понедељак, 10. децембар 2012.

Danski keksići


 
Dragi moji, ne mogu vam opisati kako su ovi keksići fini za grickanje, a izgledaju poput pravih danskih keksića koji se mogu neki put kupiti u onim lepim limenim kutijama. Nije potrebno puno sastojaka, ali važno je da budu kvalitetni, svakako koristite maslac kad ih budete pravili. Ove keksiće sam pravila iz tri pokušaja, dok najzad nisam pronašla optimalnu meru sastojaka.:)
 
Ako ste planirali možda veću količinu, bilo bi najbolje da ih odmah sve oblikujete i rasporedite na nekoliko plehova. To sve ide sasvim lagano i brzo dok je smesa mekana, kasnije ih je možda teže istisnuti iz šprica ali možete ih onda rastanjiti i iseći na kockice ili modlicom izvaditi neke druge oblike.:)
 
Sastojci: 200 g mekog brašna, 100 g šećera u prahu, 125 g otopljenog maslaca, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 vanilin šećer po želji, 1 jaje
 
Priprema:
 
Izmešati brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Maslac rastopiti na tihoj temperaturi i sipati u brašno, dodati i jedno jaje. Sve fino umutiti i sipati u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom. Zagrejati rernu a pleh za pečenje obložiti masnim papirom, pa  dok je smesa još mekana, istiskivati različite oblike, recimo venčice, spiralice (kao slovo "s") ili neke druge oblike po želji.
 
 
 Ako želite možda da napravite pločice ili perece, sačekajte da se testo malo stegne ili ga jednostavno zamesite sa maslacem sobne temperature (nemojte ga prethodno sasvim otopiti). Testo možete razviti izmedju dva lista papira za pečenje, iseći na pločice ili modlicom izvaditi perece. Ako želite da ih posipate sa kristal šećerom, samo ih malo premažite vodom pre pečenja da bi se šećer fino zalepio.
 
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta dok keksići blago ne porumene na ivicama. Sačekajte da se malo ohlade u plehu, pa ih onda prenesite na tanjir ili poslužavnik. Možete ih kasnije spakovati u limenu kutiju i grickati uz neki fini čaj... prijatnooo!:))
 
Napomena:  od ove mere izadje 1-1,5 pleh keksića, napravite samo dovoljno razmaka izmedju njih jer će narasti prilikom pečenja.;)
 
 
A ovako je izgledao moj prvi pokušaj pravljenja ovih keksića!:))
 
 
Kao što vidite na gornjoj slici, keksići su se malo raširili prilikom pečenja i nisu zadržali šare, nego su nekako postali ravni:). Prvu turu sam napravila sa 175 g brašna (ostali sastojci su isti), ali izgleda da to nije bilo dovoljno. Bez obzira na oblik, keksići su i dalje bili ukusni (samo što ih nisam baš tako zamišljala;), pa smo ih na kraju umakali u toplu čokoladu i grickali uz capuccinno.:)
 
Rešila sam da sledeću turu napravim sa nešto više brašna, pa sam za nove keksiće sada stavila 50 g više nego prošli put, ukupno 225 g brašna (za probu:). Keksići su zadržali lep oblik, nisu se suviše raširili prilikom pečenja, mada ih je bilo malo teže oblikovati ali želela sam da budu još hrskaviji kad se grickaju. A da bi se malo razlikovali od prethodnih keksića, ovu turu sam "ušuškala" u prah šećer zamirisan vanilom, tako da su na kraju izgledali poput pravih čajnih kolačića.:) 

 
I najzad, voilà... mislim da sam konačno iz trećeg pokušaja postigla pravu meru sastojaka. Keksići su ispali baš kako treba,  sa lepim šarama koje su zadržali dok su se pekli i fini i hrskavi kad se grickaju.:)
 
Keksiće možete staviti u papirnate korpice, zapakovati u neku lepu kutiju ili korpicu i pokloniti nekome za Bozić ili Novu godinu, to će sigurno biti originalan i najslađi poklon!:)
 
p.s. u sledećem postu pravimo ponovo neke fine keksiće...;)))))
 
 
 

67 коментара:

  1. E znas da mi citas misli! Jutros cijelo jutro guglam i pokusavam da nadjem neki fini receptic za danski keks kad evo tebe sa receptom

