбришиProblem sa svježim jajima nemam nikakav !!!
Bas si me obradovala i bice mi drago ako isprobas ovaj receptic.:) Saljem poljupce!:))
ИзбришиPravila juce za moj rodjendan, fenomenalna torta!Pravila sam sa svezim jajima, old school, hvala za recept Mignonne
ОдговориИзбришиDraga Lily, srecan rodjendanko i drago mi je da ova tortica uvelicala rodjendansko veselje.:) Sve najbolje i veliki pozdrav!:))
ИзбришиTorta za sva vremena :)
ОдговориИзбришиLana draga, spremih ovu tortu pre neki dan, nema je više XD. Varijanta fila sa sirovim jajima, jer Miša voli a meni lakše XD Sad, ja nisam fan čokoladnih torti, ali mi je fina, a Miša, njegov tata i moj brat koji je slučajno naleteo oduševljeni, Miloš me pita kad ću opet da je pravim. Ja čak nisam ni natapala kore, i skroz su meke. Ovo je stvarno klasik predivan u toj svojoj jednostavnosti, ko voli čokoladne torte - uopšte da ne komplikuje -ovo je prava stvar. ( još ja htela da smanjim mere, pa glavu bi mi probio da je odmah pravim opet, ovako je ipak potrajala par dana :-D).
ОдговориИзбришиBas si me obradovala!:))) Drago mi je da sve fino ispalo i da vam se dopala, moze se napraviti i kao rolat, bude isto izdasna i mekana... eto, ideja za sledeci put!:)) Veliki pozdrav vam leti!
ИзбришиFina, a jednostavna!
ОдговориИзбришиHvala draga!:))
ИзбришиZanima me u kojem prečniku da je pravim ako je okrugla?Hvala
ОдговориИзбришиOkruglu tortu mozete praviti u kalupu precnika 24-26 cm, mozda ce Vam biti lakse ako svaku koricu posebno ispecete kako bi bile jednake.:)) Puno lepih pozdrava!
ОдговориИзбришиU kojoj veličini tepsije ste pekli koru, hvala!?
ОдговориИзбришиPostovani, mozete peci u plehu od rerne, moj je 33x37 cm.:)
Избриши