среда, 23. март 2011.

Uskrsnje predjelo


Ne, ovo nije slatkis na slici, iako bi komotno mogao tako da prodje sve dok se ne procitaju sastojci ili ne presece.:) Mozda ce Vam ovaj receptic dobro doci za nastupajuce uskrsnje praznike, vrlo je lagano za pripremu i bice pravi ukras na Vasoj praznicnoj trpezi.

Sastojci: 6 dl jogurta, 3 kesice zelatina u prahu (30 g), 150 g majoneza, 100 g praske sunke, 100 g kuvane sargarepe, 2-3 kisela krastavcica, kuvana jaja

Priprema:

Rastopite zelatin u zagrejanom jogurtu (ne treba puno zagrevati, dovoljno je da bude mlako i da se zelatin rastopi). Dodati majonez i sve ostale sastojke (sunku, sargarepu i krstavcice) koje smo prethodno iseckali na sitne kockice.

U kalupe za puding sipati malo smese i sacekati da stegne taj prvo sloj. Staviti po jedno celo kuvano jaje i sipati preostalu smesu do vrha kalupa. Ostaviti par sati u frizideru da se sve lepo ohladi i stegne


Napomena: evo jos par ideja kako se moze posluziti ovo predjelo: moze se sipati u trouglasti ili rebrasti kalup oblozen folijom, pa naizmenicno redjati slojeve zelatina i iseckanog povrca. 

U tom slucaju, razmuticemo samo jogurt i majonez, a sunku i povrce dodavati naizmenicno po slojevima. Znaci red smese sa zelatinom, sacekati da se malo stegne pa posuti recimo sunkom, ponovo sipati smesu sa zelatinom, sacekati i staviti kockice seckane sargarepe itd. Kuvana jaja se mogu preseci na pola i tako poredjati kao jedan sloj... pustite masti na volju.:))


Drugi predlog je da se sargarepa skuva u komadu i posle uzduzno iseku zarezi da bi kasnije u preseku izgledala kao cvetic. Postupak redjanja u kalupu je sledeci: sloj smese sa zelatinom, sacekati malo da pocne da se steze, zatim poredjati po sredini  kalupa sargarepu (bice dovoljne 2-3 sargarepe) i onda dopuniti smesom u koju smo dodali iseckano povrce.:)

27 коментара:

  1. Divno!Imam sličan recept ali ne bih se setila da ga stavim u kalup ;))Super ideja ,stvarno divno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je izuzetno kreativno. Bravo! Uskrs dolazi i treba smisliti unapred ovakve recepte, a ne čekati poslednji momenat. Odlično Lana!

    ОдговориИзбриши
  3. Izgleda odlično! Pohvale na kreativnosti!! :))

    ОдговориИзбриши
  4. bravo na kreativnosti, zapamtit ću ako mi zatreba ovako nešto

    ОдговориИзбриши
  5. Krasno izgleda, bas atraktivno, odlicna ideja!

    ОдговориИзбриши
  6. Prekrasno i jako kreativno! Ovo jelo ukrasava svaku trpezu! Bravo :)

    ОдговориИзбриши
  7. jako kreativno i veselo! bas za uskrsnji dorucak..onako da se malo promijeni klasika!

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман28. март 2011. 12:23

    Predivno mila moja,draga.Ovo sam jela kod tetke prije u N.Sadu i jako je fino.

    ОдговориИзбриши
  9. Tvoja kuhinja je riznica divota! Nemam drugo za dodati! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Dragi moji, verujem da je vecini od vas ovaj receptic dobro poznat, ali posto sam blog zamislila kao neku vrstu svog virtuelnog kuvara (da ne preturam vise po papiricima i sveskama kad mi neki recept zatreba;)) htela sam da ga zabelezim ovde i da mogu uvek da ga pronadjem kad mi ponovo zatreba, a mozda ce jos nekome dobro doci...hvala, cure:)))

    ОдговориИзбриши
  11. Ovo je toliko dekorativno i predivno,..cijeli blog je fantazija,čarobno je sve:)

    ОдговориИзбриши
  12. Quedé asombrada con tanto arte ,es preciosa la receta ,ensayaré para que me salga parecida y te cuento como me fue,cariños.

    ОдговориИзбриши
  13. Divna ideja za Uskršnji stol i tako lijepo napravljeno. Bravo Lana, ovo je umjetnost !

    ОдговориИзбриши