    ОдговориИзбриши
  2. Jaoooj. Njam, njam. U bookamrkse, do prvog pravljenja :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;))) Bice sada prilike za probu, ne treba dugo da stoje bookmarkirane, hihi...:PPP

      Избриши
  3. :) uporna si! i super su ti ispali! za vikend moja curica ima kolacic party sa svojim prijateljicama i one prave blagdanske suhe kolace. Odmah uvrstavam na popis i ovaj jednostavni recept. Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvalaa, recept je vise nego jednostavan i zaista nema puno posla oko njih, moze se tu dodati i malo naribane limunove ili narandzine korice ako neko voli, ali i ovako su fini... nadam se da ce curice uzivati u kolacic partiju.:)))

      Избриши
  4. Ajoj, savršenstvo! Ovo moram da pravim za vikend, pod hitno!

    ОдговориИзбриши
  5. Keksići su predivni,znaš kako volim te danske kekse,svake godine u ovo vrijeme kupim limenu kutiju njih,e sada ću ih praviti po tvom receptu.Inače danas sam pravila keksiće koji bi ti se sigurno jako svidjeli,i evo taman sada grickam jedan,i za tebe ću gricnuti koji:)Pusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekada smo ih najvise kupovali zbog tih lepih kutija, pa posle ostanu za cuvanje raznih sitnica, a sada mozemo i sami da ih napunimo.:) Videla sam danas fine keksice na tvom blogu, jesu li to mozda ti.. slobodno gricni jos koji umesto mene, moze i 2-3!:)))kiss

      Избриши
  6. joj lana, pravo su dobri ovi tvoji keksići. i ne čini mi se da ima puno posla!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, zaista nema puno posla od njih, pravicu ih ponovo ovih dana pa cu fotkati sve faze rada, bice jos jednostavnije kad se vidi.:))

      Избриши
  7. Ne mogu ni opisati koliko mi savršeno izgledaju! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Anja, nisu bas svi savrseni, samo sam one malo bolje stavila u prvi plan, ali su svi podjednako ukusni.:)))

      Избриши
  8. Одговори
    1. Hvala, Zorice... e, kad mi to kaze majstorica u kulinarstvu, onda je zaista kompliment.:))

      Избриши
  9. Izgledaju stvarno kao pravi keksi iz limene kutije :)) Moja ih mama obožava i stvarno nije težak recept pa ih moram probati!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marincice, posle ih samo lepo spakujes i kutiju odneses mami, sigurna sam da ce se oduseviti!:))

      Избриши
  10. Ajme meni, umakanje ovako finih keksa u toplu čokoladu :)))))))))))))))))))))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, to se zove "unistavanje" dokaza, hihih... morali smo prvo da se "otarasimo" keksica koji nisu uspeli.:D

      Избриши
  11. Kao prvo, divim ti se na istrajnosti, meni kad recept ne "upali" iz prve, obično nemam motivacije da ga opet isprobam nego tražim novi... Ali, isplatilo se, draga Lana!! Savršeni su, baš kao iz one limene kutije, divota!! Mogla bi i njih staviti na listu, moram do nedjelje napraviti 30 poklončića s keksima, za radne kolege mog dragog, i upravo gledam šta bih mogla fino napraviti :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozda se isto ne bih odlucila za reprizu da se radi o nekom komplikovanom receptu, ali ovi keksici su toliko lepo mirisali i nije mi bilo tesko da ih ponovim, nekako sam osecala da ce na kraju uspeti.:)) p.s. takvi "homemade" pokloncici su mi uvek najdrazi, ma ko se ne bi obradovao kutijici sa domacim keksicima!:)))

      Избриши
  12. Lana prvo na šta sam pomislila je ona limena kutija sa keksima. Kako ti se kristal šećer zadrži na keksima?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, sve fino ostane na keksicima, samo se malo premazu sa vodom i obilno pospu sa secerom, nesto malo mozda kasnije odpadne ali ipak ostane dovoljno na njima.:))

