понедељак, 24. март 2014.

Skonsi sa jabukama i ovsenim pahuljicama


Kuckam vam  recept za još jedne skonse, možete ih napraviti već odmah ujutru.:) Moram vam priznati da sam oduševljena ovim prhkim i mekanim zalogajčićima za koje vam ne treba više od 30-tak minuta, računajući od trenutka kada zasučete rukave, pa sve dok ne zamirišu fino iz rerne. Pravila sam ih već par puta za vrlo kratko vreme, možda se sećate slanih skonsa sa sirom, a bili su tu i sa komadićima čokolade.

Ovog puta jedan slatki receptić, ne previše sladak već taman koliko treba, sa diskretnom aromom jabuke i cimeta, a ima tu i ovsenih pahuljica. Recept šaljem našoj Mireli sa bloga Kruha i ... kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je na temu ovas/zob.


Sastojci: 250 g brašna, 75 g ovsenih (zobenih) pahuljica, 75 g smeđeg šećera, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, prstohvat soli, 1 kašičica cimeta, 90 g maslaca, 1 jabuka (srednje veličine), 1 dl hladnog mleka + malo šećera i ovsenih pahuljica za posipanje

Priprema:

Izmešati brašno, ovsene pahuljice, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so. Hladan maslac iseći na male kockice i izmešati sa brašnom da postane mrvičast. Dodati naribanu jabuku i oko 1 dl mleka da se svi sastojci fino sjedine.


Testo ne treba puno mesiti, samo pokupiti sastojke i oblikovati loptu. Radnu površinu posuti brašnom i rastanjiti u oblik pravougaonika debljine oko 1 cm. Testo iseći na 12 kvadrata i poređati na pleh, sa malo razmaka, preko papira za pečenje.

Kockice premazati mlekom i posuti malo ovsenim pahuljicama i šećerom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta da ivice blago zarumene. Skonsi treba da budu hrskavi spolja i mekani iznutra. Poslužiti ih tople za doručak a fini su za grickanje i kad se ohlade, budu poput finih keksića sa lepom aromom jabuke i cimeta.:)

originalni receptić:)


Recept sa preporukom

Za slanu varijanu preporučujem vam da isprobate i ove ukusne integralne zalogajčiće sa maslinama i gaudom. Skonse je za martovsko izdanje magazina MEZZE pripremila Zoka, a recept možete pronaći na stranama 19-20, nama su se jako svideli i pravićemo ih sigurno ponovo.:)) Prijatno grickanje! 


43 коментара:

  1. Lana, meni su oči ostale na ovim iz Mezze i verujem da su hit u ovom broju među čitaocima. Beležim ove ovsene! Jel to med ili karamel sos pored njih?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stvarno je fin receptic i najlepse od svega je sto se tako brzo naprave, stvarno ne znam kako ih nisam ranije "otkrila".:))) p.s. u cinijici je med, mislila sam da bi bilo lepo staviti malo u testo sledeci put.:)

      Избриши
    2. Moraš probati i Nevenine skonse sa jagodama, sada kad nam je sezona počela. Odlični su!

      Избриши
    3. Potrazila sam Nenin receptic na blogu, super mi zvuce, kod nas jos nema jagoda na pijaci, ali mozda mogu da posluze i smrznute, bas cu isprobati.:))) tnx

      Избриши
  2. Predivni recepti. Skonsi su odlicni, jabuke, cimet i hrskave pahuljice, ne moze bolje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, kod nas su se tek nedavno "odomacili", jos ne mogu da se odlucim da li nam se vise svidjaju slani ili slatki, pa stalno isprobavamo nove kombinacije.:)

      Избриши
  3. Volim, volim, volim! <3 E da, i ja sam probala one Nevenine koje Jelena pominje (samo sa malinama) i divni su, pa da znaš! Divno izgledaju ovi tvoji, a jabuke imamo tokom čitave godine, pa su onda pravi doručak vikendom tokom čitave godine!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Sledaca tura skonsa bice vocni, hehe... sad ste me zaintrigirale.:)) Inace, bas su zgodni zalogajcici, nama obicno preostanu, pa su mi fini kad mi padne secer tamo negde oko 4-5 h popodne:))

      Избриши
  4. jako dobro, da mi je ovo bilo za doručak! zdravo i fino

    ОдговориИзбриши
  5. Fotke su divne, prekrasne! A recept taman idealan za doručak :D

    ОдговориИзбриши
  6. odlični skonsi,još sa jabukama,ma prelijeeepo Lanice.a tek slikice..... i dišu i mirišu !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Danka, stvarno su fini i ako ti bude zgodno, svakako ih napravi, najvise mi se za sada svidjaju upravi ovi sa jabukama.:))

      Избриши
  7. Meni je ovo savršeno a zob uopće ne volim ali ovo vrijedi probati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pahuljice se gotovo ni ne osete u testu, a na vrhu se lepo karamliziraju... ali mozes ih i izostaviti, nece smetati.:))

      Избриши
  8. Kao prvo fotke su tako tople, prekrasne. A što se tiče recepta vjerujem da je super jer slično radim biskvit sa zobenim i jabukama. Ne zaostaje ni ova slana verzija. Odlično!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ingrid, ovo je zaista zahvalna kombinacija za razne slatkise, a cimet posebno da lepu aromu.:))

