четвртак, 5. јун 2014.

Uz šoljicu čaja - Jelena (A kingdom for a cake)



Volim kada imam goste na blogu.:))) Pa još kad su gosti tako kreativni i raspoloženi za kuvanje, onda to izgleda upravo ovako - maštovito, raskošno i beskrajno slatko. Zadovoljstvo mi je da vam predstavim Jelenu, autoricu bloga A kingdom for a cakeJelenu sam upoznala pre par meseci, mogu vam reći da je jedna divna, izuzetno pozitivna, prijatna i topla osoba, imala sam osećaj kao da je poznajem odavno a vreme nam je brzo proteklo uz šoljicu razgovora, kaficu i po koji kolačić.

Verujem da ste bar jednom zavirili u Jelenino slatko kraljevsto gde nastaju najfinije poslastice i brižljivo pripremljeno pecivo. Posle samo jedne takve posete ostaćete očarani zauvek toplinom njenih fotkica jedinstvenog stila i imaćete osećaj kao da ste odškrinuli vrata neke divne rustične kuhinje koju je upravo ispunio miris friško ispečenih madlena sa jagodama, slatkih čvorića ili ciabatte ... i poželećete da se tamo brzo iznova vratite.:))

Ovom prilikom želim da se najlepše zahvalim Jeleni na svim divnim receptima koje je podelila sa nama, nadam se da ćete  uživati u slatkom izboru koji nam je pripremila i možda uskoro nešto isprobati.:)


Rabarbara - lešnik tart


Testo:
100 g putera
200g brasna
2 kasike secera
1 jaje

Fil:
1 kasika gustina
120g sitnog secera
300 gr crème fraiche (pavlaka bi valjda bila ok, ti znas bolje )
2 jaja, 1 zumanac
Kesica vanile (burbon ako moze)
50 gr pecenih, krupno seckanih lesnika

Rabarbara:
500 gr rabarbare iscene na sirinu modle
80 gr secera
Kesica vanil secera

Postupak:

Pomesati rabarbaru se secerom sipati u ple, pokriti folijom i peci 10 -15 minuta u rerni na 180C, da rabarbara omeksa a da se ne raspadne. Ostaviti da se ohladi.

Umesiti testo, (prvo puter i brasno dok se ne dobije mrvicasta tekstura, onda secer i jaje) uviti u prozirnu foliju i staviti frizider na sat vremena.

Razviti  koru debljine 5 mm malo vecu od modle koju koristite ( ova je 12cm x30 cm), dobro utisnuti testo na stranice, i vraiti u frizider, ili zamrzivac na desetak minuta. Zagrejati rernu na 180C. Izbosti tersto viljuskom, ostrim nozem izravnati ivice testa, prekriti papirom za pecenje i  dobro napuniti zrnevljem ( pasulj ili pirinac). Peci 10 minuta, izvuci, skloniti papir sa zrnevljem , peci jos 5 minuta onda smaniti temperaturu na 150C.

 Fil: pomesati gustin i secer, dodati pavlaku, onda  blago umucena jaja i vanilu. Sipati fil i peci oko pola sata ili dok se krema ne ispece. Iskljuciti rernu, otvoriti vrata i ostaviti jos 15 minuta. 
Na ohladjen tart naredjati rabarbaru, posuti pecenim lesnicima i pre sluzenja malo naliti sirupom u kome je pecena.


Snikerdoodle


 Sastojci:

350 g brasna
2 kasicice praska za pecivo
190 gr braon secera
225 g putera na sobnoj temperature
2 jaja
1 kasika vanil ekstrata ili secera

Za posipanje:

2 kasike Kristal secera
2 kasicice cimeta
Lanin sladoled za serviranje:)


 Postupak:

Umutiti puter i secer, dodati jaja, mutiti dok se ne napravi fina kompaktna masa, sipati vanilu, pa umesati iskombinovane suve sastojke – brasno i prasak za pecivo.  Testo se moze peci kao mafin, u nekoj modli ili u plehu pa seci na kocke. Kad je sipano, posuti promesanim secerom i cimetom i peci 180C  25 minuta do pola sata.


Ako se pece u modli kao sto je ova za mini krofne, izostaviti posipanje i umesto toga na vruce krofnice namazati cetkicom malo omeksalog putera i zamociti u secer sa cimetom.

Tradicionalno kolac se sluzi topao (podgrejan) sa sladoledom ili  hladnom vanil kremom preko.


p.s. pa vi sada odolite svim ovim delicijama!:))))

13 коментара:

  1. A što bismo im odolevali? :-D
    Predivan post, slike, recepti i tako, kao i uvek, kakvo je zadovoljstvo biti na ovim stranicama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Hvala Tajana, veliki pozdrav ti leti i drago mi je da ponovo vidim tvoje lepe receptice.:))

      Избриши
  2. Volim otkrivati nove blogove i hvala ti što si nam i ovaj Jelenin ovako približila. Recepti su super, definitivno im se teško može odoljeti, odlično !! Pozdrav tebi i tvojoj gošći !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka, nadam se da ces na Jeleninom blogu pronaci neki fini receptic za probu.:))

      Избриши
  3. Fotke su prekrasne, rustikalne...kao i recepti

    ОдговориИзбриши
  4. Kakvo divno iznenadjenje si mi jutros priredila. Hvala ti na divnim recima i sto si mi ustupila svoje stranice. U drustvu osobe kao sto si ti nije ni malo tesko biti ni topao, ni pozitivan, ni dobro raspolozen:)))))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi na svim ovim divotama, gledam iznova fotkice i uzivam... divno je imati takvu goscu.:))) ljuuubac...

      Избриши
  5. Bas je sve lijepo... stvarno mislim da se slicne osobe kad tad nadju,pa bile to prijateljice sa bloga ili nekako drugacije. Hvala i tebi i Jeleni na divnim poslasticama. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanjuska, nadam se da se i mi vidimo jednom na kafici... veeeliki pozdrav tebi i tvojoj ekipi!:)))

      Избриши