четвртак, 20. март 2014.

Mirisno i ukusno: čorbica i gratan od boranije


Mislim da su ovo dva omiljena načina pripremanja boranije u našoj kući, obično pravimo ukusnu, gustu čorbicu ili boraniju zapečena u rerni. Možda je i vi spremate na sličan način, a možda će biti interesantno da isprobate nešto novo, u svakom slučaju slobodno napišite kako najradije pripremate ovo povrće.:)

p.s. dragi moji, zamolila bih vas još nešto, ukoliko imate neko pitanjce u vezi bilo kog recepta slobodno ga napišite ispod poslednjeg posta ili ga pošaljite mejlom. Naime, desi se da nekada ne primetim odmah komentare ispod recepta koji nije baš tako skoro objavljen, pa da ne čekate na odgovor, a ovde ću ga sigurno pre pročitati.:)


Čorbica od boranije

Sastojci: 200 g boranije, 1 crni luk, 1 šargarepa, 2 češnja belog luka, 1 kašika brašna, 1 kašičica mlevene paprike, 1/2 kašičice šećera, so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodati šargarepu iseckanu na kolutiće i sitno seckani beli luk, pa sve kratko prodinstati zajedno. Zatim dodati boraniju (svežu ili smrznutu) i začinsku mlevenu papriku. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Sipati oko 1,5 l vode i kuvati na laganoj temperaturi oko 30-tak minuta dok povrće ne omekša. Pre serviranja posuti seckanim svežim peršunovim lišćem i poslužiti toplo. Prijatno!:)




Gratan od boranije (zapečena boranija)


Sastojci: 500 g očišćene boranije (sveže ili smrznute), 1 crni luk, 1 šargarepa, 1 kašičica mlevene paprike, 1 kašičica brašna, so, biber, 3 dl mleka, 2 jaja za prelivanje

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno seckani luk i šargarepu. Dodati boraniju i sipati vode tek toliko da prekrije povrće. Začiniti po ukusu i kuvati 20-tak minuta dok povrće ne omekša. Pri kraju kuvanja dodati i kašičicu mlevene začinske paprike po želji.

Razmutiti jaja u hladnom mleku, dodati kašičicu brašna i preliti preko boranije. Staviti u rernu da se malo zapeče, 15-20 minuta biće dovoljno. Pre služenja posuti seckanim peršunom i servirati uz kiselo mleko (kiselo mleko nije obavezno, ali se fino slaže:). 

Prijatno!:) 

Ukusno i posno (posni jelovnik)

Ukoliko vam možda trebaju ideje za pripremu posnih jela u dane posta, u nastavku ćete pronaći neke ukusne predloge, možete pogledati i recepte koji su već ranije objavljeni na blogu, kliknite ovde i ovde. (svi linkovi su ispod slike)


 1. Letnja supica 
 2. Fougasse provençale
 3. Ratatouille u korpica od hleba
 4. Bakin pasulj iz rerne
 5. Humus i falafel
 6. Pita hleb
 7. Riba pečena u papiru
 8. Pecipele
 9. Kajzerice od crnog brašna
10. Prokulice iz rerne
11. Čips od jabuka (Mezze, str.84-85.)
12. Tašci sa pekmezom  (samo izostavite jaje)

28 коментара:

  1. Vec sam se pitala gde si par dana.Kad ono evo gde! Obozavam zutu i sarenu boraniju, bilo kao cuspajz ili ovako zapecenu,ali nje ovde nema, samo zelena olovkasta. Bar mogu da uzivam u tvojim slicicama!!;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kuckala sam i povezivala linkove, pa je malo potrajalo.:))) nego, da mi lepo razvijemo export-import biznis sa boranijom, i to samo sa zutom i sarenom..:D

      Избриши
  2. Mnogo volim ovo povrće, ali tako kuvano nikad ne pravim. Imala sam nekoliko pokušaja, ali nisu bili ni približno dobri kao ovo jelo kad ga moja mama spremi (nisam utvrdila zašto), i tako razočarana sam odlučila da ću, ipak njoj to prepustiti. :) A ovako gratiniranu boraniju nisam jela ranije, ali mislim da bih je obožavala. Hvala za ideju i pravim prvom prilikom. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Napravi ovu corbicu sledeci put i iznenadi mamu, a garatinirana je vrlo slicna i mislim da ce ti se dopasti, ako je budes pravila javi kako je ispala.:))

      Избриши
  3. Moja majka je bas ovako kuvala corbu od borabije i to je zapravo bio jedini nacin na koji je ona spremala boraniju. Posto moj muz nikako nije htio da je jede ja sam pronasla par drugacijih recepata atako da ovo nisam pravila jedno 100 godina ali moracu ponovo da probam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Irena, napravi ti samo za tebe, a mozda ce se i muzic predomisliti kad jednom proba.:))

