среда, 19. децембар 2012.

Da gricnemo nešto?:)

 
 
 
Praznici su nam pred vratima, možda već uveliko razmišljate šta biste mogli pripremiti, nešto fino za grickanje, a da ne budu samo kolačići ili keksići.:). Evo par ideja šta bi se moglo naći na prazničnom stolu, pored ostalih slanih i slatkih delicija, nešto da se gricne dok ne stige glavno jelo ili da se "ušuska" između salata i tanjira sa raznim narescima, sirevima i sličnim đakonijama.:)
 
Ove lisnate koktel paštetice su recimo vrlo zgodne i kao posno predjelo, ako ih ne punite sa sirom. Pravila sam ih za bakinu slavu da može da posluži svoje prijateljice, a tu su se našli i štapići sa susamom i makom, koji su ovog puta zamešeni sa pivom da bi bili što mekši.:)
 
U nastavku sam pripremila i jedan mali kolaž slanih grickalica, tako da možda dobijete još neku inspiraciju za nastupajuće praznike.:)
 
 
Lisnate koktel pašetice
 
 
Sastojci: 350 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kaf.šoljica ulja (75 ml), 2,5 kaf.šoljice vode (180 ml), 250 g margarina; 1 jaje za premazivanje


Priprema:
Izmešati brašno i so, dodati ulje i mlaku vodu, pa zamesiti srednje meko testo. Oblikovati lopticu i ostaviti da odmori 5-10 minuta.

Testo razviti u četvrtastu koru i odgore narendati 1/3 hladnog margarina. Preklopiti jedan deo testa do sredine, a preko njega prebaciti drugi deo (slike pripreme možete pogledati ovde ), pa zatim sve još preklopiti dva puta po dužini. Testo staviti u frižider da odmara 30 minuta, a zatim ponoviti postupak još 2 puta, svaki put sa odmaranjem od pola sata.


 Četvrti put razviti koru otprilike 40x40 cm i iseći na trakice širine 4-4,5 cm, a zatim i popreko da se dobiju kvadratići iste veličine. Meni je to najjednostavnije da učinim sa dugačkim lenjirom, pošto je njegova širina upravo 4,5 cm, pa samo ga postavim na testo i nožem isečem uz ivicu, zatim pomerim i sve tako do kraja.
 
Kvadratiće preklopiti po dijagonali (ako ne pravite posnu varijantu, na svaki kvadratić možete staviti po malo sira) i poređati na pleh. Premazati mešavinom ulja i vode i posuti sa susamom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 220 C oko 15-tak minuta.
 
Napomena: ovo domaće lisnato testo možete podjednako koristiti i za slane i za slatke recepte.
 
 
 
 
 
Posni štapići sa susamom i makom
 
 
Sastojci: 500 g brašna, 1 kašičica soli, 1 prašak za pecivo, 2 dl ulja, 2 dl piva (ili belog vina), oko 100 g susama, 100 g maka
 
Priprema:
 
Izmešati brašno, so i prašak za pecivo, dodati ulje i pivo. Ovo testo se može praviti i sa belim vinom, tako da slobodno izaberite varijantu koja vam više odgovara. Zamesiti srednje meko testo i ostaviti da odmara 10-tak minuta.
 
Testo razviti više u dužinu, a neka bude širine 10-15 cm (u zavisnosti od toga da li želite da napravite duže ili kraće štapiće). Premazati sa malo ulja i vode i posuti susamom. Preći još malo oklagijom da se zrnca bolje zalepe, pa pažljivo preokrenuti na drugu stranu. Testo ponovo premazati mešavinom ulja i vode, pa ovog puta posuti makom i još malo rastanjiti oklagijom.
 
Testo iseći na trakice širine 1 cm i spiralno uviti, malo izvući u dužinu, ali paziti da se ne prekinu, pa poređati na podmazan pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta, paziti da samo blago porumene (ako je potrebno slobodno malo smanjite i temperaturu).
 
Kad su se štapići lepo zarumenili, sačekati par trenutaka da se ohlade u plehu, pa ih zatim prebaciti na ravan tanjir... prijatno grickanje!:))
 
Inspiraciju za recept sam pronasla u SC kuvaru, postavila ga je korisnica kopiR.
 
 
I još nešto za grickanje....:))))
 
 
 
 
Možda ovde pronađete baš vaše omiljene grickalice, a sve recepte možete pogledati na linkovima koji su ovde ispod:
 
9. Rolnice sa kulenom
 
I par napomena:
 
Labudići sa krem sirom - to su zapravo slane princes krofnice kojima su samo napravljeni vratovi (od istog testa) u obliku broja "2". Samo vodite računa da će njima trebati manje vremena da se ispeku, pa ih je zato bolje posebno peći a ne zajedno sa krofnicama. Napravite ih uvek nešto više za rezervu u slučaju da se neki slomi.
 
Labudiće možete filovati krem sirom ili nekim drugim slanim namazom, možete dodati i malo začinskog bilja. Najbolje je to učiniti neposredno pre služenja, jer će testo omekšati ako ih budete napravili puno ranije.
 
Zelene kockice - možete napraviti slane minjone i bez spanaća u testu (recept pogledajte u nastavku , odmah ispod zelenih kockica je recept za Slane minjone sa šunkom). Ako više volite rolatić, možete ga napraviti po istom receptu.:) 
 
Rolnice sa kulenom - možete ih napraviti od klasičnog testa za pizzu u koje ste dodali par kašika ajvara, tako će dobiti finu boju i pikantniji ukus. Testo treba razviti, posuti seckanim kulenom (ili šunkom, sirom i sl.), pa zamotati u rolatić. Seckati na manje parčiće, jedan kraj pravo a drugi ukoso. Poređati na pleh uspravno i peći 15-20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 C. 
 
