четвртак, 27. децембар 2012.

Prelivene banane + bonus recept:)

 
Dok čekamo rezultate nagradne igrice da saznamo kome će Deda Mraz odneti keksiće, evo jednog finog deserta koji će, ovog meseca, biti moja ulaznica za blogersku igru Ajme, koliko nas je na temu banana. Naša domaćica je Tanja sa bloga Tanja‘s Cooking Corner, pa ako još niste stigli da pošaljete recepte, imate još par dana do nove godine.:)
 
U nastavku je još jedan lagani recept za brze mafine sa bananom i komadićima čokolade za lep početak dana uz omiljeni frape.:)
 
Sastojci (za 2 osobe): 1 belance, 50 g šećera, 2 kašike mlevenih oraha, malo limunovog soka, 1,5 dl slatke pavlake, 1/2 kašičice nes-kafe, 2 banane, 50 g čokolade za prelivanje, seckani orasi ili lesšnici za dekoraciju
 
Priprema:
 
Zagrejati rernu i na pek papiru iscrtati dva polumeseca (staviti neoljuštenu bananu na papir i grafitnom olovkom izvući konture svuda okolo).
 
Umutiti čvrst šam od belanceta, dodati šećer i na kraju pažljivo umešati mlevene orahe. Dodati i par kapi limunovog soka u smesu, pa napuniti poslastičarsku vrećicu sa širokim okruglim otvorom. Na pek papiru, unutar nacrtanih kontura, istisnuti pripmljenu smesu. Ne mora ići baš sasvim do ivice, pošto će se belanca malo raširiti preilikom pečenja. Ako ostane višak smese, možete napraviti i par puslica.:)
 
Staviti u zagrejanu rernu i sušiti na 125 C oko 40-tak minuta. Ostaviti da se polumeseci ohlade u plehu, pa ih prebaciti na ravan tanjir.
 
 
Umutiti slatku pavlaku u šlag i dodati nes-kafu koju smo prethodno rastvorili u vrlo malo hladne vode. Sipati u špric sa zvezdastim nastavkom i istisnuti kremu preko pripremljenih polumesaca. Na svaki staviti po jednu bananu ili preseći po dužini ako su suviše velike.
 
Rastopiti čokoladu na tihoj temperaturi sa malo ulja i preliti preko banana, posuti seckanim propečenim orasima ili lešnicima, i poslužiti odmah... bon appétit!
 
 
Kao inspiracija poslužio mi je recept iz Velike knjige kolača, polumesece možete napraviti i bez oraha, a kremu sa nes-kafom zameniti ganache kremom. Umesto pečenih oraha, za posipanje možete koristiti i usitnjeni grilijaš.:) 
 
 
Mafini sa bananom i komadićima čokolade
 
 
Sastojci (za 6 mafina): 125 g brašna, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 pasirana banana, 1 jaje, 75 ml jogurta, 50 ml ulja, 1 kašičica meda, 50 g seckane čokolade, malo celih oraha za dekoraciju
 
Priprema:
 
Izmešati brašno, šećer, vanil šećer i prašak za pecivo, pa dodati redom sve ostale sastojke. Izjednačiti fino smesu i napuniti 6 korpica za mafine koje smo prethodno stavili u kalup za pečenje. Na svaki kolačić ustisnuti par polovina jezgra oraha, a mogu se i iseckati i pomešati sa smesom.
 
Peći na 200 C oko 20-tak minuta i poslužiti za doručak uz frape od banana .:)
 
 
Frape od banana
 
Sastojci (za 1 osobu): 1 banana, 2 dl mleka, 1 kašičica meda
 
Priprema:
 
Bananu iseckati na kolutiće i fino ispasirati viljuškom ili usitniti u blenderu. Dodati hladno mleko i kašičicu meda (po želji), pa sve još malo izmiksati zajedno. Sipati u visoke čaše i odmah poslužiti, prijatnoo!;)
....................................................................................................................................................
 
U medjuvremenu su izvučeni i srećni dobitnici, rezultate možete pogledati na našem sajtu Mezze , a sve čestike Nevenki, Brankici i Jeleni kojima već sutra kreću saonice sa poklončićima.:)  Hvala još jednom svima vama koji ste učestvovali u igrici i ostavili lepe komentare na sajtu i na blogu, nadam se da ćemo još koji put nešto slično organizovati... do tada, svako dobro i pregršt najlepših želja u Novoj godini koja samo što nije zakucala na naša vrata! :))
 
p.s. možda stignem da otkuckam još jedan post u ovoj godini...;)))
 
 

14 коментара:

  1. Ja sam nekad pravila nesto slicno kao ove tvoje banane ali je bila obicna beze kora a cini mi se da sam ih prelivala i nekim karamelom. Bas cu probati da pronadjem i taj recept ali i ovaj tvoj mi je bas odlican

    ОдговориИзбриши
  2. Banane u ovom izdanju mi predobro izgledaju ! Odličan desert i ovo svakako bilježim !

    ОдговориИзбриши
  3. Fini okusi, fine kombinacije :) Banane jako volim, a baš si ih spremila na 3 najfinija načina :D Frape radim skoro svaki dan samo što stavljam jogurt (ok, zapravo onda dobijem neku vrstu smoothiea). Nema se šta dodati, banane su krasne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, odlicna ideja za jogurt, nisam se toga setila, zapravo vrlo retko pravim deserte sa bananama, nekako mi je draze sveze voce ali u frapeu moze da prodje.:)) Hvala, draga!:))

      Избриши
  4. Odlične ulaznice! Mada u prelivenim bananama ima nekih sastojaka koje ne volim, stalno me mame baš zbog čokoladnog preljeva! Muffini su uz frape odličan doručak!

    ОдговориИзбриши
  5. Predivno sve, ne mogu se nagledati prve slike. Fantasticno ozgleda.

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam banane na sve načine,ove prelivene mi se tako sviđaju,ma sve je prefino što si prezentirala!

    ОдговориИзбриши
  7. Lana,divno ti je sve ovo. I super ti je ta ideja sa poklonima,,,baš će se obradovati... pozdrav,vanja

    ОдговориИзбриши
  8. Banane i čokolada, odlična kombinacija, a muffini s bananom i čokoladom za mene jedan savršen doručak!

    ОдговориИзбриши