Volim kada imam goste na blogu.:))) Pa još kad su gosti tako kreativni i raspoloženi za kuvanje, onda to izgleda upravo ovako - maštovito, raskošno i beskrajno slatko. Zadovoljstvo mi je da vam predstavim Jelenu, autoricu bloga A kingdom for a cake. Jelenu sam upoznala pre par meseci, mogu vam reći da je jedna divna, izuzetno pozitivna, prijatna i topla osoba, imala sam osećaj kao da je poznajem odavno a vreme nam je brzo proteklo uz šoljicu razgovora, kaficu i po koji kolačić.
Verujem da ste bar jednom zavirili u Jelenino slatko kraljevsto gde nastaju najfinije poslastice i brižljivo pripremljeno pecivo. Posle samo jedne takve posete ostaćete očarani zauvek toplinom njenih fotkica jedinstvenog stila i imaćete osećaj kao da ste odškrinuli vrata neke divne rustične kuhinje koju je upravo ispunio miris friško ispečenih madlena sa jagodama, slatkih čvorića ili ciabatte ... i poželećete da se tamo brzo iznova vratite.:))
Ovom prilikom želim da se najlepše zahvalim Jeleni na svim divnim receptima koje je podelila sa nama, nadam se da ćete uživati u slatkom izboru koji nam je pripremila i možda uskoro nešto isprobati.:)
Rabarbara - lešnik tart
Testo:
100 g putera
200g brasna
2 kasike secera
1 jaje
Fil:
1 kasika gustina
120g sitnog secera
300 gr crème fraiche (pavlaka bi valjda
bila ok, ti znas bolje )
2 jaja, 1 zumanac
Kesica vanile (burbon ako moze)
50 gr pecenih, krupno seckanih lesnika
Rabarbara:
500 gr rabarbare iscene na sirinu modle
80 gr secera
Kesica vanil secera
Postupak:
Pomesati rabarbaru se secerom sipati u ple,
pokriti folijom i peci 10 -15 minuta u rerni na 180C, da rabarbara omeksa a da
se ne raspadne. Ostaviti da se ohladi.
Umesiti testo, (prvo puter i brasno dok se
ne dobije mrvicasta tekstura, onda secer i jaje) uviti u prozirnu foliju i
staviti frizider na sat vremena.
Razviti
koru debljine 5 mm malo vecu od modle koju koristite ( ova je 12cm x30
cm), dobro utisnuti testo na stranice, i vraiti u frizider, ili zamrzivac na
desetak minuta. Zagrejati rernu na 180C. Izbosti tersto viljuskom, ostrim nozem
izravnati ivice testa, prekriti papirom za pecenje i dobro napuniti zrnevljem ( pasulj ili
pirinac). Peci 10 minuta, izvuci, skloniti papir sa zrnevljem , peci jos 5
minuta onda smaniti temperaturu na 150C.
Fil:
pomesati gustin i secer, dodati pavlaku, onda
blago umucena jaja i vanilu. Sipati fil i peci oko pola sata ili dok se
krema ne ispece. Iskljuciti rernu, otvoriti vrata i ostaviti jos 15 minuta.
Na ohladjen tart naredjati rabarbaru,
posuti pecenim lesnicima i pre sluzenja malo naliti sirupom u kome je pecena.
Snikerdoodle
Sastojci:
350 g brasna
2 kasicice praska za pecivo
190 gr braon secera
225 g putera na sobnoj temperature
2 jaja
1 kasika vanil ekstrata ili secera
Za posipanje:
2 kasike Kristal secera
2 kasicice cimeta
Lanin sladoled za serviranje:)
Umutiti puter i secer, dodati jaja, mutiti
dok se ne napravi fina kompaktna masa, sipati vanilu, pa umesati iskombinovane
suve sastojke – brasno i prasak za pecivo.
Testo se moze peci kao mafin, u nekoj modli ili u plehu pa seci na
kocke. Kad je sipano, posuti promesanim secerom i cimetom i peci 180C 25 minuta do pola sata.
Ako se pece u modli kao sto je ova za mini krofne, izostaviti posipanje i umesto toga na vruce krofnice namazati cetkicom malo omeksalog putera i zamociti u secer sa cimetom.
Tradicionalno kolac se sluzi topao (podgrejan) sa sladoledom ili hladnom vanil kremom preko.
p.s. pa vi sada odolite svim ovim delicijama!:))))
A što bismo im odolevali? :-D
ОдговориИзбришиPredivan post, slike, recepti i tako, kao i uvek, kakvo je zadovoljstvo biti na ovim stranicama.
:)) Hvala Tajana, veliki pozdrav ti leti i drago mi je da ponovo vidim tvoje lepe receptice.:))
ИзбришиVolim otkrivati nove blogove i hvala ti što si nam i ovaj Jelenin ovako približila. Recepti su super, definitivno im se teško može odoljeti, odlično !! Pozdrav tebi i tvojoj gošći !
ОдговориИзбришиHvala Branka, nadam se da ces na Jeleninom blogu pronaci neki fini receptic za probu.:))
ИзбришиFotke su prekrasne, rustikalne...kao i recepti
ОдговориИзбришиHvala draga Ingrid.:))
ИзбришиKakvo divno iznenadjenje si mi jutros priredila. Hvala ti na divnim recima i sto si mi ustupila svoje stranice. U drustvu osobe kao sto si ti nije ni malo tesko biti ni topao, ni pozitivan, ni dobro raspolozen:)))))))
ОдговориИзбришиHvala tebi na svim ovim divotama, gledam iznova fotkice i uzivam... divno je imati takvu goscu.:))) ljuuubac...
ИзбришиBas je sve lijepo... stvarno mislim da se slicne osobe kad tad nadju,pa bile to prijateljice sa bloga ili nekako drugacije. Hvala i tebi i Jeleni na divnim poslasticama. Pozdrav.
ОдговориИзбришиVanjuska, nadam se da se i mi vidimo jednom na kafici... veeeliki pozdrav tebi i tvojoj ekipi!:)))
ИзбришиSve izgleda jako divno i jako fino!
ОдговориИзбришиHvala dear.:))
ИзбришиKrasan post i vrlo vrijedan gost.
ОдговориИзбриши