недеља, 22. јун 2014.

Hrskavo i pikantno - 2.deo


Sve na jednom mestu - ideje za uvek omiljenu i ukusnu pizzu, krckavu i pikantnu, sa puno povrća i malo šunkice da fino zamiriše, i naravno dosta naribanog sira odgore koji mora fino da se rastopi i lepo raaaazvlači. Vama jedino preostaje da izaberete pravi recept za klasičnu ili preklopljenu pizzu, sa podlogom od testa ili lepinje, zarolanu, rustična ili mini, za jednu, dve osobe ili možda veoma gladnu ekipu.:)))

Pizza od lepinje


Dopala mi se ova ideja koju je Rudolf pokazao u jednoj od emisija 24 kitchen.:) Umesto klasičnog testa, kao podloga za pizzu može odlično poslužiti gotova lepinja (ona veća, poput hleba:).

Sastojci: 1 veća lepinja, malo šunkice, sira, par maslina, 1 crvena paprika

Pire od paradajza: 1 crni luk, 1 čen belog luka, 1 konzerva pelata, 1 ravna kašičica soli, malo šećera, mleveni biber

Priprema:

Presecite horizontalno lepinju tako da dobijete dve polovine. Svaku polovinu premažite sa malo pirea od paradajza a odgore rasporedite fil po želji (malo šunkice, sira, po koja maslinka i seckana paprika).

Pire od paradajza: na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Dodati 1 čen belog luka i propržiiti da fino zamiriše. Paradajz pelat (iz konzerve) iseckati na kockice i dinstati zajedno sa lukom dok polovina tečnosti ne ispari, oko desetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati i mrvicu šećera.

Sve prelijte sa malo ulja i zapecite u prethodno zagrejanoj rerni, 10-15 minuta biće sasvim dovoljno da se sir lepo rastopi odgore. Voilà... sve je vrlo brzo gotovo i možete je odmah poslužiti. Uživajte!:)


Klasična pizza (za veoma gladno društvo:)


Sastojci za testo (za veliki pleh od rerne)500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 3-4 kašike ulja, oko 250 ml vode

Nadev: pire od paradajza, šunkica, slanina, kačkavalj, šampinjoni, 2 paradajza, 1 paprika, origano, malo ulja

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju. Izmešati brašno, so, pripremljeni kvasac, dodati malo ulja i sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.

Testo fino rastanjiti i obložiti podmazan pleh od rerne. Premazati pireom od paradajza i posuti trakicama šunke i slanine. Paradajz iseći na tanke šnitice, papriku na kolutiće a šampinjone na listiće, pa sve lepo rasporediti odgore. Naribati dosta kačkavalja, posuti origanom i preliti sa vrlo malo ulja.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Na pola pečenja, po želji razbiti i jedno jaje odgore, pa vratiti u rernu da se sve fino ispeče. Poslužiti toplooo, prijatno!:)


Calzone - preklopljena pizza


Calzone je zapravo preklopljena pizza, pravi se na potpuno isti način kao i obična pizza samo što je na kraju preklopimo i tako ispečemo. Možemo koristiti omiljeni recept za testo, recimo iz prvog recepta, pa ćemo tako napravljeno testo podeliti na 4-5 delova i oblikovati loptice.

Ostavimo da testo još malo odmara, pa zatim svaku lopticu rastanjimo u krug. Premažemo sa malo pirea od paradajza i stavimo fil po želji. Preklopimo na pola i krajeve malkice zavrnemo da nam fil ne iscuri tokom pečenja. Testo možemo, ali i ne moramo, premazati sa malo mleka i posuti krupnom morskom solju i naribanim sirom.


Sada u rernu da se sve fino ispeče, na 200 c oko 30 minuta. Poslužiti odmah kad se ispeku... rpijatno grickanje!:))


Još malo "krckave" inspiracije... da nešto gricnete do narednog posta.:)


1. Pizza od hleba
2. Calzone rolat
3. Turske pide


4. Rustični tart sa piletinom
5. Baguette bruskete
6. Mini pizze

26 коментара:

  1. moja najomiljenija kombinacija je sa dimljenom sirom i dimljenom slaninom .... mmmm

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, to ne moze biti uopste lose... mogu zamisliti kako fino zamirise dok se pece.:))

      Избриши
  2. Sve odlicno izgleda! Ne znam od kuda bi krenuo prije da mi se sve na stolu nađe :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Darko, nadam se da ce se nesto naci na listi za probu.:))

      Избриши
    2. Već je stavljen jedan recept na ToDo listu. Čim ulovim vremena isprobavam ga, a u uspijeh i okus ne sumnjam tako da će odmah i online ;)

      Избриши
  3. Gospodine darko kontin nije mi lako da ostavi mkomentar vasem sajtu ali falafel kuglice su zanimljive. pravim nesot slicno od fave

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima neki problem kod ostavljanja komentara ili iz nekog drugog razloga, pa da znam to srediti što prije :)

      A od fave nisam pokušao još raditi ništa iako sam je imao doma, ali završila je u varivu :D Ali ako se mogu falafli raditi od njih probat ću to prvom prilikom :) Hvala na prijedlogu

      Избриши
    2. ne znam zasto ali pisalo da ne moze ici poruk . hvala i ja na predlogu , i drago mi je sto ste probali favu.

      Избриши
  4. Postovan gospodjo iz Leskovca... :) slike su bas kao iz casopisa , lepe!! njam njam

    ОдговориИзбриши
  5. Sve pizza varijante koje si ponudila su mi odlične,a izgledaju toliko dobro da uopće ne znam za koju bi se prvu odlučila. Ovo je odlično, bravo Lana !

    ОдговориИзбриши
  6. Evo i sad sam gladna,kakav dekadentan izbor!

    ОдговориИзбриши
  7. Lana, mnogo mi se dopadaju tvoje kolekcije receptića. Nekako je lepo sve skockati i prikupiti na jednom mestu, kako za tebe a tako i za nas. Ko bi ovom carstvu mediteranskih zalogaja odoleo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da ce posluziti kao lepa inspiracija, nama je ovo cesto kompletan rucak leti.:))

      Избриши
  8. Pogodi me pravo u srce! Obožavamo ove stvari svi u kući.. Hvala na idejama na varijaciju pize

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nama je isto omiljena grickalica, nadam se da ce neka idejica fino posluziti.:)) pozzz

      Избриши
  9. Super stvari, vidiš super mi je ova calzone i loptice, ja uvijek izvaljam tijesto pa režem, ovo mi je dobra ideja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zgodna mi je i tvoja ideja, eto to bih bas mogla da isprobam sledeci put za promenu.:))

      Избриши
  10. Prava uživancija i za oči i dušu... Divota... sve mi se dopada...

    ОдговориИзбриши