недеља, 13. март 2011.

Cokoladni lava kolac


Inspiraciju za ovaj dobro poznati slatkis iz cijeg jezgra kad se presece poput lave izbija rastopljena cokolada nasla sam na Coolinarici u clanku koji je napisala Miliza, a kao osnova mi je posluzio i njen originalni receptic.


Sastojci (za 6 kolacica): 125 g kvalitetne crne cokolade sa vecim procentom kakaa (65-70 %), 125 g maslaca, 3 jajeta, 75 g secera, 65 g brasna

Priprema:

Rastopiti na tihoj vatri cokoladu i maslac, mozete odmah ukljuciti i rernu da se polako greje. Umutiti zicom jaja i secer (nije potrebno razdvajati zumanca od belanaca), dodati rastopljenu cokoladu i maslac, i na kraju umesati brasno. Sve sastojke lepo izmesati da se dobije fina smesa.


Male modlice za projice namazati maslacem i posuti brasnom, pa sipati smesu skoro do vrha. Umesto modlica mozete koristiti i soljice za kafu ili aluminijumske casice za jednokratnu upotrebu. Staviti u zagrejanu rernu i peci tacno 12 minuta na 200 C.

Kolac bi trebao da dobije samo hrskavu koricu a da sredina ostane tecna. Sacekati par minuta da se malo prohladi pa izvaditi iz modlica na tanjir. Posluziti uz kuglicu sladoleda od vanile.


Domaci sladoled od vanile

Sastojci: 2 jajeta, 2 kasike secera, 1 vanilin secer, 1 kesica slag pene

Priprema:

Umutiti penasto belanca, dodati secer, vanilin secer i na kraju zumanca, sve izmesati jos malo mikserom. Posebno pripremiti  kesicu slag pene prema uputstvu sa kesice i sjediniti sa umucenim jajima. Sve lepo sjediniti i ostaviti par sati u zamrzivacu da se fino stegne.;))

Napomena: ovaj sladoled mozete obogatiti i drugim ukusima, dodati rastopljenu cokoladu, mlevene lesnike, kandirano voce... posto se brzo sprema, obicno ga napravim kad mi treba malo sladoleda kao dodatak nekom drugom desertu ili ledenoj kafi.;))

41 коментар:

  1. Poslednja slicica mi je bas simpaticna, a recept mi se dopada...samo da je cokolada i moze :)

    ОдговориИзбриши
  2. I ja ga već dugo mjerkam!!! Mislim na recept:)
    Prekrasne fotke! Kako ti to precizno i savršeno odradiš!?

    ОдговориИзбриши
  3. Drage moje, moram vam reci da ove cokoladne "vulkane" tek sada prvi put isprobavam i odusevljena sam recepticem i koliko je to sve zapravo jednostavno za pripremu, a tako ukusno...isprobajte prvom prilikom, verujem da cete ih posle uvek praviti!;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Ja isto tako, dugo već znam za njega, ali sam valjda čekala da vidim kod tebe, a i imam šta za vidjeti, prekrasno.

    ОдговориИзбриши
  5. priredila si ih za fotkanje svaka čast.. :D baš na mom facebooku je danas bilo razgovora o lavi.. Jednom sam ih radila i zalijepili su mi se za muffin modle.. Od tada koristim silikonske.. :D Ali ovaj kolač stvarno volim, pogotovo vruć!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Fotke odlične! I mene fascinira ovaj kolačić. Baš je efektan.

    ОдговориИзбриши
  7. Dugo nameravam da napravim ovaj kolač ali nikako - zaista famozno izgleda!! Sve pohvale draga!!

    ОдговориИзбриши
  8. draga odlično, kod tebe uvijek lijepo i sa stilom! Nisam previše od čokoladnih kolača, ali kad bih morala birati, rekla bih da su mi ovi vulkančići najdraži :) Isprobala sam ih nekoliko puta, zaista odličan kolač, pravo malo zadovoljstvo

    ОдговориИзбриши
  9. Wow! It's look delicious:) and I think that taste really good.
    You have Great talent :)
    Good luck!

    ОдговориИзбриши
  10. Lana mogu samo da kazem WAUUUUUUU!A i kako bi bilo drugacije od tebe?!!!