      Избриши
  4. Анониман20. март 2014. 10:13

    Ja preferiram žutu a čorbicu en biram .jako volimo da jedemo.Ova tvoja samo što nije počela da se puši!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Mislim da im je sada taman sezona kod vas, a moze i zuta corbica, ni mi se ne bunimo.:)))

      Избриши
  5. Baš odlično da si me podsjetila, za sutra ću napraviti sličnu juhu s mahunama. Ma, istu, jedino ne stavljam zapršku, tj. bez brašna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze i bez brasna, bice isto fina... moze se dodati i malo pavlake ili mleka na kraju.:))

      Избриши
  6. Uh super izgleda, corbica jos vruca, samo da se uzme kasicica i navali. Zapecenu boraniju najcesce spremam, corbicu uvek nekako zaboravim. Moracu naredni put kada nadjem dobro boraniju da je napravim za probu. Inace, najvise volim onu sarenu, dinjstanu, ali je ovamo nema.
    Super ruckic Lana, posni jelovnik ti je isto za desetku :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Recepti su za pravo vrlo slicni, volim da dodam i malo mleka u corbicu kada sipam... da, ta sarena boranija je najukusnija, jel treba da ti posaljem kesicu semena?:)))

      Избриши
  7. Одговори
    1. Ovo je mozda vise zimski receptic, ali dok nam ne stignu sveze mozemo praviti i sa smrznutim.:))

      Избриши
  8. Uh, obozavam boraniju. Ovo su odlicni recepti za ukusnu boranijicu, draga. A, ovaj dodatak za posni jelovnik ti je cist pogodak! Znas kako ja najvise volim boraniju? Onako, klasicno kuvana ali malo gusce zaprzena i odmah u rernu da se ukrcka i kad krene da se formira korica na povrsini (kao za prebranac) iskljucim i ostavim da se ispece dok je rerna vruca. Ma, prste da pojedes, mmmm. Bude socna ali i konkrenta, sto bi ja rekla.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, jako mi se svidja tvoj predlog, ne znam da li imas receptic i na blogu, svakako ga napisi, a ja cu sigurno sledeci put isprobati na tvoj nacin.:)))

      Избриши
  9. Volim oba načina - i kašikom i zapečenu! :))) Slično pravim i jedno i drugo, samo što moja čorba bude gušća, pa je više varivo. A zapečena boranija je prava poslastica...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Recepti su zapravo vrlo slicni, mislim da svi spremamo po istoj svescici.:)))

      Избриши
  10. Nisam ljubitelj boranije i onda sam u potrazi za receptima pomoću kojih ću ju zavoleti. Obavezno ću probati i čorbicu i gratan. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Zapravo spremam ih samo na salatu i to za sebe jer ostali ne vole. Ovo bi mi se sigurno svidjelo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Salata je odlicna, i to ona fina olovka boranija, samo reci ako treba neki degustator viska.:)))

      Избриши
  12. Kod mene se olovke rade na salatu i kao maneštrica s krompirom, zapečene nisam nikad jela. Morat ću to ispraviti ove sezone.
    Što se tiče pitanja i komentara na starije postove, predlažem ti da uvedeš moderiranje komentara - svaki komentar ti dođe na mail pa ti ne može promaknuti

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmm, super zvuce oba predloga, probaj sledeci put i zapecenu, sigurna sam da ce ti se dopasti.:) p.s.mozda bi to bilo dobro resenje za starije postove, tnx.:))

      Избриши
  13. Volim boraniju na oba načina, mnogo češće je pravim čorbastu jer za ovu zapečenu je najbolja ona naša,mislim da se zove puterka, široka boranija. Često je dobijemo od prijatelja koji je zasade u bašti a ovde kad kupujem kupujem običnu, usku i od nje isto pravim i salatu. Slike su ti jako lepe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoki, ta puterka je stvarno fina kad se zapece, lepa je i cuspajzu i corbicama, a bas bih mogla na praviti i jednu salatu od boranije sledeci put, od one kao olovka.:))

      Избриши
  14. Boraniju obožavam, naročito zelenu olovku, ali i puterka dolazi u obzir. Hvala ti na predlozima za posna jela, dobro će mi doći u periodu oko slave, a i sada za Veliki Petak pošto tada postim.

    ОдговориИзбриши
  15. Varivo od mahuna mi je super , a zapečene baš nisam pravila, sigurno ću ih probati. jako dobro sve ovo izgleda draga Lana, kao i preporuke za posna jela !

    ОдговориИзбриши