      Избриши
  9. Dopada mi se i slatka i slana varijanta, slike su ti izvrsne :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najtoplije preporuke za probu, posle ces ih stalno iznova praviti, hihihi... :)))

      Избриши
  10. Sviđaju mi se skonsi, zanimljivo mi je to što su sa jabukama :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sa jabukama su posebno socni i aromaticni, na slici se ne vidi koliko su zapravo mekani kad se zagrizu.:))

      Избриши
  11. Ovo su Lanice kolačići baš za mene. Isprobala sam one slane i one sa čikoladom, bili su lepi ali ovi su mi baš, baš po meri.
    Šta misliš kad bi se belo brašno zamenilo sa ovsenim? Moraću da probam :-) One iz zadnjeg Mezenceta sam probala i baš su ukusni, toplo ih preporučujem svima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro jutro, Veki... mislim da bi ti se ovi najvise svideli, slobodno zameni sa ovsenim brasnom, verujem da ce biti isto fini, javi posle kako su uspeli, hihihi... pozdravcek za sve!:)))

      Избриши
  12. Lanice kod tebe uvijek nešto fino,sličice baš odaju pravu toplu atmosferu doma..lijep dan ti želim..pusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nely, lep pozdrav i ugodan dan i tebi, uzivajte u bastici uz neke fine kolacice...mah-mah!:)))

      Избриши
  13. Draga Lana divan recept! Pre 10min izvadjeni iz rerne I mogu samo da konstatujem da su prelepi, mirisljavi I ukusni. Ja sam samo stavila integralno brasno I obican secer jer sam to imala trenutno. Moji samo ovako jednaki kao vasi ali to je moja greska trebala sam da kliknem I na original recept da mi bude jasnije. Ivako sam samo smesu rastanjila na papiru I isekla kockice premazala I pekla, pa su dosle debeljuskaste u sredini bez zapecenih krajeva. U stvari sam trebala da ih razmaknem po 1cm da bi svaki bio kockica za sebe :( Ah nema veze I ovako ih nece biti do sutra, a onda nova tura :) Moja malena ih je vec pikirala za uzinu u skoli :)
    Svaki vas post ocekujem sa nestrpljenjem.
    Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Aleksandra, hvala puno na isprobavanju, raduje me da su kolacici uspeli i da su vam se dopali. Stavicu uz receptic napomenu da se se kockice malo razmaknu pre pecenja, lepse je kad su hrskaviji ali drago mi je da su se i ovako poruckali i da su najmladji ukucani uzivali u keksicima.:) Saljem puno lepih pozdrava, mah-mah!:)))

    ОдговориИзбриши
  15. Skonsi su veoma popularni na ovom kontinentu, ali mi nećete verovati da ih nikad nisam probala a kamoli napravila a trebala bih da i to probam. Odlični su ti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Zoki, nisam ih ni ja ranije pravila i tek nedavno sam ih "otkrila", a toliko lako se prave i pruzaju bezbrojne mogucnosti za kombinovanje da su malo-malo kod nas na stolu, tople preporuke.:))

      Избриши
  16. Joj sto volim zdrave kolace :)
    Vidim da su se pahuljice odomacile poprilicno kod nas i bas mi je drago. Moram ih isprobati definitivno. Veliki pozdrav za jednu od najvrednijih blogerki kod nas :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Margie, svidece ti se sigurno, nekako su izmedju keksica i pogacica....puno "pahuljastih" pozdrava leti i tebi!:)))

      Избриши
  17. Ni ja nisam probala, a ni pravila skonse :( Al kad vidim kako su primamljivi kod tebe, znam da ću ih isprobati. Ovi slani me više mame, mada ni od slatkih ne bežim... ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drzim fige za probu, fini su i u slatkoj i u slanoj varijanti, javi kako su uspeli.:))) mah-mah...

      Избриши
  18. Oh yeah, it look very delicious :)
    Odlični su :)

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман27. март 2014. 23:59

    Vidis interesantni su ovi slani.Prave I ovde ali sa sirom.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E da, odlicni su i ti sa sirom, nikako da se odlucimo koji nam se vise svidjaju.:)) p.s. hvala na fb deljenju.:)

      Избриши
  20. Savršeno ! Skonsi će u nedjelju zamirisati za doručak ! A i Zokino integralno pecivo neću zaboraviti.
    Lana, slikice su jako lijepe, baš nekako posebne,nježne, super su mi !

    ОдговориИзбриши
  21. Evo upravo izvadjeni iz rerne. Divni su...divno mirisu... brzo se prave. Nikad ih prije nisam jela ni pravila. Sergej vec 1 veliki smazao... zelo so dobri,mamica... mnogo su dobri,mamice. Eto najbolji kompliment. Pravila sam ih u obliku trougla...ti znas da ja ne volim nista da mijenjam... pozdrav od nas...bas uzivamo u scons-ima. Cmmmmok

    ОдговориИзбриши
  22. Mogu da zamislim kako ovo fino mirise. Za dorucak, savrseno :)

    ОдговориИзбриши