недеља, 8. јун 2014.

Letnji deserti od belanaca


Često se desi da nam preostanu belanca kad pravimo neke kesiće ili sladoled.:) Meni se to redovno dešava a najlakši način da ih što pre potrošimo jeste da napravimo neki lagani desert od njih (leto je dušu dalo za takvu inspiraciju:).

Puslice su možda najjednostavnije a u kombinciji sa voćem mogu zaista biti vrlo lepa letnja poslastica. Nadam se da će vam se ovi nežni "oblačići" svideti, a verujem da i vi isto tako uvek imate neko zgodno rešenje za višak belanca, pa slobodno podelite lepe ideje sa nama.:)


Rolatić od belanaca


Sastojci: 2 belanca, 2 kašike šećera, 1 kašika brašna, na vrh noža praška za pecivo, malo naribane limunove korice

Fil: 1 dl slatke pavlake, 1 kašika šećera u prahu, 1 velika kašika kisele pavlake, 100 g jagoda ili drugog sitnog voća

Priprema:

Umutite belanca u čvrst šam. Dodajte jednu po jednu kašiku šećera i na kraju pažljivo umešajte brašno sa malo praška za pecivo. Naribajte i malo neprskane limunove korice.

Smesu sipajte u poslastičarsku vrećicu i ravnomerno rasporedite, preko papira za pečenje, na dva mesta tako da dobijete dve kore dimenzija oko 10x15 cm. Možete napraviti i samo jednu koru za manji rolatić (vodite računa da kora ne bude suviše tanka, ovo su mere otprilike za četvrtinu pleha od rerne).


Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 180 C oko 10 minuta, tek da gornja korica blago porumeni. Pre pečenja koricu možete posuti i listićima badema.:)

Gotove korice prebaciti na kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu i zamotati u rolate. Sačekati da se potpuno ohlade, pa tek onda filovati.

Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati šećer po ukusu i na kraju polako umešati dve kašike kisele pavlake. Premazati rolatiće, posuti sitno seckanim voćem i ponovo pažljivo zamotati. Posuti šećerom u prahu i poslužiti, mada je lepše kad se prethodno malo rashladi.:)

Napomena: za veliki rolat (kao pleh od rerne) uvećajte sve sastojke 4 puta.:)


Puslice sa voćem i kremom



Sastojci (za 10-12 puslica): 2 belanca, 100 g šećera, malo limunovog soka

Fil: 2 dl slatke pavlake, 2 kašike šećera, 1 dl kisele pavlake, sveže voće i seckani pistaći za dekoraciju

Priprema:



Umutite čvrsto belanca u šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju umešajte i malo limunovog soka. Smesu prebacite u špric i na papiru za pečenje oblikujte velike puslice, pa zatim sredinu malo pristisnite kašičicom da se napravi udubljenje (kao na slici).

Zagrejte rernu na 180 C, stavite pleh i smanjite na 100 C a zatim sušite oko 30-40 minuta. Pri kraju pečenja sasvim isključite rernu i ostavite puslice unutra dok se rerna potpuno ne ohladi.


Dok se puslice peku, napravite fil: umutite slatku pavlaku kao šlag, dodajte malo šećera po ukusu i pola čaše kisele pavlake. Sve pažljivo izmešajte i napunite ohlađene korpice od belanaca. Dekorišite jednom jagodicom i pospite seckanim pistaćima. Ako su jagode krupnije, zasecite ih kao lepezu i stavite na vrh, izgledaće vrlo lepo.:)

 Uživajte u ovom laganom desertu celog leta... prijatnoo!:)

Napomena: recepte šaljem kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je ,na temu belanaca,  koju ovog meseca vodi naša Anja sa bloga Sweetheart.:)



Ako vam možda preostanu belanca, evo još par ideja kako ih možete lepo iskoristiti:


1. Rolat sa kupinama
2. Beze torta sa jagodama
3. Puslice od kafe
4. Komisprot
5. Beli minjoni

32 коментара:

  1. Predivno sve izgleda. Jedino što ću morati izmisliti neku drugu kremu, šlag ne volim.

    ОдговориИзбриши
  2. Najlepsi nacin da ti pocne dan - udjes u najbolju poslasticaru u gradu :)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :))) Pa, da registrujem lepo firmu, hihihi.... a kolacic je gratis uz kaficu.:D

      Избриши
  3. Lana, sve je savršeno! Nikada ti se neću prestati diviti... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkce, pa ti mene iznova odusevljas tvojom bastom, fotkicama i tekstovima... ljub, ljub:)

      Избриши
  4. Одговори
    1. Puslice se samo istope kad se zagrizu, ne znas kad pre nestanu sa tanjira.:D

      Избриши
  5. neznam kojim riječima opisati sve ovo..... čista prefekcija !

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicna ulaznica, slike su nezne, bele, bas mi se dopadaju :)

    ОдговориИзбриши
  7. Mmmmm,bas su super ove ljetne poslastice. Puslice sa vocem i kremom...mmmm obozavam. Pozdraaav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Recepti su tu vise kao ideja, ovo je sve vrlo jednostavno za pripremu a svaki put moze biti drugacije... veliki pozdrav vam svima leti!:)))

      Избриши
  8. Sve izgleda tako nježno,divno,sam pogled na sve ove slastice zaista oduševljava,a tek da ih sve mogu probati barem.
    Veliki kiss Lanice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Puno pozdrava i vama, nadam se da cemo jednom zajedno uzivati u kolacicima, bilo da su posluzeni u basti ili na terasi na XV spratu.:))

      Избриши
  9. Prelepe su ti slikice! A tek ovi penasti, beli deserti... Baš dobri za tople dane :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago, nisam mogla da odolim pa sam danas napravila jednu malu beze torticu sa malinama, uskoro na blogu.:))

      Избриши
  10. Анониман12. јун 2014. 09:17

    Olalala ovde ima svaćega finog.!

    ОдговориИзбриши
  11. Deserti su odlični, a rolatić me posebno osvojio, izgleda tako nježno i pahuljasto !

    ОдговориИзбриши
  12. Još jednom osvajaš divnim receptima :))))

    ОдговориИзбриши