Jedna osvežavajuća tortica koja će vam sigurno ulepšati ove tmurne i kišne dane, baš kao i ova ljupka bubamarica na zaglavlju bloga.:) Recept za ovu laganu i sočnu tortu možete pronaći u aktuelnom broju magazina MEZZE.
Kao inspiracija za kremu poslužio mi je odličan Brankin receptić za sladoled od limuna koji sam već ranije isprobala i ovog puta napravila kao penastu i laganu kremu. Za podlogu sam ispekla klasičan biskvit i natopila ga sirupom od limuna (možete dodati i malo alkohola ako nije namenjeno deci:), na kraju sve dekorišite ulupanom slatkom pavlakom i dodajte par kolutića svežeg limuna. Torticu samo dobro rashladite pre služenja i biće poput pravog sladoleda koji će vas fino osvežiti.
Limun torta
Sastojci (za koru prečnika 18 cm): 1 jaje, 75 g šećera, 75 g
brašna, ½ kašičice praška za pecivo, 3 kašike mleka, 1 vanilin šećer, malo
naribane limunove korice
Fil: 2 žumanca, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašika
gustina, sok i kora jednog velikog limuna, 150 ml mleka, 150 ml slatke pavlake
Sirup: 50 g šećera, 75 ml vode, sok od pola limuna
Dekoracija: 150 ml slatke pavlake, 1 limun
Priprema:
Prvo napravite fil od limuna: žumanca izmešajte sa šećerom i
gustinom, dodajte sok i naribanu koricu velikog limuna. Mleko stavite da provri
zajedno sa vanillin šećerom, pa pažljivo umešajte žumanca i na laganoj
temperaturi skuvajte krem, to će vrlo brzo biti gotovo.
Ostavite krem na stranu da se potpuno ohladi, a zatim umutite
slatku pavlaku u čvrstu penu i postepeno
sjedinite sa ohlađenim kremom. Ostavite u frižider dok pripremate koricu.
Umutite penasto belance, dodajte šećer, zatim žumance,
mleko, naribanu koricu limuna i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Sipajte u okrugli kalupić za tortu prečnika 18 cm koiji je obložen papirom za
pečenje. Pecite na 180 C oko 15-tak minuta.
Skuvajte sirup od šećera sa kafenom šoljicom vode. Sačekajte
da se šećer rastopi, a zatim pomerite sa ringle i dodajte sok od pola limuna. Pečenu
koru prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi.
Fil ravnomerno rasporedite preko cele kore i sve fino
izravnajte. Umutite slatku pavlaku u čvrstu penu i napravite ružice pomoću šprica sa zvezdastim nastavkom.
Koricu limuna naizmenično ukrasno zarežite,
zatim isecite na kolutiće i presecite na pola. Stavite između pufnica od
umućene pavlake. Torticu možete odmah poslužiti, ali je ipak ukusnija ako se
prethodno malo rashladi.
"Limunkasta" inspiracija
Na kraju malo letnje inspiracije za sve ljubitelje limuna u slatkišima:
Bubamarica je divna, kao i dekoracija torte, ali moram priznati da ne volim limun u kolaču tako da preskačem kriškicu koju si nam ponudila
ОдговориИзбришиMoram smisliti neki drugi desertic, taman posla da mi ostanes gladna.:)))
ИзбришиOdlična poslastica :)
ОдговориИзбришиHvala draga Jafi.:))
ИзбришиOva torta mi je u planu kako sam ju prvi put videla... Divna je!
ОдговориИзбришиHvala Milkice, drzim onda fige da je sto pre isprobate.:))
ИзбришиLimun kao sto ti je vec verovatno poznato obozavam, divna kombinacija - bubamara na zuto- zelenoj podlozi ti odlicno ide uz torticu xxxx
ОдговориИзбриши:)) Sledeci put ti pravim ovu torticu kad se vidimo, chefu se isto veoma dopala.:D
ИзбришиOvo je jedan zaista umetnički post, sav u tonu :-) I predivna nova slika, za moj račun najlepša do sada I limunasta tortica. Bajna je, skoro da bih je probala I ako nisam ljubitelj limunastih poslastica.
ОдговориИзбришиOh Lanice kakav post!!!
Mozda da iznenadis tvoje, napravi barem kremu i posluzi kao sladoled... verujem da se nece buniti.:)))
ИзбришиLana, Lana, sta mi radis rano ujutro! Vrlo retko, skoro nikad - ali sasvim slucajno ovog leta - ovde je vreme bolje nego kod tebe. Suncani, topli i pomalo sparni dani, a ova tortica osvezavajuca... Mislim da jedino ukus limete vise volim od ukusa limuna u torti. Predivno!
ОдговориИзбришиTortica je onda taman za vas.::))) p.s. kod nas nikako da se stabilizuje vreme, ali ne smeta za pravljenje kolaca, hihihi...:D
ИзбришиMa sve je očaravajuće, i tortica i ukus leta i dekoracija. Ove kriškice limuna ovako izrezbarene, pa pufnice šlaga, i zelenilo, kao lutkica ti je tortica.
ОдговориИзбришиHvala Jelena.:))
Избришиpredivna tortica a kada ti to spremiš i dekoriraš onda je zapravo čarobna :)
ОдговориИзбришиHvala puno, draga Snjezo.:)
ИзбришиPotpuno drugačije od onog što sam očekivala kad sam vidjela torticu! Vrlo sam pozitivno iznenađena :) Pomislila sam da ima dosta želatina i slično, ne znam zašto - valjda zato što je tako super oblika. Baš divna i osvježavajuća! Svaka čast Lano, i za simpa recept i za dekoraciju! :*
ОдговориИзбришиKrema je poput nekog finog sladoleda i odlicno se stegne bez zelatina. Znam da si ti sada na drugacijem rezimu i bez slatkisa, ali mozda ce nekada stici na red za probu... kiss!:)
ИзбришиFenomenalno, recept, slike...:)
ОдговориИзбришиHvala draga.:)
ИзбришиIzgleda prelijepo. A sigurno je i ukusno iako je u pitanju limun. U majstorskim rukama i limun je vrhunski. Cmok od nas
ОдговориИзбришиHvala Vanjuska, puno vas sve ljubim i pozdravljam!:) p.s. uzivajte na moru.!:)))
Избришиprekrasna je!
ОдговориИзбришиHvala Tamara.:))
ИзбришиSlikica na uzglavlju je divna kao i kolačić
ОдговориИзбришиHvala puno, draga _Ingrid!:)))
Избриши