      Избриши
  13. Lana draga meni su i keksići iz prvog i drugog pokušaja lijepi, ali ovi iz trećeg su me doslovno oduševili. Majstorski ! Jučer sam baš radila keksiće, a i slijedeći vikend ću tako da ovaj recept definitivno dolazi na red. Ne trebam niti reći kako i ja i svi oko mene obožavamo gricnuti ovakav keksić.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod mene isto vec danima cela kuca mirise na keksice, komsije ce vec pomisliti da sam otvorila fabriku keksica.:D Jedva cekam da ih isprobas, mislim da ce vam se svideti.:)))

      Избриши
  14. Obožavam ali su tako skupi, preskupi kod nas a tvoji su prekrasni, iako me jedna stvar zanima jer radila sam i tvoje prhke kolačiće ali ih nisam mogla istiskati pa sam razvaljala tijesto i kalupićima radila oblike i bili odlični, znači da ovo tijesto mora biti jako mekano da se može istiskati ili..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas su isto dosta skupi, mislim da je to vise zbog lepe ambalaze, ali zapravo sami keksici su vrlo pristupacni, pogotovo ako se naprave u kucnoj varijanti.:) Ovo testo je sasvim drugacije od cajnih keksica ( i meni isto nekada zadaju problema:), maslac se skroz istopi i moze se sve kasikom fino izmesati. Vrlo lako se istiskuje iz sprica i samo je najbolje odmah to raditi...stavicu naknadno slicice postupka, cisto da da se vidi kako testo otprilike treba da izgleda,:))

      Избриши
  15. WOW... šta drugo reći... izgledaju kao original,a ne sumnjam da su ljpši,jer su domaći. Sigurno ću ih praviti. Divni su. Pozdrav Lana i sve najbolje,Vanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanja, bice mi drago ako ih napravis i mislim da ce se malisa najvise obradovati keksicima!:)))

      Избриши
  16. Одговори
    1. Dragi komsiluk, ako stignes ovih dana isprobaj ih svakako, evo uskoro ih ponovo radim "po zadatku".;))

      Избриши
  17. Nema razlike od originala! Istrajna si nema šta i hvala ti jer dobismo dobar recept!
    I mene kao i Jelenu interesuje kako se šećeš ne potamni na 180 stepeni?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, secer ne potamni jer se keksici zapravo vrlo kratko peku i to ne na jakoj temperaturi, bilo je par komada koji su nesto vise zarumenili, ali to je zbog toga sto mi rerna sa jedne strane jace pece.:))

      Избриши
    2. A, a ja sam mislila da na pečene pospeš šećer. Znači pre stavljanja u rernu.

      Избриши
    3. Evo sad vidim da lepo piše u tekstu kako se radi. Izvinjavam se!

      Избриши
    4. Jelena, sve je ok, i meni se desi da neki put previdim neki detalj.;) p.s. keksice obicno posipam sa secerom na radnoj povrsini, pa ih posle prebacim u pleh, da se taj visak secera ne bi topio svuda okolo, znas vec kako se posle tesko skida.;))

      Избриши
  18. Divni su. Obožavam keksiće u kojima se samo puter oseća. A tek slika gde je umočen u čokoladu sa šoljicom kafe pride. Fantastično.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, ovih dana pravim novu turu, a ti gledaj da nekako stignes na toplu cokoladu i keksice.:)))

      Избриши
  19. Super izgledaju. To su mi najdraži keksići ti iz limene kutijice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sada ih mozemo sami napraviti, a verujem da svi imamo po neku lepu kutijicu kod kuce.:)))

      Избриши
  20. Ne znam da li su lepši "golišavi", sa kristal šećerom ili sa šećerom u prahu. Divno!

    ОдговориИзбриши
  21. Ovi keksici su mi omiljeni. Em izdasni em ukusni. A imam i onu stiskalicu za keksice i uvek mi fali dobar recept da je upotrebim bez zuljeva na rukama. Ovaj cu isprobati prvom prilikom!!! Koliko veceras :) Sutra ujutro idem u goste, pa taman da ponesem da grickamo uz caj ili kafu ;)

