среда, 23. јул 2014.

Ludo testo - integralno:)


Jedan pomalo zaboravljeni receptić koji smo sigurno isprobali nebrojeno puta, pa da se malo podsetimo i izvučemo iz arhive recept za ludo testo.:) Ovog puta je napravljeno u kombinaciji običnog i integralnog brašna, bez jaja, i veoma je ukusno i praktično kad vam zatreba neko fino pecivo ujutru za doručak ili kad vas iznenade gosti.:)

Šta vi najviše volite pravite od ludog testa, podelite još neku lepu ideju sa nama.:)))


Sastojci: 700 g mekog brašna, 300 g integralnog pšeničnog brašna, 25 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 3 dl mleka, 2 dl vode, 2 dl jogurta, 2 dl ulja

Priprema: 

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i malo brašna. Ostavite na toplom dok ne ispuni celu šolju. U dubljoj posudi izmešajte obe vrste brašna, dodajte so, pripremljeni kvasac i redom sve ostale sastojke. Sve fino izmešajte da dobijete mekano testo koje se pomalo lepi za ruke. Dodajte još malo brašna ako je potrebno, ali testa treba da ostane veoma mekano.

Testo premažite uljem, stavite u veću plastičnu kesu i zatvorite. Čuvajte u frižideru i koristite kad god vam zatreba da napravite hlepčiće, kifle, lepinjice, pizzu i dr. Testo možete čuvati do nedelju dana, a verujem da ćete ga potrošiti i ranije.:)

Kiflice i zemičke za doručak


 Odvojite malo testa (iz kese) i oblikujte zemičke i kiflice. Poređajte na pleh i premažite mlekom ili umućenim jajetom. Po želji pospite susamom, zobenim pahuljicama ili makom i ispecite u rerni dok fino ne zarumene. Poslužite ih tople za doručak uz belu kafu i omiljeni džem (recimo od pomorandže) za lep početak dana... bon appétit!:)

Napomena: testo ne mora dugo da odmara, dovoljno je 15-tak minuta u plehu dok se rerna zagreje.


Focaccia od integralnog brašna


Od pripremljenog testa odvojite otprilike trećinu (oko 300 g) i samo rastanjite rukom da popuni ceo pleh (ako koristite pleh za pečenje pizze ne morate ga čak ni podmazivati). Testo lepo utapkajte prstima da se naprave rupice (kao na slici:) i prelijte sa malo maslinovog ulja.


Po želji pospite krupnom morskom solju i izmrvljenim ruzmarinom, pa pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata dok ne dobijete finu i krckavu pogaču. Odlično ide uz namaz od povrća, recimo od svežeg paradajza... prijatnooo!:)


 Pizza od ludog testa


Ako ste barem jednom isprobali ludo testo, onda ste sigurno od njega napravili i pizzu.:) Testo lepo rastanjite, premažite umakom od paradajza i odgore dodajte sve što nađete u frižideru, obavezno naribajte dosta sira da se fino rastopi. Ispecite na brzaka dok ne počne vaš omiljeni film, a onda uživajte... prijatno grickanje!:))

Joša nekoliko ideja za oblike od ludog testa : hlepčići koji mogu poslužiti za pravljenje mini sendviča, mini pizze, pužići, grisine, i sve drugo šta vam padne na pamet.:)


38 коментара:

  1. Ovo fantasticno izgleda! Jeli potrebno da narasta prije pecenja kad se stavi u pleh?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, dear... mozes ga ostaviti da odmara 15-tak minuta dok se rerna zagreje, ne treba vise.:)

      Избриши
  2. I ja sam ga se sjetila prije par dana; bas je bilo hit jedno vrijeme u mom domacinstvu. Dodatak punovrijednog brasna je samo jos jedan +.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ranije smo ga cesto pravili, pa je posle receptic nekako pao u zaborav... vreme je da ga malo izvucemo iz arhive.:))

      Избриши
  3. Анониман23. јул 2014. 11:20

    Moraću i ja da polduim za ovim testom:priznajem nisam ga isprobala.ali kad vidim ovo moram!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Videces, vrlo je zahvalno i lako za rad, verujem da ce ti jos puno toga lepog pasti na pamet da napravis sa njim.:)

      Избриши
  4. Fantastičan recept! Nisam ništa radila s ludim tijestom, a sviđa mi se što si koristila integralno brašno. Čim se dokopam opet brašna iz mlina, odmah se bacam na izradu ovog tijesta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Navijacu onda da sto pre nabavis brasno i bacis se na isprobavanje, hihihi...:)))