 
 

32 коментара:

  1. Ah, sta mi radis ... Sada mi se jede sve sa slika :)
    A kako su ti tek lepe ove lisnate pastetice. Predivne :) Kako bi bilo da margarin zamenim puterom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, moze se slobodno zamniti sa puterom, uh kako ce tek onda finoo mirisati!:))) p.s. to vam pravim malo zazubice pred spavanje.:D

      Избриши
  2. Uništi me načisto sa ovim postom i kud ga otvorih sad a ne ujutru:-) Ovo ću sanjati noćas!

    Svejedno i pored ovih muka baš ti hvala na ovom postu, treba mi malo osveženja u jelovniku. Ujutru ću da studiram!

    Ove prelepe slike me dokusuriše:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Vazi, nadam se da ce nesto fino posluziti za rockas.:)) p.s. lepo spavaj!:)))

      Избриши
  3. samo mi još to treba:)
    draga lana, ubit će me grickalice. a tek ove tvoje. predivno si nam to još složila u jedan post. svaka čast.

    ОдговориИзбриши
  4. :) Draga Snjezo, sad ce nam trebati ovakvi receptici, pa da se malo podsetimo onih od ranije, a nesto sam i novo pravila u medjuvremenu, pa ce mozda nekome lepo koristiti.:))

    ОдговориИзбриши
  5. Ovi štapići mi izgledaju fantastično, ali i sve je toliko maštovito pripremljeno, krasno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anja, hvala ti, stapice je mozda cak i najjednostavnije napraviti, tako da samo naaapred!:)))

      Избриши
  6. Lana,ovo je nešto predivno. Domaće lisnato tijesto i ovako izgleda-SVAKA ČAST. Sve je divno,ali labudići su nešto posebno-za 10-ku. Mislim da će se oni naći na mom stoliću. Pozdrav i sve najbolje-Vanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanja, ovo lisnato testo je zapravo vrlo jednostavno napraviti, mozda je samo recept nesto duzi da bi bilo sto jasnije, ali stavicu detaljne slicice pripreme pa da mozete da isprobate.:)) Ako se odlucis i za labudice, mislim da nece biti tesko da se naprave, puno te pozdravljam!:))

      Избриши
  7. Super prijedlozi za predjelo, ne znam što bi odabrala, vjerojatno ću neke grickalice, one su zgodne za djecu. Sve izgleda jako primamljivo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ingrid, mozes recimo isprobati stapice sa mirisnim biljem, one su fino krckave i mislim da ce ih klinci rado grickati.:)))

      Избриши
  8. Jao Lanice,odmah sam poželjela probati ovo lisnato tijesto,kako je krasno sve komplet upravo sam dobila 3 kg na težini samo gledajući:)))..pusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Pozdrav, dear... ako ti bude zgodno, napravi jednom, nije uopste komplikovano a moze se zaista koristiti u punooo receptica.:))

      Избриши
  9. Nisam videla lepse napravljeno lisnato. Predivno je sve, ali od njega oci ne mogu da odvojim.
    Pozdrav dear :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ljiljo, ovo je stvarno provereni receptic i sve sto od njega napravim bude nekako posebno hrskavo, cini mi se vise nego od kupovnog testa. Najcesce pravim te pastetice, pa ih onda zamrznem nepecene i budu isto fine kad se posle ispeku, mogu se praviti i male korpice u kalupicima za mini mafine, pa napuniti sunkicom i sirom, i sve tako zajedno ispeci... a fino je i u slatkim kombinacijama, isprobaj jednom svakako.:)) Punoo te pozdravljam!:))

      Избриши
  10. ajme kako ovo izgleda, bila sam uvjerena da je lisnato tijesto!
    savršeno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taco, evo bas ih radim ponovo za vikend, pa cu postaviti slicice pripreme, vrlo se jednostavno sve sprema a izadje ih bas puno!:))

      Избриши
  11. Lana, jel ih razmrznes pred pecenje?
    Probacu ih za praznike :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo, ne treba ih prethodno odmrzavati, samo tako smrznute poredjas na pleh i pravac u zagrejanu rernu.:) p.s. mozes odmah napraviti i duplu meru, mislim dva paketica lisnatog testa, meni je tako nekako brze kad ih vec radim za zamrzivac.:))

      Избриши
  12. Odlične su mi sve varijante. Neznam da li mogu u lisnatiće da stavim pored margarina možda i još nešto da budu kao punjene, anadam se da neće ispasti iz njih dok se peku?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verice, nisam probala ali verujem da bi moglo, mozda narendani sir, malo zacinskih travcica, malo seckane sunke ili maslina?:)

      Избриши
  13. Ih Lana a zaboravila si još brojne tvoje sjajne recepte za grickanje

    http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2009/10/vencici-sa-kackavaljem-sastojci-500-600.html
    http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2009/12/lisnate-pogacice-sa-sirom.html
    http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2010/08/slane-buhtle.html
    http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2010/09/prutici.html
    http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2010/01/puzici-i-ladjice-sa-sirom.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Jelena, hvalaaa!:))) joj, ma ne mogu da se setim odmah svih recepata, ovi su mi bili pri ruci, hihihi... vidim da ce ostati nesto i za sledeci put.:))) ljubim te...

      Избриши
  14. Одговори
    1. Draga Biljana, hvala Vam puno, nadam se da ce neki recept lepo posluziti.:)) Saljem puno lepih pozdrava!:))

      Избриши
  15. Mmmmm. Ja sam mislila da ovo samo fabricki moze da se napravi, hihihi Njamsi, njamsi...

    ОдговориИзбриши