    ОдговориИзбриши
  22. Nisu mi uspeli :( Izgledaju kao tvoji neuspeli. A sve sam pazljivo pravila po propisu i receptu ;) Ocigledno svako sebi treba da nadje recept :) Probacu nekad opet ali cu dodati i vanile. Nesto mi fali ona.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelena, mozda je do brasna, neki put je to problem sa receptima koji se pripremaju od drugacijeg brasna, pa onda moramo da ih nekako prilagodimo sebi, meni se to isto nekada desi sa stranim receptima. Zao mi je sto ovog puta keksici mozda nisu bas uspeli kako treba, ali verujem da ce se ipak fino poruckati.:) Pruzi im jos jednu sansu, mozes slobodno sledeci put dodati i malo vanile, bice to fino.:)) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  23. Čarolija!!!
    Ovih dana sam razmišljala kako bi bilo lepo da pronađem taj recept i evo - pao mi je sam u naručje! Hvala na gotovom receptu, sigurno pravim (limene kutije su već spremne :-))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, evo danas sam bas radila novu turu, pa sam postavila slicice pripreme, taman da se napune kutije!:))

      Избриши
  24. Ljepsi i bolji od onih iz kutije..ovo su domaci keksi bez ikakvih vjestackih dodavanja,..prelijepi su !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, hvala... mislim da ce nam ovo postati omiljeni keksici jer se zaista brzo naprave.:))

      Избриши
  25. Mirišu mi sa fotografija! Divni su.

    ОдговориИзбриши
  26. Draga, i ja bi tako uništavala dokaze :D Sjećam se tih keksića u limenim kutijicama, divni su bili! Odličan recept!

    ОдговориИзбриши
  27. Draga,Lana... keksići su divni. Vjerovatno si i ti neka divna osoba,čim ovako fine dobrote dijeliš sa nama. Bravo i Hvala-majstorice. Sad sam ih napravila...
    evo već nestaju sa tanjira,a sin je tražio još i čajček i sam uzima još i još a to je najbolji dokaz da je nešto SUPER. Pozdrav i sve najbolje. Vanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Vanja, bas si me obradovala a najvise to sto su se dopali malisi, nadam se da ce vam ostaviti koji keksic da probate.:))) Salim se, samo uzivajte i fino ih grickajte, saljem veliki pozdrav tebi i tvojima!:)))

      Избриши
  28. Lana samo da znaš,da se napravila druga dupla tura. super su. pozdrav... Vanja

    ОдговориИзбриши
  29. Mignonne divna si osoba kada sa ovoliko strpljenja odgovaraš svakoj od nas. Blog ti je sjajan, recepti probrani, vidi se da zaista radiš sa ljubavlju. Ako nisam previše indiskretna da li je ovo tvoja profesija ili si vanserijski talentovana za kulinarstvo? Ja jako volim, ali ne stižem i nema ko da pojede. Muž, sitno dete i ja (delim po komšiluku ali opet nije lako savldati). I još nešto u početku sam te pratila samo na COOLINARICI pa sam mislila da si neka starija osoba sa velikim iskustvom, a onda sam od kako se pojavio MEZZE videla da si mlađa žena pa me je to dodatno iznenadilo. Kako je tako vešta? Mora biti da je profesionalac! Puno te pozdravljam! Sladjana iz Beograda

    ОдговориИзбриши
  30. Draga Sladjana, hvala puno na javljanju i na tako lepom komentaru.:) Iskreno, ne stizem bas svaki put da odgovorim, ali trudim da ispratim sve komentare. Drago mi je da se "znamo" sa Coolinarike i raduje me sto ima jos entuzijasta za kuvanje, verujem da uz malisane nije uvek tako lako sve postici. Nisam profesionalac sto se tice kuvanja, vec samo neko ko uziva u svemu tome, volela bih da jednog dana taj hobi postane i nesto vise.:) Saljem punooo lepih pozdrava u BG!:))

    ОдговориИзбриши
  31. Napravila sam keksiće po vašem receptu I super su ispali, jedino sam se malo namucila sa modlom, pošto preko kese za slag nisam baš bila toliko vešta, pa sam ih pravila preko modlice...svakako dobro su ispali, evo I sličice: http://www.dodaj.rs/f/1P/ZJ/3w527ggF/danski-keksici.jpg

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav... pogledala sam slicicu i mogu reci da keksici preslatko izgledaju, ne smeta ni najmanje sto su napravljeni modlicom, bas su kao pravi cvetici.:)) Uzivajte u grickanju i hvala puno na isprobavanju i lepom komentaru.:))

      Избриши