    ОдговориИзбриши
  11. Draga Lana,pridružujem se grupi koja već dugo razgleda ovaj vulkan od čokolade :))ali sad kad si ga ti napravila moram da probam:))A i sladoled....i on ide u obavezne!! POZZ

    ОдговориИзбриши
  12. Drage moje, jedva cekam da cujem vase utiske kad isprobate ovaj slatkis...evo, morala sam danas ponovo da ih napravim, a verujem da cete i vi isto zavoleti ovaj receptic!;)))

    Dear Salvador Dali, thank you for visiting my blog!;)))

    Ciao, Federica!;)))

    ОдговориИзбриши
  13. Izgleda fenomenalno!! A fotkice su savrsene! :)
    Btw i ja spadam u one koji ovaj recept mjerkaju duze vrijeme... nemam vise izgovora, ovo se mora probati ;)

    ОдговориИзбриши
  14. Jednostavan recept a veoma efektan. Cokolada je uvek in )). Jednom sam jeo nesto slicno tako i zvalo se vulcano. Slicna forma kolaca sa mnogo cokolade i bilo je fnomenalno!

    ОдговориИзбриши
  15. Jao Mignonne, što je ovo lepo! Sigurno je divno ukusno.

    ОдговориИзбриши
  16. hi Mignonne, i just stumbled upon your blog..
    this chocolate cake looks so sinful and sensational! i love the decoration you made, they are so beautiful altogether..
    nice blog and recipes. i am following you!

    ОдговориИзбриши
  17. Dragi moji, nadam se da se cokoladna lava vec pece u rerni!;))

    Hi, Monica...thank you for stopping by, if you need some help with translation for any of these recipes, please do not hesitate to ask...greetings from Serbia!;))

    ОдговориИзбриши
  18. obožavam lava kolač i kada se uželim nečega finog , čokoladnog odmah mi on padne na pamet. Radila sam sličan po receptu sa bloga "Da mi je nešto slatko" i super mi je, a rado ću isprobati i ovu tvoju verziju. Jako lijepo izgleda !!

    ОдговориИзбриши
  19. I am charmed with the chocolate. Your recipe is delicious. Good week

    ОдговориИзбриши
  20. Još se nisam uhvatila u koštac s ovim lava kolačem, ali kad vidim kako je tebi dobro ispao, to moram ubrzo promijeniti. :))

    ОдговориИзбриши
  21. Ja sam jednom slučajno napravila Lava kolac praveci Zaher koji nisam ispekla do kraja :))) Doduse to je bila Lava u velikom formatu :)

    Inace, samo da kazem da je upravo uz kuglu sladoleda fantasticno iskustvo, toplo+hladno, plus vanila kao osvezenje na onaj cokoladni ukus. Upola je manje dobra Lava, ako se izostavi sladoled, to je moje iskreno misljenje!

    Fotke prelepe :)

    ОдговориИзбриши
  22. que delicia más grande ,es una maravilla,una tentación ver el chocolate saliendo del dulce tan fino,me encantó,abrazos y cariños.

    ОдговориИзбриши
  23. Wow, kakve slike :) Predivno, dekoracija je takodje fantasticna. Divota je gledati ovakve slike, a verujem da je divota i jesti takav kolac ;) Isprobacu ga sigurno jednom prilikom.

    ОдговориИзбриши
  24. WOW, kako dobro izgleda, oduševila me ova čokolada koja je izcurila iz njih. :)

    ОдговориИзбриши
  25. Nije da od tebe išta manje očekujem, ali ove kreacije se ne bi postidjela niti vrhunska pariška ili bečka slastičarna. Svaka čast! Prekrasno!

    ОдговориИзбриши
  26. Drage moje, bas me raduje da vam se svidjaju ovi coko vulkani, meni je recept isto dugo stajao na listi za probu, ali sada kad sam ga jednom napravila, mislim da cu ga cesto reprizirati!:)))

    Draga Majo, potpuno si u pravu, nista bez kuglice sladoleda, ovo dvoje tako fino idu jedno sa drugim.:))

    Hvala Vam sto ste skoknuli do ovog receptica... thank you, girls!:)))

    ОдговориИзбриши
  27. Jednostavno čovjek ostane bez teksta na ove divote,jedino mi preostaje isprobati ovaj kolač i uživati zaista....

