четвртак, 6. децембар 2012.

U gostima kod Irene


Naš blog "pod istragom", koji istražujemo ova dva meseca, je Irenin slatko-slani duo Sweet & Salty, a sve u okviru dobro poznate blogerske igrice FBI rukavice  za čiji je idejni dizajn zaslužna naša Maja. Veoma sam se obradovala kad je izglasan Irenin blog za istraživanje, jer volim njene recepte, zapazila sam ih još na Coolinarici, nekako su bliski mojoj kuhinji i najradije bih sve isprobala.:)

Iako se ne poznajemo lično, Irena mi je takoreći komšinica, živi u Nišu sa svojom porodicom, a u kuhinji joj poneki put pomaže i njena Milica, mada verujem da će i najmladja ćerkica ubrzo krenuti maminim i sekinim koracima.:)

Za probu sam izabrala sledeće recepte, bilo ih je još na spisku, ali ove sam dosad stigla da napravim, (mada ću se vratiti i po ostale:), sve recepte možete pronaći na Ireninom blogu preko linkova u naslovu.

Tariflette pizza

 
Vrlo ukusno i lako za pripremu, radi se zapravo o kombinaciji klasičnog testa za pizzu sa  krompirićima i creme fraiche-om, a odgore još mogu doći i šnitice pancete. Odličan recept, krompiriće sam isekla na kockice (može i na kolutiće kao u originalu) i dodala  samo još malkice pirea od paradjza, nekako mi je to obavezan dodatak uz ovakvu vrstu jela... bilo je odlično!
 
 
 
 
Eh, ovi grisini su me osvojili od prve, čak i chef koji obično ne jede masline, izjavio je da su štapići vrlooo ukusni, jedna zaista odlična kombinacija. Originalni recept pročitajte ovde , jedina izmena bila je to što sam testo premazala sa malo ulja pre posipanja fila, nekako sam se bojala da će mi se seckane masline razići kad ih budem uvrtala, pa da se osiguram.:)
 
Odgore sam narendala kačkavalj koji se fino istopio prilikom pečenja i dobili smo odlične grickalice. Recept usvajam i praviću ga sigurno ponovo, sve preporuke!:)
 
 
Mada grisine možete grickati i same, htela sam da isprobam i ovaj grčki namaz Skordalia, sa krompirom i belim lukom. Irena je spomenula da se majonez može izostaviti, pa sam ga preskočila, i stavila samo maslinovo ulje, malo limuna i seckani beli luk... vrlo ukusno!:)
 
 
 
 
 
Iako mi možda nisu uspele kao originali , tog dana je bilo nešto hladno i kvasac me je zafrkavao, pa možda nisu stigle da narastu kako treba, ali bile su izuzetno ukusne.:) Grickali smo ih tople za doručak, a ni komšije nisu imale zamerke.:) Umesto vlašca, u nadev sam stavila malo seckane šunke, tek toliko da fino zamiriše dok se peku.:)
 
 
 
 
Još jedan odličan recept, zapravo sve što sam dosad napravila mi se veoma dopalo.:) Ove "zamotuljke" sam filovala sa sirom, a jedan deo sam napravila i sa dinstanim prazilukom, verujem da bi isto tako bile fine i sa spanaćem ili mesnim nadevom, mmmm.:)
 
 
 
 
Pored finih peciva i kolača, na Ireninom blogu naći ćete recepte i za ukusna glavna jela, ovo je jedan od takvih i samo ću vam reći da ovaj recept morate svakako isprobati!:) Sama piletina je veoma ukusna i hrskava jer se prethodno uvalja u brašno i kratko proprži, a onda dolazi ovaj fantastičan umak, pomalo slatkast (zbog pečenog belog luka) i prijatno osvežavajući (zbog limuna). Jedan zaista lep način da poslužite piletinu i probate nešto novo i drugačije.:)
 
 
 
 
Irena je na svom blogu, za ovaj recept, napisala da ne zna kako da nas nagovori da probamo.:) Eto, mene nije trebalo puno nagovarati, ovo je zaista nešto andjeosko, i mogu se samo pridružiti Ireninm pokušajima da vas ubedim da svakako napravite ovaj kolač koji je više nego ukusan, recept za 5+ . Divan spoj meda i limuna, a kako tek zanosno miriše dok se peče, ma nećete moći da dočekate da ga probate!:)))  
 
 
Pravila sam ga već dva puta do sada, prvi put sa bordurom od lišća, a sledeći put sa srcima. Ma, možete i bez bordure, samo isprobajte ovaj kolač i zaljubićete se u njega. Podjednako je ukusan i ako ga poslužite toplog, i ako se gricka hladan... uz topli čaj, ušuškani pod ćebencetom i uz neki omiljeni film na dvd-ju.:)
 
Moja lista odabranih recepata za probu se ovim ne završava, samo se malo odlaže za kasnije, dok ne ugrabim nešto više slobodnog vremena.:) Možda ste primetili da, u poslednje vreme, ne stižem baš da ostavim komentare na vašim blogovima, ali trudim se da sve ispratim i čim mi prodje ova predpraznična guzva, a verujem isto tako i vama, vraćam se u neke normalne blogerske vode.:)
 