      Избриши
  5. najčešće pravim pizzu ili bolje rečeno napravim tijesto i ostavim ga u frižideru a dečki sebi sami prave pizzu...sve ove tvoje ideje su mi izvrsne i sljedeći put ga pravim ovako s integralnim brašnom...uh...nadebljat ću se....još :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Testo je bas nekako slatko i cini mi se da je sve lepse kako duze stoji, nama je isto omiljeno kao podloga za pizzu.:))

      Избриши
  6. Lano, vjerovala ili ne, nikad nisam pravila ludo tijesto! :( A kad si pomenula to da može stajati u frižideru tako dugo i da samo mora stajati dok se ne zagrije pećnica, skroz si me kupila! Ovo moram imati češće spremno! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, mozes odmah da se bacis na isprobavanje, hihihi... javiiii posle utiske.:)))

      Избриши
  7. Prvi put čujem i oduševljena sam: ne treba se ustati u 5 d bi imali svježe pecivo u 9! Što više reči, Pinala sam i sigurno radim. Hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se svidja i drzim fige za sto skorije isprobavanje... saljem puno lepih pozdrava!:))

      Избриши
  8. I ja u poslednje vreme često pravim ovo testo. Osim za pice I kiflice przim sa njim ustipke na veliku radost ukucana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlicna ideja za ustipke, verujem da ukucani uzivaju u ovim ukusnim grickalicama... saljem lepe pozdrave u Nis!:))

      Избриши
  9. Nisam sigurna da sam uopste probala ovo cudo od testa, savrseno - brzo, lako i uvek pri ruci :))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, onda treba sto pre da isprobas, hihihi... i javi posle utiske.:))) kiss

      Избриши
  10. Pravila sam ga ranije, spas za svaku ženu... Dobra je ova kombinacija sa integralnim brašnom, manje bi me grizla savest što tamanim testo :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Mogu ti reci da je cak ukusnije u integralnoj varijanti, slobodno napravi.:)))

      Избриши
  11. Svaki put kada listam svoju svescicu sa receptima nepravedno ga prelistam, pomislim kako ga odavno nisam pravila. Ja sam uglavnom pravila ustipke ili picu. U svakom slucaju hvala ti sto si nam osvezila pamcenje. Ovaj recept je zaista vredan da bude u svacijoj arhivi. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro je podsetiti se isprobanih receptica s vremena na vreme, mislim da cu uvrstiti ustipke na listu za probu sledeci put... pozdravcek!:)))

      Избриши
  12. Анониман28. јул 2014. 09:15

    Ludo testo napravljeno juce i iskoristeno za par fokaca. Predivno! Nemam reci! Super doslo kao grickalica i predjelo! Vrlo je izdasno, dusu dalo za zurke!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad si mi ulepsala ovaj kisni dan, samo da znas.:))) p.s. drago mi je da fino posluzilo... saljem poljupce!

      Избриши
  13. Još nisam pravila ludo tijesto i ne znam što čekam, ova integralna verzija je super, ne znam što bih prije isprobala, možda pizzu, ili focacciu, a sve tako dobro izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, testo je vrlo izdasno i od pune mere mozes napraviti i pizzu i focacciu i kiflice... i jos preostane.:)))

      Избриши
  14. Joj kako sve izgleda fino... ne znam šta bih pre probala :)

    ОдговориИзбриши
  15. Nisam probala ludo tijesto, ali sigurno hoću, super izgleda!

    ОдговориИзбриши
  16. Redovno ga pravim, jos samo da probam i ovako sa integralnim. Pravimo mekike, pancerote, zemicke, podlogu za picu, ma za sve je super :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Branislava, hvala puno na lepim idejama, mislim da cu sigurno isprobati nesto od predloga.:)) Saljem lepe pozdrave!

      Избриши
  17. Jel a može li samo od integralnog brašna da se napravi bez dodatka belog i bez šećera?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Danijela, nisam probala ali verujem da bi moglo... vredi napraviti, nema tu sta se moze pokvariti.:))

      Избриши
  18. Анониман6. март 2016. 16:08

    Lana, javljam se ponovo, juce zameseno ludo testo, danas sveze kifle i foccacia. Sramota me da kazem - ostale su mrvice....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Divnooo, sada moze nova tura, bas volim sto vam se svidja... prijatno nedeljno popodne!:)))

      Избриши