    ОдговориИзбриши
  28. Prije dva sata sam krenula na spavanje...međutim tvoj blog me oduševio. nisam neka kuharica, al zbog tvojih recepata i slika, večeras ću ljepše spavati.

    ОдговориИзбриши
  29. Napravila sam po receptu i sjajno je ispalo!

    ОдговориИзбриши
  30. Draga Jef, hvala puno na javljanju i isprobavanju, drago mi je da je recept fino posluzio i da je lava ispala kako treba, nadam se na zadovoljstvo ukucana.:)) Saljem puno pozdrava!:))

    ОдговориИзбриши
  31. Pitanje: da li za pecenje mogu da se koriste obicne papirne korpice?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozete peci i u obicnim papirnatim korpicama, samo stavite duple da se ne bi previse rasirile prilikom pecenja.:)

      Избриши
  32. Ovako.. Moj muz i ja obozavamo ovaj kolac. Probali smo ga u svim mogucim restoranima, uvek je izbor dezerta upravo na ovom kolacu. I naravno ni u svim restoranima nije isti, tako da je pronadjen onaj u kome je ovaj kolac savrsen. Ja nisam neka izvrsna kuvarica, nemam neki staz, tek 3,4god,mada u poslednje vreme mi sve nekako ide. Ovaj kolac sam probala napraviti pa sa jedno 5 recepata i nikad nisam dobila ovo.. evo vec treci put da pravim po vasem receptu i ovo je fenomenalno! Moj muz je veceras izjavio da sam prevazisla sve i jedan restoran pa cak i onaj najbolji po ovom kolacu. Pomocu nijednog drugog recepta nisam dobila bas tu tecnu sredinu koju mi obozavamo. Dosta je jak kolac ali je uz sladoled predobar, a i ne jede se svaki dan :) ne znam u cemu je caka, posto imam jedan recept po sastojcima reklo bi se isti, mere malo drugacije, verovatno je onda to trik, uskladiti kolicine(pored duzine pecenja naravno). Treci put pravim po ovom receptu i treci put uspeva bez i jedne greske. Tako lak za napraviti i jos kad pravite po receptu a ono sve ispada kako i pise pa ne mogu vam opisati mojh srecu. Pravila sam ja i na tacnih 7, 10,15min po mnogim receptima, cekam, grizem nokte ispred rerne hoce li uspeti pa zamislite razocanjenje kad je prepecen, ne pecen. Htela sam da vam se zahvalim na nesebicnom deljenju ovako dobrog i tacnog recepta.I ako sam vas udavila, htela sam pokazati koliko mi je vas recept pomogao, olaksao, koliko dugo eto bas njega trazim Uz ovaj fenomenalan recept ovaj fenomenalan kolac uspeva 100%! Hvala od srca :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas ste me obradovali.:)) Drago mi je da je recept uspesno isproban i da se ukucanima dopada, samo napred u nove kulinarske poduhvate!:)) Saljem lepe pozdrave i hvala na javljanju!:)))

      Избриши
  33. Sve sto sam do sada isprobala sa tvog bloga ispalo je odlicno, ne znam jesam li sve prokomentarisala koliko ti recepti to zasluzuju. No lava kolac je jedna specificna sorta, a ja moram reci da je ova verzija predobra! Cokoladu volim u svim oblicima, pa je i ova poslastica u nasoj kuhinji dolazila na red vise puta.. Nazalost, ni jednom nismo bili zadovoljni rezultatom, jer je kolac bio ili prepecen, ili previse tecan, pekla sam ga 7, 8, 10, 15 minuta... Bila sam na pragu da odustanem od eksperimentisanja, jer mi je dodijalo da mi uporno propadaju cokolada i puter... Sinoc sam odlucila da isprobam i ovaj recept (cak sa Menaz cokoladom), i moram reci da je perfektan! Mjera je taman dovoljna za sest silikonskih kalupica, a nisam odoljela da napravim manje... Na taj nacin smo otkrili da ovaj recept ima jos jedan plus :) Sinoc smo slistili pet kolacica, ostao je jedan... Jutros smo odmah povirili u frizider da vidimo sta je s njim, pojeli ga i otkrili da je i dan posle ukus fenomenalan, a tekstura kao kod cokoladnog musa! Pascu jednom u napast da trostruku mjeru izlijem u tepsiju.. ;)

    ОдговориИзбриши