Budite mi dobro i gricnite parčence ove fine pite, a mojoj dragoj komšinici Ireni, hvala puuuuno na svim ovim slatkim i slanim divotama koje je podelila sa nama!:)))
 
 
 

27 коментара:

  1. Divan izbor. :) Vlašac pogačice i ja planiram praviti i to danas. :) Mene su posebno odusevila Irenina glavna jela. Žao mi je što neću imati dovoljno vremena za sve...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mikice, nadam se da su pogacice uspele i da vec uzivate u njima.:) A receptici ce vec doci na red za probu, puno pozdrava!:))

      Избриши
  2. Lana,sve super izgleda. Ja sam se odlučila za grisine...probaću ih ovih dana. Puno pozdrava.Vanja

    ОдговориИзбриши
  3. Bez reči sam.Lana,sve izgleda perfektno.Doduše od tebe ništa manje i ne očekujem.Prosto ne mogu da verujem da su to moji recepti.Izabrala si baš dobre recepte.Kolač sa medom i limunom je stvarno super,a i ti si ga baš lepo nalickala.Hvala ti punoooooooo!!!
    P.S. I ova mala se već muva po kuhinji sa mnom,možeš misliti kakav je to haos.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja komsinice, hvala tebi na svim ovim divnim receptima, obogatili su moju kuhinju na najlepsi moguci nacin.:)) p.s. mislim da ces se ti sa tvojim curicama super zabavljati u kuhinji, imace od koga sve lepo da nauce.:)) puno vas sve pozdravljam!

      Избриши
  4. ma sve je perfektno, grisini su mi favorit! ma i pita, baš ću probati...

    ОдговориИзбриши
  5. Odličan izbor, morati ću vlastiti izbor Ireninih recepata staviti na reviziju, kod tebe sam pronašla stvari koje bih rado isprobala a nisam ih primijetila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petra, i meni zbog toga ove igrice jako svidjaju, uvek otkrijemo neke nove recepte koji su nam mozda promakli u prvom citanju, jedva cekam da vidim sta si fino odabrala.:)))

      Избриши
  6. Savrseno Lana! Imam gomilu jela izdvojenih sa Ireninog bloga koji jos uvek cekaju na isprobavanje ali ova pita/kolac sa medom i limunom mi je nekako promakla a mislim da cu krenuti upravo od nje vec sutra :) Svidjaju mi se srculenca!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mihaela, pita ce te oduuuseviti, bas mi je drago da sam bar nekoga nagovorila, hihihi...:))))

      Избриши
  7. Odličan odabir i izvedba! Sad bih najrađe grickala one grisine ili uklupčanu pitu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, sve se tako brzo napravi, ma moze cak i u pauzi izmedju reklama, taman da se fino ispece dok ne pocne neki film.;)))

      Избриши
  8. Ne znam šta mi je finije,prekrasno je sve,sve..taman sam mislila ne večerati više,ali nakon ovog sam se predomislila i trčim sada do fridža hehe..pusa ti leti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ;)) Ne treba citati kulinarske blogove u kasne sate, hihi... salim se, ako nadjes nesto fino u frizideru, posalji i meni.;))) kiss

      Избриши
  9. Kakav lep izbor ovi štapići su me zaista očarali, pogačice sa vlašcem sam pravila ali kao što to često biv,. pojedene pre uslikavanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Grisine najtoplije preporucujem za sto skoriju probu, a mislim da ce pasti i repriza pogacica, samo da nadjem malo vremena.:)))

      Избриши
  10. Sve je vrhunski, Irenini recepti su bozanstveni!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vera, znas kako je samo bilo tesko izabrati.. uh, najradije bih sve isprobala.:)))

      Избриши
  11. toliko divota da si ovaj tren moram u hladnjak po nesto :)

    ОдговориИзбриши
  12. Volim Irenin blog, kao i njene recepte. Zaista si napravila odlican izbor, ali moram da izdvojim kolac sa medom i lumunom koji zaista izgleda perfektno:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Natasa, isprobaj svakako taj kolac, mene je odusevio, zaista nesto ukusnije nisam skoro probala, a sem toga sve se brzo napravi.:)))

      Избриши
  13. bila sam ubijeđena da sam ostavila komentar :) predivno, draga naša vrijednice i pedantno, kao i uvijek.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snjezo, ne brini uopste zbog toga, neki put ni ne stignem da ostavim komentar iako zabelezim receptic.:)))

      Избриши
  14. Ne znam kako mi je promakao ovaj post. Sve izgleda odlično. Irenin blog je prepun lepih recepata. Ove grisine i ja nameravam da pravim a sada si toliko nahvalila pitu sa limunom i medom da ću morati i nju. :) Bravo Lana :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicno, vec sam dvoje uspela da nagovorim da naprave pitu.:))) salim se, stvarno je dobra, a i grisini su super za grickanje kako je sada napadao sneg.:))) puno te pozdravljam!:))

      Избриши